• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Re: Мутирала плът - Коментарна

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • ...
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
27 Сеп 2013 12:09
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Re: Мутирала плът - Коментарна #78164

Trip писа: писа:
Не е груба грешка изобщо, а въпрос на литературна конвенция. Все едно да обясняваш принципа на действие на свръхсветлинния двигател всеки път, като го използваш. Няма нужда, защото зомбитата притежават предостатъчно културен и художествен капитал в момента.

Ами в случая не мисля, че може да става дума за литературна конвенция, тъй като темата е много сложна и трудна за защита в своя собствена плоскост. Събитията не се случват изолирано, а ако се случват трябва да се каже и причината. Зомбитата нямат общо, спокойно може и да е друг вид "апокалипсис", но трябва да стане ясно локален ли е, глобален ли е. Ако не бъркам книгата, във "Всичко живо е трева" на Саймък имаше такъв "локален апокалипсис" - извънземните "блокират" едно градче. Но в тази книга имаше богата обосновка.

P.S. Trip, чел ли си книжката или просто говориш по принцип как ги виждаш нещата?

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Сеп 2013 12:22
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 67
Re: Мутирала плът - Коментарна #78166
Speaking of logic, пропуснах да кажа, че е страшно наивно (не конкретно в този разказ единствено, де) да се смята, че е възможно толкова лесно да бъде блокиран голям град през XX век. Според Wikipedia Русе заема площ от 127 квадратни километра. Това е приблизително 9 пъти повече от размерите на най-големия град в средните векове Константинопол . Дори една относително рехава блокада на Константинопол се е нуждаела от 50-60 хиляди души - и съвсем не е могла да спре преминаването на единици хора.

За да блокираш днешно Русе така, че нито едно зомби да не избяга от експеримента ти, ти трябват около 500 000 войници сигурно + съоръжения, изграждането на които няма как да остане незабелязано. И дори така няма как да спреш хората да напуснат града по Дунав (нито пък вирусът да се разпространи по реката - за целта минимум трябва да прекъснеш оттичането на канализацията).

27 Сеп 2013 12:46
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Re: Мутирала плът - Коментарна #78168

Лисичков писа: писа:

Ами в случая не мисля, че може да става дума за литературна конвенция, тъй като темата е много сложна и трудна за защита в своя собствена плоскост. Събитията не се случват изолирано, а ако се случват трябва да се каже и причината. Зомбитата нямат общо, спокойно може и да е друг вид "апокалипсис", но трябва да стане ясно локален ли е, глобален ли е. Ако не бъркам книгата, във "Всичко живо е трева" на Саймък имаше такъв "локален апокалипсис" - извънземните "блокират" едно градче. Но в тази книга имаше богата обосновка.

P.S. Trip, чел ли си книжката или просто говориш по принцип как ги виждаш нещата?

Чел съм малко повече от 1/3, когато се бях наел да я редактирам ужким, но реших, че ще е малко трудоемко. Така че знам за какво става въпрос, а става въпрос за нещо, подобно на Аз съм легенда (филма). Това "как" и "откъде" не беше фокус на историята изобщо. Ако си чел Пътят на Кормак Макарти, там точно този подход го има развит като Почти Висока Литература. И Лъвкрафт е правил абсолютно същото.

Ако има грешка, то е в опитите на Рони изобщо да реди логическа структура от обяснения, където го е правил.

Занаятчийски основи на писането

27 Сеп 2013 12:53
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78170
Не беше фокус вярно, но се знаеше, че е вирусът в Аз съм легенда е следствие от неуспешни опити да се разработи лекарство срещу рак и също така се знаеше, че е повсеместен и е избил голяма част от населението на планетата.

27 Сеп 2013 12:54
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78171
Цялото това нещо беше в първите около 3 минути, колкото да не е без хич. Лошо няма и Рони да беше сложил във въведението нещо такова от различна гледна точка, де. Но наистина не е нужно нищо повече.

27 Сеп 2013 12:57
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78172
Бтв, за мен е по-добре да няма никакво обяснение пред това да ни се обяснява нещо толкова наивно като "локален военен експеримент" и "блокиран от военните град", което общо-взето всеки по-логично мислещ читател може да прецени като крайно невероятно :).

27 Сеп 2013 13:04
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Re: Мутирала плът - Коментарна #78173

Anardil писа: писа:
За да блокираш днешно Русе така, че нито едно зомби да не избяга от експеримента ти, ти трябват около 500 000 войници сигурно + съоръжения, изграждането на които няма как да остане незабелязано.

С това не мога да се съглася напълно. Да, вероятно ще се вижда какво се прави, но има достатъчно автоматизирани решения, за да не се нуждаеш от 3 пъти повече войници от населението на града. Трябват ти само стени, картечни гнезда със сензори за движение и поддържащ персонал :) + реката дава голямо предимство в случая, ако се намесят румънците.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

27 Сеп 2013 13:13
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78174
Това дали действието се развива в Русе го изваждам от увода, може и другаде да е, знам ли. Времевият период също не става много ясен. Мога да съдя само по това, че нашият човек има риза на СОТ - следователно някъде си след 98 -99 - та година, откогато аз имам спомен за тези охранителни фирми и до наши дни, а и вероятно и в бъдещето. Но не, нямат мобилни телефони или поне не се споменава за такива. Това за липсата на електричество го каза Рони в темата.

Но и спокойно мога да приема, че действието се развива в паралелен, алтернативен свят, а не в миналото или бъдещето на нашата планета.

В тази връзка, както вече казаха на няколко пъти, Рони е можел в рамките на един много кратък абзац просто да нахвърли тези неща. :rolleyes: Сега цялата история няма основа, никаква собствена плоскост.

Но както и да е. Тази книжка не е насочена към мен като читател в крайна сметка.

27 Сеп 2013 13:24
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78176
По-добра идея са няколко кратки абзаца, пръснати тук-там. Но ако ти пречи липсата на добре обособено място на действието, все едно нещата плуват във вакуум - да, проблем е.

27 Сеп 2013 13:24
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78177

Bloucester писа: писа:
С това не мога да се съглася напълно. Да, вероятно ще се вижда какво се прави, но има достатъчно автоматизирани решения, за да не се нуждаеш от 3 пъти повече войници от населението на града. Трябват ти само стени, картечни гнезда със сензори за движение и поддържащ персонал :) + реката дава голямо предимство в случая, ако се намесят румънците.

Съвсем не е толкова просто това с изграждането и поддържането на подобни съоръжения на толкова голяма площ (плюс това изгради ти картечно гнездо със сензори за движение в средата на гъста гора примерно, да не говорим, че ще си изхабиш куршумите по птици и животни)... но хайде да не са 500 000 хиляди - пак са от порядъка на десетки хиляди и вероятно повече души само военен персонал (но все пак всеки от тези войници ще трябва да се храни, така че това ангажира още хиляди и хиляди хора, а има и много други поддържащи дейности, свързани с разполагането на толкова голяма армия, които отново изискват много хора).

Реката никак не е предимство, когато става дума за опасен, скоростно мутиращ вирус. Първите няколко зомбита, попаднали в Дунав, вероятно ще са достатъчни да ти докарат глобална пандемия ;).

27 Сеп 2013 13:32
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Re: Мутирала плът - Коментарна #78178
Не го бях погледан от тази перспектива. Но! Филмите ни учат, че зомбитата не могат да плуват и не влизат във водата :) Мисля, че го имаше в 28 Weeks Later или някоя от другите бози.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

27 Сеп 2013 13:55
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Re: Мутирала плът - Коментарна #78180
1000 километра бодлива тел, 500 000 колчета, 10 генератора, 5000 души поддържащ персонал, 10 000 души кашимерия за обходи, 100 "барети" за бързо реагиране, 3 хеликоптера, 6 пилота, 30 механика, много бензин.

Това за обсадата. Телта и колчетата са в примерни цифри.

Лисичков, по-добре е без обяснението, мене ако ме питаш. Така се избягват по-големите идиотизми от рода на "къде са танковете?" в зомби-произведенията.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

27 Сеп 2013 14:10
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78183

Trip писа: писа:
По-добра идея са няколко кратки абзаца, пръснати тук-там. Но ако ти пречи липсата на добре обособено място на действието, все едно нещата плуват във вакуум - да, проблем е.

Абе Рони се пробва на едно - две места да вкара някакви обяснения. Твърде непохватно, но по - вероятното е, че е търсил да има някаква мистерия. Споменава се за двама доктори, които са на дъното на цялата бъркотия. Намираш един диктофон, записът на който гласи следното:

Пус­каш дик­то­фона тихо, кол­кото да не се заг­лу­шава от стъп­ките ти.
– Девет­най­сет от двай­сетте обекта се зара­зиха през пър­вите двай­сет и четири часа от екс­по­зи­ци­ята. Пос­лед­ният обект не показа никакви сим­п­томи, така че явно същес­т­вува резис­тен­т­ност. За съжа­ле­ние, паци­ен­тът умря от кръ­во­за­губа при опит да се оси­гури дос­та­тъчн кръв за изс­лед­ване. Надя­вам се утреш­ният опит да ни даде още важна инфор­ма­ция. Гла­вен отго­вор­ник за раз­п­рос­т­ра­не­ни­ето на зара­зата е д-р Ленова. Изпит­вам извес­тни при­тес­не­ния относно ней­ното здраве. Зави­си­мостта ѝ към успо­ко­и­телни се про­яви отново…
Скръц­ваш със зъби. Значи всичко е само “екс­пе­ри­мент”. Зве­рове!

Наистина е локално, щом дори посещаваш и кабинетите на тези лекари. Но проявленията са глобални. Но пак казвам, не съм сигурен дали това е Русе.

Купон да става, екшън да има, карай, че кашата е пълна :lol:

27 Сеп 2013 14:17
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Re: Мутирала плът - Коментарна #78184

hameleona писа: писа:
Така се избягват по-големите идиотизми от рода на "къде са танковете?" в зомби-произведенията.

Най-добре е танковете да дойдат. :ninja:

27 Сеп 2013 14:26
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Re: Мутирала плът - Коментарна #78185

hameleona писа: писа:
1000 километра бодлива тел, 500 000 колчета, 10 генератора, 5000 души поддържащ персонал, 10 000 души кашимерия за обходи, 100 "барети" за бързо реагиране, 3 хеликоптера, 6 пилота, 30 механика, много бензин.

Обиколката на 127 квадратни километра e 45.4 километра, не знам за какво са ти 1000 километра болдива тел. Десет хиляди души са абсолютно неспособни да подсигурят 45.4 километра, дори да бяха всички на място през цялото време (а тези хора все пак трябва и да спят и не e разумно да работят на смени по-дълги от няколко часа) - в този случаи това прави по един човек на 4.54 метра. В първия момент, в който по-голяма група зомбита реши да излезе отнякъде, просто няма да има кой да ги спре при толкова малко хора (които - пак казвам - в тази схема работят по 24 часа в денонощието, без да спят). 100 барети за бързо реагиране е нонсенс - първо, че са напълно недостатъчни за каквото и да било, второ, че, ако са компактна група, ще им трябва време да се придвижват до всяко място, където зомбитата са направили опит за пробив. Хеликоптерите нищо не могат да направят срещу хора, бягащи в горите... Русе е на Дунав, така че са необходими и катери с брегова охрана... въобще...

В какви вълшебни светове си живеете само :mrgreen:.

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • ...
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.092 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 11:41
    • Активност на авторите от новата вълна (50 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 06 Ное 2025 00:28
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (217 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Radko
    • 05 Ное 2025 22:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност