• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Отметки, чекпоинти, записки и др.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
04 Сеп 2014 15:30
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Topic Author
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95771
Предварително казвам, че става дума за електронни КИ, защото с книга на хартия е по-различно. Става дума, за нещото което много често получавам като критика, а именно, че в приложенията ми, ако стигнеш до терминален епизод без хепиенд се налага да преиграеш всичко отначало. Принципно за мен при КИ от 100 епизода общо, сейвгейм механика не е необходима, а при по-дълги за мен е по-приемливо да има нещо като чекпоинти(или повратни моменти в историята), които да са определени от автора и да може да се продължи от там. Наскоро обаче измислих нещо, което ми се струва по-подходящо и ще се радвам, ако го нахейтите.
То всъщност е доста просто и разчита на това, че електронното устройство е сравнително умно и може да помни, кога читателя е минал през фатален край и точно през кой от всички. Така, ако вече си минавал през такъв, при следващо достигане на избор към същия, може да се слага по един череп с кости на връзката натам и читателя да я цъка само ако много го кефи точно този край, и иска отново да си го препрочете ;-) Напълно наясно съм, че в някои книги грешния избор може да идва няколко епизода по-рано и това отбелязване да не доведе до никакъв резултат.

Естествено, това може да се разшири и да се маркират някак всички вече посетени избори, места с важни решения, битка и др., но не зная доколко е удачно и колко биха се разсърдили на такова нещо хартиените пуритани.

Аз всъщност вече съм го направил почти, и ако работи ще го пусна в поне едно от приложенията, но ми е интересно да видя, какво е мнението ви по принцип.

Roger, roger!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Сеп 2014 15:48
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95772
Ти по-скоро кажи колко по рано може да се сложи тази отметка.
Примерно в Ноща на въркулака имаш избор и после салам от 2-3 епизода водещи до смъртта ти. Черепа на последния преход ли ле бъде или на разклона?
Също так в кръвта на зомбитата в самото начало на играта имаш възможност да си напазаруваш разни неща, и ако не купиш точно един конкретен предмет сгъваш без право на обжалвана 250 епизода по-късно. как би се справил с тази механика?
Ще има ли съвместимост към различни устройства или зависи повече от операционната система на устройството?
Ако изборът водещ до смърт е тип шанс, наличието на черепче ще блокира ли автоматичното хвърляне на заровете от приложението?
Към коя игра се каниш да го приложиш това?
Няма ле възможност фаталния епизод да те връща до един или два избора/разклона назад, така че да можеш да поправиш грешката... тъй де ако тя не е изначална?
Това последното като чекпойнт/цетка.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

04 Сеп 2014 16:01
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95774
Абсолютно задължително е. Нямам никакви колебания, особено след като играх уикенда апликацията Пегас 800С.
Ще претърсиш ли стаята или направо ще продължиш към кораба. Претърсвам стаята, умирам, следва 3 минути прецъкване (и 1-2 повторения, понеже в бързината на 20-тото преиграване цъквам на някоя грешна опция докато се опитвам да стигна докъдето съм... стигнал).

При по-малки книги-игри не се усеща толкова, но пак би било досадно.

Аз бих дал за пример:
- системата на BotZ - неограничени save-ове; създават Bookmark с името на епизода и кой подред save на него епизод е: примерно Епизод 324 №3
- системата на St. George (брой bookmark-ове, които да ползваш) - тук вече save-ането става въпрос на стратегия и внася допълнителен gameplay, запазва повече интрига;
- системата на Котарака и Абаносовия дракон (зачекната в Черния нарцис) - можеш да се load-неш, но това ти намаля score-а в края на играта; load-ването те връща на конкретен епизод тип checkpoint; така имаме gameplay ефект от смъртите (не са съвсем безнаказани), но и няма шанс да ни се наложи да преиграваме или да се чудим откъде да се върнем - най-сложната, но най-добра система за играча, според мен (от тези трите).

04 Сеп 2014 16:12
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95775
Най-обикновена чек-пойнт система не е ли най-добрия вариант? Изисква малко повече работа и нагласяне на правилните места, но като цяло е стар и изпитан метод :-)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Сеп 2014 17:27
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95779

hameleona писа: писа:
Най-обикновена чек-пойнт система не е ли най-добрия вариант? Изисква малко повече работа и нагласяне на правилните места, но като цяло е стар и изпитан метод :-)
Не, намаля залога, нуждата играчът да прави правилни решения, оттам напрежението върху него и интереса.

04 Сеп 2014 17:39
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Topic Author
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95781
Вилорп, може да се слага където си искам, все пак аз си програмирам приложението, ако искам мога да появявам черепи на всяка минута ;-) Действително, ако имам схема на книгата-игра мога да бележа още на разклона и това ще е по-добрия вариант.
По темата с пазаруването или избора на умения, съм по-склонен да се маркират вече избираните, отколкото да се подсказва, кой предмет е строго необходим за успех, това ми се струва прекалено голяма подсказка. Тук навилизаме в един друг въпрос, може ли да има степен на трудност на книгите, да речем, пускаш си Easy и ти подсказва, че трябва да вземеш точно определен предмет.
За съвместимост, в момента съм направил само за Android, мъченията ми с виртуален MacOS не са особено успешни засега.
Шанса си е шанс, не бях мислил изобщо за този вариант ;-)

Торо отгатна, че това ми хрумна покрай Пегас, защото видях че се умира много ... внезапно. И именно покрай геймплей ефекта на умирането искам да избегна сейвовете.

Принципно за по-дълги книги, ще искам наистина да има някакви места, които след като веднъж са достигнати да може да се започне нова игра от там. Но в този вариант има проблем с инвентара натрупан в предишната част

Roger, roger!

04 Сеп 2014 17:47
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95782

Ал Торо писа: писа:

Не, намаля залога, нуждата играчът да прави правилни решения, оттам напрежението върху него и интереса.

Не съм забелязал класическите (книжни) КИ да страдат от липса на интерес? :-)

04 Сеп 2014 17:54
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95783

Въпросът е, че човек вече очаква чекпойнти. Всяка игра ги ползва, било то като автосейв с определени условия или директна чекпойнт система. Вариантите са много, а честно казано не мисля, че има някаква "златна среда". Нека има една отметка за Ironman и толкоз. И без туй единствения истински минус ако пукнеш е препрочитането на началните епизоди. Изобщо, твърде много стари игри си играл, дет се вика :P :wink:

ПП: Не че не може човек да се изгаври де - "искаш ли да продължиш? Струва 1 злато. (Злато можете да закупите от магазина ни)" :lol:
ППП: В по-сериозен аспект, самия аз визирах някаква чек-пойнт система тип "Глава 1"; "Глава 2" и т.н. (едва ли ще са повече от 10) и съответно при достигането на такава програмката си прави сейв и можеш да се върнеш на нея. Евентуално може да има няколко групи сейвове или ако удариш нова игра всичко да се зачиства, но туй не е точно по моята компетенция.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Сеп 2014 18:47
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95786

ППП: В по-сериозен аспект, самия аз визирах някаква чек-пойнт система тип "Глава 1"; "Глава 2" и т.н. (едва ли ще са повече от 10) и съответно при достигането на такава програмката си прави сейв и можеш да се върнеш на нея. Евентуално може да има няколко групи сейвове или ако удариш нова игра всичко да се зачиства, но туй не е точно по моята компетенция.

Във Wizard's Choice беше направена точно такава схема и беше много дразнеща, защото в крайна сметка при всеки неуспешен край се започваше механично превъртане на едни и същи епизоди, които си изиграл, докато стигнеш до нужното ти разклонение. Отделно и самите епизоди не се превъртаха особено бързо и цялата работа отнемаше доста време. Въобще, цялата работа ужасно много приличаше на добрите стари игри, в които всеки път при неуспешен край се започваше отначало. За щастие още от средата на 90-те, разработчиците лека-полека започнаха да схващат, че това не е толкова добра идея :?

Аз мисля, че е по-добре вместо чекпойнти да има възможност за връщане назад до предишно разклонение (или въобще до предишен епизод, който променя състоянието на играта) - все едно имаш виртуален пръст сложен между страниците :grin: .

На теория, алгоритмичното решение за това не е особено трудно, но на практика човек опира и до това каква е архитектурата на приложението и внедряването на такава функционалност може да варира от сравнително лесно до "абе вие луди ли сте, трябва да го пренаписвам цялото"... :unsure:

04 Сеп 2014 18:52
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95787
Да, най-лесно би било да има опция "back, back, back" (която връща с по един епизод назад) докъдето сам играчът прецени, че е сбъркал.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

04 Сеп 2014 18:57
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95788

ze BG писа: писа:
Да, най-лесно би било да има опция "back, back, back" (която връща с по един епизод назад) докъдето сам играчът прецени, че е сбъркал.
Може даже да се направи така, че да връща до предишно състояние, в което реално може да се повлияе на развитието на играта - например до предишна битка, която да преиграе с по-добър резултат (да се излезе с повече точки живот, да не се хаби питие и т.н.), до предишно решение, до място на което се хвърлят зарове за проверка на съдба и т.н.

Отделно може да има някакъв брояч, който да отчита колко пъти играчът се е връщал назад и това да излиза в статистиките накрая на играта.

04 Сеп 2014 20:03
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95790

ze BG писа: писа:
Не съм съгласен, така трябва да правиш undo на всяка механика, има пипкави неща от сорта на имам кодова дума X взета на епизод 35, после я вземам пак на 69 (нищо не става), правя Undo на 69 и то ми маха кодовата дума X, което променя нещата. Или Undo на битки? Не е добро решение.

Най-лесно е да имаме save-ове, които помнят епизод + дневник, това трябва да е доста елементарно за реализация. Тук вече идват опциите кога можем да save-аме, ръчно или автоматично и т.н., които формират различните варианти.

04 Сеп 2014 20:22
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95791
Екс, предполагам съм ти казвал как го правят в ChoiceScript. Тромаво е, но върши работа.

Идеята ти е много интересна и не съм я виждал приложена до сега. Лошото е, че все пак трябва да се върнеш в началото.

Уейн, в хартиените КИ читателят си избира каква система за сейв да използва

04 Сеп 2014 20:25
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95792
Именно, че тогава най-разумно ми се вижда да му се дадат всички възможности и в нехартиената книга - за да може пак сам да си избере.

04 Сеп 2014 20:34
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95793
То много зависи по каква причина си стигнал до лош край.Ако си умрял от избор тип наляво или надясно или поради малшанс ок.Но ако си загубил в битка е друго.Още по сложно е ако си загубил заради поредица от грешни решения тогава пък съвсем няма как да се каже връщам те ей там и продължаваш.Накратко понякога е приложимо друг път не много зависи от самата игра.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.087 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (51 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от ringlas
    • Today 17:40
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • Today 10:52
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • Yesterday 17:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg