• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Чалгата

Чалгата

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
17 Май 2011 20:25
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Чалгата #13267
Баба ЛилИИИИИ!!!
:D

Иначе за спора, дали е симптом или болест. Аналога на чалгата не е кънтрито, което може и да има някакви общи неща чрез позьорството (дъ хел - шпори?), но нищо повече. Най-близко до чалгата е попа. Веднага след това новата вълна на раперчета (и наши и чужди) и след това слагам целия блек-метъл. Да, всички изброени са позьори. Който не вярва да си каже. ;)

И Лахданан, чалгата си беше бунт в началото. Бунт срещу остатъците от комунистическите (нищо против комунизма нямам!) норми на поведение. Така че не, чалгата просто отива в критерия ми за крап музика. :)

Заедно с много други стилове :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Май 2011 20:28
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Чалгата #13268
Аналога на чалгата си е черното и разните други рапове. Бронкс-чалга, ако трябва да съм политически некоректен.

Кънтрито е аналог на българската народна музика, и има точно толкова общо с чалгата, колкото и последната.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

17 Май 2011 20:29
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Чалгата #13269
Аналога на народната ни музика не е кънтрито, а песните на индианцияте. приблизително добър исторически аналог на кънтрито са нашите стари градски песни ;)

17 Май 2011 20:52
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Чалгата #13272
Хамелеоне, чалгата никога не е била бунт. Чалгата не е някакъв феномен, пръкнал се преди 15-20 години. Аз много добре си спомням плакатите на Лепа Брена по автобусите. Или и това е бунт?

Пешка, влез в някой щатски музикален форум и ще прочетеш, как феновете на джаза хранят любителите на кънтрито. Със същите епитети, с които метъл/рап почитателите в БГ наричат чалгарите. Общото между чалгата и кънтрито е облика на аудиторията.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

17 Май 2011 20:53
Вонамарак
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Чалгата #13273
Аналогът на Ямбол не е Стамбол. Невъзможна е пряка аналогия между американската културна среда и пазар и тези на балканска страна ;)

Have you sought fortune evasive and shy?

17 Май 2011 21:14
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Чалгата #13275

Lachdanan писа: писа:
Хамелеоне, чалгата никога не е била бунт. Чалгата не е някакъв феномен, пръкнал се преди 15-20 години. Аз много добре си спомням плакатите на Лепа Брена по автобусите. Или и това е бунт?

Пешка, влез в някой щатски музикален форум и ще прочетеш, как феновете на джаза хранят любителите на кънтрито. Със същите епитети, с които метъл/рап почитателите в БГ наричат чалгарите. Общото между чалгата и кънтрито е облика на аудиторията.

Мен, ти четеш ли, какво пиша изобщо бе? Кога падна комунизма? Колко време мина, преди всички да се юрнат да си правят каквото искат. Когато котката я няма... Да, беше бунт, колкото и да те е яд, беше си. И мен ме е яд, ама си е така. И да, бунтарски се наложи - скандалност, екстравагантност и вулгарност (неща общо-взето не толкова достъпни, преди 89) са формите й. Айде сега ми кажи, каква е разликата между хипи вълната и чалгата? Или между блека и чалгата? Единия се мъчи да ме убеди, че е трол, че клането е нещо хубаво, а църквите трябва да се горят, другия, че важно е да имаш жени, коли и пари. Дъ хел, подкрепям чалгарските идеали, пред блекарските на момента, ако трябва да си избирам начин на живот :D

И не, не влагам музикално пристрастие, влагам културен анализ. Посочи ми един музикален стил, който да не е почнал като нещо странно, отричано и отхвърляно? Не че няма (100 броя има някъв), но са малко като брой. Мога да направя не малко анализи между поведенията на изпълнители от различните стилове с поведението на чалга-изпълнителите.

И не ме разбирайте погрешно, за мен всичко на тоя свят трябва да слуша жица! Просто крайни изказвания са пълна глупост и ме дразнят. Да не говорим, че до сега никой тук не си е признал да слуша чалга и да седне да я защити. Някой го каза за Сим - лесно е да биеш, като няма как да се защити.

17 Май 2011 22:13
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Чалгата #13277
Хамелеоне, чалга чух за първи път 1984. Помня го много ясно, Лепа Брена. Мигах и се чудех, какво е това, а другите момчета и момичета ми обясняваха, че това е супер готина и известна музика. Чалга културата никога не се е отличавала с бунтарство. Посочи ми каква е социалната насоченост на чалга почитателите. Какви глобални идеи имат? Да ти кажа ли разликата между хипи културата и челгата? Хипи културата мисли глобално, насочена е към света, към духовните възприятия. Чалга културата е съсредоточена на много по-ниско ниво - ниво индивид и задоволяване на основните му потребности. За това чалга са сръбското преди десети ноември, "Радка пиратка", по-новите хитове, чалга е дори Лешникотрошачката, звучаща в мутренскобароков замък. Като споменах Радка пиратка, се сетих за една чалга от времето на комунизма :
Седнала Джена
на Блейк на члена
да си подруса
шун.а.а руса.
А хора родени 1969 са ми казвали, че съществува и много по-ранен вариант. Чалгата била бунт срещу комунизма, голям смях :lol: .

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

17 Май 2011 23:59
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Чалгата #13287
[youtube]RcCrBraNgIw[/youtube]

Наслаждавайте се

Избери своето приключение

18 Май 2011 01:37
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 599
Topic Author
Чалгата #13290
Ето този клип дава отговор защо е вредна чалгата. Вредна е защото те подтиква да търсиш лесното - да станеш курва, да станеш дилър, да станеш мутра за да си богат. Това е посланието й - "баровец съм аз", "милионерче съм". Всички имаме различни вкусове. Аз не харесвам нито рап, нито метал, нито техно. Но познавам хора, които са почитатели на тези стилове и в големия си процент това са интелигентни хора. Вие познавате ли интелигентен чалгаджия?

18 Май 2011 02:24
julleto
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Чалгата #13292
Аз лично не познавам. Винаги, когато съм била в среда на интелигентни хора, те са били против чалгата. Но интелигентните хора са критични. Те преценяват и отхвърлят. Затова проблемът е именно в масата, в тези, които не мислят много-много. Те попиват безкритично това, което им се пусне по телевизията. То става част от нормите им за поведение и критериите им, за това, какви трябва да са, за да се възприемат като успешни и харесвани. Това прави чалгата вредна, а не просто статичен фон. Защото тия по-простовати хора, ако им беше пуснато нещо малко по-нормално, щяха и те да са по-нормални.

18 Май 2011 02:38
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Чалгата #13294
Лахданоне или както там ти се произнася ника, чалгата има глобална идея - да седнеш на мекото се казва. Няма да продължавам спора, щото много добре помня, че не приемаш никакъв аргумент, та ще спра до тук. Е, ще спомена, че чалгата, като културно явление е нещо толкова вътре в идеала на демократичния ни строй, че за да го убие някой, трябва да смени строя. И не, чалгата не разваля, разваля обществото. Не е като да не може да се каже, че чалгата разваля, но това е колкото РИ подтикват към агресия и сатанизъм. ;)

Жуле, права си, но не забравяй простия социален принцип - масата е тъпа. :) :P

18 Май 2011 09:42
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 38
Чалгата #13308
Радо, повръщам...

18 Май 2011 09:48
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Чалгата #13310
Къде ми е отговорът "не я считам част от музиката"?

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

18 Май 2011 09:49
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Чалгата #13311
На изключен звук става. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

18 Май 2011 10:03
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
Чалгата #13312

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
На изключен звук става. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аз и на включен пак толкова я слушам, освен ако не е прекалено силна :mrgreen: .

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Чалгата
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност