Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Ето това е приказка! Имаш страхотен потенциал затова съм се задълбал толкова. Даже в момента преигравам отделни моменти защото се оказва, че съм прочел някои неща повърхностно.Няма проблеми, аз това не го разглеждам като заяждане. Както вече казах по-горе: благодарен съм за всякакви критики, тъй като могат да ми помогнат да подобря някои аспекти в евентуални бъдещи творби.
Непознатият с кожената ризница беше висок, здрав тип с белези по лицето, които можеха да означават, че се бръсне, когато е пиян. Или пък че е преживял завидно число битки.
властта на Седемте господаря.
Ето, сега и заваля – изръмжа Сириус – докато се върнем, ще сме мокри до кости. Лед и
вятър да ги тръшне дано!
- Кого? – попитах с усмивка.
- Всички! Лед и вятър да ги засипят дано, и Непокор, и дъжда, и обсадата, и гадната
нощна смяна – продължи в бодър, жизнерадостен дух Сириус.
подлата усмивчица в гласа на държащия фенера
Поръчкови убийци е термин, който съм срещал основно в българската преса. Малко анахронизъм. Ако говорим за един свят, подобен на средновековието, предполагам, че просто "убиец" по подразбиране ще е наемен убиец, защото всичко останало би било обикновен разбойник.Сбирщина от безскрупулни поръчкови убийци
Ако "благороднически" трябва да мине за обида, не се получава - това че са благородници не ги прави непременно гадняри, това че са гадняри ги прави гадняри.Там някъде заговорниците – лед и вятър да смразят благородническите им сърца дано!
"Дебил" всъщност е диагноза, и някак характерна за съвременния жаргон, нямам представа дали в един такъв свят биха могли да ги диагностицират. Откоето и да се получи обидата.тия двамата дебили ме срещнаха
Тромаво. "Пред вратата от ляво стоеше..."?В лявата част на помещението имаше врата, пред която сега стоеше висок мъж,
Съучастничество? Съзаклятничество? Тук изглежда си се опитал да избягваш правни термини, ама не е съвсем на място. И не е ли в измяна. И азне съм сигурен.Спомагателство за измяна
Изчаквателната позиция разби на пух и прах иначе готината фраза.Гадно копеле от Тайната стража? – попита Сириус, разбивайки всичките ми планове за
деликатност и изчаквателна позиция на пух и прах.
Странно става миризми да следват звуци, все едно се случват по един и същ начин. По-скоро "и замириса на ..."?Последваха нечовешки писъци на болка и миризма на опърлено месо и изгоряла коса.
Прав си, има разминаване.- епизод 9 - "Сат’Ър Блъд беше подслушвал през цялото време разговора ни с Рубин"; явно е много навътре в ситуацията и ме издебва брутално, а напълно игнорира колегата ми, сякаш е невидим и незабележим; няма логика в тази сцена
Мда, и тук има разминаване. Трябваше да направя Кинжало по-силен.- епизодите 15/97 - този Кинжало е пълен аматьор, вързани неутрализираме него и двамата стражи, 1 час се опомня от разбит нос, чак героят има време да нанесе няколко удара на другите двама и да се освободи; мен като ми разбият носа се случва друго, а този се очаква все пак да има някакви характеристики, нали е от ЦРУ - да омекоти удара, да го очаква, дори да се провали в предните да контраатакува смъртоносно до половин секунда
За огъня малко ще се опъна, просто такава сила реших да му дам- епизод 87 - с тази колбичка ако запалим някого или перде ще е ок, но да изгорят всичките галери от нея... не ми се струва никак решаваща за една такава битка някаква си 2d6 fire potion, но това си е авторово решение, ако реши може и силата на атомна бомба да има; просто не ми допада никак, нито се взема трудно, епично, нито се третира като кой знае какво и бях разочарован силно от епичните последствия; "... и ако познаеш и следващата гатанка ти давам този свитък за сриване на град и онзи за призоваване на 20 дракона, които си нося ей тук в задния джоб докато пия в кръчмата, а ако не познаеш, ще черпиш 2 бири"
- влизането в двореца и достигането до един от кралете - никаква охрана и проблеми, а даже можеше да се окаже, че сме недостойни за доверие; по-трудно ще ми е да се добера зад тезгяха на стар бъкс, отколкото стигнахме тук до кралицата слънце - няма логика, няма охрана, претърсване, нищо; несериозно е и претупано
Ще го имам предвид! По-точно ще попитам Тонката (художника) дали той би могъл да го има предвид3. Дневникът е по-приятен в таблица; по-лесно се попълва. Прави се за 1 минута. Да не говорим, че може и да се нарисува и явно за автора това не е пречка.
Тук вече според мен е въпрос на вкус. Лично на мен имената ми допадат и май още не съм готов да се разделя с тази част от самолюбието си4. Според мен не е нужно имената да са толкова артистични, освен ако произведението цели да звучи повече като приказка, отколкото като нещо сериозно. Отчитайки останалата част от разказа, не видях нищо несериозно, затова ми се струва стилова нехомогенност и не ми допадна.
Съгласен, май не се получи особено сполучливо с този преход. Исках да го вържа с останалата по-голяма част от творбата, но... Ще видим дали ще го оставя във финалната версия.5. Горният пласт в началото и края на историята ми се струва излишна - през погледа на някой, който си припомня какво е учил или който сега го учи. Поне на мен това начало не ми носи нищо, струва ми се, че по-добър вариант би бил просто да се даде стихотворението и след това вече да продължим към настоящите събития. Тази рамка, използвана тук като начало/край, е страшно клише и въпреки, че понякога е ефектна или допринася с нещо (някакво развитие в нея или развръзка), тук не е така. Както казах е и прекалено клиширана, че самата й употреба да впечатли някого.
Ще го имам предвид. Не знам обаче дали ще го променя, май така ми харесва.6. Преходът към епилога - с прекалено голям скок е (от епизод 87 поне). Структурата тук е лошо объркана. Стоя на стената побеждаващ, изведнъж съм надвесен над някакъв поток, ранен и загиващ. После се обяснява какво е станало. Тази структура идва рязко и объркващо. Не е нужна. Просто трябва да се обърне реда на нещата - да се разкаже какво се е случило и после да се даде през погледа на героя на поточето.
Знам, че всеки иска да литературничи с някакви по-интересни подходи като този скок и ретроспекция на събитието след него, но определено рядко се получава добре и е хубаво първо да се научи човек да разказва нормално, а после да търси някакви такива завъртяни похвати, защото иначе се получава просто хаос в главата на читателя.
Много ценна забележка, благодарение на теб открих грешка в геймплея, мерси, човек!6+ от мен за този разказ.
Имам само едно наблюдение/възражение относно морала:
На практика е невъзможно да имаш хем морал 0, хем кодовата дума 'перачка', преди срещата в двореца, защото 5тата 'отрицателна точка морал' (така да се каже) се получава само и единствено ако нямаш кодова дума 'перачка' - ако я имаш, момичето се появява и не ти се налага да бъркаш в джоба (последователността на изборите не го позволява).
Ами тук все още верният крал не знае за предателството на останалите. Научава от теб за заговора им, досега е знаел само, че останалите са били готови да приемат предложението на Непокор, но това е всичко. Не знае, че наистина са организирали заговор. Затова дори и да има възможност, все още не е действал. А те не му извиват врата, защото се боят, че ще си имат проблеми с верните му войници и с населението на Мрак, което може да приеме смъртта на единия от кралете си от ръката на останалите крале като не особено приятен момент. Но като цяло – имам вина, можех да го обясня или просто измисля по-добре.Дори ако случайно попаднеш на "верния" крал, продължението е много насилено. Тоя "верен на Мрак" крал има пълната власт над армията (така се оказва), а "предателите" се спотайват вместо да идат и да му извият врата. На едно място се споменава, че кралят може да заповяда "кралете предатели" да бъдат арестувани. А защо кралете предатели след като имат мнозинство просто не арестуват другия.
Да, прав си от терминологична гледна точка. Сигурно щеше да се получи поне толкова или дори по-добре с друг термин. Но това е измислен от мен свят, за който се надявам да разкажа повечко по-нататък – например защо са крале и защо са седем на брой. Някакси и тук май това ми харесва прекалено много, за да се насиля да го сменяИ какъв е тоя "комитет от крале". Без да затъваме в етимологията на думата "крал" трябва да се има предвид, че краля е крал, когато едноличен, върховен сюзерен. Кралство със седем крале не е кралство ами държава управлявана от "парламент". Може би крале трябва да се замени с с друг термин не толкова обвързващ.
Абсолютно съгласен, виж по-горе отговора ми към Ал Торо относно картата и защо тя е в разказа.Картата е красива, но малка и трудно различима в този си вид. Това че е цветна е чудесно, но така по-трудно се различават детайлите и най-вече цифрите по нея.
В случая е просто картинка, така че не е фатално, но при карти, по които трябва да разбереш кое къде е, е по-добре да са по-схематични, ако и не толкова шарени.
Хм, защо? Просто е дразнещо или какво?За бога, при условие, че има само един играч/герой, няма причина стартовия епизод да не е 1!
Признавам, шикалкавех, за да напасна епизодите.Разклоненията около сцената с просячето не бяха добре разпределени - в един епизод избираш дали да му обърнеш внимание, във втори дали да харчиш пари, та във трети, какво да купуваш. Можеше да се мине с един по-малко.
Не е сляп, виж по-горе коментара към Джордж, както и дискусията, която водих с него в темата за Мрак.Избора за отварата е сляп, аз обаче се консултирах с Гугъл!
Мда, но и преиграването по принцип май не е силна страна на разказа – все пак най-вероятно се откриват прекалено много спойлери още с първата игра.Епизод 50 можеше да не е разделен по средата (прави лошо впечатление, не е фатално), ако не беше сцената с просячето. А ако накрая му имаше кодова дума за получената информация, на епизод 74 нямаше да бъдат прахосани още 5 епизода. Още повече, че при преиграване нищо не ми пречи направо да отида там и да "позная" верния изход.
Начислява се.В северните казарми аз ли се обърках, или не се начислява време за случката?
- тук няма да коментирам всеки един коментар. Като цяло искрено ти благодаря за забележките и съветите. С някои от тях съм съгласен (ще ги имам предвид и ще се постарая да не ги повтарям занапред), с някои – не (тези пък просто ще ги отдам на различните ни вкусове и начини на изразяване).ЛИТЕРАТУРА
А, притеснени са си и още какМалки недостатъци: Доста е наивно по време на свирепа нощна битка двамата герои да се шляят насам натам без да са видимо притеснени. Уж града е засипван с камъни, а къщите от 20-30 метра навътре от крепостните стени са си непокътнати, а грохотът на битката се чува все едно е на два километра поне
По-големи недостатъци: Този разказ си плаче за преработка с цел да се развият ситуациите, да се добавят нови и да излезне като книга. Искам такава книга!
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas