Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.
Опитвам се да разсъждавам логично. Разбира се напълно възможно е и да греша.
В началото на 90-те са издадени страшно много заглавия. Това е период, в който аз самия вече четях доста активно, така че имам някакъв поглед. При положение, че тогава тираж от 20 хил. бройки се е считал за слаб, а сега 1 000 бр. се приема за изключително успешен, това какво означава? Ако гледаме само тези цифри, то в момента хората четат 15 пъти по-малко (отчитам разликата от 25% в населението на страната). Това няма как да е истина. Просто са купувани книги, които не са четени. Бяха сравнително евтини и респективно много по-достъпни.
Появиха се лъскавите корици, които привличаха погледа. Любовните романи, трилърите, книгите на Стивън Киниг и т.н. Аз с огромна носталгия си спомням книжките на „Тренев&Тренев”, които бяха с много добро оформление и мисля, че имам, а и съм прочел абсолютно всичко издадено от тях.
Цената е сериозен фактор. В интерес на истината по време на комунизма са били още по-достъпни. Наскоро се рових в библиотеката на родителите ми, за да търся книжки от моето детство, които сега да чета на малката. Имаше страшно много, които съм сигурен, че никога не са четени. Намерих например 4 книги за пчеларство, а никой от семейството ни не се е занимавал с това. Попитах нашите с какъв акъл са ги купували. Отговорът им беше, че въпросните книги са били толкова евтини, че са ги взимали просто с идеята, че в някакъв бедещ момент може да им потрябват.
Ясно е, че цената се определя от много показатели, за които Спас и останалите са писали доста подробно по-горе. Няма да се спирам на нея. Факт е, че се получава някакъв омагьосан кръг: Цената е висока защото тиражите са ниски... Тиражите са ниски защото хората купуват малко книги... Хората купуват малко книги защото цената е висока...
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Факт е, че се получава някакъв омагьосан кръг: Цената е висока защото тиражите са ниски... Тиражите са ниски защото хората купуват малко книги... Хората купуват малко книги защото цената е висока...
Малко офтопик засягащ мита за нечетящите хора.
И да вметна нещо очевидно, което не знам защо всички го пропускате - това, че тиражите на новите книги са толкова ниски не означава, че хората четат масово по-малко. Това означава единствено, че новите книги се купуват по-малко.
Само след 89-та година са издадени десетки хиляди нови заглавия. За миналата година ми се въртят някакви цифри от рода на 5000 издадени нови книги... Отделно, че домашните библиотеки както някой вече спомена се предават през поколенията - аз например съм купувал книги от 90-те нататък, но у дома има и доста по-стари книги
Ако трябва да избирам между неизвестен автор или книга получила някои негативни коментари от хора, чието мнение ценя и пропусната "класика" е нормално да предпочета класиката, макар и издадена преди 2, 3, 5, 10, 25 или повече години
Та в този ред на мисли - има хиляди книги, които са достъпни в електронен формат, но почти неоткриваеми на хартия. Хората четат в Читанка книги, които иначе не биха намерили (или поне не особено лесно) и това няма как да не се отрази на купуването на нови книги. Но това не прави хората по-малко четящи
Но все пак да кажа, че от това не могат да се вадят изводи за четящите и за половината книга. Както „издадени“ и „продадени“ не е едно и също, така и „издадени“ и „прочетени“ са различни неща. Иначе ще излезе, че в началото на 90-те когато тиражите са били просто безумни, хората са четяли десетки пъти повече от сега.
Няколко примера за прочетени книги, които не влизат в графата „издадени през последната година“:
- Издадена през предходни години, но с неизчерпан тираж;
- Закупена втора ръка;
- Свалена от торент;
- Закупена в оригинал;
- Взета от приятел;
- Взета от библиотека;
- Взета от семейната библиотека (често става въпрос за книги, които са събирани от 2 поколения).
Аз съм напълно сигурен /но не мога да го докажа, разбира се/, че понастоящем се чете повече, отколкото преди 20 години. Просто се чете от различен източник, а не от традиционните. Въпреки това до ден днешен продължавам да си купувам вестници и списания - като съм на море, примерно
Представям си:Замислих се и за пакетите от по 2000 SMS-а, които някои мобилни оператори предлагат. Винаги съм се чудел към кой е насочен този продукт. Наскоро един младеж ми каза, че на него дори не са му стигали. Сега е щастливо женен, та предполагам, че ги е понамалил... Представете си само за какво четене и писане става въпрос
1:KAK SI?
2:SUPER )))
3:UTRE 6TE SE VIDIM LI?
4:NA DASKALO SAM DO DVA !@#!$
5:AZ IMAM 6TICA PO BALGARSKI
6:VERNO!?!
7:DA VE
.....
Чакай сега, за медия и изкуство ли си говорим, или за физически преносител, че нещо се обърках? Ако имаш предвид, че книгите на хартия ще изчезнат - това си е реалистично и ще се случи, хартиеният вариант е скъпо технологично решение, неекоологично и без екстри.Абе... не ми е точно такава теорията, че да отрича бъдещето на книгите. Те са по-сложно нещо, аз се ограничавам с книгите-игри.
Виж как изчезнаха плочите, макар да се твърди, че няма по-добър звук от техния. Кой знае кога същото ще стане с книгите и те ще бъдат заменени от електронни книги. Четците стават все по-добри и спокойно можеш да ги държиш и на нощното си шкафче. Даже нямаш нужда от нощна лампа, за да четеш.
- липсва допира до хартията
- не можеш да си я държиш до нощното шкафче
- книгата обикновено е по-евтин продукт, който няма нужда от допълнително устройство, за да бъде употребяван
- Този текст също може да присъства, при това мога да предложа две възможности: читателят да си го прочете в удобен за него формат или да му бъде прочетен с приятен глас.
- С лекота мога да умножа обема му по 100, без това да се отрази фатално на ползваемосттана продукта. Всъщност изобщо няма да му се отрази видимо.
- Мога да добавя илюстрации, анимации, сцени с артисти, които да подсилят текста.
- Мога да добавя музика, звукови ефекти.
- Мога да елиминирам нуждата от сметки и водене на записки в дневник.
Казвах на Лисичков, че не виждам как една книга-игра може да бие РПГ игра, ако се правят с еднакво старание към историята.Baldur's Gate и Planescape Torment имат по - добра история от всяка една книга - игра, която съм чел до ден днешен, а и в добавка - по - добър геймплей.
Добре, така съм съгласен. В крайна сметка си говорим вече за добавянето на екстри към книга-игра, а не сравнението с електронна игра. Това с обемът е субективно, теоретично може като имаш време и история за 10 тома, 10 тома да издадеш, и тук по-скоро неудобствата са спрямо носителя (които са ясни).Промяната в качеството идва от тези две екстри:
- Увеличаването на обема - това дава възможност за по-детайлно разработване на ситуации, за повече възможни избори, а също и за по-дълго четене.
- Премахване на нуждата читателят да прави сметки и да води дневник - за автор като мен това е значима промяна. За онези с уклон към разказването на истории в книги-игри, вероятно не е кой знае какво.
Ако има кадърни хора, на които им се занимава сериозно с книги-игри, те няма да изчезнат, но ще минат в електронен вариант, за да използват екстрите. И след като човек е играл добра книга-игра в електронен вариант, да се върне към хартиения аналог ще е толкова неестествено, колкото и да четеш сценарий за филм, вместо да гледаш филма или да прочетеш книгата, по която е правен филма.
Като обърнем поглед напред не казвам, че книгите-игри ще станат 9-тото изкуство...
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas