• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Отметки, чекпоинти, записки и др.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
04 Сеп 2014 20:35
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95794

systemshock писа: писа:

ze BG писа: писа:
Да, най-лесно би било да има опция "back, back, back" (която връща с по един епизод назад) докъдето сам играчът прецени, че е сбъркал.
Може даже да се направи така, че да връща до предишно състояние, в което реално може да се повлияе на развитието на играта - например до предишна битка, която да преиграе с по-добър резултат (да се излезе с повече точки живот, да не се хаби питие и т.н.), до предишно решение, до място на което се хвърлят зарове за проверка на съдба и т.н.

Отделно може да има някакъв брояч, който да отчита колко пъти играчът се е връщал назад и това да излиза в статистиките накрая на играта.
Това ми се струва, че граничи с невъзможното при комплексни системи с натрупване на грешка.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Сеп 2014 20:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95796

Ейдриън Уейн писа: писа:
Именно, че тогава най-разумно ми се вижда да му се дадат всички възможности и в нехартиената книга - за да може пак сам да си избере.
Съгласен съм и аз, трябва винаги да има "new game" опцията в добавка на възможността "Load-вай, ама да знаеш, че можеше и по-добре да се справиш."
Ако трябва да обобщим нещата, най-най-важното е да ги има тия двете възможности, а вече останалите екстри са бонус. Но да искаш да си дочетеш историята, а играта да те праща в безинтересното ти (познато) начало е абсолютно недопустимо. Едно време игрите бяха без save, но дори там имаше брой животчета и продължения. Откакто измислиха save-овете почти няма игра, която да продължава повече от няколко минити "сесия" и да не ти позволява да save-аш (за няколко само се сещам от новите, които примерно трябва да изкараш цяло ниво 1 час наведнъж).

04 Сеп 2014 21:06
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95797

systemshock писа: писа:

Да, най-лесно би било да има опция "back, back, back" (която връща с по един епизод назад) докъдето сам играчът прецени, че е сбъркал.
Може даже да се направи така, че да връща до предишно състояние, в което реално може да се повлияе на развитието на играта - например до предишна битка, която да преиграе с по-добър резултат (да се излезе с повече точки живот, да не се хаби питие и т.н.), до предишно решение, до място на което се хвърлят зарове за проверка на съдба и т.н.

Отделно може да има някакъв брояч, който да отчита колко пъти играчът се е връщал назад и това да излиза в статистиките накрая на играта.
Това ми се струва, че граничи с невъзможното при комплексни системи с натрупване на грешка.

Ами възможно е, аз имам опит само с книгите-игри, които са излизали на българския пазар навремето и не претендирам да имам опит с всички възможни игрови системи. Представям си го така:

Структурата на книгата може да се представи с ориентиран граф. В него възлите са епизодите, дъгите са въможните преходи между епизодите. Изиграването е път, който започва във възела с номер 1 и завършва в някакъв друг възел. Всеки възел (епизод), през който минаваш може да има ефект върху състоянието на играта (например да ти добави предмет, да добави кодова дума, да намали живота, да се разиграе битка и т.н.).

В началото на приключението (когато започваш играта) може да се създаде празен стек, в който по-късно да се вкарва информация за всички епизоди, през които преминава играчът. В стека за всеки епизод се пази какво точно е променил той в състоянието на играта. Например ако минеш през епизод X, той увеличава живота ти с 1 зар и в конкретния случай ти се падне числото 2, в стека вмъкваш един фрейм, който съдържа нещо такова:
episode: X
health: +2

Връщането назад с един епизод изглежда така: вадиш фреймове и ги прилагаш върху състоянието на играта, но с обратна сила. Например при изваждането на по-горния фрейм, вадиш 2 живот, вместо да добавяш.

За връщане до първото предхождащо разклонение правиш следното: вадиш фреймове и ги прилагаш с обратна сила (горната процедура), докато не стигнеш до такъв възел, който има повече от един наследник в графа (т.е. сочи към повече от един епизод). Това лесно може да се разшири за връщане до предишна битка/шанс и пр. - просто правиш съответната проверка в графа.

Въобще, ако трябва да я обясня по-кратко: за всеки преход между два епизода имаш фрейм в стека. Всеки фрейм пази разликите (diff) между това, което е било преди да минеш през епизода и това, което се получава като резултат. Така можеш да превърташ изиграното приключение назад-напред колкото си искаш.

Горе не случайно споменах архитектурата - в зависимост от това как е написано приложението, тази функционалност може да бъде сравнително лесна за реализиране, но може да изисква и пълно пренаписване.

04 Сеп 2014 21:21
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95799
[offtopic]

Ал Торо писа: писа:
[/url]Откакто измислиха save-овете почти няма игра, която да продължава повече от няколко минити "сесия" и да не ти позволява да save-аш (за няколко само се сещам от новите, които примерно трябва да изкараш цяло ниво 1 час наведнъж).

Но пък има приятни изключения като поредицата Dark Souls, която пък е точно обратното. Почваш отначало като ти свършат животчетата и умираш като муха постоянно :) Но пък именно заради тази ужасна трудност поредицата се превърна в мания.[/offtopic]

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

04 Сеп 2014 21:30
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95800
[offtopic]

nixata писа: писа:

Ал Торо писа: писа:
[/url]Откакто измислиха save-овете почти няма игра, която да продължава повече от няколко минити "сесия" и да не ти позволява да save-аш (за няколко само се сещам от новите, които примерно трябва да изкараш цяло ниво 1 час наведнъж).

Но пък има приятни изключения като поредицата Dark Souls, която пък е точно обратното. Почваш отначало като ти свършат животчетата и умираш като муха постоянно :) Но пък именно заради тази ужасна трудност поредицата се превърна в мания.
Мммм... връща те до последния активиран чекпойнт, всъщност. Като цяло трудността на тая игра бе хайпната до безумие. Много по-непрощаващи и откровено зли са различните Roug Lite/Like игри. Като се замисля дори нещо като FTL e по-трудно и непрощаващо от Dark Souls.[/offtopic]

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Сеп 2014 21:32
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95801
Някой спомена виртуални пръсти. Даваш му на човека 5 пръста за лесно на ниво и един за супер терминатор (или никакви) ако сгафи, може да се върне до някой от пръстите които е сложил, а самите пръсти може да ги слага по всяко време и те пазят текущото състояние на играта.
Ако иска повече от 5 пръста, да провери в нашия магазин =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

04 Сеп 2014 21:34
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95802
systemshock, ако правилно те разбирам системата освен, че трябва да стигне до възел, който има повече от един наследник, тя ще трябва да обходи всички потенциални епизоди от този възел нататък и да провери дали играта може да бъде мината с настоящите характеристики (вкл. кодови думи).

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html

04 Сеп 2014 22:48
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95808

systemshock, ако правилно те разбирам системата освен, че трябва да стигне до възел, който има повече от един наследник, тя ще трябва да обходи всички потенциални епизоди от този възел нататък и да провери дали играта може да бъде мината с настоящите характеристики (вкл. кодови думи).

Ами аз коментирах връщането назад, защото за това беше станало дума.

Предвижането за това дали ще може да се завърши играта с дадените статистики наистина ще бъде по-сложно и не знам дали ще бъде напълно осъществимо или напълно достоверно във всички случаи.

Без да се разпише по-подробно не мога да твърдя нищо със сигурност, но една възможност, която ми хрумва в момента е да се обходят възможните пътища започващи от текущия епизод, като за всеки от тях да се изиграе най-оптималния за играча възможен вариант (напр. автоматична победа във всички битки, там където се губи променливо количество живот да се изгуби най-малкото възможно и т.н.). Така ще се знае дали има възможен път от текущия епизод, до някой краен, успешен епизод, при който с наличните данни в дневника (предмети, умения, характеристики и т.н.) ще може да се изиграе играта.

Понеже такава обработка би отнела време, такъв анализ може да се извърти веднъж върху готовата книга, преди тя да бъде публикувана. Целта е за всеки епизод да се дефинира структура, в която е вписано какви са минималните изисквания, за да може (поне на теория) от дадения епизод да се стигне до успешен край. Така при достигането на епизода може да се направи проверка в структурата и да се види дали текущите данни в дневника отговарят на това, което е нужно, за да се стигне до успешен край.

Точно тук е и тънкият момент, защото в някои книги има различни варианти за достигане до успешен край. Възможно е за всеки епизод да имаме не само една възможност, а няколко, с които да може успешно да се изиграе играта. Хубав пример е, да кажем, книга 3 от Тигъра, в която можеш да минеш финала с различни комбинации от предмети и/или умения, които може да си придобил по време на приключението. Така ако влезеш в двореца и нямаш съюзници, трябва да е ясно, че не можеш да завършиш играта, но пък е възможно да имаш различни комбинации от съюзници и всяка от тях да ти носи успех.

Ясно си давам сметка, че това не е тривиална задача и трябва да се осмисли внимателно. Не е ясно и дали става дума за разрешим проблем, особено ако в книгата има цикли. Ако обаче няма цикли, по-скоро бих предположил, че това ще е така (т.е., че проблемът е разрешим и има алгоритъм), защото:

1. Правилата са фиксирани и не се променят по време на приключението;
2. Системата има детерминистично поведение;
3. Всички елементи в книгата са краен брой (епизоди, бонуси, характеристики и т.н.)
4. Взаимодействието с потребителя е силно ограничено до това да хвърля зарчета (краен брой възможности) или да избира един или друг преход (което го оставя в рамките на системата), т.е. той не може да наруши детерминизма в системата;
5. Липсата на цикли между епизодите гарантира, че няма да се появят един куп проблеми, които биха съществували в граф с цикли.

Редакция на мнението: След като публикувах горното се замислих за това какви са правилата и връзките между тях, защото те (правилата) могат да са краен брой, но да са сложно свързани и това да развали цялата работа. Така че горното всъщност вече не ми изглежда толкова достоверно, точно обратното :-)

И разбира се - цялата тази работа ще изисква значително усилие - както алгоритмично, така и като разработка. За книга-игра със сложна система не знам дали няма да изисква прекалено много усилия и дали ще бъде смислено.

05 Сеп 2014 01:31
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Topic Author
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95819
systemshock, аз не само съм съгласен с теорията ти, но дори се радвам, че ти я разписа вместо мен ;-) Както и напълно потвърждавам изводите, че при усложняване на системата на играта, цялата система ще се усложни прекалено много и вероятно ще доведе до повече грешки отколкото полза.

А предишното ти мнение ми напомни, че щях да правя точно такъв стек, какъвто описваш, дори съм го направил отчасти, но не го използвам ;-)

Проблемите ми със сейв/чекпоинт/букмарк системите не са толкова от трудна реализация, а интерфейсни.
Ако искам да дам възможност за букмаркване(сейв), трябва да сложа това нещо някъде на видно място, да го забутам в меню е равносилно на неизползване, да го направя на жест с пръст също (освен ако не направя нещо още по-сложно с което да "науча" потребителя да го ползва.), но пък от друга страна не искам да му избожда очите постоянно.
На чекпоинта до който да се връщаш при край, мога по-лесно да измисля място, но се връщам дотам, че трябва предварително да имам схема на книгата, или самия автор да ми посочи чекпоинтите. Дали ще го наричаме чекпоинт, или предишно съдбоносно разклонение, то пак трябва някак да е определено предварително.
Back, back, back, на мен не ми харесва най-вече защото ще трябва да е видимо постоянно (аналогично на сейв...) и ще изкушава играча да го ползва постоянно, или ще го дразни, ако не иска да го използва. Мен например би ме дразнило.

За битките в електронни КИ пък имам съвсем отделни въпроси и мнение, които ще напиша по-нататък.

И пак отбелязвам, че предпочитам усещането при четене, да е като при четене. Това, което е стандарт при компютърните игри, не мисля че е директно приложимо при текстовите. Специално новия стандарт с чекпоинти при компютърните за мен е по-неприятен отколкото добрия стар сейв по всяко време, затова примерно много ми харесва Divinity:Original Sin, мога да си сейвам когато и колкото си искам, има аутосейв. Както и нелинейността, че мога винаги да се набутам при някакви, които да ми убият цялото парти за два хода, или пък с някакви хитрости да бия някои с две нива над мен, за разлика от "стандарта" противниците да се скалират с твоето ниво, или пък играта да те води за ръчичка, да не би случайно да трябва да се замислиш нещо. В off-topic залитнах малко аз....

Roger, roger!

05 Сеп 2014 11:47
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95831
[offtopic]Сега видях Divinity-то и май ще имам какво да си купя на следващата steam разпродажба :grin:[/offtopic]

За съжаление нямам андроидско устройство, за да тествам приложението ти, но тези дни ще гледам да си кача някой емулатор и ще го разцъкам :-)

А ти в какъв формат пазиш съдържанието на книгата?

05 Сеп 2014 11:51
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Topic Author
Отметки, чекпоинти, записки и др. #95832
XML, но съм направил програма(за нормален Windows) с която да се редактира удобно. Трябва да призная, че не съм измислил най-удачната структура на XML-a, но пък с въпросната програма, не е необходимо да се бърка вътре ръчно.

Roger, roger!

02 Авг 2017 10:13
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Отметки, чекпоинти, записки и др. #123594
Мисля че тази тема е почти по повдигнатия от Киро въпрос за отметките.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.069 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (54 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от LethianDreams
    • Today 11:01
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (14 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от kiril_ps
    • Yesterday 16:57
    • Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • 22 Мар 2023 23:12

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg