Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Няколко изречения от човек, който гласува за първи път:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]Лично мен ме подразни, че нямах достатъчно точки за разпределяне върху всички произведения, които са ме изкефили или обогатили с нещо, камо ли да ги степенувам по някакви критерии...
При 15 на брой произведения на първи тур беше хубаво да имаме поне по 30-40-50 точки за разпределяне. Няма да отнеме много време и енергия, за да се измисли някаква формула, съдържаща пряка зависимост между двата показателя (като даже може да се включи и трети – максималния брой точки за поставяне). Тук изхождам от логиката, че на първи тур би трябвало да се види някакво реалистично класиране по качество на книгите, а не всеки да се опитва да бута някоя към балотажа, както се получава сега.
За балотажа – от самолет се вижда, че 4 произведения са доста пред останалите. Какво пречи всички да преминат във втори тур? Не избираме президент или кмет, защо е необходимо да следваме същата система? Тук също може да се въведе правило, например: за разлика в % от първия, а не дървеното за "първите двама".
С горните два абзаца искам да кажа, че можем да бъдем по-гъвкави с правилата всяка година в зависимост от конкретната ситуация. Ако догодина имаме 20, 25 или 30 произведения, пак ли ще разпределяме 10 точки? Доста неадекватно би било (а сега е просто неадекватно).
Друг недостатък изпъква много ясно сега, след като се обявиха резултатите. Обемите на Рандеву и Катарзис са несравними или поне трудно сравними. В Пъстра никса дори има две категории; защо тук, където е най-важното, да е само една? Определя се граница от брой епизоди или брой думи и автоматично произведенията отиват към Златна никса или Златна мини никса, например.
Просто трябва малко да му се занимава на човек, за да стане нещо по-добро и интересно. Иначе ще си го караме по коловоза - то и по него се стига някъде, де. Въпросът е: колко сме доволни от това?
От сегашната система подкрепям това, че вотът остава таен и на втори тур, а също и правилата за допускане до гласуване, както и определените срокове.
Не съм съгласен, че ще се приповтори вотът от първи тур. Първо разликата наистина е много малка, второ вече вече гласуваш за едно произведение...Давам пример със себе си...моят фаворит беше (и още е де...) Зъби 2, на Балотаж сега са две произведения, които съм дал по 1 точка, заради неща, които съм харесал в тях. Сега ще трябва да решавам, дали да гласувам за силно клишираното произведение предлагащо игра, възможности за преиграване и предизвикателства или за страхотната история, в която играта не е водещ елемент след успешно изиграване не остават кой знае какви тайни, но направо еталон за игра в под 100 епизода...Колкото до балотажа - ако изпратиш откъсналите се 4 на балотаж, просто ще приповториш вота от първия тур..
За балотажа – от самолет се вижда, че 4 произведения са доста пред останалите. Какво пречи всички да преминат във втори тур? Не избираме президент или кмет, защо е необходимо да следваме същата система? Тук също може да се въведе правило, например: за разлика в % от първия, а не дървеното за "първите двама".
Това беше и една от слабостите на конкурса през миналите години, според мен - балотаж от повече от 2 кандидата - според мен са печелили книги, които сравнени с други 1:1 вероятно биха загубили (и то не само от едно от неспечелилите заглавия - сходните такива си изяждат гласовете едно на друго като десницата в България на последните избори).
Ами и аз това се чудя, относно бройката, но е нож с две остриета. Този конкурс може да се изнесе във фейсбук, или да се пуснат да гласуват всички желаещи с обявление там, а не да стои вътрешно-форумен. Имам подозрения обаче, че нещата така ще се опорочат - тогава повечето гласували няма да имат толкова представа от книгите-игри, ще са чели малка част от произведенията, ще гласуват на базата на агитации и приятелски начала, а не на базата на качествата на произведенията - това се наблюдава винаги в публичните конкурси.Съгласен съм, че ако нещо може да се подобри, това е броят на гласуващите. Колкото по-голяма е извадката, толкова е по-представителна, но от друга страна, ако се либерализират критериите за гласуване и конкурса се отвори към други канали (примерно Фейсбук) е възможно да започнат манипулации. Вариантът, който сега имаме може и да не толкова лош - явява се нещо междинно между широко гласуване и затворено жури - хората не са много, но пък са най-компетентните.
Ефикс, мнението ти е обидно изкривяване и симплификация на думите ми, репортвам те с това мнение. Допълнително създаваш лъжливо усещане, че цитираш някого, слагайки кавички около определени думи и изрази.
Обидно е и към организаторите и участниците.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas