Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Знаеш, предполагам, какво казва Лукяненко за тези мечти на човечеството?
Странно е, че всеки иска да е доблестен рицар или велик магьосник, но никой не се замисля реално за това, че не му се мре на на 30 от кариес или, че не му се ходи при -30 градуса на външен кенеф ... да не говорим за "удобствата" на стандартния средновековен замък.
Извини ме, но аз поне дори не споделям подобни мечти. Ако ще се връщам в миналото, предпочитам Античността или Ренесанса !Мда, изместването е нормално и даже не е много голямо като за във фентъзи. Вярно е и това, че Легенда в някакъв смисъл светът на мечтите ни. Е, за мен, да речем, Толкиновата Средна земя е по-"мечтана", но е интересно, че тези ни мечти се оказват винаги малко или повече средновековни. Колко примитивни сме някъде дълбоко в себе си. И то не много дълбоко. Искаме суеверията да са истина, знанието да е малко и изчерпаемо, както и да сме привилегированите притежатели на кон, ризница и копие в един свят на замъци, гори и храмове. Не сме мръднали и крачка напред от Романтизма насам.
Аз съм попаднал на "Гераците" отдавна, не искам често князе и определено не искам магьосници, освен ако не се налагат от жанра. Обаче предпочитам "Индже" и подобни на него истории. В тях и на обикновени селянчета им се случват разни интересни неща, или те ги карат да се случват. Така предпочитам да бъде и в книгите-игри, и в ролевите игри, като игрите по "Легенда" .Хамелеоне, книгите, игрите и филмите просто почти винаги се занимават с онази малка част от населението, която има интересен живот. Няма начин да се направи книга-игра за селянин, ако на този селянин не му се случи нещо необикновено и не се окаже царски син. Би била скучна: "Садиш ряпа. Иди на 5.
5
Садиш грах. Козата ти настива. Иди на 12..." И така нататък. Всеки читател или геймър иска князе и магьосници. Който не иска това, попада на "Гераците" или на Пърл Бък.
Асене, то дали Античност, дали Средновековие, дали Ренесанс - от фентъзи гледна точка е все тая. За много фенове разликата е само в дизайна на шлемовете Важното е да има старовремщина и изобилие от хладни оръжия. Колкото да светлото бъдеще - сякаш тая вяра принадлежеше повече на ХХ в. Днес по-малко хора я споделят. Факт, нали, че предпочитаният сетинг за фентъзита и игри е именно златното минало.
Обаче предпочитам "Индже" и подобни на него истории. В тях и на обикновени селянчета им се случват разни интересни неща, или те ги карат да се случват.
Значи на Легенда му трябва един Балкански полуостров
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas