• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Брой 9 - отпадналата загадка

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
04 Мар 2018 11:58
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 410
Брой 9 - отпадналата загадка #126774
Ами да беше го прочел!
От къде на къде ако знам, че има две неверни и два дена никой не ги убива да означава, че моята е третата! И ако това е "вярна логика" защо останалите двама "рогоносци" не разсъждават като него. Сам казваш, че не знаеш защо другите дваме не са разсъждавали така. Ето аз ти го казвам - защото разсъждението не е вярно!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Мар 2018 13:17
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Topic Author
Брой 9 - отпадналата загадка #126777
@gbm

Ами за какво да го чета, като нататък всичко останало лежи на тази логика, която за мен е сгрешена? Ти от своя страна като гледам също не си прочел какво аз съм написал и си тръгнал да ми доказваш, колко е неправилно моето вярно решение. :cheer: Като учителката ми по математика, която все оставаше недоволна като решавах задачите: "Верен ти е отговора, но не трябваше така да решиш тази задача! Ха сега я реши така, както аз искам"

@George-AL

Отговарям на потребител Mincrime, за да се види разликата в отговорите и как той нарушава правилата във форума. Съответно трябва да си понесе и наказанията за това. А аз ще настоявам това да се случи, защото или действат тези правила или не действат. Той не е изключение и няма право да се държи така, защото те не го разрешават. Да, толкова е просто. :)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

04 Мар 2018 15:25
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 778
Брой 9 - отпадналата загадка #126781
Заключвам темата.

Ефикс, репортваш мнение, което получаваме всички по email от екипа и го разглеждаме. Нямам нужда от общи разсъждения на това кой как трябва да си понесе наказанията в допълнение, защото така не си помагаш на ситуацията. Ако имаш нещо към екипа, намери си тема в "За форума и сайта" и се оплачи официално. Майкъл беше баннат и мнението му преместено още сутринта като станах и го видях.

Джордж-ал, като не ти отърва форума недей да киснеш в него.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

06 Мар 2018 14:24 06 Мар 2018 14:38 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 410
Брой 9 - отпадналата загадка #126815

Efix7 писа: писа:
@gbm

Ами за какво да го чета, като нататък всичко останало лежи на тази логика, която за мен е сгрешена? Ти от своя страна като гледам също не си прочел какво аз съм написал и си тръгнал да ми доказваш, колко е неправилно моето вярно решение. :cheer: Като учителката ми по математика, която все оставаше недоволна като решавах задачите: "Верен ти е отговора, но не трябваше така да решиш тази задача! Ха сега я реши така, както аз искам"

Ефикс, не виждам как разбра, че има грешна в логика ми след като не си прочел доказателствата. Но да оставим това. Отговори ми ясно без увъртания, неуместни сравнения и позоваване на "така го е написъл математикът, значи е вярно".

Според "вярната логика" и "вярното решение" в града трябва да има трима мъже, които имат една и съща информация. Трима човека знаят за две жени, които лъжат и два дена са изчаквали. Също като "Часовникаря". Защо действа само един? Ако разсъжденията са верни на третия ден трябва да има три убити жени. Какво е спряло другите двама да убият жените си?

За да не ми повториш пак написаното преди, че "важното е да се знае, че са най-малко две" уточнявам: информацията на "Часовникарят", че има поне две жени, които лъжат е необходимо, но не е достатъчно условие да заподозре своята.

Efix7 писа: писа:
Отговорът на Ефикс
По условие кралят вярва на пътешественика, иначе нямаше да издаде заповедта т.е. от цялото множество Х като брой жители в града има 2 елемента т.е. жени, които лъжат или изневеряват, няма значение. С други думи най-малкия брой търсени елементи са 2. Четем загадката и виждаме, че някой си, няма значение кой, убива жена си на третия ден. Логично 2+1=3. А защото жената на часовникаря не е в тези 2 броя? Ами защото по условие "всеки мъж е знаел за всички останали жени дали са верни на мъжете си или не, но не и за своята, в чиято порядъчност не се е съмнявал".

Подчертавал съм какво е невярна логика. Две жени + един ден не правят три виновни жени. Няма данни, че има трета невярна жена! Твърдението, че предите два дена никой не прави нищо не може да бъде "доказателство" защото на третият ден двама от трима възможни пак не правят нищо. Не може споменатото бездействие да е "необходимо условие" за първите два дена и да отпада на третия ден.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, George-AL

06 Мар 2018 16:16
Opk's Avatar
Opk
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Брой 9 - отпадналата загадка #126827
Пичове, всички грешите!
Часовникаря не е бил женен.
Той пуснал слуха за убийството, за да успокои обстановката, защото в тишината се разбрало, че часовниковата кула не работи.
Ако е бил женен, то жена му в никакъв случай не би оставила кулата без стрелки.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

06 Мар 2018 19:44
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Брой 9 - отпадналата загадка #126833

Krassy писа: писа:
Благодаря. Продължавам да си мисля, че в загадката има проблем т.е. още в първоизточника й. Както и да е, не за първи път логиката и математиката започват да звучат тъпо, когато съставителите на задачи се опитат да представят някаква формула като "смислен" текст. Иначе казано:

Учителката по математика към Иванчо:
- Ако имаш кошница с 30 плода, от които изядеш 10 круши и 15 кайсии, какво ще получиш?
- Разстройство, госпожо…
Математиката и логиката започват да звучат тъпо, само когато някой недостатъчно умел човек се заеме със задачата да представи математическа задача под формата на литературен текст. В случая с тази задача имаме форумен потребител, който не може да формулира задачата суховато, понеже не знае как, а за умението му да пише всеки си има свое мнение.
В посочения от теб пример се извращава коректен изказ, за да се получи виц. Дори като ученик в СМГ, ако бях казал нещо подобно на това "Ако имаш кошница с 30 плода, от които изядеш 10 круши и 15 кайсии, какво ще получиш?", щях да получа шамар от учителя си по математика. Разбира се, винаги можем да кажем, че то сега какви учители по математика си мислиш, че имаш... Ако идеята е да си представим какво би казал някой, ако се озове на позиция, за която е неподготвен, тогава много смешки могат да се съчинят, но не са особено смешни.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Юни 2021 21:27
Stayfun's Avatar
Stayfun
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 102
Брой 9 - отпадналата загадка #138434
Докато четях темата, през цялото време в главата ми беше следния виц:

В час по математика влиза инспектор.
Прекъсва учителката и казва:
- Сега въпроси задавам аз! В тази стая има 24 ученика, 1 учителка, 1 инспектор, 52 обувки, 1 черна дъска, 28 бели и 11 цветни тебешира, 36 стъкла за прозорци, 18 щори и една гъба. Въпросът е на колко години съм аз?
Гробна тишина. Ръка вдига Иван.
- Кажи момче!
- На 40! – смело отговаря Иванчо.
- От къде позна бе младеж?
- Имам брат на 20 и мама казва, че е полуидиот…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

15 Юни 2021 18:44
Sando
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 69
Брой 9 - отпадналата загадка #138448
Едно магаре влиза в аптека и казва:
- Дайте ми два тона въглища.
- Извинете, но тук е сладкарница!
- Ми нищо, аз съм с велосипед.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Stayfun

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (31 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от kartacha
    • Today 22:51
    • Февруарска форумна среща - да се преброим. (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 14:18
    • Кой какво слуша в момента (997 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Efix7
    • Yesterday 19:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg