• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Неделчо Богданов
/
Българ 2

Българ 2

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
27 Ян 2016 13:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2095
Българ 2 #112122
За Българ 2 малко мнение и от моя страна.
Аз също я намирам за по-добра, но макар повечето хора посочват за основно предимство пред първата играта вътре, за мен подобрението в хумора е по-важната част - щом спирах да прочета на глас някакви моменти на жена ми, значи са били забавни :-) Яд ме е, че така и не попаднах на Лили Иванова.

Двете ми най-основни критики са:
- нарушено е едно от най-основните правила на гейм-дизайна - "Не наказвай с пряк път добрия играч". В тази книга, в която забавните сцени са най-основното, за мен е наказание да се пропускат сцени, да не говорим, че дори и в игрално отношение пропускането на пътя до лабиринта по-скоро води до пропускане на възможности за печелене на точки; аз лично "измамих" и си ги изиграх и двете нацяло, въпреки събраните артефакти и часовници и там бяха и най-смешните сцени;
- липсата на край - няма никаква кулминация при достигането на финалната гад в игрално отношение - дори и един избор, проверка, пречка; а точно тази част беше от най-силните на Българ 1; Boss fight-а е важен елемент;
В крайна сметка и двете неща не са болка за умиране и са по-скоро не са в графа минуси, а просто потенциал, който можеше да се реализира по-добре.

Не съм съгласен със себекритичността на Неделчо спрямо това, че сложните механики са необходими за това една книга-игра да е по-добра. Да, една по-сложна игрална система би могла да внесе допълнителни интересни елементи в книга-игра и, да, за да се изградят пълнокръвно и разклонено някои приключения е нужна подходяща система, но пък някои от най-добрите книги-игри, които съм чел, нямат абсолютно никаква система или съвсем проста такава - веднага се сещам за старата версия на "Патрул за Ада", "Олтара на тъгата", "Гримоар", "Нощта на въркола", "Реката от която никой не се завръща" и т.н. Много от книгите на Майндкрайм също стъпваха основно на точкуване на изборите, било то и с повечко показатели.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Ян 2016 17:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Българ 2 #112168
Модерация: Дискусията между Майкъл и Неделчо е преместена тук: knigi-igri.bg/forum/158/4970?p=112166#p112166
Предходната дискусия може да изглежда леко неконсистента поради преместените мнения.

29 Ян 2016 19:26
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Българ 2 #112263
Модерация: Въпросите към Неделчо Богданов са преместени в тази тема: knigi-igri.bg/forum/155/4971?p=112056#p112056

16 Фев 2016 15:25
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Българ 2 #112890
Официално, новият Ghost Writer на Българ КИ 3 е Ал Торо! До година никсата ми е в кърпа вързана :D

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

16 Фев 2016 15:33
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Българ 2 #112891

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
Официално, новият Ghost Writer на Българ КИ 3 е Ал Торо! До година никсата ми е в кърпа вързана :D

Ойде котьо у дерето...

Избери своето приключение

16 Мар 2016 12:32
alamo's Avatar
alamo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
Българ 2 #113413
Да си кажа не смятах да взимам втората част на Българ, и ако не беше промоцията на Сиела покрай 3 март сигурно нямаше да я взема изобщо. Покрай другите неща за четене викам айде да взема и тази :-) И не съжалявам:) Играта се оказа много добра.Първата не беше лоша. но този втори Българ си е направо попадение/забавление. Достатъчно голяма като обем епизоди, като страници и като игра. Корицата и качеството на хартията ми хареса. В ръцете си стои някак тежка и масивна;)

Дневникът е малък и в него записваш само точки Живот, Кодови думи и Часовници (които в началото даже не разбрах защо ги събирам). Текстът е приятен за четене, хуморът на място, картинките са доста и галят окото. Е, пак го имаше проблема с тия картини, които обхващат 2 страници, пак имаше изяждане на средата от рисунката. На едно място помня, че търсих кой точно е епизода. Гледам, че завършва на 5, но първата (или първите) цифри не се виждат. Май трябва да се работи по това, или локациите да не се слагат в центъра на самата картина? Друго, което не ми хареса как е направено е лабиринта.
Там с часовниците... на първо изиграване бях събрал 7 или 8, и докато намеря къде точно е епизода от който да почна... Следя с пръст по лабиринта:) Може и да е търсене ефект (лабиринт е все пак), но е малко дразнещо. Съгласен съм с Торо, че ако не събираш часовниците (играеш лошо?) играта е по-интересна. Самият лабиринт с тия митологични същества си беше супер създаден. Не съм преровил играта, но за всички тия същества в книгата има някаква информация или по-принцип ако знаеш за тях отговаряш? В смисъл за Медуза е ясно как да я минеш (доста филми по темата), но на въпроса как изглеждат харпиите? :-) Както и да е може да има места през които не съм минал:). И тоя Билко... някъде срещнах, че на корицата на книгата трябва да пише за него и неговото спасение, ама на моята няма:) Пак го спасих, де :wink:

Кодовите думи с числата към тях си остава една от най-добрите античийт системи. Първоначално не играех сериозно и викам все ще запомня няколко числа... Колкото да знам за какво става дума в играта. Е, не е толкова лесно. Доста са и е добре да се записват. Това със засадената фиданка в далечното минало и после развитието много ме зарадва. Абе пътувания във времето:)

В заключение да кажа, че това си е доста, доста приятна игра. Значи със сигурност ще се види и Българ 3;) Сега остава да поразчопля книгата из основи :wink:

26 Май 2016 11:10
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Българ 2 #115682
Какво да кажа , в игрово отношение е същата ,като първата . Тук разбира се има доста повече случки ,ключово цифри и часовници. Но Блонд определено не си е дал много зор в писането .Кратка случка с да речем три варианта и един от тях верен на другите ти вземат точки живот или ако постъпиш като пълен идиот те убиват . На някои места даже и при грешен отговор се отърваваш невредим . И така към друга мини случка . Ужасно е лесна и не виждам , как може да затрудни някой над пети клас. Така де повечето неща би трябвало да ги знаеш от обща култура , а дори да имаш пропуски , грешните варианти са толкова абсурдни , че е много трудно да сбъркаш , а както казах някъде и да се оплетеш наказанията не са толкова големи. И да читателят е наказван за правилни решения ! Не чисто игрово , а във възможността да пропусне най - интересните места в книгата . Като стана въпрос за интересни места - хуморът оо да определено хуморът на Блонд се е завърнал. Това е основното достойнство на книгата и дори само заради него си заслужава да се прочете . Всъщност нещата започват доста тегаво и в началото изглежда че книгата ще е доста тъпа , но колкото по нататък се отива толкова по яко става. Препоръчвам на тези , които те първа ще я четат първия път да я изиграят сериозно и просто да стигнат успешния финал , но след това задължително да прочетат всички възможни разклонения. Защото смешките са именно там особено във втората част на книгата.
ПП. Ще трябва да си взема третата част , жалко че изпуснах намалението на 24 - ти . Любопитен съм как се е справил Торо . Предполагам , че е наблегнал на играта. Просто не вярвам човек пословично известен с липса на чувство за хумор да е направил много в тази посока :P

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

26 Май 2016 21:36
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 766
Topic Author
Българ 2 #115686

psicho_lg писа: писа:
ПП. Ще трябва да си взема третата част , жалко че изпуснах намалението на 24 - ти . Любопитен съм как се е справил Торо . Предполагам , че е наблегнал на играта. Просто не вярвам човек пословично известен с липса на чувство за хумор да е направил много в тази посока :P
Не си изпуснал още я няма ;)

09 Авг 2016 00:42
mu6-more-rock
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Българ 2 #116659

ТЪРСИ

08 Сеп 2016 14:24
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 592
Българ 2 #116936
Днес си купих Българ 2 и ми направи впечатление, че тя е още-подобра от първия Българ. Има Усложняване, но това не е нещо лошо, направено е по-забавен начин. Много ми хареса идеята за артефактите също и митологията, книжката е много "образователна".
Имам обаче въпрос - на епизод 134 се казва, че имаш 10 точки живот, а в дневника пише, че са 20 т. живот - кое е вярното?

Истината ще те направи свободен

26 Окт 2020 13:33
myzE4
Посетител
Посетител
Българ 2 #136686

George-AL писа: писа:
Днес си купих Българ 2 и ми направи впечатление, че тя е още-подобра от първия Българ. Има Усложняване, но това не е нещо лошо, направено е по-забавен начин. Много ми хареса идеята за артефактите също и митологията, книжката е много "образователна".
Имам обаче въпрос - на епизод 134 се казва, че имаш 10 точки живот, а в дневника пише, че са 20 т. живот - кое е вярното?

Имах същата дилема, но ми казаха да гледам дневника. Надявам се, че не греша и аз.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Неделчо Богданов
/
Българ 2
Time to create page: 0.122 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Тъмната Страна на Земята (52 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от Aleks~
    • Today 03:30
    • 50. Софийски международен панаир на книгата 2023 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • Yesterday 21:38
    • Самотния вълк 6 - Царствата на терора (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Der
    • 04 Дек 2023 23:10

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg