• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Брой 9 - отпадналата загадка

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
27 Фев 2018 19:22
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1100
Topic Author
Брой 9 - отпадналата загадка #126705
За брой 9 написах кратка загадка, която не влезе в списанието. Все пак нищо не пречи да я пусна тук, може на някой да му е интересна. :)

123-2-3-4-5-6-7-8.jpg

Загадката за жените, които лъжат

Далеч на запад, където Слънцето докосва Земята, се намира кралството на Залеза. В една ясна нощ, която за тях е ден, в столицата на кралството пристигнал виден пътешественик на мисълта. Той разгледал окъпаният в слънчево-златен цвят купол на тяхната Часовникова кула без стрелки, огледал себе си във Фонтана на вечната нощ и се разходил из Градините на Забравата.
След като пренощувал, той бил поканен от кралят-нощ на аудиенция в Двореца на Звездната светлина. В тронната зала безброй звезди осветявали съмненията в душата му, а кралят седял на голям, богато украсен трон от морска пяна.
- Харесва ли ти нашият град? – попитал кралят и пляснал с ръце.
Мигом, десетки слуги отрупали пътешественика с разнообразни лакомства и изкушения. Но той не ги погледнал, защото тялото му нямало нужда от тях.
- Да, градът стопява дъха в утринната мъгла и поглъща сетивата, както дъгата поглъща мечтите на децата. Но едно нещо не ми хареса - в града има жени, които лъжат.
Отговорът на пътешественика кристализирал във въздуха, изстуден от погледа на кралят. Обезпокоила се неговата същност и той се замислил над думите на пътешественика. Гостът си заминал, но не след дълго из града се разнесла кралска заповед: „ Всеки мъж, който чуе, че неговата жена лъже, трябва да я убие.“ И жителите на столицата заживяли в тревожно очакване, какво ще се случи ....
Първия ден всичко било потопено в тишина. Звук издаден на единия край на града, се чувал на другия. Така и не се чуло нищо ....
Втория ден било толкова тихо, че поданиците на краля още малко и щяло да започнат да си чуват мислите. Тишината продължила и след края на деня ....
И изведнъж, на третия ден, из града се понесла новината, че часовникарят е убил жена си. Какво се бе случило?

Въпрос:
Колко са били жените, които лъжат в този град, ако е известно, че всеки мъж е знаел за всички останали жени дали лъжат или не, но не и за своята, в чиято честност не се е съмнявал?

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
123-2-3-4-5-6-7-8.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww, Скальд

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Фев 2018 20:51
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Брой 9 - отпадналата загадка #126707
Между другото, George-AL позна верния отговор. Ако някой се затруднява, може да го пита .... :hello:

28 Фев 2018 17:00
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 51
Брой 9 - отпадналата загадка #126711
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Тази загадка, разбира се не толкова описателно, съм я виждал и на други места и я знам. Въпреки всичко, виждам няколко проблема:
1. Как хората са знаели за разговора на краля с пътешественика? Ако не са знаели, защо не са приели, че кралят се гъбарка с тях?
2. Защо другите не убиват в същия ден своите неверни съпрузи?
Така разказана загадката, пътешественика говори за "неверни жени", не жена, т.е. повече от 1. Теоретично, на първия ден никой няма да убие жена си, защото знае за поне още 2, но часовникаря и другите би трябвало да убият жените си на ден 2.

28 Фев 2018 17:52
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Брой 9 - отпадналата загадка #126712

pycku писа: писа:
Тази загадка, разбира се не толкова описателно, съм я виждал и на други места и я знам. Въпреки всичко, виждам няколко проблема:
1. Как хората са знаели за разговора на краля с пътешественика? Ако не са знаели, защо не са приели, че кралят се гъбарка с тях?

Каква причина имат хората да се съмняват в краля?

28 Фев 2018 19:02 28 Фев 2018 19:16 от Mindcrime.
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Брой 9 - отпадналата загадка #126714
Добре, бе, руски, защо веднага слагаш равенство между съпружеска невярност и лъжа!? Май си чел някъде нещо подобно и се бъркаш с него.
Интересно защо не са си говорили повече помежду си мъжете в града... При така зададеното условие, не знам за каква тишина може да става дума. Аз бих предположил точно обратното.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

01 Мар 2018 12:05
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 9 - отпадналата загадка #126718
Каква е причината хората да се съмняват в краля - и той сигурно, като Симеон II казва "вервайте ми", ама за много крале, дето не им вярват, съм чувал.

Всяка жена лъже, но това се възприема и в другия смисъл. Или може би съм го чувал в този смисъл и така е останало впечатлението в мен. Пък и по презумпция всяка жена лъже, така че ако е в този смисъл още в първия ден щяха да останат само мъже в този град. Иначе и твоята логика е вярна - ако Краля обяви такъв закон, нормално е в кръчмата всички да обсъждат жените на останалите и да стигнат до извода в ден 1. Хем по-лесно, хем по-бързо. И още нещо - Кралят също е мъж и би трябвало да знае за поне 2 неверни съпруги, що аджеба не ги обезглави още в ден 1?

01 Мар 2018 16:33 01 Мар 2018 16:39 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 590
Брой 9 - отпадналата загадка #126719
Руски не следиш условието.
1.казано е, че можеш да обезглавиш само собствената си съпруга, ако я хванеш в лъжа (изневяра), но не и чуждите.-
2. не е указан броя на жителите на града
3. УКазано е, че убийството става на третия ден,от което се подразбира че жителите са общо 3 мъже и 3 жени. Първите два дни съпругите са лъгали съпрузите си; Mf По принцип би трябвало още на втория ден хванат че една от жените лъже със сигурност, но вероятно условието е сгрешено. При всички случаи, след като и двамата мъже са казали на часовникаря независимо един от друг, че жена му го лъже, а същевременно той е знаел че и техните жени ги лъжат, сам е можел да си направи изводите.

и съвсем определено никой не е имал причина да се съмнява в царския указ. Думите на един цар в една монархия се възприемат а приори за истинно твърдение

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

01 Мар 2018 17:48
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Брой 9 - отпадналата загадка #126720
Стана интересно .... :)

Едно е, че А лъже Б, а съвсем друго е, че Б знае, че е лъган.
Отделно има вариант при който човек лъже несъзнателно и си вярва, че казва истината ....

01 Мар 2018 18:55
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 9 - отпадналата загадка #126721
Никъде не е казано, че думата на краля се приема от всички. Но пък кралският указ е„ Всеки мъж, който чуе, че неговата жена лъже, трябва да я убие.“ Та, замислих се, ако си го мисля, но не съм го чул, какво правя? А ако съм го чул, но някой се майтапи или ме лъже? От тук и защо 2 дни мъжете си мълчат, явно няма приятелства в царството :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

01 Мар 2018 19:24
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Брой 9 - отпадналата загадка #126722

pycku писа: писа:
Никъде не е казано, че думата на краля се приема от всички. Но пък кралският указ е„ Всеки мъж, който чуе, че неговата жена лъже, трябва да я убие.“ Та, замислих се, ако си го мисля, но не съм го чул, какво правя? А ако съм го чул, но някой се майтапи или ме лъже? От тук и защо 2 дни мъжете си мълчат, явно няма приятелства в царството :)

Това ми напомня на следния виц

Жена съди мъжа си за изневяра:
- Господин съдия, моят мъж ми изневерява и искам развод!
- А Вие видели ли ли сте го с друга?
- Не, но чух.
- Е, това не може да се приеме за доказателство по делото, трябва да го хванете като го прави!
Жената се ядосала, когато разбрала, че няма шанс да убеди съдията и затова пръднала, колкото може по-силно.
Съдията:
- Не Ви ли е срам! Това е обида за съда и ще заплатите глоба!
- Не бях аз, г-н съдия! Вие видяхте ли ме?
- Не Ви видях, но чух!
- Именно...

Избери своето приключение

01 Мар 2018 20:09
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 9 - отпадналата загадка #126723
Ами, то по принцип задача, формулирана от Ефикс и решена от Джордж Ал е рецепта за главоболие.
Това с жените, които лъжат... хубаво, неомъжените, които лъжат, как се вписват в задачата?
Но ще е забавно да се прочете решението на всеки един от двамата.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

01 Мар 2018 20:15
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Брой 9 - отпадналата загадка #126724
Само на мен ли ми се струва че задача е от типа: Двама седнали в ресторант, манджата им харесала и попитали сервитьора от „Какво е?”, като има отговори единия се самоубил. Защо се самоубил?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Opk

01 Мар 2018 20:34
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Брой 9 - отпадналата загадка #126725
Въобще нямам намерение да решавам задачата. Прави ми обаче впечатление, че се умува върху условието. То е такова за да има задача, не подлежи на коментар. Идеята е да се зададат параметри и оттам нататък да се получи решение.Всичко останало е заяждане нямащо нищо общо със загадката.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

01 Мар 2018 20:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Брой 9 - отпадналата загадка #126726

psicho_lg писа: писа:
Въобще нямам намерение да решавам задачата. Прави ми обаче впечатление, че се умува върху условието. То е такова за да има задача, не подлежи на коментар. Идеята е да се зададат параметри и оттам нататък да се получи решение.Всичко останало е заяждане нямащо нищо общо със загадката.

Хората, които не могат да решат дадена загадка, но се напъват да я решат, започват да се "заяждат" с условието. А другите просто сядат и я решават. Аз и не очаквам друго от онези, които не могат да я решат ....

01 Мар 2018 21:11
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Брой 9 - отпадналата загадка #126727

psicho_lg писа: писа:
Не се умува върху условието, понеже то е написано без да се вложи мисъл, за сметка на това е вложено много литературничене.

Efix7, тази задача е по-стара от теб и много хора са я разказвали дори по-некадърно от теб, Но твоето условие е достатъчно безумно, за да е жалко да се напъваш да ни убеждаваш, че на кривите ни ракети космоса им пречи.
Прозрението на Джордж-Ал за броя жители на града е гениално. Личи си, че получава сигнали от Космоса.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lordbulb

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.092 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (22 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от kartacha
    • Today 16:02
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg