• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
03 Апр 2018 21:55
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 266
Topic Author
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127335
Няколко изречения от човек, който гласува за първи път:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Лично мен ме подразни, че нямах достатъчно точки за разпределяне върху всички произведения, които са ме изкефили или обогатили с нещо, камо ли да ги степенувам по някакви критерии...

При 15 на брой произведения на първи тур беше хубаво да имаме поне по 30-40-50 точки за разпределяне. Няма да отнеме много време и енергия, за да се измисли някаква формула, съдържаща пряка зависимост между двата показателя (като даже може да се включи и трети – максималния брой точки за поставяне). Тук изхождам от логиката, че на първи тур би трябвало да се види някакво реалистично класиране по качество на книгите, а не всеки да се опитва да бута някоя към балотажа, както се получава сега.

За балотажа – от самолет се вижда, че 4 произведения са доста пред останалите. Какво пречи всички да преминат във втори тур? Не избираме президент или кмет, защо е необходимо да следваме същата система? Тук също може да се въведе правило, например: за разлика в % от първия, а не дървеното за "първите двама".

С горните два абзаца искам да кажа, че можем да бъдем по-гъвкави с правилата всяка година в зависимост от конкретната ситуация. Ако догодина имаме 20, 25 или 30 произведения, пак ли ще разпределяме 10 точки? Доста неадекватно би било (а сега е просто неадекватно).

Друг недостатък изпъква много ясно сега, след като се обявиха резултатите. Обемите на Рандеву и Катарзис са несравними или поне трудно сравними. В Пъстра никса дори има две категории; защо тук, където е най-важното, да е само една? Определя се граница от брой епизоди или брой думи и автоматично произведенията отиват към Златна никса или Златна мини никса, например.

Просто трябва малко да му се занимава на човек, за да стане нещо по-добро и интересно. Иначе ще си го караме по коловоза - то и по него се стига някъде, де. Въпросът е: колко сме доволни от това?

От сегашната система подкрепям това, че вотът остава таен и на втори тур, а също и правилата за допускане до гласуване, както и определените срокове.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Monevwww

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Апр 2018 22:29
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1479
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127336

the_arsonist писа: писа:
Няколко изречения от човек, който гласува за първи път:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Лично мен ме подразни, че нямах достатъчно точки за разпределяне върху всички произведения, които са ме изкефили или обогатили с нещо, камо ли да ги степенувам по някакви критерии...

При 15 на брой произведения на първи тур беше хубаво да имаме поне по 30-40-50 точки за разпределяне. Няма да отнеме много време и енергия, за да се измисли някаква формула, съдържаща пряка зависимост между двата показателя (като даже може да се включи и трети – максималния брой точки за поставяне). Тук изхождам от логиката, че на първи тур би трябвало да се види някакво реалистично класиране по качество на книгите, а не всеки да се опитва да бута някоя към балотажа, както се получава сега.

За балотажа – от самолет се вижда, че 4 произведения са доста пред останалите. Какво пречи всички да преминат във втори тур? Не избираме президент или кмет, защо е необходимо да следваме същата система? Тук също може да се въведе правило, например: за разлика в % от първия, а не дървеното за "първите двама".

С горните два абзаца искам да кажа, че можем да бъдем по-гъвкави с правилата всяка година в зависимост от конкретната ситуация. Ако догодина имаме 20, 25 или 30 произведения, пак ли ще разпределяме 10 точки? Доста неадекватно би било (а сега е просто неадекватно).

Друг недостатък изпъква много ясно сега, след като се обявиха резултатите. Обемите на Рандеву и Катарзис са несравними или поне трудно сравними. В Пъстра никса дори има две категории; защо тук, където е най-важното, да е само една? Определя се граница от брой епизоди или брой думи и автоматично произведенията отиват към Златна никса или Златна мини никса, например.

Просто трябва малко да му се занимава на човек, за да стане нещо по-добро и интересно. Иначе ще си го караме по коловоза - то и по него се стига някъде, де. Въпросът е: колко сме доволни от това?

От сегашната система подкрепям това, че вотът остава таен и на втори тур, а също и правилата за допускане до гласуване, както и определените срокове.

Това има логика, но в случая се оценява, доколкото разбирам, изживяването на играча/читателя, независимо дали играе 5 или 439 епизода - това е най-големия маржин в момента така, както е направен конкурса. Техническите данни като думи, епизоди и прочие не се гледат. Догодина подреждането ще е същото - в Топ 4 следващия брой на Призвание Герой +1 преводната книга-игра и под тях Списанието, като единствената разлика ще е, че повече хора ще са гласували.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

03 Апр 2018 22:32
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 601
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127337
Аз смятам, че системата в сегашния й вид работи много добре и не мисля, че има много какво да се подобрява. Достигна се до нея след няколко години на надграждане. Повече от 10 точки е излишно. Целта е да покажеш кои произведения са ти харесали най-много и да ги градираш по някакъв начин. При 15 произведения и 50 точки, ще трябва едва ли не да дадеш на всичките максимални оценки. Колкото до балотажа - ако изпратиш откъсналите се 4 на балотаж, просто ще приповториш вота от първия тур. Да се правят категории на база обем също ми се вижда неприложимо, при толкова малко участници. Какво като Рандеву е значително по-малко от Катарзис? Фактът, че разкзаът е оценен толкова високо показва, че хората са го харесали въпреки малкия обем, което уж е недостатък.

03 Апр 2018 23:33
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127338

Meriadoc писа: писа:
Колкото до балотажа - ако изпратиш откъсналите се 4 на балотаж, просто ще приповториш вота от първия тур..
Не съм съгласен, че ще се приповтори вотът от първи тур. Първо разликата наистина е много малка, второ вече вече гласуваш за едно произведение...Давам пример със себе си...моят фаворит беше (и още е де...) Зъби 2, на Балотаж сега са две произведения, които съм дал по 1 точка, заради неща, които съм харесал в тях. Сега ще трябва да решавам, дали да гласувам за силно клишираното произведение предлагащо игра, възможности за преиграване и предизвикателства или за страхотната история, в която играта не е водещ елемент след успешно изиграване не остават кой знае какви тайни, но направо еталон за игра в под 100 епизода...
Ще се съобразя с правилата...само си мрънкам :unsure:

Част от мнението е скрито за гости. Моля, регистрирайте се или си влезте в профила за да го видите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

04 Апр 2018 00:53
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127340

the_arsonist писа: писа:

Ал Торо писа: писа:
Това беше и една от слабостите на конкурса през миналите години, според мен - балотаж от повече от 2 кандидата - според мен са печелили книги, които сравнени с други 1:1 вероятно биха загубили (и то не само от едно от неспечелилите заглавия - сходните такива си изяждат гласовете едно на друго като десницата в България на последните избори).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

04 Апр 2018 08:58
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127341
Хаха, Торо напълно съм съгласен с теб. То какво може да се каже при толкова добре аргументиран отговор :) Единствения проблем в гласуването реално е, че доста малко хора са упражнили вот. Аз очаквах поне сто човека, а то няма и 40.

Реално погледнато книгите в Призванието тази година са много близо една до друга , като качество , така че която и да беше отишла на балотажа щеше да е добре. Катарзис също е доста добра книга. Балотажа няма да е лесен :)

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

04 Апр 2018 09:36
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 601
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127342
Съгласен съм, че ако нещо може да се подобри, това е броят на гласуващите. Колкото по-голяма е извадката, толкова е по-представителна, но от друга страна, ако се либерализират критериите за гласуване и конкурса се отвори към други канали (примерно Фейсбук) е възможно да започнат манипулации. Вариантът, който сега имаме може и да не толкова лош - явява се нещо междинно между широко гласуване и затворено жури - хората не са много, но пък са най-компетентните.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Zort

04 Апр 2018 10:13 04 Апр 2018 10:19 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127343
Ще призная че съм Удивен че тъкмо Рандеву се падан на Балотаж. този разказ ми се вижда ужасно прехвален. Да, чудесно, че имаме българсик автор опитал силите с във фантастиката, след толкоав дълго време, но мога да кажа доста негативни неща за раказа.
като начало
-много малък брой епизоди (и още по-малко текст)
-ако не си запознат с историята трудно ще вникнеш в нея (лично аз не съм гледал филмите по които е правен - Мименто- Гегенто)
- 4 точки Осъзнатост не се постигат лесно от първия път, особено ако не знаеш, че трябва да ги гониш.
- на места пряката реч ми беше невероятно наивна, да не кажа - абсурдна
- на края когато трябва да разбереш какво се случва ти дават някакав завъртяна формула където трябав да гледаш кой ден сме, за да разбереш на кой епизод да отидеш. Въпреки че изпълних всичко много съвестно така и не попаднах на правилния епозд (беше 20 февруари 2018 като си купих играта - да видим на кой епизод е трябвало да отида) ;
- на края ако не се ориентираш и по формулата имаш право на 4-5 предположения -. че си призрак че си киборт, че си мъртъв и т.н. - за всички имаш един и същ епизод че си прав, което е супер тъпо.

за Сравнение катарзис има над 400 епизода повече, може да променяш реалноста в киб-спейса но да рискуавш да те убият, или да не я променяш, но да "играеш на сигурно", имаш редица качества и оръжия, докато в "рандеву" минаваш с две-три качества като "осъзнатост". И въпреки това Катарзис е на второ място????

"Онази зимна нощ" също е много повееч епизоди, освен товd трябав да разершиш кой е верният път - т.е. като в Герои, има много варианти за преиграване ;
Струва ми се, че Торо е получил толкова гласове само защото "нашето гардже е най-красиво". И докът котаракът му бе много добър, тук стилът му търпи критика.
въпреки това се радвам на неговата продуктивност, мисля че Торо трябав по-малко да се занимава с модериране и повече - с писане. Досега е сред най-продуктивните автори на Новата вълна с - колко са вече? - 4? - произведения.

Към Мери - аз също бих искал по представителан извадка, но идеята че един затворен клуб от 27 човека, от които всички се познават сме "най-компетентен" ми се струва нагло. По тази логика може и въобще да не се обсъждат книгите-игри, а направо да ги печатате, защото мнение на форумната общност е единственото меродавно, а това на читателиет не важи. В цял свят социолозите се смеят на допитвания правени до по-малко от 1000 човека, но ние сме изключение - нека стестняваме кръга от гласуващи.

П.С. Излишно е да казвам, за кого ще гласувам на балотажа, предвид тази ситуация - виж ако бяха осстанали Онази зимна нощ и Катарзис щях да имам колебания, но така поставени нещата за мен са ясни.

Истината ще те направи свободен

04 Апр 2018 10:25 04 Апр 2018 10:30 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127344

Meriadoc писа: писа:
Съгласен съм, че ако нещо може да се подобри, това е броят на гласуващите. Колкото по-голяма е извадката, толкова е по-представителна, но от друга страна, ако се либерализират критериите за гласуване и конкурса се отвори към други канали (примерно Фейсбук) е възможно да започнат манипулации. Вариантът, който сега имаме може и да не толкова лош - явява се нещо междинно между широко гласуване и затворено жури - хората не са много, но пък са най-компетентните.
Ами и аз това се чудя, относно бройката, но е нож с две остриета. Този конкурс може да се изнесе във фейсбук, или да се пуснат да гласуват всички желаещи с обявление там, а не да стои вътрешно-форумен. Имам подозрения обаче, че нещата така ще се опорочат - тогава повечето гласували няма да имат толкова представа от книгите-игри, ще са чели малка част от произведенията, ще гласуват на базата на агитации и приятелски начала, а не на базата на качествата на произведенията - това се наблюдава винаги в публичните конкурси.

Това малко жури тук от силно ангажирани с жанра хора, повечето от които са чели почти всичките книги-игри за годината и са чели много книги-игри по принцип, е доста вероятно да дава по-адекватно мнение. Нещо като наградите на "академията" или награди на жури - масовостта не прави качество. Колебая се и аз и споделям мисли просто - не знам кое е по-целесъобразно, просто има някакъв чар във формата му в момента. Не е прецедент много тесен кръг да определя подобен род награди.

Отделно от това, преди пусках анкети до широката публика, където вече всеки може да си каже мнението и по повече въпроси - илюстрации (нямаше пъстра никса тогава), любими герои, злодеи, издателства и т.н. та тя си покриваше частта с проучването на по-широкото мнение. Може би не е лошо да се възстанови тази традиция.

@ George_Al - аз не се занимавам с модериране много отдавна. Иначе имаше тема за издадените произведения, мисля че Блонд водеше с 5, трябва да съм го изравнил.

04 Апр 2018 10:33 04 Апр 2018 10:34 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127345
Може да се направи анкета дали искаме "Златна Никса" да се "изнесе" към "открито" море т.е. Facebook, защото се притесняваме, че "некомпетентните манипулатори" оттам ще "задушат" гласовете тук. Тогава ще имаме гласували тук 40-50 компетентни и да речем 100 от Фейса, но некомпетентни и току-виж нещо "некомпетентно" се случило и "невежите" маси ни залеят.

Всъщност има и междинно решение - за не се "чувстват" ощетени академиците във форума на тема книги-игри, може гласовете през социалната мрежа да се броят с тежест 1, а тези тук - с тежест 3. А може и по-висока тежест в зависимост от човека - дали е автор, помага нещо за статии, пише във форума и т.н.

04 Апр 2018 10:37 04 Апр 2018 11:07 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127346
Ефикс, мнението ти е обидно изкривяване и симплификация на думите ми, репортвам те с това мнение. Допълнително създаваш лъжливо усещане, че цитираш някого, слагайки кавички около определени думи и изрази.

Обидно е и към организаторите и участниците.

04 Апр 2018 10:45
Sando
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 70
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127347
Даже и затворена група, като тази на форума не е имунизирана от "автобуси с гласуващи". Ледената цитадела е типичен пример за изборен туризъм. А да се допуснат външни... ще е цирк отвсякъде.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG

04 Апр 2018 11:05
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127349
Аз мисля , че формата на текущия конкурс си е супер. Просто си мисля , че имаше повече хора от форума , с право на глас, който не е упражнен. Това имах предвид, а не че като цяло са малко хората във форума.

Във фейсбук ако се изнесе конкурса ще стане като гласуването за вот със смс - и , тоест тотално ще се изкриви резултата и агитацията ще има повече тежест от качеството на произведенията.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

04 Апр 2018 11:39
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127350

Ал Торо писа: писа:
Ефикс, мнението ти е обидно изкривяване и симплификация на думите ми, репортвам те с това мнение. Допълнително създаваш лъжливо усещане, че цитираш някого, слагайки кавички около определени думи и изрази.

Обидно е и към организаторите и участниците.

Ако исках да те цитирам, щях да натисна бутона "Цитат" на твоето мнение, както съм го направил по-горе с мнението на the_arsonist. Това, че ти си взел решение да се припознаваш в моето мнение, е от твоята страна - нито те цитирам, нито те коментирам, нито говоря на теб. Обидно е към мен да си търсиш поводи.

04 Апр 2018 12:44 04 Апр 2018 12:52 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Коментари около гласуването на първия тур на Златна Никса #127351
@Торо, щом не се занимаваш с модериране, извинявам се за грешката. Толкоз по-добре, явно има смисъл да се отдадеш на писане, както вече споменах, ти си най-продуктивният автор от Новата вълна, а като нейн доайен си освен друго си и известен.

Иначе - дори някой да тръгне да раздава банички , пред НДК и да вика с пълно гърло "който гласува за Златна никса - безплатна баничка" това за мен би било изкуствено завишаване на активността. Причините за ниската активност (под 30 човека), се крият в елитарността на форума, в свиването му една класова върхушка, която отказве за приема различните (нещо което съм говорил и друг път).
съвсем не е невъзможно и при 5 човека да се правят манипулации. Въпроса е за представителността на извадката. и сега повечето хора тук са приуятели и гласуват за някоя книга-игра на база приятелство а не на обективни критерии. Лично аз съм голям противник на тайния вот, никой не може да ме убеди, че другите са гласували точно по този начин и че някой не е бил подкупен, сплашен да си промени вота, или че не е видял в че сас ложили гласа му за друг човек, но е решил по някакив причини да не подава контестация. Бих се радвал да участват повече хора. съмнения винаги ще има освен ако не се гласува явно, и всеки човек да гласува само за една книга. Представителността обаче може да се покачи. (но за това да му мислят други хора)
Прия явното гласуване - както беше за Пъстрана никса - всичко е честно и почтено.

Както и да е. Било каквото било. На отишлите на балотаж - честито!!! :hel
lo: :hello:
Присъединявам се към мненията че не е сигурно кой ще бъде първи, кой - втори, много близик са резултатите, всичко може да се промени!
поздравявам и Никсата :hello: - Катарзис вече имаше два балотажа - за корица и илюстрации, спечели единия, сега се явява на трети балотаж.. Предполагам чеч това е едно голямо признание за него.

Истината ще те направи свободен

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност