Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Честито!съжалявам, че не нармирам работещ линк, но играта сме я играли през далечната 2007 г. Аз, Андраш, Асен, Ирика, Немъртвата Джейн, Черно слънце, Голъм играхме със сърце и отдаденост.
Ако са доволни от това, което играят, защо им е да даунгрейдват до нещо по-сложно и вършещо същата работа? За да си създават повече главоболия?иска ми се хората, които ще започват ролеви игри или форумни да не се отчайват от тежките правила, а да започнат нещо по-лекичко и впоследствие като добият опит да минат на по-сложно като Подземия и дракони.
Проучих де що намерих за тази система. Изчетох всичко изписано в Сивостен към "Пророчества за липсващи луни", имаше моменти когато трябваше да се вържа за стола за да не избягам.
Познавайки те - и аз не бих очаквал да ти хареса, така че не се учудвам... всеки с предпочитанията си.Съжалявам, но не ми харесва. Ясно ми е защо винаги ще има желаещи да играят по нея - наративния метод е много привлекателен за разтоварване и самоизява.
Мдам, комбинирането на гледните точки е трудно. Но пък това го има и в по-традиционните игри, макар и в по-малка степен.Цялото това писане на гигантси описания и опита да се съгласувт би ме отегчило много бързо. Никога не ми е харесвало да чета истории разказани от различна гледна точка - освен като упражнение по "психология на индивида". Ако се намери група, която да играе с по-сухи и кратки описания, без излишни опити за "тъповато остроумие" и писане на "литературни шедьоври" мога да се пробвам, но съм силно предубеден.
Водещият на "Пророчества за липсващи луни" потвърждава ! Броенето на детайли "не е точна наука". Ако имам съмнения, по-добре да дам едно рамо (както забелязваш, без кавички), отколкото да прецакам някой, който се е опитал да не пише повече от крайно необходимото.Самата идея на системата с наративен контрол в рамките на сетинга и дадената задача не е чак толкова лоша. Даже се оказва, че съм го използвал без да зная, че го правя. Обаче, както видях от написаното, играчите често бъркат "детайлно описание" с "многословно описание". Не твърдя, че разгадах как Водещия брои "детайлите", ама останах с впечатлението, че като правило "дава по едно рамо" на играчите.
Е, аз бях предупредил, че сетингът "не съществува за удобство на играчите". Щеше да е напълно нелогично всички слухове да са свързани с тяхната задача.В тази ситема е много опасно ако Водещият загуби мярката и се отплесne в самоцелни остроумия и водене за носа. Видях, че Асен се справя много добре, но въпреки това имаше недоволни (то винаги има). Аз сигурно щях да "мрънкам" повече при следната забележка - ако предварително са извесни някави общи критерии, които да насочват какво все пак се очаква от играчите - щях да приемам решенията по-лесно.
Пояснявам: Ако Водещия ме "прецака", но го направи с приемлива мотивировка ще го приема, ще мрънкам ама ще се съглася. Такъв е случая с търсенето на накакъв кон в "Пророчествата" и обясненията на Асен защо го е направил.
Всъщност няма да е проблем...заради използването на зарове.Ако обаче се стигне до ситуацията, която описах при разправията в темата за "Битки в РИ" - няма да го приема.
Тя е свободна, това е неоспоримо.Колкото и да изглежда "free style" точно тази система изисква сериозен контрол от страна на Водещия иначе много лесно може да се мине към омразното ми самоцелно оригиналничене.
Всъщност системата, която би паснала най-добре на описаното от Рахвин, е Амбър, поне според мен...С Рахвин се скарахме (по-скоро аз се скарах) заради странният му опит да опише подобна система. Вместо да дава примери от "житейския си опит" да беше казал: "виж темата за УШУ" и щяхме да се разберем по-лесно.
Битка с граница от 6 детайла.
Играч: Заставам така, че залязващото слънце да проблесне в очите му (1), докато докосвам ножницата на меча си с лява ръка (2) и се усмихвам спокойно (3), вадейки меча с широка дъга (4) и замахвайки към главата му (5), като вече мога да си представя предстоящият поток от кръв след удара си. Умение: Майстор на меча (5), 6 зара Ян.
Водещ: Бо Ко се ухилва глуповато, докато слънцето го заслепява (1), но калта е на негова страна, както винаги (2) и те подхлъзва, дръпвайки крака ти напред и разваляйки перфектната форма на отработвания с години удар (3). В същото време тъпанарът се претъкулва назад (4) и хвърля нож към теб по средата на търкалянето (5), преди да се изправи в зле заета бойна стойка (6). Умение: Тъп късмет и остри предмети (4), 3 зара Ин, 3 Ян.
Хвърляме и виждаме кой кум, кой сват, кой на булката брат... или иначе казано, късметът ли ще победи, или умението.
В общи линии, да, защото го има...
Битка с граница от 6 детайла.
Играч: Заставам така, че залязващото слънце да проблесне в очите му (1), докато докосвам ножницата на меча си с лява ръка (2) и се усмихвам спокойно (3), вадейки меча с широка дъга (4) и замахвайки към главата му (5), като вече мога да си представя предстоящият поток от кръв след удара си. Умение: Майстор на меча (5), 6 зара Ян.
Водещ: Бо Ко се ухилва глуповато, докато слънцето го заслепява (1), но калта е на негова страна, както винаги (2) и те подхлъзва, дръпвайки крака ти напред и разваляйки перфектната форма на отработвания с години удар (3). В същото време тъпанарът се претъкулва назад (4) и хвърля нож към теб по средата на търкалянето (5), преди да се изправи в зле заета бойна стойка (6). Умение: Тъп късмет и остри предмети (4), 3 зара Ин, 3 Ян.
Хвърляме и виждаме кой кум, кой сват, кой на булката брат... или иначе казано, късметът ли ще победи, или умението.
Така е повече от поносимо. Даже бих казал, че показваш санитарния минимум. Нямам нищо против да чета и пиша един или два абзаца. Ама две страници текст ми идва много. Видях в интернет едно описание на подобен пример, който според мен пък беше прекалено сбит.
Сега да попитам как все пак се броят детайлите. Не трябва ли да имат някакъв принос към цялото дейтвие за да влизат в сметката. Докосвам ножницата с лявата ръка... горе-долу става. Ама усмихвам се спокойно защо се отчита? Само защото го има ли?
Ясно. Не е моята игра! Предположих, че ще е нещо шантаво, ама с първия абзац направо ме разби! Всъщност бих се пробвал на някоя кратка мисия, заради профилактичния ефект от втория абзац, но само ако не се отива в крайности. Описание на действия поне в контекста на стуацията.*Напълно контраинтуитивно, но по правилата на Ушу можеш да спечелиш битка, описвайки вятъра в косите си и спомени за тежкото си детство, или атаки, от които противникът, според твоето описание, противникът се защитава без затруднения! Неговата защита обаче е Детайл за теб.
**Освен това системата е перфектна за отучване на играчите, които са свикнали от предишни игри да си описват действията само чрез правилата.
Имах някакво усещане, че първият абзац няма да ти хареса...
Ясно. Не е моята игра! Предположих, че ще е нещо шантаво, ама с първия абзац направо ме разби! Всъщност бих се пробвал на някоя кратка мисия, заради профилактичния ефект от втория абзац, но само ако не се отива в крайности. Описание на действия поне в контекста на стуацията.*Напълно контраинтуитивно, но по правилата на Ушу можеш да спечелиш битка, описвайки вятъра в косите си и спомени за тежкото си детство, или атаки, от които противникът, според твоето описание, противникът се защитава без затруднения! Неговата защита обаче е Детайл за теб.
**Освен това системата е перфектна за отучване на играчите, които са свикнали от предишни игри да си описват действията само чрез правилата.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas