• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Агамор Брой 2 (18)

Агамор Брой 2 (18)

• 1
  • 1
22 Ное 2023 10:58
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 599
Topic Author
Агамор Брой 2 (18) #142108

Добра среща, читателю! В новия брой на Списание „Агамор“ те очаква едно необикновено пътешествие през тъмнината и по-добре бъди нащрек, понеже в нея се спотайват странни неща… Книгите-игри, които ще откриеш вътре са:

Кинцуги (Пиер Сенсфелдер) - Светът е опустошен от Новата чума, а човечеството потъва в амнезия. Самотен наемник поема поредната жестока мисия, в опит да си осигури спасителни инжекции мемзин. Каква е цената на спомените и колко можеш да жертваш, преди да загубиш човешкото в себе си, ще решиш ТИ, читателю!

Черната смърт и венец от зюмбюли (Виктория Хенкокс) - В един град, покосен от най-кошмарната епидемия в историята, ще се изправиш срещу още по-зловещи противници. Ако имаш късмет и оцелееш, може да научиш какъв е истинският произход на Чумния лекар! Готов ли си да откриеш кой стои зад маската?

Мелинда: Измяната (Кирил Иванов) - Къде е границата на лоялността? В това екшън приключение, Мелинда ще трябва да използва целия си огнен арсенал, за да възпре поне малка част от ужасите на войната. Потопи се във фентъзи средновековие, изпълнено с гоблини и магия!

Градчето (Николай Николов – Козия) - Добре дошъл в Градчето! Няма да го откриеш на картите, ала то ще те открие. Там те чакат. Жителите му живеят в абсурдна гротеска, излязла от болни кошмари. Но дали живеят наистина или са бледи сенки на отвратителни грешници? Трябва да се измъкнеш от зловещата хватка на Градчето... а това е много, много трудно. Защото Адът иде за теб.

Нощта на демона (Рони Мейдей) - Уилям си има проблем. Проблем, който го преследва и отнема живота на любимите му хора. Сега съдбата го среща с красивата вещица Лоурън, към която той започва да таи чувства. Ще успеят ли двамата заедно да преживеят Нощта на демона зависи само от теб, читателю!

Преди изгрев слънце (Лука Капече) - В тази мрачна приказка ще проследиш историята на вампира Ник, на когото остават броени часове, преди изгрева на слънцето да сложи край на вековния му живот. Или пък не? От теб, читателю, зависи дали той ще успее да се измъкне и да постигне отмъщение, чакащо от хиляда години!

На страниците ще намериш още:

- интервю с неостаряващия Джордж М. Джордж, който готви нова книга-игра
- подробен обзор на интерактивната литература в Италия
- анализ на най-страшните книги-игри, излизали досега в България
- репортаж от фестивала на фантастиката „През 9 земи“
- цялостен разбор и оценка на поредицата „Призвание герой“
- нова рубрика, посветена на гейм дизайна
- информация за текущите конкурси за книги-игри
- нагорещяващ куиз за най-напреднали

Списанието ще бъде налично на Панаира на книгата в НДК през декември, а вече може да бъде поръчано предварително през магазина на книгите-игри, както и през Озон.бг:

knigi-igri.bg/shop/A%D0%93%D0%90%D0%9C%D...%9A%D0%90-p605597000

www.ozone.bg/catalog/product/view/id/733847/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, gbm, ze BG, kiril_ps, nixata, Efix7, dechoto, Monevwww, turbobobi, MurderInc, Aleks~

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

24 Ное 2023 14:13
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1478
Агамор Брой 2 (18) #142120
A2-1-Kintsugi.png

A2-2-Ziumbiuli.png

A2-3-Melinda.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
A2-1-Kintsugi.png
A2-2-Ziumbiuli.png
A2-3-Melinda.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, gbm, nixata

24 Ное 2023 14:14
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1478
Агамор Брой 2 (18) #142121
A2-4-Gradcheto.png

A2-5-Demona.png

A2-6-Izgrev.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
A2-4-Gradcheto.png
A2-5-Demona.png
A2-6-Izgrev.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, harlequin, gbm, nixata

11 Дек 2023 01:57
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Агамор Брой 2 (18) #142183
Най-очакваното от мен българско интерактивно издание за тази година най-после излезе и (след панаирните дни) мога да му се порадвам. 200 страници пълноцветен печат голям формат, много приятно визуално и изпълнено с илюстрации - да, АИ генерирани, но подсилват много цялостната визия и произведения и знам, че изборът не е дали да са от художници, или от AI, а дали да са от AI, или да ги няма. Така че мисля че екипът на списанието е взел по-доброто решение и се е постарал да даде най-доброто на аудиторията. Оформлението също е много пипнато и приятно.

Реших да го изчета подред, за разнообразие:
Кинцуги
Водещ разказ и носител на наградата Мини-язтромо (френска, до 50 епизода), тази книга-игра е очакваният гвоздей на броя.
Сетингът предлага много, всъщност прекалено много - пандемия отнема спомените на хората; извънземни чудовища бродят в покварени зони и унищожават всичко живо; фармацевтични корпорации държат световната власт и се борят помежду си. В историята се сблъскваме с поне половин дузина противници, няколко важни персонажа, чиито тайни трябва да научим. Има доза "Сталкер" ("Пикник в края на пътя") и "Мъглата", вероятно вдъхновено от компютърните игри в това направление.
Структурата е особена - концепцията (позната вече от други книги-игри като "Парадокси", "Извън времето", "Градската вещица") кара играча да преиграва многократно приключението, стигайки негативни краища и започвайки отначало, но трупайки информация и точки спомени, които позволяват в следващи изигравания да се стигне по-напред. Тук има поне няколко задължителни рестарта, а реалните са доста повече, да речем десетина. Има още и кодови думи и скрити преходи за ползване на предмети, толкова рядко използвани (1-2 пъти), че спокойно можеше да ги няма.
Игрално, липсват практически каквито и да е информирани интересни избори - ще изчетете всичко, през някои места ще минете много пъти, реално скоро ще опитвате да скачате само до непроверените и новоотключени опции и така.
Описанията и действието ми бяха доста накъсани, създаващи усещането за накъсване и умора при многобройните изигравания, както и сериозна дезориентация кое всъщност се е случило при поредното изиграване, кое не е (тъй като редуваш алтернативи на дадени сцени, за да прогресираш), кои комбинации от събития са въобще възможни.

В крайна сметка авторът постига по гениален начин това, което цели - да предаде на играча усещането за объркване и несигурност в събитията. Гениално! Нещо подобно целях и аз при "Рандеву", където исках да рискувам и да прехвърля фрустрацията от персонажа върху читателя. Дали тук ми хареса пътешествието? Не много, като цяло ме остави със смесени чувсвта и не ме разтовари, по-скоро ми беше мъка. Успешно се почувствах като шизофреник, но някак си не беше търсеното чувство от мен за неделя вечер. Елементите в повествованието, съществата, героите - всичко беше някак си епизодично, интересно, но накъсано, частично и сипано в един голям миш-маш. Едно дълго и класическо приключение в този свят с интересни избори би ми доставило много повече удоволствие. Все пак, интересно произведение, оценявам го като качество и се радвам, че го прочетох. Сигурен съм, че някои ще са потресени от него, както и че други ще го възхваляват.

Интервю с Джордж
Супер е интервюто, Джордж е дал страхотни и подробни отговори и беше удоволствие да го прочета. Със сигурност имаше неща, които не знаех до момента и въпросите бяха интересни.

ДекоDER
Интересна извадка от Der на книги-игри на ужасите - тринадесет предложения, по максимум 1 от автор. Мога да кажа, че подборката е готина и за повечето автори бих избрал същите книги. За моя личен вкус големият липсващ е "Генезис", който е от най-чистите и читави интерактивни ужаси у нас и можеше спокойно да замени някое от по-фентъзи заглавията; както и вместо предложената вампирска история на Блонд да се сложи "Олтарът на тъгата", в която ужасът е с най-голям акцент сред книгите за Валенс.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, nixata, Efix7, turbobobi

11 Дек 2023 12:03 11 Дек 2023 12:04 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Агамор Брой 2 (18) #142184
Черната смърт и венец от зюмбюли
Тук читателят попада в сюрреалистична версия на средновековно градче (селце?... с книжарница...), в което вършее Черната смърт... и не само. Атмосферата наистина наподобява тази на "Нощна смяна", имаме движение по карта, няколко простички загадки и накрая финална поредица от премеждия, за която трябва да сме посъбрали достатъчно информация и предмети предварително.
Не е лошо приключение, но от една страна преводът не ми допадна много - прозират много английските конструкции и не е четивен или вдъхновяващ на български; от друга самото приключение не стига до кой знае какво и получаваме сравнително вял отговор на въпрос, който едва ли сме си задали - какво чини в стаята си чумният доктор, един от десетките странни странични персонажи от "Ноща смяна".

Съвети от кухнята на Виктория Хенкокс
Признавам си, бях скептичен, защото на авторката ѝ липсват особено задълбочени познания за писането на книги-игри и не очаквах кой знае какви проникновения, но статията всъщност ми хареса - простички, но ефективни методи, смислени въпроси които един автор да си зададе и читав цялостен процес. Няма особена дълбочина или спектър на нещата, но в крайна сметка мисля, че би била полезна за начинаещи автори, на които им е трудно да си подредят мислите и процесите за написване на книга-игра. Хубава статия - а чичо Спас ви чака, така че си струва да я прочетете.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, Efix7, turbobobi

11 Дек 2023 23:32 11 Дек 2023 23:34 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Агамор Брой 2 (18) #142188
Мелинда: Измяната
Това приключение съм чел отдавна, но сега си го припомних. Кирил според мен продължава да се развива, тук сюжетът не е добрите хора срещу лошите опрки - има повече дълбочина (даже някак си направих асоциации с конфликта в Газа в момента); има и доста по-развит главен герой. Битките отново ми бяха прекалено типични - дали ще биеш по близкия или далечния, с това или онова ще атакуваш и като цяло зад някои от последствията ми бяга логиката - например избирам да стрелям с огнено кълбо, уцелвам противник в гърдите и той е неутрализиран. Правя абсолютно същото с втория, но той пък не е достатъчно поразен от това и идва и ме убива. Може би аз пропускам някакви подсказки в текста, не знам.
Като цяло, от по-добрите неща на Кирил, кратичко, но запомнящо се и лесно за четене и игра.

Цялостен разбор и оценка на поредицата „Призвание герой“
Ревютата на Къртача са на ниво и в мащаб, какъвто досега не е имало за интерактивната литература у нас. Беше ми интересно да прочета и този по-кондензиран вариант, въпреки че внимателно съм изгледал десетминутните видеа за всяко произведение и тук, разбира се, нещата са десетократно и повече съкратени. Като цяло супер материал, може би повече за хора вече запознати с жанра (каквато е и голямата част от аудиторията на Агамор), защото статията има повече стойност в качеството си на оценка и препоръка, отколкото на представяне. Персонално на мен ми е още по-интересен този материал като съставител на поредицата, а и Къртача има тотално различен поглед от моя - изумява ме какви неща са го впечатлили или са му развалили кефа, но разбира се, мнението му е стойностно и валидно, добре изказано и още по-ценно за мен с това, че е толкова различно и много от нещата виждам съвсем другояче.

// Разпарчатосването на Алиса съм го чел, интересно е също за по-напредналите, може би за автори и редактори и читатели, обичащи да видят какво става "в кухнята". Сега не го препрочетох, така че нямам прясно мнение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, kiril_ps, Efix7, turbobobi

12 Дек 2023 08:09 12 Дек 2023 08:18 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Агамор Брой 2 (18) #142189
"... например избирам да стрелям с огнено кълбо, уцелвам противник в гърдите и той е неутрализиран. "
Първо благодаря за мнението.
Относно горното, трябва да проверя. Но си спомням, че ако даден войник вече се е втурнал към теб, то огненото кълбо макар и да го обвие в пламъци, инерцията от бягането ще остане и ако е твърде близко до целта, ще я порази (мисля и дали е в тясно пространство или на открито, на какво е разстояние, дали вече е видял тази магия в действие...). Не знам дали това се визира. Може и да съм сгрешил в логиката, за което се извинявам.
Да, изборите са типични за мен. Но както казват някои хора (Ефикс например): "Прави това, което ти е кеф". На мен ми харесва да правя такива "игри" и ще продължава да го правя. С "Нокс" все пак се опитах да разнообразя нещата, доколко успешно е друг въпрос.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, Efix7, turbobobi

12 Дек 2023 11:38 12 Дек 2023 11:52 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Агамор Брой 2 (18) #142191
Тайните на Сезона
Добре написана и интересна статия, в която Радо разказва какво го е вдъхновило и как е бил структуриран процесът му на написване на "Сезон на тайни", без да изпада в технически детайли или съвети тип "От кухнята на майстора". Трудно ми е да преценя за кого би бил интересен и за кого не материалът, но за мен си е супер.

Градчето
Поначало очаквах това да е любимото ми произведение в броя и се оказах прав. Атмосферичен хорър, нищо нечувано като идея, но добра реализация (напомня най-много на "Съновидение" при книгите-игри и на култовия за мен "In the Mouth of Madness" сред филмите). Технически е също реализиран добре - простичко движение по-локации, няколко кодови думи, механика за скрити преходи, няколко точки време и това е - просто, но ефективно. Има интересни избори, осбено във финалната част.
Има две лесни за оправяне неща, които за мен са неприятни, макар и не дотам че да развалят цялостното усещане:
- Ако случайно посетиш една локация, преди друга, в частта със свободно движение по картата и без особена предварителна информация, приключението се заключва по най-гадния възможен начин - обикаляш всичко и навсякъде, но не можеш да откриеш ключов елемент за победата, а и нямаш информация че е така и защо. За мен това е за корекция, бих ви предложил да си добавите избор на епизод 13, който да гласи "А можеш и просто да изчакаш (55)".
- Негативните краища в такава книга са много яки и тук не правят изключение на повечето места, но за нещастие в няколко ситуации са практически копирани и/или попретупани. Сещам се сега как Виктория Хенкокс (във Фечис пойнт) беше направила поне половин дузина развити и тотално различни негативни краища в ситуация, в която просто си се провалил в разследването и спокойно можеше да е само един. Но беше супер яко да прочетеш различните. Та тук с 20 изречения обем отгоре, можеше да се постигне това разнообразие и да се уплътнят малко повече някои от негативните краища.
Критиката настрана, много читав интерактивен разказ, препоръчвам горещо на феновете на ужасите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, Efix7, turbobobi

12 Дек 2023 15:17 12 Дек 2023 15:20 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Агамор Брой 2 (18) #142193
Работилницата на Ефикс: Битката за Кауен
Правилата са написани ясно и разбираемо (може би се чудех само за посоката на разиграване и ефект на спатиите), кратки са и играта е технически работеща - може да се изиграе от простосмъртните.
Играх на варианта за напреднали - играта ми беше ок, но не бих я повторил - не ми създаде интересни избори, трябва много да се натрупа лош късмет, за да излезе затруднение или провал, а възможността да добавяш карти в движение почти обезсмисля risk-assessment елемента. Ок беше, свърши бързо, нищо специално. Такива изнесени игри за мен не са и пряко свързани с книгите-игри, макар че нищо не те спира за проверката на успех в даден епизод да пратиш някого да хвърля тройки на игрището или да изиграе един Minesweeper или пасианс.
Текстът не е добър, но няма смисъл да се коментира особено, той не е важен (все пак неща като "жълтите им очи грееха подобно гниещ пън" можеха да се отредактират; нахвърлянето на камара имена на персонажи и абсолютно излишно).
Като тегля чертата е все пак една от по-добрите мини-игри на Ваян в списанието - хареса ми повече от Керус и Мините на Алдара нещата.

Форумни конкурси
Ок статия, хубаво е да се говори за тия неща. Може да се съчетае с ревюиране на произведения/победители от последното издание или нещо от сорта.

Приключенията на Мери на През 9 земи
Радо разказва много увлекателно и с тънка щипка хумор на фона, така че е кеф да се четат неговите статии. Тези събития си ги знам, но мисля, че е готина идея да се промотират и на мен лично материалът, както и самите събития, ми създават едно топло чувство.

Нощта на демона
Прочита се бързо, носи малко кеф. Събрах 8 точки щастие и само една целувка... не знам.. твърде много работа ми се струва, но ми се е случвало и в истинския живот така да стане... :)
Шегата настрана, ок е тази кратка книга-игра, но отново е нещо, което ще забравя 5 минути след четенето. Персонажите се изчерпват със желанието си да се свалят и да си говорят учтиво (те си звучат като да са се свалили от епизод 1, така че няма много интрига там), по някое време между другото се появява някой демон, убивате го и продължавате свалката, а имаме и референции към родното творчество на кило (благодаря за което, ама не знам на по-незапознатите читатели дали няма да им е достадно това). Трудно ми е да кажа, че има особен сюжет или нещо друго. Да, бих чел книга-игра само за свалки и това е "Дон Мон", но там всяка е интересна, персонажите се усещат истински, диалозите са флуидни и изборите наистина ме замисляха яко - тук тези елементи ми липсват и са ми наивни нещата, много.
Но, не е лошо, лек четивен текст, сравнителни лесни изборчете и сте на финала - няма какво да ви издразни или фрустрира и за мен е по-добра от "Тайната на картите" и "Нощта на демона 2" :) За съжаление Рони е избрал такава посока и избягва да пише вече нещо по-разчупено като сюжет и цели, в които свалката е подправка, а не основа; каквото беше "Пътят на светлината", за мен осезаемо по-добро от по-късните му творби, макар и чисто стилово да пише по-добре сега. Така или иначе, за всеки влак си има пътници и няма лошо, че този не е баш в моята посока.

Choice of games
Статията му обаче е кондензирана и полезна, или поне любопитна, за хората, с желание за писане и някаква реализация на тяхното интерактивно разказвачество. За мен лично нещата тук бяха нови и ми беше интересно да ги науча каква платформа ползват хората, какви са условията за авторите и т.н.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, Efix7, turbobobi, Slayer

12 Дек 2023 16:06
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Агамор Брой 2 (18) #142194
И за десерт, най-добрата статия и най-слабата книга-игра в броя.

Братя по меч и магия - Книгите-игри в Италия
Несъмнено най-любимата ми рубрика от списанията, този път още по-добре и подплатена с много обзор, статистика и графики. Много ми се иска да чуя и за вихрещата се криза в Италия в момента, надявам се в следващите броеве да продължаваме да следим ситуацията там.

Преди изгрев слънце
Започва чудесно, много обещаващо в стил Блейд. След няколко абзаца става Underworld в лошите си серии и почва да препуска през екшън сцени в различни векове - всеки епизод, нова локация, ако не и тотално нова сцена/време. Ужасна концепция, не знам на кого тази компилация от трейлъри би допаднала. Иначе съм сигурен, че авторът може да напише нещо интересно, но не е това шизофренично нещо.

Игротеката е приятно КИ quiz-че, като цяло по-интересна от повече варианти на тази секция до момента, които някак си не седяха на място спрямо очакваната аудитория (която не е на 8 да решава лабиринти).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, ringlas, kiril_ps, Efix7, turbobobi

25 Дек 2023 22:43
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 599
Topic Author
Агамор Брой 2 (18) #142236
Макар да съм сред създателите на Агамор 2, не смятам да се самодискриминрам и да се лиша от правото да дам мнение за броя :) Та, използвах приятното коледно време и прочетох броя, вече готов и напечатан.

Кинцуги

Перлата на броя. Останах въодушавен от тази книга-игра и ще пиша по-подробно за нея в отделна тема. Рядко съм бил така емоционално повлияван от интерактивно произведение! Много ми харесаха преводът и илюстрациите - браво!

Черната смърт и венец от зюмбюли

Виктория Хенкокс е доста добър автор на книги-игри. Особено ако отчетем, че не е българка. Почитател съм на "Нощна смяна" - тя ми предложи един хомогенен микс от интригуваща история, разннообразна и интересна игра и възможност за проучване на адската болница, в която е ситуирано действието. Със сигурност въпросната книга е сред най-добрите преводни в Новата вълна, вероятно Топ 3 в моята класация. Черната смърт се явява предистория, бонус приключение, което да допълва първата. Като такова върши много добра работа. Успява да обогати света на действието, и най-вече да ни разкрие кой е Чумния лекар - нещо, което копнеех да разбера от години! Шегувам се, разбира се - хич не ми е пукало кой е той, но сега като прочетох го намирам за оригинално и действително това добавя плътност към първата книга. Като игра не е кой знае какво - лутане, с глупави избори от типа "Тука има една интересна врата, ще влезеш ли или ще продължиш по пътя". Ами естествено, че ще вляза, Виктория... Интересното е, че самата тя засяга този проблем в съветите си към младите автори, а в случая е демонстрирала как не трябва да се прави. Иначе има някаква загадка, която е любопитно да се разплете. Като атмосфера не можа да ме потопи така както го направи Нощна смяна, но за обема си е приятна книга-игра, която да минете бързо и да получите някоя точка удоволствие, без да се изморите.

Мелинда 2

Очакваното продължение на Мелинда е лека крачка напред - войната е представена двуполюсно, няма го вече разделението на добрите хора и лошите гоблини, което си е плюс. Като схема не е по-различно от предишната част, а механиката залага на множество дребни тактически избори - каква магия ще използваме и по кой враг. Мисля, че Киро добре е балансирал логиката на битките, но на мен са ми по-интересни друг тип избори, които надявам се да започне да интегрира в следващите си книги. Феновете на екшъна няма да бъдат разочаровани, а аз чакам с нетърпение да намеря време да прочета "Нокс", за която чух, че още вдига нивото.

Градчето

Козия ни изненада приятно, като ни подхвърли хорър плячка, в момент, в който търсехме страшни книги-игри за тематичен брой, посветен на ужасите. В редакцията имаме система за оценяване с 2 до 6, с която пресяваме кандидатурите и в броя влизат тези с най-висока средна оценка. Още като почнах да чета разбрах, че това ще е нещо добро и леко се изхитрих - писах му 5-ца, без да го довърша, като реших, че този разказ ще е наградата ми за тежката работа по броя и ще мога да го потребя като обикновен фен, необременен от работа по редакцията. Днес го прочетох и се зарадвах, че не съм сбъркал в оценката си. Много добро изграждане на тягостна атмосфера, която ми напомни за "В устата на лудостта". Гледам, че и Торо е заявил същото, дано да не каже, че преписвам в ревюто си... Като схема има прилики с "Черната смърт" - трябва да се обходи градчето и да се намерят улики за това какво е станало и как героят да се спаси. По-добре е реализирано тук, има повече логика къде трябва и къде не трябва да се влиза, както и добри подсказки. Много ми хареса, със сигурност любимото ми от Козия, но аз съм хард хорър фен, така че не е голяма изненада.

Нощта на демона

Бях го чел още навремето, когато излезе като апликация и реших да го предложа за броя, тъй като ми се видя съвсем подходящо с неговата секси вещица и готини демони. Много ми харесва този разказ на Рони. Успява да ми създаде една романтична вечерна атмосфера, с тайнствената непозната, която може да срещнеш на някой покрив или в краен случай - в студентска стая, да пробваш да я ухажваш... Връща ме към едни по-приключенски времена. Разказчето е кратко и системата му работи много добре за този обем - трупат се точки щастие, харчат се точки енергия... Тук там има по някое умение. Само не разбрах защо Рони реши да му смени името. "Среща с вещица" много повече пасва на това, което намираме вътре, а и е по-оригинално и чаровно заглавие от генеричното "Нощта на демона". Но малък кахър - изкефи ме навремето, изкефи ме и сега. Е, там частта дето героите се срещат с Ваян Дечков и Ал Торо, които са им идоли е леко криндж и можеше и без това :)

Преди изгрев слънце

В броя щеше да има голяма статия за италианските книги-игри и искахме да я подчертаем с кратка такава. Първо се предложи една, в която дух на партизанин убива италиански фашисти. Това е благородно дело наистина, но беше доста слабичка като изпълнение, та посегнахме към вампирите, които щяха да се вържат и към тематиката на броя. Хареса ми идеята за проследяване на живота на вампир през вековете. Лъха на "Интервю с вампир" донякъде... Като игра е слабичко - няма някакви много интересни избори и бие на рандъм. Като цялостно усещане ми допадна - нямаше подробности кой как и защо, но това беше за мен даже плюс в такава кратка игра - оставя възможност въображението да си състави само картина, като попълва дупките.

Интервю с Джордж М. Джордж

Много интересно интервю. Джордж разказва интересни неща за книгите-игри у нас, споделя кои са любимите му произведения и жанрове, загатва и какво ще представлява дългоочакваната му нова книга-игра. Няма как да сбъркате с този материал.

Декодер

Дер този път представя 13 страшни книги-игри и от двете вълни. Разказът му е увлекателен, защото вплита свои лични впечатления и истории, което вдъхва живот на статиите и на мен лично ми е по-интересно да чета материали с този подход. Оставят по-траен отпечатък. Подборката ми се струва добра - той я и съгласуваше с екипа. Трудно беше да изберем кое да бъде слота за "13-ият час" и може отсрани да изглежда нахално, че Сезона е поставен там, но факт е, че той хем има страшни моменти, хем е зимен и става за свързващо звено между Хелоуин и Коледа, което е някаква логика. Друга такава - да се търси най-страшната книга-игра, може би щеше да създаде полемики.

От кухнята на Виктория

Има няколко интересни съвета тук, но има и доста повторения. Едни и същи неща, казани по различен начин, се повтаряха многократно. С изключение на това, на мен като автор, тези статии са ми винаги интересни и за да разбера как създават колегите, и за да си добавя някой инструмент към собствената кутия. В случая си харесах идеята, че тя си рисува карта на действието с големи подробности и това дава възможност за по-добри и реалистични описания на сцените. Ще го пробвам вероятно.

Калъч - ПГ

Вальо свърши огромна работа с видео ревютата си по ПГ, тук е направил синтезирана версия. Разкостил е поредицата и дава аргументирани тези кое и защо му е харесало и обратно. Като цяло съм съгласен с анализа му, но има 4-5 творби, за които силно се разминаваме и в двете посоки, което разбира се е нормално.

Разпарчетосване

Не съм го чел, защото ми предстои да играя Алиса и не искам да се спойлвам. На пръв поглед изглежда добре оформена и подробна статия.

Работилницата на Ефикс

Нова рубрика, където Ефикс ще показва неговите геймплейни експерименти. Харесва ми идеята за такова място, защото никога не знаеш каква любопитна механика може да срещнеш тук. Конкретно в този брой бих казал, че ми хареса какво е измислил - звучи като нещо, което да е интересно като основна механика. Но лично аз вероятно никога не бих седнал да играя такова нещо с карти и зарове - просто има твърде много други забавления, които са по-привлекателни като продукт от пасианса. Виж, ако някой го облече във формат с фигурки, арт и тн - това е друга работа.

Тайните на сезона

Получих доста въпроси за това и онова относно Сезона и реших да ги опиша в статия, надявам се да е била интересна за някои от читателите.

Наше село

Тук опитах да опиша атмосферата на фестивала "През 9 земи" и да зарибя нови бъдещи посетители, защото събитието си заслужава.

Форумни конкурси

Хубава инициатива от Ефикс и Коблина, да поощряват авторите на книги-игри. Тази година изглежда се получи силен конкурс - още не съм прочел кандидатите/победителите, но предполагам, че нещо от тях може да намери място в следващите броеве на Агамор.

Choice of games

Любопитен материал от Рони, относно възможностите за издаване и изискванията на въпросната компания. Беше ми интересен, макар лично да нямам стремеж да публикувам дигитални книги-игри. Може би съм твърде старомоден...

Братя по меч и магия

Много изчерпателен материал, за случващото се в момента в Италия. Иво, както обикновено, се е постарал доста и е систематизирал информацията за нашите читатели. Аз лично не знаех, че книгите-игри са на чак такава почит на Апенините и стигат до 80 заглавия годишно...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Efix7, turbobobi, Slayer

04 Ян 2024 21:30
Slayer
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Агамор Брой 2 (18) #142273
Мерси за коментара, Ал. Само да попитам, кои мои по-късни произведения визираш :)? Може би нещо на английски?

05 Ян 2024 16:05
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Агамор Брой 2 (18) #142274
Генерално всичко след Пътя на светлината пое много концентрирано в dating посока (не че и там не е елемент, но някак не е чак с такъв акцент, или поне така го усещам аз). И да, на английски, нещата от Windhammer-а и Lindenbaum съм прочел и мисля 1-2 app-а на Hosted Games.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Slayer

01 Авг 2024 16:02
Away
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 338
Агамор Брой 2 (18) #142901
Започнах го най-накрая. Оформлението е уникално! Само да го разлиствам е голям кеф. Изиграх Кинцуги - силна история с добра литература. Малко ми започва и свършва в нищото, но форматът е такъв. Като за постапокалиптична история е добра. Като игра нямаше нещо, което да ме впечатли. Интервюто с Джордж М Джордж е интересно. Ще се радвам новата му КИ да види бял свят. Продължавам с четенето. Няма да мога в един пост да събера всичко за броя, ще е на порциии.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, Efix7, turbobobi, George-AL, pachev_24

06 Ян 2025 13:11
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Агамор Брой 2 (18) #143312
Купих брой 2 и брой 3 от панаира на книгата в ндк. Започнах четенето с брой 2. Ето първи впечатления:

Оформление: много добро, с доста илюстрации и готини гланцови страници

Прочетох анализа на Къртача на ПГ-тата - браво много се е постарал и голяма част съвпадат с моите впечатления с малки изключения. Разбивката по автори и броеве е топ

Първия разказ който прочетох е Градчето. Честно казано очаквах повече от него. Хареса ми че дневника е опростен. Кодовите думи епизоди също са добра хрумка. Начина на поднасяне на мистерията не ми допадна и очаквах да се разкрива по бавно какво точно се случва. Относно играта - ето тук съм разочарован най-много. Целия разказ е циклаж в който въртиш локации и трупаш време. Има локации които директно водят до смърт и такива на които има събития. Начина по който трябва да събереш кодовите думи за да стигнеш до успешен край ми се струва супер рандом. Играта става така : циклене с трупне на време през локации и късмет да уцелиш правилните събития за да събереш кодовите думи. Като обем също ми се струва доста къс разказа за да се разгърне добре игра.

Ще продължа с ревютата като прочета още :)

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kartacha, Efix7, Etom

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Агамор Брой 2 (18)
Time to create page: 0.343 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност