• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
27 Авг 2019 09:04
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1047
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131919
Агапов, не се скатавай, а предавай!

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Авг 2019 09:52
Coblin's Avatar
Coblin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 146
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131920

psicho_lg писа: писа:
ЪЪ,организаторът ще оценява сам себе си?

Тъй се прави! :lol:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG

27 Авг 2019 19:58 27 Авг 2019 20:12 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1026
Topic Author
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131921
Междинно класиране:

Untitled2_2019-08-27.png

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (5 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Прикачени файлове:
Untitled2_2019-08-27.png
Untitled_2019-08-27-2.png

28 Авг 2019 00:56
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 434
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131922
Какво трябва да направя за да се намърдам на 7-мо място над останалите нули?

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

28 Авг 2019 11:02
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1047
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131924
Да осигуриш в петък голяма маса отвънка!

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

28 Авг 2019 20:10 28 Авг 2019 21:12 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131931
5 етап - Край на конкурса
Организаторът обявява крайното класиране и изпраща наградите до победителите.

Untitled_2019-08-28-3.png

1. the_arsonist
Победителят в тазгодишния конкурс беше излъчен след оспорвана надпревара с другия основен претендент за победата - "Тесеракт". Двете произведения са много близко едно до друго, но там, където "Желанието на фараона" изпреварва "Тесеракт" е в раздела за преиграваемост - 10:4 точки. И макар и в други категории "Тесеракт" да има леко предимство, то се изгубва в тази категория. Все пак "Желанието на фараона" има отлично въведение, в което е описана целта, дневникът е добре направен и следва последователността на игра, а балансът на текста е много добър - 1081 думи литературен текст срещу 938 думи за игралния. Това прави съотношение 53:47 с лек превес на литературния текст. Все пак там, където произведението е най-силно е именно преиграваемостта, докато в категория иновативност е на нивото на "Сън в съня". Като слаби страни могат да се посочат липсата на примери, липсата на графично оформление и на различни режими на игра.

2. koziq
Силно произведение, коeто за съжаление е орязана версия на истинската творба. По този начин въведението е една идея по-трудно и започването на играта може да бъде леко объркващо. Гледайки миналогодишния конкурс, прави впечатление афинитета на автора към движението по карти, където се събира информация и предмети, които по-късно да се сглобят, за да се постигне дадена цел - в случая разрешаването на пъзела на тесеракта. А този пъзел е наистина сложен, като самата схема на епизодите е една от най-трудните, които някога съм правил, особено за такъв малък обем. Играта се отличава с висока сложност на написване, уникална механика на движение и отключване на маркерите по картата, както и събиране на информация по илюстрациите. Заради силно намаления брой думи не получава пълната оценка за литература, но силно се надявам, че не след дълго ще видим пълната версия на "Тесеракт"-а и ще можем да й се насладим. Заради събрания най-голям сбор в раздела "Иновативност" от 15 точки, това произведение печели наградата за най-иновативна интерактивна творба на тазгодишния конкурс. Заема второ място в крайното класиране, близко до победителя.

3. Der
"Сън в съня" има една от най-добре работещите механики, които не са спънати от грешки или несъответствия. Играта на практика представлява един голям ребус, който трябва да се реши от играча, преценявайки откъде да започне неговото разплитане. За жалост, веднъж разгадана, тя не предполага висока преиграваемост и ето защо там тя губи най-много от своите конкуренти. В графично отношение илюстрациите носят приличен брой точки, но по-добро е представянето й в литературната част.

4. Вилорп
Добра и иновативна механика за движение, която обаче страда от лошо изпълнение и нечетлив ръкописен текст. Единствено в това произведение обаче има добавени постижения, които повишават преиграваемостта му. От друга стана външния му вид поначало отблъсква и читателя трябва да прояви воля, за да остане в играта. Тя, в самата си основа е добра, но търпи сериозна преработка, за да привлече повече читатели. Въведението, случайността и уникалната механика за смесване на елементите са най-силните му страни.

5. Coblin
Прилично разказана случка, изпълнена със класически елементи за една КИ - зар, кодови думи и умения. Подобрената механика да се хвърля още един зар, ако играчът има даденото умение е приятна за окото. Като цяло, тя е разделена на 2 части - завръзката в Космоса, където се генерират кодовите думи и после развръзката на Тир-3 с входен епизод 20. За съжаление, подобен род разкази, макар и приятни, страдат от ниска преиграваемост, дори и в тях да се използват зарове. Все пак фантастичния сюжет придава разнообразие на тазгодишния конкурс, особено добавената енциклопедия.

6. kiril_ps
Добре поднесена случка, в която играчът трябва да съобрази няколко неща, за да достигне до успешния край. Произведението има интересен и рядко срещан сюжет, добра литература и отлично въведение. За съжаление липсата на иновативност и преиграваемост си казва думата. И макар и играта да е динамична и правилата да са работещи, това не успява да изкачи произведението по-високо в класирането.

Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Няколко думи от Организатора
Благодаря на всички участвали във конкурса - той е колкото за четящите, толкова и за пишещите. Прави впечатление, че всички произведения се играеха т.е. нямаше счупени неща по тях и успях лесно да ги тествам, да им направя схемите и т.н. Като гледам класирането виждам, че опита си казва думата. Колкото повече пише един човек, толкова повече задобрява. Виждам двамата лидери, средната група от трима човека, близко един до друг и последния, макар и дебютант да съумява да не е много далеч от тях. Раздробяването на критериите свърши работа и смятам, че оценките съответстват на положените усилия. С този тип оценяване се ликвидират два проблема:
- първия е, че публиката често гласува за автор, а не за произведение
- втория е, че публиката често не успява в дълбочина да изиграе произведенията, да открие всички тънкости в тях т.е. да не отдели време, за да ги изиграе докрай

Награди:
Моля победителите да ми пишат на ЛС - две имена, телефон и офис на Еконт, за да им ги изпратя.

Забележка:
Произведението "Тесеракт" нарочно не е добавено, тъй като се очаква излизането на пълната му версия в най-скоро време. Ако все пак искате да го прочетете, което не препоръчвам, моля свържете се с автора му. Добавил съм архив, в който има схеми на някои произведения. Това е за по-любопитните от вас.

Молба:
Ще ми е любопитно, ако някой от участниците отдели време и оцени и моето произведение, разбира се извън конкурса. Може да пусне коментар в темата с неговите оценки или просто да ми пише в чата.

Прикачени файлове:
Untitled_2019-08-28-3.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ringlas, kiril_ps, ninja_senso, Monevwww, the_arsonist

29 Авг 2019 09:49
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 434
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131933
Като цяло конкурса ми хареса!
За пръв път виждам толкова подробна схема за оценяване, адмирации! Единствено в нея ме притеснява как се оценява фактора: "Изкефи ме, изкефи ме адски много и т.н..."
И няма как да не похваля смелото решение за жури-бог, но Ефикса доказа, че един обективен човек би се справил!
Браво!
Нямам търпение за издание №3

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

29 Авг 2019 22:49
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131934
Откъде да започна...
Първо, благодаря на Ефикс за признанието, наградата и за усилията, които е хвърлил по конкурса тази година. Маниашка работа си е това, аз лично не бих могъл да се занимавам толкова и да се справя. Второ, наистина съжалявам, че толкова интересни и именити участници не предадоха разкази. Бях се настроил да чета много силни неща, особено от тях четиримата. Трето, само отбелязвам, че двамата с Козия предадохме преди да бъдат обявени (и впоследствие раздробени) критериите за оценка, както се вижда по-назад в темата. Мисля, че можехме да съберем и повече точки, ако знаехме за какво точно ще се дават. Лично на мен не би ми било проблем да залича някои нули в графите си; като дам примери, включа рисунки или направя план-карта на секторите/арените (каквато си бях скицирал, но покрай тестовете съвсем забравих за нея).

Направих едно скоростно минаване по разказите и ми беше много любопитно да сравнявам оценките във всяка графа.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Искам да поздравя Кирил за страхотният пролог, който е написал. Личи си, че времето не му е стигнало да разгърне още повече сцената. Системата му вече сме я виждали на последния форумен конкурс и мен ме радва, но можеше да измисли и нещо ново. Коблин ме изненада много приятно със свежия си стил на писане, интересни персонажи и добра система. Усеща се, че му е било трудно се вмести в този обем, а историята има потенциал за разгръщане. Спас ме отказа малко след началото с грознописа и правописа си. Този разказ има нужда от сериозен „превод“, за да бъде прочетен от някой друг освен организатора. Предполагам, че си заслужава; сигурен съм, де. При Дер също не успях да довърша или по-точно не можах да започна... реално разказа. Единственият жив човек, който срещнах, не ми даде никакво инфо, а на някаква табела имаше неясна загадка, над която все още продължавам да умувам... Засега не мисля да тършувам по епизодите, за да наредя пъзела. Искам сам да разбера откъде тръгва да се разплита чорапа (и дали е в сандал (предполагам, че да)). ...Скоба в скобата - сън в съня - чорап в сандала. Ефикс се е постарал доста с логическите задачки и вкарването им по „стаите“, които са основна част от историята му. Провалих се на предпоследната, но ми беше интересно да ги решавам. Прогнозирам, че би бил в тройката, ако беше решил да си оцени разказа. Четох и разширената версия на Тесеракт, която трябва да излезе в следващия брой на Списанието, затова само ще кажа, че има интересен замисъл и ме изкефи (особено картата). Трудно ми е да си представя орязания вариант, може би никой няма и да го види.

По моето какво да кажа... не вярвам да би преборило нещо от Торо или Агапов.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Всъщност има и някаква история тук. Декември месец с колегата... как му беше името - Дер, решихме да напишем най-бруталната и кървава книга-игра. От мен сюжета, системата, схемата; от него - текста. Няколко дни по-късно обаче излезе ПГ7 с „Пазители“ на Ал Торо и се отказахме, защото целяхме нещо почти толкова брутално. Когато Ефикс обяви конкурса, отново нямах идея в началото и се бях настроил за четене. Но след като се записаха Неделчо и Торо, си казах, че трябва да се пусна с нещо и аз. Разрових се из старите си идеи, които няма шанс да бъдат реализирани никога, най-скорошната беше тази с кървищата. Един от основните мотиви там е: група хора, които преминават през няколко адски халета с изпитания. Сетинга трябваше да бъде съвременен. Промених го на египетски и взех основния мотив, към който добавих система без циклене (уж, но реално има съвсем мини цикъл при нанасяне на щетите). Беше ми забавно, докато пишех литературната част. Изглаждането на правилата и настройките на всички стойности ми отнеха повече време. 15-ина поне теста съм направил, докато се спра окончателно на последните. Разбира се, с толкова случайни събития винаги може да се получат аномалии, но те са част от интересното. На мен ми отнема по 4-5-6 игри, докато стигна до успешния край. Хубавото е, че когато се научат правилата, може да се играе и само с Дневника, където с дебели цифри е отбелязана последователността на стъпките. След няколко неуспешни опита започва да се усеща каква задача всъщност е заложена. Освен пресмятането с „ход-два напред“ тя съдържа и елемент на предвиждане/предсказване (леко хазартен, един вид). Именно от него идва удовлетворението при успешен край или поне при мен. С различните нива на трудност, при които също има нюанси (заради случайните събития), наистина преиграваемостта е най-силната страна на разказа. Мен също ме радва разнообразието от финали и въведението в историята, където опитах да бъда възможно най-лаконичен, но и да кажа всичко необходимо. Правилата за първите трите сектора реално са еднакви и можеше да ги унифицирам, като добавя по един пример за всеки, но реших да не връщам читателя по страниците уж за негово удобство.

Пускам тук и версията в 4 страници, която направих за разпечатване, ако някой иска да помята зарове.
Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, ninja_senso, Coblin

30 Авг 2019 17:51 30 Авг 2019 17:52 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131936
Отговори:

@Nedelcho Bogdanov
Wow ефектът или както си го описал "Изкефи ме, изкефи ме много!" е разхвърлян по всеки от критериите, защото във всеки от тях той присъства. Може би най-силно е застъпен в "1.6 Цялостно изпълнение" и "2.5. Уникално изживяване", но като цяло той е чисто субективен и подлежи на свирепа критика като цяло.

@the_arsonist
Не се оцених и заради факта, че не бях още разбил критериите, преди да започне всичко, но няма да е така следващата година. Тогава всичко ще е ясно на 100 % още отначало. За непредалите - само можем да гадаем, какво щяха да напишат.

За догодина мисля да удвоя думите - годината х2, защото практиката показа, че в 2000 думи е трудно и си има голяма сеч. Също така може да включа и други критерии - примерно дали може да се играе от повече от един човек, или пък да прецизирам други с цел по-точна оценка. Но да сме живи и здрави, ще поживеем, ще видим.

05 Сеп 2019 01:31
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 26
Конкурс за игрови дизайн "Вълшебен зар" 2019 #131956
Записвам се за конкурса. Докога да предам 2019-те думи?

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Time to create page: 0.177 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Doctor Who (1 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Чуждоезични книги-игри
    • от Ал Торо
    • 07 Авг 2022 18:20
    • Metal Heroes - kickstarter (37 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от Ал Торо
    • 07 Авг 2022 17:59
    • Сериали - обща тема (185 Мнения)
    • в Общи приказки / Кино
    • от Monevwww
    • 03 Авг 2022 22:42

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg