• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
"Звездите с нас!" от Оливър Грин

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
25 Мар 2014 15:00
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Topic Author
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87391
От mu6-more-rock разбрах, че има книги-игри по ЕЛО. Аз съм голям фен на тази комикс поредица и видях, че благодарение на Никсата ги има сканирани.

Прочетох „Звездите с нас!“ и меко казано останах разочарован. Не мога да повярвам, че Любомир Чолаков (под псевдоним Оливър Грин) е автор на толкова слаба книга-игра. С него поддържам контакт покрай „Дъга“ и преди време проведох едно пространно интервю, части от което могат да се намерят на фейсбук страницата на списанието. Всеки негов отговор е интересен, добре структуриран и нямащ нищо общо с нивото на литературата от "Звездите с нас".

Видях че двете (за щастие единствени) книжки са излезли през 98-ма и 2001-ва година, т.е. са едни от изданията, които подпомогнаха краха на жанра. За мен те направо са обида към читателите и феновете на ЕЛО. Любомир Чолаков е добър писател-фантаст, което ясно се вижда от разказите му, които макар и малко на брой са на високо ниво. В книгите-игри явно умишлено е занижил качеството, като може би е имал идея, че така ще станат по-достъпни за детската аудитория. Това по никакъв начин не го оправдава, но наистина нямам друго обяснение.

По отношение на играта нещата са още по-зле (ако изобщо е възможно). Фиктивните избори преобладават, а малкото реални почти неизменно наказват грешката със смърт или "пенсиониране" на героя. Дори и без да проверявам какво би се случило при преход на алтернативните епизоди ми трябваше съвсем малко време, за да се усетя, че почти нито едно от решенията ми не е от значение, за действието. Имам чувството, че Любо е написал някакъв кратък роман за деца ползвайки героите от ЕЛО и след това по изключително нескопосан начин го е променил под формата на книга-игра.

Илюстрациите на Димо са страхотни, но каква изненада... Взети са едно към едно от „Дъга“...

Не мога да разбера защо заглавието е „Звездите с нас!“. Поне трябваше да запазят култовата фраза „Звездите да бъдат с вас!“. Ето какво ми отговори Любо Чолаков когато го помолих да разкаже малко повече за нея:
Любомир Чолаков: "Звездите да бъдат с вас!" се породи от чисто сценарната нужда елосите да използват запомняща се фраза, която да бележи края на подготвителната част на всеки епизод (поставянето на задачата) и тръгването им за изпълнение на мисията. И понеже винаги тръгваха сред звездите и към звездите - фразата дойде някак от само себе си. После тя се оказа удачна да бъде използвана не само заради функционалната си роля (да отбелязва края на увода в епизода), но и като чисто приятелски поздрав и пожелание, тоест натовари се и с емоционален смисъл.“

А ето и още една част от интервюто, с която искам да илюстрирам написаното по-горе относно нивото на отговорите, които получих:
Въпрос: Съжаляваш ли, че създаде „зогор“ на толкова късен етап от развитието на серията?

Любомир Чолаков: "За космическата борба "зогор" - напротив, радвам се, че нашите герои в своето развитие стигнаха до нея и започнаха да я овладяват. Ако "Дъга" беше продължила съществуването си, несъмнено щяха да се появят нови приключения с похвати от това бойно изкуство.
Всъщност, никога за нищо не е късно. Нашите герои са живи - също както крал Артур спи в своята пещера на остров Авалон, така и те само временно почиват. Но винаги, когато Злото се появи нейде в света, неговите носители трябва да знаят, че срещу тях ще се изправят героите на Доброто - както го правят елосите. Страхът, а не ликуването, трябва да е нормалното състояние на Злото. То, Злото, постоянно трябва да се страхува, да трепери от страх - защото трябва да знае, че винаги, непременно и задължително, насреща му ще застане някой Екип за ликвидиране на опасности."

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Мар 2014 09:16
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2028
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87399
Роска, качеството не се занижава умишлено, достатъчно е да не си правиш труда да го повишиш, а сигурно се броят на пръсти авторите, които биха изкарали качествена проза без да положат още поне колкото за написването труд в редакция и саморедакция. Въобще ми е странна теорията ти, че някой би писал по-слабо от колкото може, защото... публиката не е готова за по-качествена литература?

26 Мар 2014 10:10
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87401
За „Звездите с нас!” Мога да кажа че породиха и нещо добро, а именно фразата която стана емблематична за сайта и новата вълна: Игрите с вас!
Иначе като литература и игра, нещата са повече от плачевни. Мога да ги сравня само с новите елоси от албума Над Дъгата =/

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

26 Мар 2014 10:15
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87402
Сашо, съгласен съм с теб.

В конкретния случай имах предвид, че Любо е занижил качеството на литературата в старанието си да пише за деца. Може би това е била неговата представа за това, какво трябва да предложи на съответната аудитория. В началото на 90-те той емигрира в Португалия и силно се съмнявам, че е чел книги-игри. Дори и да е имал тази възможност, най-вероятно те са били не повече от 2-3. Много зависи кои точно са му попаднали и респективно каква представа за нивото на литература, което се търси е придобил... :wink:

Повлиян съм в голяма степен от комуникацията с него и впечатлението, което е оставил в мен. Наскоро излезе и книгата му „Демократура или диктатура на демокрацията“, в която литературата е с много добро качество, но пък тематиката е за строго профилирана аудитория в по-зряла възраст (аз самият нямах никакъв интерес).

Това разбира се са мои догадки и най-вероятно причината е много по-произаична – писане на нещо без желание, помежду другото и без никаква редакция :evil:

26 Мар 2014 10:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2028
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87403
Литературата за деца не се характеризира с по-ниско качество, а с по-различен стил.
Внимавай, че Никола май ще идва на срещата в четвъртък :wink:
Иначе децата са много по-толерантни за "проблеми" в текста (или казано по друг начин много по-малко неща за тях са проблеми), но със сигурност по-некачествения текст не допринася.

26 Мар 2014 15:02
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87414
Да, и този път съм съгласен. Разбира се, че детската литература не се характеризира с по-ниско качество.

Прочитайки внимателно предходните ми мнения отчитам, че не успявам да се изразя достатъчно ясно. Дано дойдеш утре, за да го обсъдим на по бира. Правя още един последен опит съзнавайки, че проблемът е в мен.

Търсейки някакво оправдание за трагичния продукт, който кадърен автор като Любомир Чолаков ни представя ми хрумва следното:
Може би в желанието си да напише произведение, което е подходящо за детска аудитория, той е променил характерния за него стил и това рефлектира пряко върху качеството на литературата. Вероятно заслуга имат и книгите-игри, до които той е имал достъп. Предполагам че това са били произведения от късните години на 90-те, когато нивото на родните произведения рязко се понижи. Донякъде ми изглежда нормално, че бидейки незапознат, той се е опитал да подражава на тези лоши примери.

Преди малко писах на Любомир Чолаков с молба да хвърли малко светлина върху този период от творческия му път. Защо качеството на литературата е толкова ниско? Бил ли е повлиян от други произведения? И т.н. Изпратих му и линк към тази тема с ясното съзнание, че едва ли има автор, който би се зарадвал на подобна рецензия. Все пак най-важното е да бъдем обективни.

29 Мар 2014 08:38
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Topic Author
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #87474
Любо отговори с лаконичното:

"Какво мога да кажа, освен, че това явно не е моят жанр? Благодаря за информацията!"

05 Юли 2014 19:05
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 766
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #91547
Историите за ЕЛО в Дъга и на мен, както на мнозина други, бяха едни от най-любимите. Тази книжка я бях пропуснал, но не смятам, че съм загубил много.
Сюжет: Тъкмо си завършил ШЗО и ти предстои първа мисия. На една планета се бият две нации за един полуостров, пирати подклаждат войната и печелят от нея. На ЕЛО предстои да разреши този конфликт. За целта се срещаш с барон и неговите войници в замък, който се появява веднъж на 100г., ставаш цар на елфите след решаване на загадки, "возиш" се на змей, решаваш куп литературни задачи, за да влезеш в бърлогата на пиратитр и т.н.
Положителни страни - стилът е малко по-добър от "Сим Николов", задачките са...любопитни, практически се чете почти цялата книжка...
Отрицателни- стилът е детински, дори не детски, историята е странна, няма игра, изборите са фиктивни, дори като приключениски разказ е слаб, задачите са малко странни на фона на историята...
Доста слаба книжка, да има и по-слаби, но ЕЛО подвежда, че може да е нещо стойностно....

02 Окт 2017 22:20
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124504
Не съм сигурен точно защо тази книга съществува! :side: Дори да гледам на нея само като на книга(без игра) пак не мога да повярвам, че я е написал оригиналният автор на ЕЛО и по този начин се е погаврил със собствената си епохална класика. Иначе воденетото за носа през безумни ситуации, абсолютно фиктивните избори и тоталната липса на игра са забъркани в умопомрачаващ коктейл... Не знам дали авторът е бил вдъховен от Сим, но определено е написана в духа на най-лошите Симови традиции. Казвам най-лошите, защото смятам, че Сим има и някои ценни неща, като смислено изградени и оригинални светове и задоволителна - на моменти дори добра - литература. В "Звездите с нас!" за съжаление няма и помен от подобни неща ... за сметка на това има ходещи курабийки :blink:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Навън се чува тревожният звук на боен рог. Баронът с досада хвърля салфетката на масата. Няколко курабийки уплашено прибягват по масата и се скриват зад глигана с лимонче в устата, който спокойно изгрухтява.

02 Окт 2017 23:23 02 Окт 2017 23:40 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124507
Някои (възрастни) автори много трудно разбират самата идея на интерактивността, очевидно. Сим е най-крещящият пример. Човек написал почти 20 книги-игри, повечето за ужас на всички даже и издадени, от престъпно безхаберните издатели - и който все още си няма и най-малката представа какво е книга-игра. :) Явно подобен е случаят и с Чолаков - без да съм чел книгата, разбира се. А ако и литературата наистина е толкова смешна, колкото интерактивността - просто нямам думи.

Неговите две книги (добре, че не е имало време за повече в края на вълната) са от тези, за които изрично предупреждавам заблудени клиенти - да знаят какво купуват. При все това, понякога ги вземат - последно вчера. В такъв случай казвам: дано поне сте фенове на ЕЛО.

03 Окт 2017 00:06
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124509
Te ако са фенове на ЕЛО е още по-страшно! Така, освен че че ще разлюбят книгите-игри, още преди да са ги залюбили, има опасност и да придобият трайно посттравматично разстройство, свързано с любима комикс-поредица..

03 Окт 2017 16:37
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124535

comics_ross писа: писа:
. Дори и без да проверявам какво би се случило при преход на алтернативните епизоди ми трябваше съвсем малко време, за да се усетя, че почти нито едно от решенията ми не е от значение, за действието. Имам чувството, че Любо е написал някакъв кратък роман за деца ползвайки героите от ЕЛО и след това по изключително нескопосан начин го е променил под формата на книга-игра.

Росен го е написал още в първия пост по темата. Предполагам, че има и други от 90- те, преправяне по този начин. Със сигурност има една книга-игра от новата вълна, която е била преправяна от "роман" на "книга-игра" и мисля, че повечето знаем коя е тя. :)

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

03 Окт 2017 16:52 03 Окт 2017 17:04 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124537
Това е най-малкият проблем и не е никакво оправдание за лоша книга-игра.

Ако изходящият роман е добър - и човекът, който го преправя, разбира смисъла на КИ - може да се получи много добра КИ - даже по-добра от повечето обикновени. (Което не изглежда да е случаят тук.) Разбира се - не и за хора като Лисичков. Я кажи кои още книги "подозираш", лол, че и от старите? Да знам да не ги чета. ;)

03 Окт 2017 17:22 03 Окт 2017 17:42 от Лисичков.
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124539

Ейдриън Уейн писа: писа:
Това е най-малкият проблем и не е никакво оправдание за лоша книга-игра.

Досегашните няколко издадени преправяни "романи", "повести" или каквото там са, са доказано лоши книги-игри. Ето, дори пишем в темата за такава книга. Разбира се, можеш да ме обориш, като дадеш пример за подобна добра книга-игра.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

03 Окт 2017 17:44 04 Окт 2017 03:30 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
"Звездите с нас!" от Оливър Грин #124540
Пътуващият Цирк. :) За мен изобщо не е кой знае какво, но за обемa си е добра - а и не съм чувал още оплювания, за сметка на многото положителни отзиви, и наживо.

И ще ги правя все по-добри, тези които са от подобен тип, това става със самоусъвършенстване - и старание все пак.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Автори с малко издадени книги
/
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5579 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Rahvin
    • 01 Юни 2023 13:44
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (28 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Rahvin
    • 01 Юни 2023 13:05
    • "Патрул за Ада" (20 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Radko
    • 31 Май 2023 19:28

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg