Greed написа:
Гогол + Вики за 5 секунди
Всяка кукерска дружина си има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение (в източна България има само по една дружина, водена от булка и младоженец - жена). Водачите в останалите краища са: кукер, баба или кукерица-кукерска булка, цар, плюфкач, харачари (двама или четирима), берберин.
Отново великото уики...
www.bulgariainside.com/bg/articl ... index.html
Къде я измислиха тая жена в картинката, не знам
ПП: И двете (кукерка и кукерица) се ползват, а в речниците женски род няма Та не съм прав, ма и баш крив не съм
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Всяка кукерска дружина си има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение (в източна България има само по една дружина, водена от булка и младоженец - жена). Водачите в останалите краища са: кукер, баба или кукерица-кукерска булка, цар, плюфкач, харачари (двама или четирима), берберин.
Отново великото уики...Гогол + Вики за 5 секунди
Всички "роли" в дружината се изпълняват от мъже. Даже булката и бабата - в тоя смисъл, за ролята, думата "кукер" има женски род... ама жени кукери няма... Всяка кукерска дружина си има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение (в източна България има само по една дружина, водена от булка и младоженец - жена). Водачите в останалите краища са: кукер, баба или кукерица-кукерска булка, цар, плюфкач, харачари (двама или четирима), берберин.
Първо да вметна, че с напредването на "магията" генетика вече не е 100% валидно твърдението за само мъж може да бъде баща (мисля, че наскоро гледах нещо по въпроса), а току виж скоро и жена = майка могат да го променят...Да разбира се... ама аз застъпвам становището, че разделението е на още по-глобално ниво. Не става въпрос за правилен род на думата.
Вещерство и Магия са "двете страни на една монета" като да речем "Майка" и "Баща" (не се сещам за по крайни понятия) в най-общия им смисъл. Така както само жена може да бъде "майка" и само мъж "баща" - "вещицата" е само жена и "магьосника" само мъж.
Ами да, така е... ама като едно време "Бог" не се е сетил да светне теолози и мистици за генетиката... и те си измислят разни правила.Първо да вметна, че с напредването на "магията" генетика вече не е 100% валидно твърдението за само мъж може да бъде баща (мисля, че наскоро гледах нещо по въпроса), а току виж скоро и жена = майка могат да го променят...
Е сега, аз не оспорвам думата, а значението. Ако искаш намери тълковен речник, от сега казвам "тия не разбират"В "Кратък правописен речник на българския книжовен език" на стр. 315 се мъдри думичката "магьосница". Също там, но на стр. 123 - "вещер".
Ами добре де, дай някоя конкретна книга и описан там ритуал. Иначе ще си въртя на празен ход до безкрайност. То тая тема и производните й, аз я предъвквам вече над 30 год. Още от 80-те като студент открих, че лафа "няма вещици мъже" действа безотказно за подклаждане на спорове.Ще си позволя само да цитирам и аз като не един и двама наоколо заглавието на темата:
"Вещери и ритуали в книгите."
А сега де! По тази тема освен лични вярвания и възгледи какво да намесваме... научни няма, сам го казваш.Моля, нека не намесваме лични вярвания и възгледи в нея. За мен всички тия вещици и магьосници са под едно единствено определение, барабар с врачките, гледачките, астролозите и все мистици - Идиотикус Шарлатаникус, а митологично не е добре да се опитваме дори да извеждаме примери за думи. Повечето митологии са дошли от патриархални общества, което значи, че жените задължително ще са зли, ако се занимават с магия, т.е. ще се наричат различно от някой добър мъж-мистик.
![]()
Този довод ще го пренебрегна. Дума за мъжка муха няма, ама не всички мухи са женски.Има ли дума - има.
Останалото няма значение.
А така! Аз съм за! Той Рони затова ме подкачи за вещиците, щото все му критикувам мистицизма.Ми, горе ронина си рекламираше своето творение. нека ни разкаже за мистичната система на света си, па ние да го разкъсаме като добри критици
![]()
Книги-игри в България, 1991–днес
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas