Получени "Благодаря": 426
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
@gbm
Ами за какво да го чета, като нататък всичко останало лежи на тази логика, която за мен е сгрешена? Ти от своя страна като гледам също не си прочел какво аз съм написал и си тръгнал да ми доказваш, колко е неправилно моето вярно решение. Като учителката ми по математика, която все оставаше недоволна като решавах задачите: "Верен ти е отговора, но не трябваше така да решиш тази задача! Ха сега я реши така, както аз искам"
Отговорът на Ефикс
По условие кралят вярва на пътешественика, иначе нямаше да издаде заповедта т.е. от цялото множество Х като брой жители в града има 2 елемента т.е. жени, които лъжат или изневеряват, няма значение. С други думи най-малкия брой търсени елементи са 2. Четем загадката и виждаме, че някой си, няма значение кой, убива жена си на третия ден. Логично 2+1=3. А защото жената на часовникаря не е в тези 2 броя? Ами защото по условие "всеки мъж е знаел за всички останали жени дали са верни на мъжете си или не, но не и за своята, в чиято порядъчност не се е съмнявал".
Математиката и логиката започват да звучат тъпо, само когато някой недостатъчно умел човек се заеме със задачата да представи математическа задача под формата на литературен текст. В случая с тази задача имаме форумен потребител, който не може да формулира задачата суховато, понеже не знае как, а за умението му да пише всеки си има свое мнение.Благодаря. Продължавам да си мисля, че в загадката има проблем т.е. още в първоизточника й. Както и да е, не за първи път логиката и математиката започват да звучат тъпо, когато съставителите на задачи се опитат да представят някаква формула като "смислен" текст. Иначе казано:
Учителката по математика към Иванчо:
- Ако имаш кошница с 30 плода, от които изядеш 10 круши и 15 кайсии, какво ще получиш?
- Разстройство, госпожо…
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas