• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Комикси
/
Списание "Дъга"

Списание "Дъга"

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 6
10 Май 2016 07:10
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 31
Списание "Дъга" #115419
Предният път печалбата трябваше да отиде за следващия албум.
Предполагам, ако няма солидно спонсорство организацията на изложбата също поглъща разходи.
Иначе само художниците са 7. Дори да разпределят нещо, подозирам, че не е кой знае колко. Иначе щяха по-честичко да правят албуми ;)
Поне аз до момента съм участвал за идеята ;)

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво: troshanov.wordpress.com

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Май 2016 10:15
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
Списание "Дъга" #115421
Очаква ли се тиражът този път да е по-смислен - 1000-2000 бр.?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Май 2016 11:56
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115422
Към момента не знам размера на тиража...

10 Май 2016 14:49 10 Май 2016 14:55 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2026
Списание "Дъга" #115427
Марто, не ме разбра, аз не искам да изкажа неуважение към тези художници - точно обратното, Димо и Стан знаеш колко наши хора ги чувстваме покрай книгите-игри, на Пенко Гелев пък пазя комикси за малката като порастне... отпреди да се роди съм ги купил. Погрижих се лично да се разпространи новината на сайта ни и във фейсбук дни преди въобще да спомене някой в тази тема.

Не казвам нито, че не заслужават колкото ще вземат, както и не казвам, че по принцип не вземат повече за това количество труд - вероятно ако го вложат другаде, може и да изкарат по-добри пари. Не казвам, че тези комикси не заслужават тези пари.

Казвам просто, че както се разделят парите, така се разделя и труда и най-вероятно всеки от тях ще вземе за десетина страници толкова, колкото Любо Николов сигурно не е взел от Ледената Цитадела и двата си романа взети заедно. Много трудно ще ме убедиш, че той не е вложил между 10 и 100 пъти повече време и труд от всеки от тях. Ако ги бяха пуснали за 10 лева тези комикси, тогава можем да кажем, че го правят да популяризират формата - като е 35 лева, без да минава по търговски посредници не може да си говорим за особен алтруизъм, нали? (това с премеирите са смешни разходи, сравнение с маркетинга на една книга, сигурно са сред рекордьорите за минимални разходи за продадена книга). Илюстраторите ни са супер, тези хора са направили много за съвременната българска култура, но мисля, че чак алтруисти няма какво да търсиш тук. Герои са определено, но моите супер-герои са други, така да го кажа.

По твоята логика ако от брой 1 са отишли печалбите за брой 2, значи тези 35 лева от втроия са почти чиста печалба, нали ;) Ако броиш реинвестираната печалба за липса на печалба, значи бъркаш сметките. Това е комерсиална инициатива.

10 Май 2016 15:42
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Списание "Дъга" #115428
А „Фют” няма ли да се довърши/продължи?

Цвят за модериране

10 Май 2016 15:50 10 Май 2016 18:44 от Super M.
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115429
Не съм част от финансовите аспекти на проекта и никога не съм си поставял за цел да бъда.
Такъв опит можех да придобия покрай трилогията за ЛАМЯ ЕООД, но издателството все пак пожела да удари с тираж 2000 и да поеме разходите, така че нямам реална представа за цената на печат, разпространение или в случая потенциална подготовка на изложба.
Сигурно не е изцяло алтруистичен проект, но какъв е реалният разход по подготовката на този албум и каква е чистата печалба - нямам идея.
Дали се използва за подготовка на нови издания, още изложби (каквито имаше не малко) или отива в друго направление, истината е, че не знам.
Подозрението ми е, че твърде много хора са участвали в изготвянето и надали за всеки един поотделно остава кой знае колко. При солидни печалби, бих очаквал да се амбицират да направят повече албуми. Първият се продаде за 2-3 седмици и после пуснаха официално пиратско копие вместо да направят допечатка. Но това може също да е пазарна стратегия ;)
Съгласен съм, че една книга, написана за година или две, няма да донесе повече на автора си при реалностите на българския книжен пазар, а ще изисква много повече усилия.
За това всеки от нас е писател помежду другото - дори за мен понякога е необяснима амбицията да влагам толкова много в нещо с неясен резултат. Но засега ми доставя страшен кеф как се развиват нещата.
Това което аз съм дал за проекта е било без очакване за финансова облага. То е много повече от Дамга, защото включва още няколко сценария, които по мое мнение щяха да са изключително успешни. За съжаление поради външни причини няма да ги видите.

И между другото - не се съмнявам, че и ти, и всички останали се радваме, че имаме тези творци...
Наистина те бяха много важна част от успеха на книгите-игри.

10 Май 2016 15:54
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115430

А „Фют” няма ли да се довърши/продължи?

Хаха! Щ ги питам. Те са ми близки приятели ;)

10 Май 2016 17:08
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2026
Списание "Дъга" #115431
Според мен ще продадат и 1000 без проблем, не знам защо печатат в такъв малък тираж - хем пропускат продажби, хем им излиза по-скъпо на бройка.

10 Май 2016 17:34
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Списание "Дъга" #115435
Конкретен въпрос - на кого да си поръчам една бройка?! :ohmy:

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

10 Май 2016 18:43
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Списание "Дъга" #115438
Това ще бъде съобщено на facebook страницата "Художниците на списание Дъга", когато организацията е готова...

10 Май 2016 19:39
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Topic Author
Списание "Дъга" #115439
„Над Дъгата” беше доста слаб албум. Преди време бях написал пространно критично ревю, което публикувах на страницата на художниците, но сега не можах да го намеря. Най-вероятно е изтрито.

Това според мен е основната причина да няма втори тираж. Не си заслужаваше да се отпечатат по-малко от 500 бройки, тъй като разходът би бил прекалено висок, а не беше сигурно колко време щеше да отнеме да се продадат. Имайте предвид, че албумите са достъпни основно на събития и инцидентно с изпращане по пощата. Тези ивенти обаче не са чак толкова много и има сериозни времеви интервали между тях. Това означава някой да затвори средства и да чака възвръщаемост след неопределен период от време.

Първият албум беше 80 страници и струваше 20 лв. Доколкото знам 90% от получените средства са отишли за покриване на разходите. Впоследствие разховарях с Никсата, който проучваше нещата за комикс-играта и той ми каза, че това е почти невъзможно, тъй като няма как подобно издание да има себестойност от 18 лв. (дори и при тираж от 500 броя). Не знам какво се е калкулирало като разход, но художниците не са получили заплащане за участието в него. Само авторски бройки.

Няколко думи защо първият албум е слаб:
- Самостоятелни и завършени произведения са само тези на Сотир и Пенко Гелеви, които са и единствените, към които нямам забележки и са наистина много добри. Всички останали са част от нещо по-мащабно или изтупани от прахта произведения от преди 20 години. Тук трябва да отбележа, че „Бенковски” на Коновалов е доста качествено, но е на ниво скици. Това е произведението, което много бих искал да видя как се е получило в новия албум.
- Всъщност и на Николай Додов е самостоятелно, но е някакъв абсолютен кошмар. Абсурдно дълго и меко казано дебилно. Страшно разочарование предвид това, че Додов е човекът, който създаде Дарко – един от символите на „Дъга”.

Новият албум не съм сигурен, че ще бъде толкова лесно да продаде тираж от 1000 броя. Мисля си, че 35 лв. е висока цена особено предвид разочарованието от предходния. Освен това ще се продава само на събития, които не е като да са всеки месец. Загуби се и моментумът. Трябваше да излезе година след първия, а мина три пъти повече време.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Super M

10 Май 2016 21:31
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 488
Списание "Дъга" #115441
И на мен не ми допадна предишният албум. Единствено "Дамга" ме изкефи, понеже илюстрациите бяха страхотни, но дори и там нямаше кой знае каква история и показаното беше просто увод към нещо по-мащабно, което не е ясно кога и дали ще види цялостна реализация. От това което разгледах, новият албум изглежда по-интересен, но не съм решил дали да си го взема. Имам желанието да подкрепя начинанието и вероятно накрая ще го купя, но за тези 35 лева в книжарниците се намират страхотни графични новели от по 200-300 страници.

10 Май 2016 22:00
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Списание "Дъга" #115442
Аз този път пак ще си купя два, но този път няма да давам втория на Вилорп, а ще си го пазя и продам след време на петорна цена :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

11 Май 2016 08:58
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Списание "Дъга" #115453
18 цена може да се получи, ако са отпечатани 1000 тираж и 1/2 е разададан на организаторите, а другото е продадено... всъщност май и така е много трудно да се получи такава цена.
За 35 лева спокойно може да не намери Светът на Вестерос на Сиела, който е просто разкошно полиграфическо издание и въобще не споменаваме обемът му.
Росен, а и Мери са прави, че в първото албумче имаше нови и изтупани от прахта неща които надали ще видят продължение, което лично на мен най-много не ми допада.
Колкото до създателя на Дарко... то и в предишния албум го беше ударил на някакви халюциногени, да ме извинява, но нито като стил нито като история имаше нещо общо.
Радвам се че в този албум няма да ги има елосите, след взрива на пулсара и гамалъчението което ги е сполетяло.

Въпрос: Как е калкулирана цена от 35 лв. при условие, че нямате тираж, а тя свързана с него почти право пропорционално?

Цвят за модериране

11 Май 2016 09:59
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Списание "Дъга" #115459
Абе цената няма особено значение. За мен основен проблем е начинът на разпространение. Вчера погледнах фейсбук страницата на художниците, ще има някаква поръчка, дано се вредя, че да не стане като миналия път.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 6
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Комикси
/
Списание "Дъга"
Time to create page: 0.070 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Куиз: Книги-игри! (28 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от kiril_ps
    • Today 05:03
    • "Патрул за Ада" (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Radko
    • Yesterday 18:36
    • Пролетен панаир на книгата 2023 г. (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от gamebooker
    • Yesterday 13:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg