• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
За форума и сайта
/
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET

• 1
  • 1
31 Дек 2022 14:13
vilian
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Topic Author
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141299
Скъпи фенове на книгите-игри,

Изминаха цели 11 години откакто с ДамЯн Христов създадохме сайт и форум за книгите-игри под името Knigi-Igri.NET – предшественик на сегашният Knigi-Igri.bg. За това време, с ваша помощ, успяхме да постигнем много неща, възраждайки забравеният жанр на книгите-игри. През годините, аз и Дамян, се опитахме да направим така, че да развием идеята, като създадем и Общността на книгите-игри, в която думата имахте Вие – феновете. Заедно извървяхме дълъг път, но в крайна сметка поради ред причини управлението на платформата бе предадено в ръцете на сдружението за книги-игри.

В личен план, след 2014та настъпиха доста промени. Издигнах се в кариерата си, обиколих надлъж и нашир България, дори попътувах и по широкия свят. Създадох семейство, родиха ми се деца, построих си къща, забогатях. За около пет дълги години книгите-игри бяха един приятен спомен от детството ми.
През 2019та ми хрумна идеята да създам нещо ново и същевременно иновативно за времето си. Отворих форума и започнах да търся дали някой друг не ме беше изпреварил, създавайки платформа за онлайн четене на книги-игри. Не намерих подобна тема и затворих страницата.

През следващите две години работата по проекта ми бе напреднала доста. Имах официално разрешение за авторските права и започнах да качвам книги-игри, а след месец обявих сайта публично. Въпреки, че в началната му версия липсваха допълнителни функции и възможности за игра, интересът бе доста голям. Работата покрай създаването и усъвършенстването му носеше същият заряд, който усещах и при създаването на knigi-igri.net, с единствената разлика, че сега се бях нагърбил с абсолютно всичко – от програмирането, преговорите за авторските права, чак до качването на всяка книга и нейното форматиране.

В началото на тази година за първи път отворих наново knigi-igri.bg и успях да прочета всяка изпусната през дългогодишната пауза тема. Направи ми впечатление, че след прехвърлянето на собствеността за двамата създатели не се споменаваше кой знае колко. Огромно впечатление ми направи и факта, че повечето фенове вече не са активни или не пишат. Оказа се, че регистрациите също са намалели драстично.

В оригиналният си вариант това мнение продължаваше в още три страници изпълнени с крайни изказвания. В кратката версия ще кажа само, че една много малка част от обещаното за развитието на сайта и форума бе постигнато. Единственото в което сегашната управа има невероятен успех е издаването на книги-игри, но това е напълно очаквано, защото в крайна сметка целта й винаги е била да превърне тази трибуна в комерсиална. За разлика от това всички некомерсиални дейности като работата на отдел Дигитализация и кампанията „От Големи за Малки деца“ умряха. Публикуването на книги-игри под формата на мобилна апликация също замря, поради недостатъчна подкрепа. Започнатите преди няколко години, от ентусиасти, проекти за четене на книги-игри директно от компютъра или браузъра изведнъж прекъснаха развитието си. Като положителни бих оценил провежданите мероприятия под формата на работилници за книги-игри, ала основен минус в тях е, че се провеждат само в столицата и не са регулярни.

Наскоро разбрах, че по мой адрес са се правили коментари от вида на „да не го е давал без пари“ и „грешката е негова“. Когато прехвърлих собствеността на сайта и форума съзнавах, че има известна доза риск те да попаднат при неподходящите хора, но на онова време по-добра алтернатива просто нямаше. Исках сайтът и форумът на книгите-игри да се развиват във всяко едно направление, да привличат нови фенове, които да имат правото да развиват идеите си на платформата. Исках едно по-добро бъдеще.

Сега съзнавам, че трудът ни е бил комерсиализиран!

С годините форумът се бе превърнал в затворен литературен кръг, в който си комуникират около 30 човека, докато в България потенциалните нови фенове са хиляди. Мълчанието на управата по редица важни въпроси е показателно за отношението им към жанра. Под популяризация се разбира участието на фестивали и панаири, както и спорадични участия по някоя малка медия. За незапознатите, същото нещо се правеше и през 2011та, само че тогава фейсбук не бе толкова навлязъл в битието на хората и нещата ставаха по-бавно. Очевидно е, че сайтът и форумът не са мръднали по отношение на иновациите и нововъведенията и причината е, че за да направиш подобни неща трябва да си платиш, в противен случай се надяваш някой фен доброволно (или пък не) да предложи труда си. И не на последно място, очевидна е липсата на визия за развитието на Knigi-Igri.BG, както и тоталното безразличие към електронните книги-игри.

Пичове, в ерата на биткойна и квантовите компютри, да смяташ, че можеш да издаваш само и единствено книги на хартия е все едно да вярваш, че Земята е плоска. Голяма част от младите хора не си носят книгата под мишница, а вместо това предпочитат да я видят през устройствата си. Как точно ще ги накарате да си купят нещо на хартия, освен ако не им го покажете на екраните?

Тук е мястота да разкажа и за платформата, която създадох и нарекох електронна библиотека за онлайн четене на книги-игри. Тя НЯМА за цел да измести книжното издаване, а напротив - да популяризира книгите-игри и да ги вкара в телефоните и компютрите на младите хора, така че те да могат да прочетат поне една такава. Но едни хора това не го разбират. Нещо повече. Нямат визия, нямат желанието, никаква изгода или просто не знаят как да го направят. И тук не става въпрос за обработените и качени в pdf книги, резултат от брилятната работа на бившият екип Дигитализация. По начало pdf форматът е добър за четене, но поради естеството на софтуера е невъзможно да се добавят автоматизации като електронен дневник, зар и т.н.

Искрено съм учуден, че никой от управата не отбеляза съществуването на проекта ми, не коментира или не повдигна темата, понеже смятам, че той е съществен напредък в популяризирането на книгите-игри. Никой не изяви желание да се свърже с мен, да предложи партньорство или да попита как може да помогне. Очевидно предпочитате да вървите по утъпканата алея на книгоиздаването. Наскоро се опитаха да ме убедят, че е най-добре да изоставя електронната библиотека и да помагам (най-вероятно безплатно) на сдружението. Казаха, че нямало смисъл да вкарвам толкова ресурси и да се мъча сам. Явно е така, щом над 650 регистрирани фена (голяма част от които нямат регистрации във форума на knigi-igri.bg) могат безплатно да прочетат над 30 заглавия, няколко от които досега не са издавани в България. Явно наистина не си заслужава. Особено ако го правя с некомерсиална цел.

Така стигаме и до този момент в който аз лично не намирам повече смисъл да пребивавам, макар и само четейки, на форума, както и да се интересувам от бъдещето му. Вместо това предпочитам да концентрирам енергията си в проекта си за четене на книги-игри онлайн и популяризирането на жанра сред по-малките.

Благодаря на Дамян, затова, че ме откри когато му беше времето и за подкрепата му при създаването на Knigi-Igri.NET!

Благодаря на всеки един от екип Дигитализация за страхотната работа и усилията по обработката и дигитализацията на книгите!

Благодаря на сдружението затова, че са добри поне в едно направление и продължават да издават книги!

Благодаря на хората, които са замесени в популяризацията на жанра!

Благодаря на феновете, затова че искрата все още е жива!

Форумът на Knigi-Igri.NET е все още активен и скоро ще бъде отворен за всеки.

В него ще се пише и за електронни книги-игри, както и за всичко интересно в тази сфера!

Истинската история, затова как се възродиха книгите-игри в България можете да прочетете ТУК

Бъдете здрави и Весели празници!

Вилиан
Създател на Knigi-Igri.Net и GameBook.BG
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

31 Дек 2022 15:40
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 98
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141300
Хей, привет и добре дошъл обратно. Искрено съжалявам, че форумът не е оправдал очакванията ти. Пожелавам НИ най-искрено инициативата за четене на книги игри онлайн да стане това, което ти виждаш и успехът ѝ да извиси жанра до нови висини. Виждам нейни реклами из Facebook и въпреки че не съм я проверил още, ще е нещо, което със сигурност ще имам предвид.

Радвам се, че освен с приказки, си се хванал и с действия. Не мога само да оправдая обвиненията, които пръскаш по отношение на управниците на форума.

Искрено съм учуден, че никой от управата не отбеляза съществуването на проекта ми, не коментира или не повдигна темата, понеже смятам, че той е съществен напредък в популяризирането на книгите-игри. Никой не изяви желание да се свърже с мен, да предложи партньорство или да попита как може да помогне.

Мое лично верую си е, че ако не бъдеш отразен от някого, не е редно да търсиш проблема в него, а в комуникацията, която е протекла между вас. Интересно ми е защо смяташ за редно да "бъдеш потърсен"? Струва ми се, че има известна доза самодоволство от това, което правиш, което не е лошо, но е редно да не изискваш хората да споделят твоето доволство от това, което ти правиш, защото в противен случай единствено може да се озлобиш.

Също така е забавно, че наричаш книгите игри комерсиализирани, докато в същия момент Уейн нарича всичко, което сдружението прави, любителско, защото не е в добри комерсиални тиражи и прочее. Ти нямаш вина за това, което казва той, и си имаш право на своя оценка, просто е куриозно.

Много се радвам за инициативата, с която си се захванал, най-искрено се надявам тя да пожъне успеха, който искаш. Моля те, не се затваряй към другите само защото не са такива каквито си представяш, че трябва да са. Може би имаш визия, която ние нямаме, това е супер. Реализирай я, сподели я, не бъди сам в успеха си.

"Код за достъп"
Книги игри онлайн
Ревюта на "Призвание герой" разказите
"Печелившата ръка"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, turbobobi, Stayfun

31 Дек 2022 18:22 31 Дек 2022 19:25 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141304
По-добре да не коментирам в детайли - просто е тъжно отношението на Вилиан, нямам идея какво го е накарало да се почувства опозиционер и да наговори всичко това и многократно да се опитва да омаловажи направеното от останалите и да припише на себе си много от случилото се на тази платформа - включително популяризацията, събитията, дигитализацията, инициативите - грозно е спрямо хората, които наистина са вложили огромно време и труд за постигането на тези неща.

Само ще отбележа в името на истината, тъй като много лъжи са народени в тази посока и тук, и по сайтовете му, че сдружение "Книги-игри" сме аз, Никсата и Лисичков - никой от нас не е предлагал да купува домейна, нито го притежава. И никой от нас не цели да печели от книги-игри, както вярвам е и с екипа на списанието. А хората, които се занимават професионално с това и са замесени в управлението на сайта, Никола и Виктор (ringlas), най-малко пък имат финансова изгода от knigi-igri.bg - тяхната комерсиална популяризация е по съвсем други канали. Също, поне с мен и до този момент през цялото време на неговата скорошна дейност, Вилиан (или негов съмишленик) не е направил никакъв контакт нито за дебатиране, нито за помощ, нито за обединение на силите - нищо. Учудих се първоначално че така се е получило, сега остава за мен само чуденката "защо". В един момент се пръкна gamebooks.org без никой да знае за това и една дума за контакт и после стигаме до "не се свързаха с мен".

За останалото - кой какво, кога и къде е свършил и колко добре се е справил - нека всеки сам си съди и който чувства, че е адекватно да раздава оценки - ок, нека го прави. Успех на онлайн книгите-игри и knigi-igri.net, радвам се, че си е при Вилиан и ако не в друго вярвам, че има добри намерения и феновете на жанра могат само да спечелят от дейността му, ако не и от думите.

ПП. Много ме сърби да отговоря и за темата с това да се направи нещо с детската аудитория и за дигитален вариант на книгите-игри, но ще стане дебело, ако трябва да е пълноценно. Само искам да порицая този комерсиален Никола, дето едно дете не е прокопсало покрай неговите продукти и никога не пуска нещо безблатно; този Виктор дето през 2023 г - "третата вълна на книгите-игри" (понеже втората несъмнено е умряла) - дето хабер си няма как да направи едно просто приложение с препратки; и в прочем, нека да забравим, че през 2011 г. на LegacyOfKreya.com имаше платформа, която поддържаше електронен дневник, умения, предмети, зарове, проверки (скрити и явни) и др., която беше разработена за под месец - това никога не се е случвало, няма и мои книги-игри правени за телефони, не са били достъпни като онлайн книги, няма ги и безплатно в читанка и други платформи. Въобще, не е ли хартия и с дебела печалба, не ни го хвалете - ние сме безхаберни комерсиални неандерталци, като цяло.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, kiril_ps, nixata, Sando, Monevwww, turbobobi, the_arsonist, Stayfun, Fantasiora, Radko

31 Дек 2022 23:58
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141306
Торо обясни на тълпата как Сдружение книги игри имало трима члена и не считало да има нови членове. И как три електронни книги не съществуват нито като текст, нито като изображение...

Мнението на Вилиан е най - смисленото такова от доста време насам. Ти вземи си прочети личните си мнения примерно първото, второто, третото примерно и си помисли дали нямаше да му се присмееш на същият тоя човек дето ги е писал.

В стария форум нямаше форумни игри мисля, нямаше тема кош, спам, обор и прочее. Ако е така аз съм там.
Честита последна година за Втората Вълна и успех с Третата, защото след това мнение може да запишеш в аналийте, че Третата вълна започва.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

01 Ян 2023 01:07
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141307
Първо, Честита Нова 2023!

Искрено се радвам, че съм един от първите, които пишат тук днес, а още повече ме радва да пиша под мнението на Вилиан, когото подкрепям напълно в казаното.

Няма да влизам в разпри, не и днес в деня на Нова година, нито с Ал Торо, нито с който и да пише след мен, но благодаря, все пак, на Торо и Рахвин и Къртача.

Искам да ви кажа друго, а именно, че аз напускам този (вероятно мой) форум и отсега ще пиша на форума на Вилиан. Бъдете здрави и се обичайте тук всички!

След това съобщение до вас, ще се разлогна от тук и с който съм си писал досега, или с който съм се запознал тук, евала, но нищо няма да ме върне обратно...

Нека 2023 година да ни донесе много нови книги-игри (и да, не само на хартия!), както и възможност да осъзнаем, че всички си носим кръста, аз моя също, така или иначе, но пак аз продължавам да вярвам, че всичко това се случва за добро, а да търсим виновници, когато нещата отиват на добре, май си е напълно безсмислено!

И така, тръгвам си, но който иска, ще ме намери на новия форум на Вилиан, така че не считам за особена загуба, ако ви кажа... "Сбогом и благодаря за рибата"! :-)

Ваш Ян

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

01 Ян 2023 10:23
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141308
Много интересно. Появява се някакъв човек и казва - вие нямате визия, обаче аз имам и ще развивам и популяризирам жанра :)

Не че нещо ама пазара определя колко точно книжни и дигитални книги да има и какво да е съотношението между тях. За мен лично дигиталните книги игри са приятна добавка , но никога не бих ги предпочел пред книжните. Вярвам и за мнозинството читатели и почитатели на жанра в бг е така. Разбира се има и твърди фенове на дигиталната литература.

Според мен издателите на списанието и ПГ полагат изключителни усилия за популяризацията на книгите игри и качеството е налице в тяхната работа. Призванието дава възможност на много бг автори да се изявят а редакционния екип е на изключително ниво. Мисля че няма автор който да не е получил шанс да участва в ПГ ако е предложил качествена идея. А че фен базата не е голяма е факт , но това си е тенденцията по света.

Разбира се конкуренцията винаги е полезна и пожелавам успех на .нет-аджиите. Но докато не видя нещо авторско издадено от вас няма как да ви приема насериозно.

Всеки може да критикува. Покажете какво предлагате като алтернатива. И ако алтернативата ви е издаване на уеб апове и дигитализация на западни издания, от мен имате не мерси.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, nixata, the_arsonist, Stayfun, vikenti

01 Ян 2023 13:04
Stayfun's Avatar
Stayfun
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 103
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141309
ЧНГ. Бъдете живи и здрави.

"Съединението прави силата",
Но щом искате девиза да ви е "разделяй и владей" желая ви успех.

Вилиане, изглежда, че си човек с кариера, но ми звучиш като комплексар, откакто не оцениха произведението на Рахвин и той и Ян започнаха да избиват комплекси и да правят неуместни коментари, сега пак ли ти се обадиха да се включиш с някое мнение.
Прави каквото трябва пък да става каквото ще, но не си правете реклама, като правите антиреклама.

Но творецът също го е казал доста добре:

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, nixata

01 Ян 2023 21:49
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141311
Интересно и забавно е първото мнение в тази тема. Много едностранчиво, но пък и много показателно за автора му. Един човек много допринесъл за събирането на старите феновете се завръща, пълен с чудесни идеи, но и изпълнен с доста жлъч, обида и аз незнам какво още към СКИ, Никола, Виктор... Чудесно е, че е намерил отново свободно време за книгите-игри. Пожелавам му да вложи повече положителна енергия в новото си начинание. Но пък ако му трябва враг, дразнител или нещо, за да му е стимул ... ами ок - с нежелание ще му помогна с каквото мога и в тази посока. Нямам идея с какво се занимава, но дано не го повишат в новата му работа и дано не си намери ново планинско хоби. Току виж изчезнал пак за 7-8 години и така да изостави отново паството си на едни меркантилни пичове, които си мислят как само да издават нови книги-игри. Нахалници са тия пичове, не се отказват, въпреки многото работа, повишения, семейства, деца и т.н. Жертват всичко това в името на кинтите. Трябваше 10 години да обсъждат старите книги-игри, да ги дигитализират хубаво за онлайн четене и така с тях да зарибят стотици хиляди нови фенове. Но вместо това, те само мислят как да издават нови книги-игри и да цоцат феновете. А и заради тях, на форума хората спряха да пишат. Измислиха някаква нова модерна глупост нареченa Discord и накараха феновете да пишат там, вместо в добрия стар форум. Абе с две думи - убиха жанра!

А сега малко по-сериозно. Преди години това мнение можеше да ме засегне, обиди или да сме накра да споря и да оборвам неистини в него. Няма да го направя. За мен по ценни са мненията получена на лично на фейсбука на knigi-igri.bg горе-долу по същото време, когато това видя бял свят:

Веселин: "Благодаря за прекрасните списания. Книгата ("Котаркаът и абаносовия дракон: изглежда страхотна и вярвам, че ще ми хареса. Благодатна 2023 година"
Павлин: "Весело посрещане на новата година и много здраве през нея ви желая. Продължавайте да ни радвате с още хубави заглавия"
Денис: "Желая ви Дънджънска Коледа и приключенска Нова година"
Зорница: "Пожелавам Весели празници и успешан 2023 година! Не спирайте да ни радвате с книги-игри"

Тези са ми много по-ценни. Естествено, сигурно могат да се намерят и цитират мнения с критики и недоволство. Нормално е. Опитваме се да издваме добри неща. Може не винаги да ни се получава, но пък никога не сме падали на нивото на Монт Диас и Джак Блъд.

2022 година беше поредната страхотна година за книгите-игри. Пожелавам и 2023 да е поне толкова добра! Успешна година на всички!

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, Вилорп, Лисичков, Ал Торо, harlequin, ringlas, kartacha, Shin, Monevwww, turbobobi, BERSERK, the_arsonist, Stayfun, Tralalaiko, Etom, Fantasiora, vikenti

02 Ян 2023 14:27 02 Ян 2023 15:24 от administrator.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141313
За много години на всички и тук!

Доста драматично анонсиране на проекта на Вилиан (който сме споменавали неколкократно в Discord сървъра през 2022 и който със сигурност ще влезе и в годишния обзор) на форума. Надявам се само да не му донесе повече негативи, отколкото позитиви заради начина, по който избра да го направи.

Знам само за един субект, който по разнородни платформи (а и в интервюта) заявява, че е създал сайта през 2011 г., но му е бил отнет. За останалите не мисля, че има съмнение, че Ян и Вилиан са истинските "виновници". Само че сайтът е на повече от 11 години и розовите очила на носталгията бяха свалени от много хора още преди 8. Като архивар на форумното битие искам да припомня на авторите на „истинската история“, а и на любопитните читатели, някои документирани черно на бяло моменти:

Комерсиалност по желание, но не и по възможност

vilian писа:
Сега съзнавам, че трудът ни е бил комерсиализиран!

Официалното откриване на този сайт беше през 2011 година. На 9-ти март предложих услугите си като програмист, а на 26-ти март въпросната година вече съм част от екипа като технически човек. Основната ми задача от Вил в самото началото е именно тази:

vilian писа:
"… Основно искаме да добавим допълнителни полета към вече съществуващите и не на последно място да вържем модула със система за платена регистрация, която обаче ще става когато се регистрираш в сайта като цяло. Тоест да се появява инфо когато си с безплатен ъкаунт, но да се появява и още повече когато си с платен. За момента това което виждаш в каталога трябва да се показва на безплатния, а това което ще доразвиеш трябва да го има само на платения."

В тази връзка припомням дискусията по email от 11-ти ноември 2011 година, както и първата "Дългосрочна визия на Книги-игри.НЕТ", разписана от Ян, явно породена от нещата, които вече са обсъждали и с Вилиан, в която дискусия участваме Ян, Вилиан, аз, Джордж М. Джордж, Спас, Лисичков, Уейн, Ал Торо, Козия, Танер, SecondShoe, Митко Иванов и Чавдар.

1D6EB7A2-72D5-43C6-B33F-51CA67BCFA47.png

CBA34092-F11A-413E-B34F-175C7B8CBB11.png

Прави впечатление основната точка 2 от него за монетизацията на сайта.

DC2AD0D8-87E3-4460-A0F6-2D402861E19D.png

Тези планове така и не се сбъднаха в идната 2012-та година, но не поради липса на желание или мисъл в тази посока. Все пак в едно от последните си мнения тук, две години по-късно, Вил начертава каква е неговата вече променена визия - "Бих направил платформата по-интерактивна, с връзка между двете системи, възможност за четене на книги онлайн.... БЕЗПЛАТЕН достъп до всичко." (knigi-igri.bg/forums/about-forum-and-site/4127?start=30)

Е, смятам, че в момента имаме всичко това напълно безплатно:

• Новини: knigi-igri.bg/articles/news
  • Ревюта: knigi-igri.bg/articles/reviews
  • Интервюта: knigi-igri.bg/articles/interviews
  • Статии: knigi-igri.bg/articles/articles
  • Най-богатият каталог за български книги-игри до момента: knigi-igri.bg/catalogue
  • Облачно пространство за всички дигитализирани книги-игри, свързани с каталога: knigi-igri.bg/forums/digitizing/4869-dig...ani-zaglaviya#109732
  • Коментари, оценки, форум в една единна и кохерентна система.
  • Discord сървър в крак с времето.

Предаването на щафетата

vilian писа:
„Сайтът и форумът през 2014та изглеждаха добре, феновете събрани на едно-единствено място, с малки изключения, бяха успели да се нагодят един към друг и нещата се движеха напред.“

През 2013 и 2014 има непрекъснати скандали и смени на управата на форума, Вилиан публично признава, че не може да се занимава с развиването на нещата, защото няма ВРЕМЕ и ПАРИ (knigi-igri.bg/forums/about-forum-and-site/4127?start=0#92769).

Споменатата от него инициатива за дигитализация на книги-игри, за която ни упреква, също претърпя своят най-тежък удар при предишната управа, а именно загубата на потребителя Шангри и неговите материали.

Лично за мен през този период негодуванието и негативизмът в общността е в своя апогей, но това оставям на всеки от старите кучета сам да прецени за себе си.

Сетне нещата преминаха в ръцете на Никола и се радвам, че продължих да поддържам платформата, а той ми гласува пълно доверие да пипам вече навсякъде.

Техническата част

Ще се спра на техническата страна за последните 11 години, тъй като това винаги е било моето, а и амплоато на Вилиан.

Това, до което аз имах правата да пипам и променям в първите години при Вил, стана факт малко преди да си тръгне през 2014:

СТАРТИРА ОБНОВЕНИЯТ САЙТ НА КНИГИ-ИГРИ.НЕТ! - knigi-igri.bg/articles/news/item/new-site-knigi-igri-net

От там нататък продължих поетапно да развивам нещата през 2016:

KNIGI-IGRI.BG С НОВ ФОРУМ И ОСВЕЖЕНА ВИЗИЯ - knigi-igri.bg/articles/news/item/knigi-igri-bg-new-forum

И през 2019:

НАШИЯТ НОВ МАГАЗИН ОТВОРИ ВРАТИ - knigi-igri.bg/articles/news/item/new-shop

1B1064B8-A367-409E-875B-74DE18E73D21.png

vilian писа:
По онова време вече се бях преместил в София и бях едва в началото на кариерата си. За сайта и форума ми оставаше все по-малко време, прибирах се вечер след поредния тежък ден, вечерях нещо набързо и се захващах с хобито си. Бях наясно, че да създадеш нещо не е лесно, но да продължаваш да го развиваш, така че да го направиш атрактивно за посетителите му и да им привлечеш интереса по такъв начин, че те да продължават да се връщат всеки ден, смятах за почти невъзможно.

Винаги съм се стремял да заделям време за сайта, това ми е хобито. Дори в ролята си на изпълнителен директор на 100 души персонал, а впоследствие технически директор на 300 души отдел през онези години. Именно тогава написах миграционни скриптове, които да извлекат данните от старата база и да я моделират в нова база от данни, така че да станат част от платформа, която е интегрирана директно със сайта. Чертал съм схеми на тази миграция по белите дъски в конферентните зали из офисите, докато чакам поредната среща. Това, което искам да кажа е, че нито мен, нито Торо, нито Никола, или пък Никсата са ни възпрепятствали кариерите да продължим да бутаме хобито си, а напротив, помагали са ни да наливаме средства и усилия. Не смятам, че е сериозно да продължава да има някой, който смята, че правим това за пари.

За толкова години да бях седнал да напиша цялата система от нулата, щях да си спестя тоновете главоболия с готовите Joomlа истории, но, уви, и аз си имам своите негативи. Но все пак няма нито един ред код от старата система, който да е останал. Всичко е променено и ново.

Пак около това време (2016), имаше толкова много хакерски атаки, които нямах времето да адресирам, че замерях проблема с пари, плащайки за по-скъпи и по-скъпи VPS-и заради нарастващото процесорно време, защото просто нямаше кой да ми помогне. Не съм го афиширал, но платените суми за хостинг и VPS-и са в хиляди.

Е, седнах си на задника накрая и реших проблемите поетапно и трудоемко, за да се върнем в границите на разходваните ресурси на нормален споделен хостинг.

А да обединим магазина за новите книги-игри и сайта е едно от нещата, които съм особено горд, че успях да помогна да се изпълни. Ръстът на потребители и нови лица, които се превръщат в регулярни посетители, е в плавен, възходящ тренд от тогава.

Статии, обзори и референции

Оставям тези материали за незапознатите, за хората, които са ги пропуснали и за тези, които искат да си припомнят събитията през тези немалко години.

ТОП 10 ДЕЙЦИ НА НОВАТА ВЪЛНА - knigi-igri.bg/articles/articles/item/top...itzi-na-novata-valna
КНИГИТЕ-ИГРИ ПРЕЗ 2011 Г. - knigi-igri.bg/articles/articles/item/knigi-igri-obzor-2011
КНИГИТЕ-ИГРИ ПРЕЗ 2021 Г. (В последната статия има линкове към всяка една за последните 11 години.) - knigi-igri.bg/articles/articles/item/knigi-igri-obzor-2021
КНИГИТЕ-ИГРИ 2011-2020 В СТАТИСТИКИ - knigi-igri.bg/articles/articles/item/knigi-igri-statistics-10s
ЖЕНИТЕ В ЖАНРА КНИГИ-ИГРИ В БЪЛГАРИЯ - knigi-igri.bg/articles/articles/item/kni...ri-jenite-v-janra-bg

Дигиталните книги-игри

vilian писа:
“Публикуването на книги-игри под формата на мобилна апликация също замря, поради недостатъчна подкрепа. Започнатите преди няколко години, от ентусиасти, проекти за четене на книги-игри директно от компютъра или браузъра изведнъж прекъснаха развитието си.”

vilian писа:
“И не на последно място, очевидна е липсата на визия за развитието на Knigi-Igri.BG, както и тоталното безразличие към електронните книги-игри.”

Няма как да не изразя учудването си по отношение на написаното за дигиталните книги-игри и това, което Вилиан вменява.

Появи се ново българско гейм студио, което се издържа от дигитални книги-игри. Български книги-игри има публикувани в Google Play, App Store и Steam, като за пръв път достигнаха доста широка аудитория на Запад. Играта по „Прах и Сол“ от български автор се настани трайно в Топ 200 RPG класацията на Apple Store (от десетки хиляди заглавия). Но Прейм Геймс по никакъв начин не засипва сайта с реклами или банери, а и не е това целта.

Сайтът продължава да се интересува и да пише за дигиталните книги-игри, които излизат, както чуждестранните, така и тези само на български, но вторите просто са малко. И то по обективни причини. Ааа, дигиталните книги-игри не са участвали в Златна Никса до момента и не се вписват в една тема на форума за издадени на хартия заглавия! Но наистина не вярвам Вилиан да смята това за обективна причина за упрека си...

Вил, Яне, пожелавам успех на начинанието с онлайн библиотеката. Наистина. Мисля, че с всичко, което правя в Прайм Геймс, което пиша тук по форума и Discord, съм доказал какво мисля за дигиталните книги-игри. Но границата между ipdf с хиперлинкове, epub и boilerplate уеб интерфейс с няколко автоматизирани показателя, за мен лично е прекалено тънка и проектът има още доста път да извърви, за да се превърне в това, което са дигиталните версии на Хуаранг и Кумихо, Съновидение или Клопка за Победители. А не мисля, че нещо по-долу от това има необходимите качества да привлече достатъчно нови хора. Особено, ако броят регистрирани потребители или активност на форум през 2023 година са основното мерило за успех. Ала това си е лично мое мнение като човек, който се занимава професионално с това вече 6 години.

Разработките на mkstoyanov към книги-игри с по-сложни игрови схеми лично у мен будят по-голям интерес:

s3.us-east-2.amazonaws.com/www.knigi-igri-online.com/index.html

knigi-igri.bg/forums/michael-mindcrime-gamebooks/6204

На изпроводяк

Та така, вече 8+ години се грижа платформата да е винаги на един клик разстояние, да работи... ала именно хората от общността я пълнят със съдържание и смисъл. И многопластова история.

Признателен съм на Никола, на Торо. За подкрепата в трудни моменти, за идеите им, които обсъждаме и се опитвам да реализирам. На Никсата, не само като издател и преводач, а и дигитализатор, актуализация и попълване на каталога и сайта. На Боби, Арсо, Ивайло, Монев, целия екип на сайта, Списанието и Призванието, на новите автори като Явор, които просто не се отказват напук на всичко. На всички, които допринасят за развитието на явлението "книга-игра". Перфектно ли е всичко? Не, разбира се. Има ли място за подобрения? Много. Но добре, че сме общност, а не вълци единаци.

Желая още по-силна 2023 г. за жанра, а ние ще продължим да работим в тази посока :)

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
1D6EB7A2-72D5-43C6-B33F-51CA67BCFA47.png
CBA34092-F11A-413E-B34F-175C7B8CBB11.png
DC2AD0D8-87E3-4460-A0F6-2D402861E19D.png
1B1064B8-A367-409E-875B-74DE18E73D21.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, Вилорп, Лисичков, Ал Торо, Mindcrime, harlequin, Cliff_Burton, kartacha, gbm, Shin, ze BG, kiril_ps, nixata, Monevwww, turbobobi, BERSERK, the_arsonist, Stayfun, Tralalaiko, Valdan и още 3 други.

02 Ян 2023 21:44
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141315
На това се казва: когато фактите говорят и боговете мълчат. Ринглас направо ги уби с факти. Информацията е особено ценна за такива като мен които са пропуснали тези начални години на създаването на форума.

Относно цитатите и призивите за монетаризация - баси тия са по алчни и от Едрин Уейн бе. Изглежда основната мотивация на тези хора е да се изкара някой лев от носталгията на хората по книгите игри. Иначе биха се включили тук да помагат с каквото могат, а не да си правят реклама на гърба на хората които полагат толкова много труд за да ги има новите книги игри.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

03 Ян 2023 12:08
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141319
Изявлението не допринася с нищо към развитието на жанра. Освен загубеното време на хората по-горе, за да отговарят.

Ако искаш да помагаш с нещо, знаеш какво да направиш. Иначе ще пишеш изявление след изявление и ще им омръзнеш на хората.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

04 Ян 2023 10:02
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141332
Не разбирам защо някой трябва да е длъжен на когото и да е, особено когато става дума за хоби. Ако човек иска да подпомага този жанр, прави каквото може, когато може и с каквито средства може. Онлайн книгите-игри са интересно явление и добра алтернатива особено за книги-игри, които не могат да бъдат намерени на хартия, както и за хората, които предпочитат да четат онлайн. Хартиените си имат своя аудитория и тя е по-фенска и хардкор. Нека всеки си копае в градинката без да хвърля пръст на гърба на другия.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

05 Ян 2023 20:18
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Изявление от старият – нов собственик на KNIGI-IGRI.NET #141344
Къв е тоз, ве :D
И къде за бога е ММ да му тегли една подобаваща :dry:
Хората, свършили най-много труд за (не знам дали все още се води) новата вълна са:
Торо, Никсата, Никола, Спас (и още някой друг)

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

• 1
  • 1
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
За форума и сайта
/
Time to create page: 0.264 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg