• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода!

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
02 Мар 2025 21:12
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143452
Бюрократи безброй
След "Кариеристът", и тук Ваян Дечков продължава да фокусира своето интерактивно творчество върху бюрокрацията - този път в космически сетинг и ултимативната бюрократична планета. Текстът не е изчистен и има доста повторения и не-особено елегантни изречения, но пък тематиката работи добре и е приятно забавна идея, без да се опитва да е тотално абсурдна комедия. Главният герой този път е от другата стана - има нужда от помощ от институциите за неговата планета и за целта трябва да се пребори с институциите, за да входира правдивото си искане.

Системата е битки безброй, като авторът си поставя за цел да избегне по-несправедливите моменти в нея - неинформирани избори, прекомерна трудност и пълна обреченост при лош зар. Дали успява - частично. В моя прочит хвърлих 1 за Късмет и Умение и 6 за издръжливост (като в края на книгата видях, че има предизвикателство да се изиграе тя с минимални показатели). Успях ли - не; късметът си е ключов фактор, който може да се избегне при "перфектно разиграване", но перфектното изиграване така или иначе не е стандартна ситуация и от там на сетне можеш да стъпиш веднъж накриво и да загубиш (само от една грешка загубих 16 от 18 живот). Аналогично високи показатели "нечестно" ще доведат до прощаване на много грешки. Така че кофти системата си е кофти система, дори когато се използва по добър начин. Иначе, да, изборите са интересни и има логика в тях и като цяло играта за мен работеше добре. Лабиринтът беше излишен.

Като цяло съвсем прилична и непретенциозна книга-игра, бърза и лека за четене, с интересни избори и внасяща разнообразие като тематика.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm, Efix7, Reiko, Count Monte Kristo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Мар 2025 16:25 03 Мар 2025 16:38 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143453
Въздушен патрул
Една от страхотните истории в книги-игри, на която съм попадал - има много потенциал, който със сигурност не е развит напълно. Стийм-пънк приключение мистерия, в която въздушният патрул - главният герой и неговото свръх-интелигентно говорещо куче се приземяват на бедстващ въздушен кораб.
Минуси в литературен план: текстът ми идваше малко насечен и като изказ, и като връзка между сцените и на места ми беше трудно да следя повествованието. Не става въпрос за някаква крайна нечетимост, просто можеше да върви една идея по-добре. Стилово намирам за неработещи малкото (и за щастие ненатрапчиви) комични елементи, цялата работа с "бифтеците" и остроумието на кучето не ми допадат, но за щастие и не пречеха много.

Играта е в основата си итнересна - предлага интересни избори, а изборът на умения също е прост и интересен - от три възможни се справяш чудесно само в едно, във второ е ок, а третото ми придава сериозен недостатък, който важи и извън строгия контекст на самите умения. За съжаление уменията са употребени не-добре от моя гледна точка - още в първата сцена изборът ми на умения ме обрече на 67% задължителен неуспех дори при най-добри възможни избори и 100% невъзможност да взема ключова кодова дума. Това е за учебник как не трябва да се ползват уменията в книга-игра, тъй като играчът е жестоко накзан за сляп избор и то с елемент на забавяне.

Огромен структурен проблем е, че читателят може да стигне до успешен край, без да разбере почти нищо от историята, което със сигурност оставя лош вкус. Оценката в края дава ясна представа, че това не е особено голямо постижение, но това няма да мотивира всички да преиграват и едва ли ще останат като доволна публика. За мен основно правило е всяко възможно успешно разиграване да е все пак удовлетворително и предизвикателно, а тук и двете не са особено спазени.

След първата сцена осътаналата част на приключението може да се изиграе в произволен ред, което от една страна е супер интересно, от друга схемата е много много оплетена и ми се струва, че различните последователности не само усложняват изграждането, а в случая и прецакват играча. Струва ми се че Джордж се е пооплел поне на няколко места в този подход и е нужно или много внимание в това отношение, или просто е можело да се избегне цялото нещо и да се пуснат трите локации в линейна последователност, което щеше да предпази играча от това да излезе преждевременно от историята, да свали едни 30% обем от сложна комбинаторика, да намали шанса за грешка и нямаше да се изгуби нищо от самите сцени. Може би все пак изчистването на текущия вариант е по-добрият подход, но посочения по-горе проблем с незадоволителните успешни изгиравания тогава трябва да се реши по друг начин. Разбира се, може и аз да съм объркал и пропуснал нещо, не съм правил 100% анализ на схемата.

Като тегля чертата, много силно приключение и голямо завръщане на майстора, което обаче е още суровичко

Offtopic - малко корекции за автора; не са 100% проверени, но май са така.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
- Епизод 27 - няма как да имаш Пилот и да нямаш една от двете - Инженер или Хладнокръвен, така че това обяснение е излишно
- Епизод 18 - за да стигнеш дотук имаш Пилот и нямаш Всезнайко, тоест няма как да нямаш Инженер. Проверката е излишна.
- Лично аз бих позволил балансиран старт - средно ниво на всяко от уменията; това естествено рефлектира на горните две забележки и вероятно и на други проверки.
- Предвид оценката мисля че "Капитан" трябва да се вземе на 21, защото ако имаш "Лейтенант" отиваш на 100 и пропускаш тази КД, а концептуално мисля че си се справил с нужното за целта. Лично аз не съм фен въобще играчът да гледа оценка, ако не е стигнал до края на играта, което пък би направило Лейтенант и Капитан излишни за там при този подход. Също бих добавил "Катастрофа" да отнема точки.
- Струва ми се, че схемата е оплетена - ако минеш през епизод 8, по-късно през епизод 59, (8-41-32-59) сцената се повтаря.

Successful walkthrough, може би:
- Ас - Спокоен - Всезнайко; Вземаме Кадет, отиваме към команден център, стреляме с газ 39 - не трябва да имаме Лейтенант- (токсин 3), 44 - 8 (Дарвин) - 41 - не будим капитана, защото това ще ни прецака на 73 (виж по-долу - невъзможна комбинация на умения). Така вземаме Алиса и Токсин 5 (60), нямаме Капитан и Лейтенант, но сме били в командна зала и отиваме на 24, при което отиваме да вземем Лейтенант и Оръжие без право на избор и стигаме до 21 и 100 (което технически не ни дава "Капитан", така че не знам дали това е правилното изиграване).

Failed Walkthrough или "защо идеалното изиграване е всъщност невъзможно":
Ако се започне с командната зала и после двигателното, това води до принудителен край на историята. В който и да е ред тези двете локации водят до преждевременен изход, освен ако няма някакъв тънък път там.

Ако се започне с двигателното и после пасажерския отсек, на 58 сме прецакани да изпуснем поне едната от двете кодови думи Алиса и Токсин 5.

Опит със започване в командна зала и после към пасажерския - Ас (25) или Пилот Инженер (35) са нужни да се вземе Кадет, тя е нужна за Дикенс - > Капитан -> Алиса -> Токсин 5. За да се стигне обаче до там трябва да избегнем "Нервак" (4) и после да имаме хладнокръвен (73), т.е. трябва ни едновременно Пилот, Инженер (35) и Хладнокръвен или пък Ас и Хладнокръвен, две невъзможни комбинации. Това е ако се започне с командната зала и после пасажерския отсек след събуждане на капитана и вземане на Дикенс, което ми изглеждаше като правилното разиграване. Но на практика не мога да видя как да го отплета и без хладнокръвен да взема и Алиса, и Токсин 5.

Като сумирам нещата, струва ми се че Кадет и Дикенс са нужни, за да се вземе и Алиса, и Токсин 5; капитан обаче се взема само ако още на първото посещение в командния център го събудиш, а от там ни трянва Хладнокръвен за да можем да вземем Алиса и Токсин 5; но няма комбинация, в която с Хладнокръвен се взема Кадет и Дикенс, Пилот - Всезнайко не работи, Механик - Фукльо също. Капитан се взема само на 83 и ако от там отидем за Лейтенант играта свършва, а ако ли не не виждам как без Дикенс-токсин 3 и "Хладнокръвен" се вземат другите две кодови думи. Джордж, ако искаш прати ми перфектното разиграване да го проверя.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

03 Мар 2025 16:42
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143454
ПП. Към всички участници: малко усилия за хиперлинкове на разказите, предвид че се четат електронно, щеше да направи четенето им по-приятно, особено на телефон, където скролването е неприятно (особено в хоризонтално положение, а вертикалното пък е неудобно за четене, особено когато PDF-а е по-широк / с по-дребен шрифт).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Reiko

03 Мар 2025 17:22
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143455
Аз мисля, че намерих два начина да стигна до успешно изпълнено предизвикателство. Единият е това, което ми се вижда като "единственият редовен", а другият е посредством една невзета предвид комбинация от действия. Всичко е спекулация засега. Няма да мога да говоря преди 8-и март, тъй като журирам, но после ще пиша и за двете.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

03 Мар 2025 17:49
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143456
Не знам какво пречи на журирането, но ако прецениш, можеш да ми ги пратиш за проверка.

03 Мар 2025 18:46 03 Мар 2025 21:09 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143457
"Не знам какво пречи на журирането" - вероятно Къртача се страхува, че ревюто може да се възприеме като реклама. А би било нечестно журито да прави реклама на едно произведение, преди да е излязла крайната оценка.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

03 Мар 2025 22:51
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1057
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143458
Минавам да подсетя (като че ли не видях в темата линка), че линиите за гласуване са отворени до 7-ми март:

knigi-igri.bg/component/zoo/item/glasuva...konkurs-pet-zapochva

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

04 Мар 2025 12:25
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143460

Ал Торо писа:
Не знам какво пречи на журирането, но ако прецениш, можеш да ми ги пратиш за проверка.

Разбрали сме се дори вътрешно да не си даваме едни на други ревютата, за да не си повлияем. Още по-малко ми се вижда редно да го направя публично, щом дори на другите хора от журито не го пращам.

"Код за достъп"
Nerd Zone

04 Мар 2025 18:00
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143461
Разбрах те; имах предвид не ревю, а само playthrough без някаква емоция или разяснения, за да може по-рано да се предложи корекция на читателите (разбира се ако наистина не може да се постигне тази цел и авторът има желание да коригира). Но ок, нп, когато прецениш.

07 Мар 2025 08:56 07 Мар 2025 09:00 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143462
Ал Торо,
благодаря за коментарите. Сам виждам, че играта има много недостатъци и трябва да с преработи. Основният проблем дойде от изискването за 100 епизода. Трудно ми е да пиша с ограничения в обема, това е мой недостатък не на регламента. Уж я бях планирал точно, но по време на писането ми идват нови идеи как да се разширят изборите и обемът се разду.
В началния вариант бяха четири умения с по четири вариации. Имаше "Стрелба". Съкратих го и не успях да го балансирам. Знам за бъговете при епизоди 35 -> 18 изборите са при четири умения, тогава не е безсмислена проверката. За да компенсирам лошия шанс, добавих правилото, че може да не се хвърля зарче :(
Можех да изчистя част от бъговоте, но се уморих и започнах да се обърквам в проследяването на веригата. Затова предадох играта предсрочно. Ако бях я остави да отлежи десетина дена и да я прочета щях да видя и оправя най-тежките недостатъци.
Като се замисля играта можеше да не е толкова накъсана и може би щеше да стане по-добре, ако е по-линейна. Не знам, аз обичам да слагам повече вариации. Съкратих цялата финална част. Има още тридесетина епизода. Действието е около месец по-късно. Така и не ги дописах.
Всъщност има "перфектно" изиграване, но в крайната версия зависи от шанса, което не е добре. Ще ти го изпратя на имейл заедно със схемата.

П.П. Няма хиперлинкове, защото на сегашния ми Acrobat Reader не мога да намеря как се прави. Старата версия не иска да работи с Уиндос 11.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Count Monte Kristo

07 Мар 2025 10:18
Reiko's Avatar
Reiko
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 15
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143463
И аз не можах да се оправя с Acrobat-а за тия хиперлинкове, и на мен 100 епизода не ми стигнаха за котешката история. И най-истинското оправдание - мислех, че ще има още участници и ще се скатая измежду тях, по-дяволите!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Count Monte Kristo

07 Мар 2025 11:02
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143464

kartacha писа:
Аз мисля, че намерих два начина да стигна до успешно изпълнено предизвикателство. Единият е това, което ми се вижда като "единственият редовен", а другият е посредством една невзета предвид комбинация от действия. Всичко е спекулация засега. Няма да мога да говоря преди 8-и март, тъй като журирам, но после ще пиша и за двете.

Правилно има още един начин да се получи с предизвикателството. Има "нелегален" преход при определен ред на действия (да не подсказвам), добавих го в последния момент, защото иначе можеше да се счупи играта.

09 Мар 2025 00:01
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143467
Имам въпрос. Кога ще научим класирането - кой е пръв, кой втори и пр.? Бях останал с впечатлението че гласуването ще приключи на 07. март и на 08 ще имаме резултати, но може да съм се объркал. Чаках на целия 08 март, но не видях резултатите нито тук нито във фейсбуук - "книги-игри коментари и ревюта", нито дори във "всичко за книгите игри - преводни, хартиени и дигитални."
Та въпроса ми е - къде и кога ще научим класирането?

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

09 Мар 2025 07:50 09 Мар 2025 07:51 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143468
ЦИК още обработват резултатите. Имай търпение. Това да не са ти президентски избори... раз, два и готово. При трима участници всички са победители и ще получат медали.

09 Мар 2025 08:16 09 Мар 2025 08:19 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Topic Author
Конкурс ПЕТ ПЛЮС - до 100 епизода! #143469
Конкурс 5+ приключи!
Първо искаме да благодарим на участниците.
Трите произведения заслужават вниманието на всеки почитател на книгите-игри.

Нека припомним заглавията и авторите:
• „Въздушен патрул - Проблеми с призраци“ - Джордж М. Джордж, легенда в книгите-игри.
• „Бюрократи Безброй“ – Деян Вачков, известен с поредицата за Балара и първият страт от новата вълна „Драконовият път“.
• „Втори шанс“ - Димитър Стефанов, станал популярен сред феновете на книгите-игри с продължението на „Нощта на върколака“, публикувана в сборника „Неразказани Легенди“.

Благодарим и на всички фенове, които ги прочетоха/изиграха и дадоха своя глас.

За нас, журито, беше приятен ангажимент да прочетем и оценим горепосочените книги-игри и сме наясно, че броят на епизодите (100) може да е „осакатил“ донякъде произведенията, но пък от друга страна, може да са се получили по-стегнати. Нека всеки сам да прецени.

1. Победител на журито е „Въздушен патрул - Проблеми с призраци“ на Джордж М. Джордж, с абсолютно мнозинство!

2. Победител на публиката е „Въздушен патрул - Проблеми с призраци“ на Джордж М. Джордж с огромно мнозинство!

Джордж М. Джордж се завърна ударно със страхотна стиймпънк история и доказа, че още може да създава силни книги-игри! (кой ли се е съмнявал в това?!).

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, harlequin, gbm, ze BG, Efix7, Etom, lagrestin, Reiko, Count Monte Kristo

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Time to create page: 0.090 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 11:41
    • Активност на авторите от новата вълна (50 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 06 Ное 2025 00:28
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (217 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Radko
    • 05 Ное 2025 22:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност