• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Цивилизация

Цивилизация

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
17 Юли 2014 01:36
zebra's Avatar
zebra
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Цивилизация #92810
е айде, толкова ще го вземем :wink: няма да остане излишен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Юли 2014 02:26
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 228
Цивилизация #92811
Аркамът е много добър! При нас е една от любимите игри.
Иначе за Цивилизацията и аз сериозно се замислям дали да не си я взема.

17 Юли 2014 02:46
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 619
Topic Author
Цивилизация #92812

sycamore_bright писа: писа:
Напиши някой разказ игра по Лъвкрафт за 4-ти брой на Призванието :wink:

17 Юли 2014 16:46
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 228
Цивилизация #92852

Meriadoc писа: писа:

sycamore_bright писа: писа:
Напиши някой разказ игра по Лъвкрафт за 4-ти брой на Призванието :wink:

Нали си имаме Съновидението :-)
Иначе с удоволствие, но едва ли ще бъде за 4-ти брой :-) Предпочитам първо да свърша с проектите, които са започнати. А когато това стане, саундтракът към разказа ще бъде този:
[youtube]
[/youtube]

20 Авг 2014 10:49
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 296
Цивилизация #95126
Фантасмагория са дали възможност за преордър на българското издание. Излиза в началото на м.септември, а до 31.08.2014 г. може да се закупи с 20% намаление (65.52 лв.):
bigbag.bg/product/1768/tsiviliza ... -igra.html

06 Сеп 2014 17:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2430
Цивилизация #95866
Цената е страхотна за такава игра (особено с отстъпката), свалям шапка на Фантасмагория за инициативността.
Играта е хубава, не мога да кажа повече от това. Първоначалното ми мнение (по-долу) беше много положително и плюсовете си стоят, но след 20-тина часа на нея негативите понатежаха - понякога става по-дълга от приятното, почти винаги свършва неудовлетворително - при игра с повече хора се случва да губя, защото някой друг се е издънил - първият извадил самолети удря най-слабият и печели с военна победа играта, което прави това доминираща стратегия; ако пробвам някоя друга, макар и с достатъчна военнизация в защита, това не е достатъчно, защото не мога да пазя всички, т.е. за да се получи приятна игра е нужно всички играчи да са много сериозни, а много сериозните играчи, които аз познавам, не си падат по толкова произвол в игра и такъв свободен FFA, в който спечелилият от предния път няма особен смисъл да идва.

За мен играта е 7/10 и ми се струва, че отвсякъде диша прахта на Through the ages , която отдавна имам, но още не съм играл, само й четох правилата. Въпреки това Цивилизацията си има чара, а първите няколко игри ще сте влюбени в нея, което според мен си избива парите за придобиване и времето за разучаване на правила. Ако сте някакъв странен геймърски хибрид, който си пада по сложни правила, но не държи на прекалено спортен и сериозен дух при разиграванията, предполагам ще ви дръжи дълго време. Примерно ако ви харесва настолната Game of Thrones, виждам много сходства в плюсовете и минусите.

На скоро имах възможността да изиграя няколко игри на Sid Mayer's Civilization. Играта е изключително добра и мога да кажа, че съм дори повече възхитен от нея като човек с някакви познания по game design, отколкото като играч. Компонентите са много приятни, хитри и компактни, играта използва изключителни хитрости да е удобна, прегледна и да заема сносен размер за това, което предлага - като се започне с двустранноста на почти всичко вътре, мине се през стрелковото отбелязване на дадени параметри, неразкритата и сглобяема карта и се стигне до Market board-а, който дава възможност за закупуване и отбелязване на всичко важно в играта, съдържа всички нужни полета и цялата нужна информация за операциите и последствията.

Сега, за самата игра. Всеки играч поема една от шест възможни цивилизации в нейното развитие, като възможно е да спечелите в културно, финансово, технологично и военно отношение. Разбира се, вие развивате всичките тези сфери в някакво съотношение. Сърцето на играта е в технологиите, които избирате, определящи реално вашата стратегия. Ако трябва да се оприличи играта, най-близката аналогия е с Puerto Ricco и сградите, които се строят там. Допълнително във всеки от градовете ви развивате сгради, които определят в коя посока ще е ценен града - производствена, културна, технологична и т.н.
Движението и разположението по картата, самата карта като терен, води, природни блага и т.н. са елементарно и приятно направени, също много интуитивно. Няма какво да се иска в това отношение. За мен тази част обаче е второстепенна в играта - водите скоро започват да стават лесно преодолими, благата по картата се изместват от сградите около града, а разстоянията са все по-незначими с развитието на технологиите (разбира се, зависи кои развивате). Неутралните селища също вече за обходени и завзети след не повече от час игра. Това не прави този сегмент от играта лош - напротив, много е приятен. Просто сърцето е в технологиите, картите от изкуствата и самите градове.

За битките нямам много какво да кажа - простички са и не поставят огромни дилеми пред мен, но все пак са достатъчно тактически и приятни. Основното тук е каква армия ще се произведе и в какви количества - за разлика от повечето игри, тук балансът е тънък и не важи принципа колкото повече - толкова повече.

Резултатът е една изключителна игра, която предоставя огромно количество стратегии пред играчите, добре балансирани помежду си. Въпреки, че изглежда плашещо, правилата са изключително добре написани и разбираеми, както и компонентите. В началото изглежда много плашеща, но след първите 30 минути игра всичко ви е пределно ясно. Все пак, препоръчвам играта на хора, които си падат по стратегически и комплексни такива - определено това не е играта, която да седнете да играете със своето семейство.

+ битките са реализирани просто и качествено, хитри, стратегически, в правилното количество непредвидими; идеята с армии, които са абстракция за войските, е изключително елегантно и добро решение
+ компонентите са перфектно измислени
+ правилата са описани много добре и много разбираемо, с пример за всяко нещо; не оставят въпроси в главата ви и за тази игра няма да търсите FAQ-та и форумни дискусии, за да разберете как се съчетава еди си коя карта с друга
+ replayability-то е огромно, сигурно не би започнала да ми омръзва играта първите 30 игри
+ балансът между различните технологии и тактики изглежда изключително добър и създава много дилеми
+ възможността за търгуване и договаряне между играчите е с доста голям размах и допринася силно за играта

+/- Играта е продължителна, но не доскучава. Някои от фазите се извършват едновременно от всички играчи, което оптимизира играта и има много малко моменти като продължителност, в които сте неактивни (но пък например обмисляте следващата си стъпка)

10 Сеп 2014 09:19
fhristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Цивилизация #95959
Напълно споделям мнението на Ал Торо. Като много игри на FFG от този тип, има добри идеи и си струва да се изиграе поне няколко пъти, но в крайна сметка на преден план излизат негативите.

12 Сеп 2014 00:02
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Цивилизация #96029
Ще ползвам същата тема - Clash of Cultures някой пробвал ли е? Ясно е, че е много дълга при сериозна игра, въпросът е дали минава качествено Цивилизацията, например.

17 Сеп 2014 14:59
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 619
Topic Author
Цивилизация #96236
Направихме една игра на фантасмагорската Цивилизация. В правилата пише, че има подобрения и са доста висока версия - 2.0 или нещо такова. Преди да започнем играта бях чел оплакване, че много лесно се постига икономическа победа и това скапва играта. Торо е написал, че военната победа е лесна. В нашата игра се концентрирах в изкуството, понеже механиката за акумулиране на чипове за култура ми беше най-ясна и достъпна за реализация. Спечелих, като победата дойде почти без напън. От тези неща си, засега, си вадя извод, че играта може и да не е толкова небалансирана, а въпросните "лесни" победи да идват от специфичното развитие на конкретните игри.
Иначе играта е страхотна - и като арт и като механика. На този етап единственият (за съжаление голям) проблем, който намирам в нея е продължителността. Двама души играхме над 3 часа, а и двамата не сме от онзи тип играчи, които премислят най-елементарен ход по 20 минути. Вероятно при игра с 4 души и 1-2ма "мислители" играта може да стигне и 6 часа...

17 Сеп 2014 15:17
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Цивилизация #96238
Играта е идеална за 1:1 като баланс. Ако ме бият с военна победа съм си виновен, че съм изостанал толкова, че даже в защита не мога да се оправя.
Но като играем 4 човека вече се гледа разликата между най-силния и най-слабия от 4-мата. Иначе другата най-лесна ни беше икономическа, а култура и технология в игра за 4 не съм виждал да са печеливши.

22 Сеп 2014 19:55
BigBoxGamer
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Цивилизация #96383
Така,

мисля, че е време и аз да се намеся, тъй като имам много твърдо вече отношение и към двете игри.

Който ме познава знае, че много време Цивилизацията беше любимата ми игра. Дал съм й 10/10. След като купих и двете разширения, мога да кажа, че играта е дори по-добра. Преди експанжъните военната победа беше най-лесна. След първия експанжън, културната победа беше най-лесна, след последния експанжън - всичко е балансирано.

Играта е изключително тематична и богата. Сега лошите страни.
Когато печелиш, играта е добра. Когато губиш е отвратителна. Можеш да усещаш, че нищо не правиш и нямаш шанс за победа. Много често победителят се знае от рано. Опините играчи имат огромно предимство. Ал е прав, че често краят е неудовлетворителен, защото всичко е свършило бързо и не с голям БУМ.

Защо плюя по бившата си любима игра? Защото не играя срещу себе си. За мен важното е играта да се хареса на всички иначе дължината на играта ще ви се стори дори повече от колкото е в момента. Много често имаме човек, който мрънка, човек, който не знае какво прави, човек, който не желае да бъде агресивен ( а това се налага в тази игра), човек, който само се укрепва и събира сила и тъкмо когато е готов - играта свършва. Всички тези хора накрая не се чувстват добре. От това също и аз.

Ако имате в компанията сериозни, агресивни и стабилни играчи, които няма да се сърдят един на друг и са готови на принципа - стъпчи водещия, за да спечели втория - тази игра е за вас!
Иначе through the ages не съм играл, но знам за какво става въпрос, тъй като имах Nations, което е изчистения вариант. Не ми хареса, но определено има качества. Във всеки случай не мога да я сравня с цивилизацията. Съвсем различни игри са.

Clash of Cultures. Също я имах и също е добра. Тази игра е по-бърза, по-изчистена, по-елегантна. Има страхотно дърво с технологии и тази есен излиза голям експанжън с раси. Проблемът й е, че няма усещане за епичност. След три часа, можете да сте победител като на картата имате само два селянина, пет сгради и един войник. Нямам усет за епична победа. Освен това е дори ПО-агресивна от цивилизацията. МНОГО агресивна. Ако не сте готови да завземате брутално териториите и трудно строените сгради от вашите приятели, по-добре изобщо не се захващайте. Освен това в играта има огромно количество фактор 'късмет'.

Всичко това не е минус. Просто играта няма усещане за цивилизационна, а за тактическа военна. За мен най-добрата цивилизационна игра, която има на пазара и съм играл, играта, която има усещане за развитие е Цивилизацията. Трудно бих я играл отново и определено бих си избрал хората, с които играя, защото не искам да има горчиво чувство след играта. Но ако намерите правилните хора и правилното настроение, играта е хит.

Не си пролича дали я харесвам или не. Ами...защото е така. Харесвам самата игра, но повече обичам доброто прекарване с моите приятели.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/