• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Дискусии покрай Златна Никса 2018

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
17 Фев 2019 23:05
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 218
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130521
Със всяко ново мнение на Неделчо все повече си мисля, че се гъбарка. Не вярвам сериозно да предлага тия глупости

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко
Темата е заключена.
18 Фев 2019 00:43 18 Фев 2019 00:46 от Nedelcho Bogdanov.
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Topic Author
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130522
Златна Никса 2018г.
Организатори: Аз и Танер

Тази година творбите ще се борят за две награди:
„Златна Никса“ и „Специална Награда“
Награден фонд – 300лв

Правила за галсуване за Златна Никса:

1.Гласуването ще трае 3 седмици. Начало 18. 03. 2019 година до 07. 04. 2019 година, (до 23.59 часа). Няма правило за петминутка.
2. Да гласува, ще има право всеки, който има поне 33 мнения във форума, или е регистриран преди 2017г..
3. Гласува се задължително за всички произведения, като за произведението, което сте класирали на първо място давате 19 точки, на второ място 18, на трето място 17 и тн.
4. Гласуването ще се проведе в два кръга / Основен и Блотаж / само ако при първия - процента на точките на най-високо оценената творба е по-малък от 51% (тук при такова точкуване не знам колко всъщност реално трябва да е процента при първенеца, за да има смисъл от балотаж)
5. Гласуването на Основния тур е тайно и се осъществява като изпратите гласа си на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в периода от 18.03.2019г. до 07.04.2019г. /до 23.59 часа/.
6. На балотаж отиват двете произведения, събрали най-много точки.
6.1 Ако две или повече произведения са събрали равен брой точки и си поделят първото място на Основния тур, на балотаж отиват всички произведения, поделящи си до момента първото място!
6.2 В случай, че едно произведение е събрало най-много точки, но има две или повече други произведения, събрали равен брой точки и поделящи си второто място на този тур – на балотаж заедно с първенеца отиват всички, които са на второ място.
6.3 Гласуането на Балотажа ще се проведе между 22.04.2019г. и 24.04.2019г (со 23.59ч.)
7. Правило за гласуване за "Специалната Награда"
N на брой потребители от форума ще имат златен глас. Те ще определят победителя, като се вземе единствено творбата, която са оценили на първо място (тоест с 19т.)
7.1. Ако "тайните" потребители не излъчат победител, произведенията, които са отлъчени с най-висок вот от тях и са равни помежду си ще си поделят наградата - (тук по-скоро ще трябва да са грамоти или да направим няколко статуетки за всеки случай :)
(друг вариант е да отидат на балотаж, където всички ще имат право да гласуват)
- Никой освен мен, няма да знае кои са потребителите със златен глас. Вече съм ги oбявил в посочения мейл (с дата:18.02.2019 00:07) и ще ги представя (като дам достъп до мейла) до седмица след гласуването на Основния тур, когато обявим и резултатите от гласуването.

8. Произведенията, за които може да се гласува са следните:

1. Пазители - Ал Торо,
2. Пътят на светлината - Рони Мейдей,
3. Хуаранг и Кумихо - Обезчестения и Нечестивата - Лейдрин Суийвър,
4. Извън Времето - Пол Щрут,
5. SLANG Убиец: Линии - Хосе Моралес,
6. Случаят със сър Артър - Мирослав Петров,
7. Заветът на Зендари - Аштън Сайлър,
8. Зората на Мрачните лордове - Джо Дивър,
9. Разплата - Пламен Иванов,
10. Проблясък - Рей Гард,
11. Нормалният клуб - Филип Армстронг,
12. SLANG - Обетованата земя, Заместникът, Бягството - Хосе Моралес,
13. В гората на забравата - Георги Димитров – Der,
14. Зона 51 - Петър Агапов,
15. 00:04:23 - Колин Блекууд,
16. Симулатор на пенсионерка - Николай Смирнов,
17. Кървав лов - The Arsonist,
18. Фобия - Закари Каранго,
19. Уимбълдън - Петър Агапов.

ПП: не знам наградния фонд как да го разделя;
1. да отиде за Златната Никса
2. да отиде за Специалната награда
3. да се подели между двете

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Темата е заключена.
18 Фев 2019 01:50
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130523
Забележки към номинациите:

1. Ако "Самотния вълк 5" отпада от гласуване, то и "Зората на Мрачните Лордове" не трябва да участва, защото са от един автор и издадени по един и същ начин (знаете какво имам предвид).
2. "Пътят на Пъдпъдъка (промо приключение)" си е отделна и завършена история, която не е част от книгата. Би трябвало да покрива всички критерии.

Пиша тези неща в интерес на конкурса, а не защото са мои преводи и държа да са номинирани.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Темата е заключена.
18 Фев 2019 09:24 18 Фев 2019 09:32 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130525
Съгласен съм с Der, ако трябва да сме честни доста повече произведения ще отпаднат и не такава беше практиката идните години - идеята на "Златна никса" е да бъде за авторите / произведенията и читателите, никога не е била за издателите. Достатъчно е книгата-игра да е била излязла на хартия и достъпно за желаещите да го получат, като единствено миналата година се направи изключение по претенция на Никсата.
Темата е заключена.
18 Фев 2019 09:45 18 Фев 2019 09:53 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130526
Категоригчно съм против точки 1, 2, 7 и 7.1 (особено съм против да има специална награда)
точка 1, 7 и 7,1 точка създават прецедент да има хора които са привилегировани
точка 2 бетонира статуквото.
точща 5 е абсолютно безсмислена. Излиза, че тези които не са автори нямат право на свободен избор, за произведенията
по колко точки ще се раздават не е най-важното нещо.
Ако журито държи да има допълнително стимулиране може да въведе материална награда за победителя - да речем книга, но отделна специална награда и Жури съм твърдо против.
Във всякакъв формат съм против журито, защото то предполага субективизъм.

П.С.призовавам бързо да върнем сериозния тон
П.ПС. Следващата Златна никса ще ви я направя АЗ. Явно има традиция всяка никса да е с различен организатор, така че няма проблем. вече съм Организирал подобни мероприятия - конкурс за фентъзи и фантастика и нещата си вървяха.

Истината ще те направи свободен
Темата е заключена.
18 Фев 2019 09:51
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1183
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130527
Това с гласуването за всички творби определено не ми допада в случая. Едва ли има много хора прочели всичко, но да приемем че основната маса от потребителите са прочели поне 1/2 от книгите то тогава останалите произведения ще бъдат подредени на принципна „както ми скимна да ги напиша”. Като цяло тази система е максимално дареч от заложената първоначално от бат Неделча. По добре да си остане 1 човек два гласа и да проверим как работи отколкото да се пращат списъци със заглавия без обоснована подредба.

Също така ще е добре да се реши окончателно дали фенските разпечатки ще участват за „Златната ниска”. Миналата година пътя на тигъра отпадна по изричното желание на никсата, но е добре да се вземе някакво общо решение. Книгите участващи в списанието излизат в една идея по-голям тираж отколкото тези от фенската разпечатка, така че тиражът не би трябвало да е критерии. До момента освен „Пътя на тигъра” са отпадали от участие и образователните тестове на Фют. Личното ми предложение е: „За „Златна никса” се номинират всички известни произведения излезли на хартия през съответната година, за които общността на книгите-игри прецени еднозначно, че са „книги-игри”.”

Относно Пъдпъдъка, то той би трябвало да участва тъй като макар и минимален обем е цялостно произведение.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL
Темата е заключена.
18 Фев 2019 10:00 18 Фев 2019 10:16 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130528
Спасе, за мен трябва да участват фенските издания.
1. СКИ само по себе си не е голямо издателство като БАРд, Сиела, Колибри, а сдружение от фенове с идеана цел - разпространение на книги-игри.
2. Второ винаги ще има игри като ПНТ и Уимбълдън.доколкото аз си спомням книгата на Рони мейдей също е била кандидат за Златна никса. за мен Уимбълдън е едно от най-добрите заглавия тази година, и трябва да му дадем възможност
ОСвен това вече няма толкова сериозна конкуренция - Караджов,ИККИ, Сиела вече не създават книги-игри, разчитаме на фенски издания.

подкрепям те обаче за първата част на изказването ти - малко са хората, които имат сили да четат по 8-9 заглавия на година. Дори когато съм бил особено вдъхновен не съм чел повече от 6 заглавия.
П.С. трябва да се разберем дали ако една книга-игра излезе н електронен носител тя може да влезе в кандидатите за Златната Никса.

предлагам да не махаме нито едно заглавия, но да се фокусираме върху правилата. ненужните заглавия сами ще отпаднат, нека са водещи принципите по които ще се проведе конкурса.
Призовавам за запазване на сериозния тон..

П.П.С. Доказа се, че произведението на Ефикс с 6 епизода е книга-игра. не виждам защо Пътят на Пъдпъка да не е книга-игра?

Темата е заключена.
18 Фев 2019 10:54
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130529
Ал, аз не твърдя, че фенските трябва да отпаднат, тъкмо обратното. Да не говорим че „фенски” са всички излезли през миналата година.
Относно СКИ - зави си как го погледнеш. можем да кажем дори, че е най-голямото издателство специализирано в издаването на книги-игри. Освен това е издателството пуснало най-много книги-игри по книжарниците през изминалата година. И макар да не е обявено на форума се очаква догодина поне две „по-големи” издателства да се включат в надпреварата през 2019-та година.
Първите 4 броя на Списанието, включително брой Х (Мутирала плът) са си все малообемни произведения пуснати в бутиков тираж. Макар че колко да е бутиков когато има издателства печатащи в подобни тиражи.
Колкото до Караджав, който никога не е бил издател, то ИККИ което пък не е издателство де факто, но има много готови и чакащи на опашка неща, то от Сиела се чака нова книга-игра, както вметнах по-горе.

Относно книгите „излизащи” единствено на дигитален „носител” то те все още нямат място в Златната никса според мен. Наистна Златната никса е най-престижната награда давана за книги-игри в световен мащаб, но в нея участва елита на книгите-игри от света. Ако нещо заслужава да види бял свят то определено ще се преведе на български и ще вземе участие в конкурса. =Р

дописка: За Керус все още има спорове...

Цвят за модериране
Темата е заключена.
18 Фев 2019 11:07
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130531
Страшен аргумент вадите, че не трябва да има точкова система.. Щото разбираш ли хората четяли само 1/2 от излезлите книги и хайде да сме толерантни с тях. Някой, който не е прочел всичко просто няма да дава точки за тези книги и на негова отговорност и негов срам, че не е прочел всичко. А уж тук са най-хард феновете на жанра, от които повечето мрънкат, че много малко книги-игри излизали. Признавам си, че и аз сега започвам да чета списанието, като донякъде причината затова е да мога да гласувам, след като съм прочел всичко.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Темата е заключена.
18 Фев 2019 11:17
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130532
Спасе, радвам се че постигаме съгласие за фенските неща. ЕСтествено че СКИ са най-голямото издателство специализирано в книги-игри...и пак е сдружение на фенове, доколкото никой от Екипа на СКИ не получави пари за дейността си, поне не като заплата.
Караджов, ИККИ, и Сиела не съм ги заглеждал като издателства, а като конкуренция. Казах, че конкуренцията за книги-игри намалява което не е хубаво. Друг е въпросът е че щом ИККИ участва на панаир на книгата значи е издателство. сиела какво има в печат не ме интересува. То лицет Ти-знаеш-кой (имам забрана от ИККИ да споменавам името МУ) има два пъти повече неща които са заявени...включително цяла серия от Асасисини и един безшансов Валенс.
Докато нещо не види бял свят аз не го броя за излязло.

Категорично не съм съгласен, бъдещето принадлежи на дигиталните носители, няма да се изненадам ако в един момент всички книги започнат да се правят на дигитални носители.. Прах и Сол вече е и в електронен вариант дигитална, пък и не само тя (тук е момента да изкажа че адмимирам усилията на Виктор в тази насока - дигитализация на електронните игри и създаване на електронен каталог). За мен Уимбълъдън е по-добра от половината книги, които излязоха през последните години, поне от Заглавия като "Редникът от трета рота" - със сигурност.. Трябва да призная, че най-много ме впечатли навремето в "Котаракът и спасението на АВрея", как се скриваха надписите, когато нямаш дадено умение . например ако нямаш даден шперц просто не ми излизаше надпис, че мога да отворя вратата с него. Това супер ме впечатли навремето.

П.С. Керус бе пуснат да участва като кандидат за златна никса, което значи че е признат за книга-игра. Ако още има спорове в тази насока - Войната на Спондж имаше точно 4-5 епизода и не бе много по-различна от Керус

Темата е заключена.
18 Фев 2019 11:25
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130533
никса,
точковата система има един основен недостатък - аз мисля вече го казах.
Чудиш се колко точон процента си харесал тази книга, и колко - не. Сега да дам ли например 3 точки на Уимбълдън или 2 точки да има дам? Ааааа ама ако накрая за 1 точак УМимбълдън не станат първи да се изядеш от яд. Случвало ми се е със Зъби, където съвсем за малко не отидоха на балотаж.

Така - второ точкова система не е гъвкава. в моменат се дават 10 точки които се разпределят 4-3-2-1 или се дават 10 точки на една книга. Обаче не е възможно да дадеш 7 точки на една книга и 3 на друга или 5 на една и 5 на друга.

Аз бих гласувал да се запази точковата система но с по-голяма гъвкавост. например всеки да има право да разпределя како иска 10 точки, стига да не гласува за повееч от 4 произведения. Това би дало възможност за 9-1
Другият вариант е системата "един човек - един глас". тази система работи във всичик големи турнири, например Оскари и Кан. беше приложена с успех на Пъстрата никса 2016.
Лично за мен идеята на Нед, да накарая да оценяваме всички книги е опит да завее махалото в другата посока, да ни покаже колко е безмислена точкова система, която в момента се ползва. Няма да постиген ефекта който цели, освен че ще накарая още повече хора да заобичат системата която се ползва, но на мен най-малкият проблем са ми точките.
не приемам обаче да има специална награда, златни гласове и пр.

Темата е заключена.
18 Фев 2019 11:44 18 Фев 2019 11:50 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130535
Твърдо против съм точковата система за всички КИ.
Златна ниска не е конкурс, в който се прави класиране на КИ, а е конкурс за най-добрата КИ.
Всеки сам трябва да реши за себе си коя е най-добрата КИ и да поеме отговорност, като прати своето решение. Всякакви други неща са размиване на целта на конкурса.
Ако все пак искаме да се прави класация на КИ, то тогава трябва да се изясни това като цел и да се организира подобно нещо, както подобава.

kiril-ps.itch.io/
Темата е заключена.
18 Фев 2019 12:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130541
Напротив, Златна никса Е конкурс, в който се прави класиране на КИ и се дава малко или много цялостна оценка на произведенията през изминалата година, а не се определя просто най-добрата / всички останали. Да, статуетката е само за победителя. Поне винаги досега е така, можеш да видиш класирането на тези линкове:
www.legacyofkreya.com/bg/news/zlatna-nixa-2018
www.legacyofkreya.com/bg/news/zlatna-nixa-2017
www.legacyofkreya.com/bg/news/zlatna-nixa-2016
www.legacyofkreya.com/bg/news/zlatna-nixa-2015
Темата е заключена.
18 Фев 2019 12:49
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130542

nixata писа: писа:
Страшен аргумент вадите, че не трябва да има точкова система.. Щото разбираш ли хората четяли само 1/2 от излезлите книги и хайде да сме толерантни с тях. Някой, който не е прочел всичко просто няма да дава точки за тези книги и на негова отговорност и негов срам, че не е прочел всичко. А уж тук са най-хард феновете на жанра, от които повечето мрънкат, че много малко книги-игри излизали. Признавам си, че и аз сега започвам да чета списанието, като донякъде причината затова е да мога да гласувам, след като съм прочел всичко.

Аргуминтите ни не са против точковата система (разпределяне на 10 точки на избрани книги), а против „класиращата система”. Тя работи само ако подредиш всички книги и ако не го направиш гласът ти отпада. Или би трябвало да отпада, защото се получават големи разлики в точките. Отделно от това при 20 заглавия разликата между първия и последния е в порядъци. Та това са още две причини да протестирам срещу „класиращата система”, която е лансирана във втората версия на правилата след като и Тано се намеси. Преди това бе лансирана системата 1 човек 1 глас.

Аз лично бих предпочел да остане „точковата система”, най-малкото защото алтернативната работеща система „1 на 1” се ползва в Пъстрата никса, която също работи добре.

На мен също са ми останали няколко неща да прочета, но ако не сколасам как да подредя нещата които не съм прочел?

Ал, правилото при точковата система гласи:
„Всеки с право на глас може да разпредели до 10 точки на състезаващите се книги-игри, като никоя книга-игра не може да получи повече от 4 точки. Може да разпределите както само 1 точка, така и всички 10.”
Това е направено за да не се получават големи разлики в точките при едно гласуване, а също дава възможност на хората да гласуват за това което искат.

Цвят за модериране
Темата е заключена.
18 Фев 2019 12:50 18 Фев 2019 13:00 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Дискусии покрай Златна Никса 2018 #130543
За мен по-скоро въпросът е другаде.
Първо защо Пъстрата никса и Златната никса се провеждат по два толкова различни начина? Пъстрата никса се провежда по система един човек - един глас, Златната - по точковата система. Защо досега не унифицирахме двата конкурса?
Очевидно не е проблем и двата конкурса да бъдат по системата един-човек -един глас и пак да правим класиране, на база получените точки. Второ -пак ще поставя въпроса ако приемем, че точковата система е добра - нещо много спорно - защо е толкова негъвкава. Защо нямам право да разпределя 10 точки между две книги по системаат 9-1 или 5-5 и 6-4 . Каво правим? ако не ми е харесала трета книга? насила караме делегатите да дават точки, за "по-малкото зло"?

П.С. Спасе, не знам дали е хубаво това, че не може да се получат разлики. По този начин изкуствено натискаме нещата в определена посока. От една страна някой може страхотно много да е харесал две книги поравно или пък една с голямо предимство пред останалите и ние насила му ограничаваме точките. Ами ако аз ти кажа, че за мен на този конкурс има едно произведение което е много над останалите и искам да му дам всичките 10 точки? ситуацията съвсем не е измислена - има такова произведение и аз държа САМО то да получи точки, никое друго.

Темата е заключена.
  • 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.098 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност