• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
17 Дек 2020 19:37 17 Дек 2020 19:40 от ze BG.
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Topic Author
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #136986

"Времето е река, то тече от Миналото, преминава през Настоящето и отива към трепетното Бъдеще! Искал ли си някога да надзърнеш там? С тази книга-игра твоето желание ще се изпълни! В "30 минути в Бъдещето" ТИ си Момчил Балев - начетен младеж, растящ в желязната хватка на Студената война. Този бряг на Времето, в който ние с Вас ще надзърнем, започва някъде след 1981 година, където героят ти в момента очаква повиквателна, за да служи в Българската Народна Армия...

...Но вместо това, сякаш някак неусетно и мимоходом, ТИ попадаш в едно подземие, където се намира тайната експериментална лаборатория на стар учен, който има важна задача и то точно за теб! Неговите очаквания са големи и са свързани с определен вид "пътуване във Времето", което ще ни разкрие тайните на невероятното очакващо и чакано митично Бъдеще!

Оборудвани технологично - е, да, за България през 80-те! - ТИ, заедно с учения Антон Велев, ще направиш квантов скок към едно ново и неочаквано Бъдеще посредством тази фантастична книга-игра, която както и като никоя друга досега, достига и прекроява пътеките на самото Време!

Странните места и хора, на които ще попаднеш в книгата, се редуват едно след друго: секретни правителствени учреждения, военни полигони, скрити асансьори, откачени другари-агенти от Държавна сигурност, ексцентрични типове от Контраразузнаването, побеснели руснаци от ГРУ, красиви момичета със смарт-телефони от Бъдещето, нощни влакове и все интересни срещи с личности, между които и разговори с хора-полуроботи и всемогъщи създания от самото Бъдеще!

Разбули тайната на "30 минути в Бъдещето" и събери данни и знание относно всичко, което се случи, случвало се е и се случва в България дори и от преди епохата, наречена "Българския преход"! Бъдещето те очаква! Готов ли си?!

Тази книга-игра включва и фактологически речник-гид към онази епоха на безвремие, в който ти предлагаме също да се потопиш и така да откриеш някои фактологии, с които може и да не си запознат, ако ЕГН-то ти е след 2000-та година.... Защото тази книга не е просто игра, а една истинска червеева дупка към и във Времето. Тя ще те пренесе направо там, като ти разкрие истинската страна на това, което всички ни очаква, или може би вече ни се е случило... За да научиш останалото, просто си намери едно удобно местенце, свали този epub, хвани телефона си в ръка и... започни да избираш!"

Линк за сваляне на книгата: biblio.bg/30-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1...0%B2/202063460-63460

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, nixata, dechoto, turbobobi

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Дек 2020 00:54 25 Дек 2020 12:02 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #136987
Еха, все пак имало приятни изненади за Коледа.

Сайтът на книгата, доколкото виждам, е на Ян (с подкрепата на Джордж): www.dungeon-factory.net/
Борис Воденичаров е участвал в сборника "Таласъмия 2002", ако е същият, разбира се - по случайност го имам, ще е интересно да се види какво е написал и там.

Модерация: Дискусията относно това дали може да се публикуват тук файла на книгата е преместена тук: knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/6043-30

19 Дек 2020 08:56
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
Topic Author
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #136999
Започвам с това, че този анонс никак не прави услуга на книгата, която е значително по-добра от анотацията си.

Литература: Текстът (на книгата) всъщност е доста приличен. Да, не е някакъв своеобразен връх в литературата, но в по-голямата си част за мен беше приятен за четене. Спокойно бих казал, че е по-добър от поне половината от издадените на хартия книги-игри от новата вълна. Ако беше кандидатура за ПГ спокойно бих гласувал, че трябва да влезе. Има и приятни хумористични моменти в изказа. Леко неприятно впечатление ми направиха идеологическите, расистките и хомофобските вметки в книгата, но не развалят цялостното впечатление, тъй като (първо) не са прекалени и (второ) разказът се води от първо лице и са напълно оправдани като част от характера на главния герой. На моменти си личи липсата на сериозен редактор, можело е някои неща да бъдат изчистени. Авторът се опитва да предаде атмосферата от 80-те в България, но понякога си личи, че го прави от позицията на настоящето, а не както би говорил/писал човек в 80-те. Разбира се това е съвсем нелека задача и е нормално да не успява напълно там. Все пак като цяло се е справил доста добре с литературната част. Ако човек си е изградил очакванията само от постовете на Rahvin, мисля, че ще бъде изненадан.

Игра: Правя уговорката, че написаното в тази графа е без да правя подробен анализ, схема и със съвсем малко разглеждане на алтернативни решения, което ми беше неудобно на електронен носител, така че е възможно да съм се заблудил. "30 минути в бъдещето" е по-скоро интерактивна повест. Няма показатели, няма сложни сметки, използвани са единствено кодови думи. Използван беше зар веднъж. (Между другото намирам за лоша практика използването на игрова механика еднократно в дадена книга. Тук можеше да се намери по-елегантен вариант.) Решенията на читателя изглежда не променят сериозно основната сюжетна линия, по-скоро дават някакви нюанси и различни кодови думи, които влияят на оценката накрая при успешно достигане до финал.

Тема/идея: Тук "30 минути в бъдещето" блести. Мисля, че за пръв път имаме книга-игра, чието действие се развива по време на комунизма. Погледът към настоящето като възможно бъдеще е свежо и оригинално. История в историята, на която ставаме свидетел накрая, също ми хареса доста и човек аха-аха да повярва, че цялото нещо е истина. Сюжетът е динамичен и не оставя читателя да скучае. Имаме щипка любов, тайни служби, научна фантастика. Някак цялостното усещане е все едно четеш соц. фантастика, което предполагам е търсен ефект. Палци горе по този показател.

Като цяло за мен "30 минути в бъдещето" беше приятна изненада, която бих искал да видя на хартия през 2021 след известна редакторска (и тук-таме коректорска ;) ) работа, както и с по-яка корица.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, nixata, Monevwww, the_arsonist, Stayfun

25 Дек 2020 12:58 25 Дек 2020 13:26 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137035
Първо е важно да се уточни какво е "30 минути в бъдещето" и, естествено, както всичко останало в този пост е само лично мнение, а не меродавна присъда. За мен това е "интерактивен роман", като нивото на интерактивност е такова, че създава у мен съмнения дали въобще е писан интерактивен, или са добавени разклонения и някаква игра в последствие (бих заложил на второто). Сюжетът се развива сравнително линейно с известни нюанси в разклоненията. Интерактивността не допринася особено за произведението, тъй като най-често дава или слепи избори, или шанс да се пропусне някакъв момент. Това не отнема от стойността на му и не добавя много, но ключовото е, че е за хора, които ще харесат литературата в него, а няма да търсят игра.

Второ, анотацията и корицата правят много лоша услуга на произведението, тъй като създават тотално грешна представа за това какво е вътре. Все едно да сложиш на "Архипелаг Гулаг" корицата на "Пипи дългото чорапче". Много несериозно, по-добре да нямаше. Книгата е много сериозна като тон, фантастични елементи, с голям акцент е мирогледът на героя (или по-скоро на автора?) по политически и социални въпроси. Илюстрацията не е лоша сама по себе си, дори напротив, просто стилът на илюстратора не подхожда на съдържанието. Щеше да е готино да има някаква корица в ретро-соц стил, според мен.

Литературата
Като научна фантастика, няма да преувелича ако кажа, че това е едно от най-интригуващите произведения на български автори, които съм чел (не са много, но все пак, за мен "30 минути в бъдещето" трябва да бъде прочетено от всеки, който се определя като фен на българската научна фантастика). Идеята е изключително интересна и се надгражда от началото до края на произведението. Тези пътувания в бъдещето се редуват с (много по-дълги) сцени в комунистическа България и частично развитие на персонажи, излагане на политически възгледи през устата на един или друг герой. Това, което най-много ми липсваше в сюжета (а и като игра) е някаква цел на героя, някаква борба, участие от негова страна. До голяма степен той се носи по течението, воден от сили, много по-големи от него, и някак си е пасивен слушател и наблюдател на случващото се. Малко след средата книгата става и малко по-фрагментирана, отколкото ми се щеше, а накрая препуска. Има епизодичен акцент на герои, които нямат особена роля и бързо се захвърлят (да, като в истинския живот, но в роман не е добра практика), има някакви глави с описан студентския живот на героя, който няма никакво значение - често няма ясен фокус и важни неща са претупани, маловажни - разтегнати. Имаше много потенциал за по-стегнат сюжет върху романтичната линия, върху агентските истории, върху ползите и трудностите на научното откритие и т.н., но вместо това имаше само парченца от това. Искаше ми се да не е така пренебрегната и стойността на цялото откритие - мисля си, че това никога не би било така неглижирано, а следите и хората, оставени на произвола - не мисля, че това би се случило през соца или когато и да било. Като плюс от този подход бих посочил, че хаосът и объркването е добре пренесено от героя върху читателя, в положителен смисъл.
Spoiler - не чети.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Това с агентите, дето ако не им отвориш вратата и изчезвад вовеки беше wtf... Ако ще се пуска такъв сюжетен елемент, нужно е много повече развитие - така седи несериозно

За да не остане някой с грешно впечатление, въпреки недостатъците, романът е много интересен.
Относно стила, силният цинизъм е както основният плюс, така и в някакви моменти малко понагарча, когато ти се иска героят най-после да прояви някаква емоция за дадена сцена, да има някакви цели, а всичко пак е цинизъм или сарказъм. Често има хитри и смешни попадения. Понякога, най-вече във втората половина на книгата, героят изглежда неприятно тесногръд, черноглед, апатичен и дискриминиращ, но това си му е образът.
Прочетох всичко, от предговора, есета, речник до послеслов - и то с най-голям кеф. "Опаковката" на произведението с авторови думи работи наистина добре и подсилва самото произведение.
Относно редакцията, Никола е прав - някои изречения и мисли (особено във втората половина) са почти нечетими и неразбираеми - напомнят на форумен пост на Рахвин, от тези, в които не може да се разбере какво иска да каже, предвид че 90-95% от произведението е на доста високо ниво, макар и с нетипичен изказ тип "мисловен поток" (което е по-скоро чар на произведението, отколкото недостатък).

Играта и структурата
Играта, както казах горе, е малко залепена върху романа. Основно вземаме кодови думи за точки; в един момент се появяват някакви точки за 10 глави и после безследно изчезват. Даже не разбрах дали са предвидени като две различни метрики, или грешно се наричат по различен начин - притеснение и раздразнение - не са въведени никъде като правила или нещо, просто в някакъв момент изведнъж трупаш точки в един показател, после пък намалих от другия 4 точки, без въобще да знам за него или да имам натрупани в него.
Има някакви сцени, в които при грешки можеш да умреш, но и те са сложени просто ей така и са като тиранозаврите - ако не гледаш към тях, ще си отидат, без да те забележат - въобще няма никаква консистентност. Произведението има огромен потенциал за интересни избори и игра, но те не са реализирани, именно за това споменах, че според мен не е и мислено/писано за игра.
Точкуването накрая не е лошо, би имало още повече стойност на хартиен носител, където с кеф бих направил един бърз втори прочит да видя кои са тези ключови места, които съм изпуснал. За цялостен втори прочит непосредствено след първия не мисля, че книгата е подходяща (което не е минус, а особеност), защото е доста дълго и огромната част ще се повтаря, а и трудно ще се намерят всички такива местенца, които иначе са любопитни и знам, че доизграждат историята. Като излезе на хартия, ще я повторя със сигурност на десетопръстната система.
Като готин плюс бих споменал разчупването на началото/речника/предисловие/послеслов с избори кое кога и колко да четеш - това е хитро използване на интерактивния формат.
Като минус бих споменал мързеливото вписване насред епизодите на неща от сорта на "Ако имаш еди си каква кодова дума, веднага иди до края на епизода и задължително избери третата опция". Това е несериозно за дигитален формат, няма причина да не се раздели на епизоди една такава ситуация и разклонението да е край на епизода.
Издразни ме и това, че ми беше отнет един ключов избор, заради кодови думи, които не би следвало да ми го отнемат (кодова дума Колаборационист), но това е дреболия - просто лоша практика.
Като най-голям минус бих посочил неиздържания сюжет спрямо разклоненията. Моят герой знаеше и говореше за неща, които въобще не бяха се случили в моето разиграване и то говорим за изключително ключови елементи. Тук ще дам примери, моля не ги четете, ако не сте чели произведението:
EPIC SPOILERS - НЕ ЧЕТИ
- Началото на романтичната линия. В един момент просто разбрах, че ме чака и сме връзка с героинята, а въобще освен някакви повърхностни задявки не съм стигал до успешното ѝ зарибяване;
- Обсъждане на цени в бъдещето, които не съм видял и безсмислени разговори, които в моето разиграване не са се случили (само се разхождах пред дискотеката и гледах в тази сцена);
- Разбирането за връзката между пътниците и приемниците (това в моето разиграване не го е установил героят, но в последствие го знаеше и се знаеше от камара народ освен от него);
- Информацията за семейството на героя в бъдещето;

Това е трудност в писането на интерактивна литература, особено силно-сюжетна такава - като пишеш даден епизод той да е адекватен за всички възможни стечения на обстоятелствата и в тази книга това е тотално, тотално счупено. Ама в крайна сметка мигваш два пъти на парцали като ти се поднесе такава неконсистентност, приемаш я за даденост и продължаваш нататък.
Дреболия - номерата на епизодите са излишни в дигиталния формат, не знам защо ги има в книгата.

В заключение
Въпреки немалкото си проблеми и пропуснати възможности, за мен "30 минути в бъдещето" е една от най-интересните наши книги-игри и емблематична за интерактивната литература. Темите в нея са сериозни, ориентирана е много твърдо към възрастна аудитория и като цяло не мога да се сетя за по-сериозна книга-игра от нея. Много приятно ме изненада със стила и нивото си още като я почнах и за втори път като разбрах, че е на Рахвин; не знам дали това е комплимент или обида, просто съм честен - не бих очаквал, съдейки по държанието, което показва във форума, че може да създаде нещо с такъв мащаб и идейност. Книгата е (много) нешлифован диамант, който със сигурност няма да допадне на всеки - трябва да ви се чете такъв роман, да не сте се настроили за стандартна книга-игра, да не ви подразни прекалено гледището на героя или изказът на автора, които не са за всеки вкус, но за мен са интересни. Интерактивността като добавка върху този роман за мен разчупва приятно и допринася за потапянето, но пък е повредила малко консистентността му и има шанс да скрие за читателя иначе много интересни елементи от историята. Все пак се радвам, че е книга-игра, чете се по-леко така, но е трябвало (трябва) още много работа да се оправят проблемите и да се доизглади текста (като минимум), да се използва целият потенциал като история и да се доразвие играта (като максимум) - надявам се, че авторът и екипът му имат сериозността да оправят и надградят нещата, особено ако ще запечатват на хартия написаното.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ze BG, nixata, the_arsonist, lordbulb

25 Дек 2020 19:01
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137037
Преди четири години седнах да пиша сто епизода игра за Призванието макс до 120 епизода.
Седнах, писъх и имах към 70 епизода. Там зациклих напълно.
Значи към второто пътешествие трябваше Велев да го разкрият отговорни другари и да се опитат да ги арестуват. Велев и Момчил щяха да бягат през един тунел който свързва жп гарата и военния телефонен бункер (мисля че е така) и щеше да има край.
Нещо не ми хареса идеята обаче. Биеше на кухо.
И така зарязах работа като мислих за други работи. Имах и пак въртопи да ми се случват, висшето образование редовна форма и работа са страшни мъки.
След две години взех да си нося лаптопа малкия в колежа и там пишейки на български правих добро впечатление, ге не можеха и да ме хванат щото бях в час с тематиката по принцип.

През изминалото време бях завършил голям цикъл книги за СССР и история на Европа. Английската гледна топчка е за победа след финален удар над Хитлер, а Руснаците са били германците заради зимата и калта, просто онези са се изморили и прочее. Тоест разбрах че всеки пише история в книгите си и тая история иди я разбери, може да ти бие на кухо ама като няма друга четеш тази която има.
После прочетох един гениален роман, може би за мен най добрия на Кинг ,,Сърца в Атлантида,,.
Там е успял някак да вплете най тъпата си поредица с Кенеди, с пътуване в Бъдещето, с еноция, с игра на карти, с лоши отрепки и прочее. Много силмно ме повлия, целия роман. Мисля че гончетох втори път година след това.
Като се върнах да пиша, реших да покажа реалната политическа обстановка в соц България.

За тая цел изчетох Марков, За Фердинанд мемоарите на учителя по Български, някой апокрифни четива, банкера Буров и прочее. После бая почетох А. Суворов, разбрах как по дяволите е функционирал съветския съюз и политиката като цяло.
След това на тази основа от 70 епизода почнах да пиша отново. Това породи някой неразбории.
Получи се много добре да изобразя БНА (колко спомени четох из форумите колко си спомнях и аз) след това Спецназа и политиката.
Тая задача не е лека и знам че съм прекалил с текста, идеята беше да се опише оня живот при това с възможно най големи подробности.
В началото имаше две оценки, които бяха предвидени за 100 епизода, нямаше логика да ги използвам после, а те бяха сложени там заради изискването да не пиша интерактивен роман, а кнога игра и трябваше да има точки.
Съжалявам но мисля стори нередно да ги махам след като ги бях сложил, а щеше да има едно преправяне бе ми се мисли.
В третата част бързах да я напиша, редактора трябваше да ми оправи неяснотите ама катл нямах шест месеца за повторна моя редакция явно имам бая дупки за запълване.
Опитвах се да не се издъня но животът ме завъртя и имах дълги периоди на спиране.
Та в третата част сложих всички теории на ъъъ конспирацията и не толкова които знам.

използвам момента да ъплоадна докато съм в град

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

25 Дек 2020 19:09
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137038
Редактора ми предложи да има +20 кодови думи с оценки, което приех.
Формата не поддържа дневник, аз направих ама Ян трябва да го качи, защото епъб не го подържа илиот сорта.
Речника трябваше да е отделен, но и така става добре.
Нов формат, история като игра, нямах намерение да има битки и да се замислим какво губим клгато печелим и какво печелим когато губим.

Тече всичко тече времето няма бряг и ни влече няма как.

Исках главния герой да го влече времето подобно на моя и вашия живот, защото никой не ме е питал дали да събори СССР или НРБ, никой не ме пита дали 122 лв е ок заплата през 2001, така както никой не ме пита и сега кое ми допада и кое не. Главния герой няма. за цел да бъде харесван или да бъде съжаляван той е продукт на своята епоха, направил е най безумното приключение в живота си и това нищоне му е донесло.

пс Имах идея за дълга сюжетна шиния с Шин Бет само дето тя беше в ония първи 70 епизода...

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

25 Дек 2020 19:23
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137039
В даден момент след може би няколко месеца ще седна и ще оправя целия текст. Картинката на корицата имаше за идея да покаже експеримента, сшоред мен е добра за книга игра. Ако бях сложил соц идея...
вижте благодаря за коментарите между другото, но в бг има страшен проблем с соца още от пърия разказ на Алек Попов Вагинатора мисля или от сорта. В бг и в ссср хората си мислят че комунизъма е нещо като недоносче.... еми не е. Просто системата нямаше как да победи в пряко военно сражение, затова и се разпадна, много хора бяха излъгани че има мутри инпрочее едва ли не хаос.
Аз съм написал кой на практика командва държавата от 1990, предполагам че сещате кой е Войко точно и затова съм се опитал да избягам от клишета на всяка цена. Пионерчета, чавдарчета, партизанин това са ала бала, ако ви е интересно вижте какво е Плановик по отбраната и ще разберете какво имам в предвид, щото като ремонтират моста в центъра трябва да заобиколиш на 3 км на ляво или 3 км на дясно и почваш да си задаваш въпроси, защо е така и отговорите идват сами.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, George-AL

01 Ян 2021 16:00 01 Ян 2021 16:00 от kartacha.
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 98
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137076
Както Торо и ze BG са отбелязали, във втората част действително се усеща спад. Повествованието става по неконцентрирано, а играта още по-линейна. Аз нямам против книги игри, в които "смисълът" на изборите да се изразява в малко по-различен flavour text, не заради това критикувам втората половина. Просто има осезаем спад.

Въпреки това тази втора половина е значително по-стегната и по-добра от втората половина, която четох преди година, когато Rahvin пусна книгата в конкурса ми. Не мога да предложа толкова добра и подробна рецензия колкото предходните коментирали, но мога да предложа перспективата на човек, който е чел книгата и в далеч по-незавършена фаза.

Подобрения, които адмирирам:
- Езикът е доста олекотен на места (визирам най-вече език на омразата). Доколкото това е част от характера на героите, в оригинала имаше места, на които ми беше поприседнало. Тези, които най-явно си спомнях, са отстранени в редактираната версия
- Разкарани са излишните механики с точки (имаше два показателя, чиито имена не помня). Заменени са с кодови думи, което е доста по-добре. На практика двата показателя играеха сходна роля и преди това. Имаше много малко проверки и промени по тях в хода на играта. Настрани от това, ако ще да е прекалено съсредоточаване върху формата, в толкова тежко наративна книга игра по́ ми пасва да има кодови думи отколкото числа
- Има преструктуриране на "финалните разкрития" от последните пътувания във времето и разговорите с хората на бъдещето, които не мога да посоча с пръст, но определено краят е много по-задоволителен и ясен

Неща, които бих променил:
- Въпреки че имаше корекции и в това направление, не бих смесвал редовете, в които се предлага избор, с повествованието. Имах уникалната задача да чета играта пред публика и е възможно проблемът да не се транслира при самостоятелно четене наум, но на моменти ми беше много трудно да проследя мисълта на автора. Мисля, че щеше да е много по-леко за четене и игране, ако размислите на главния герой относно опциите му и презентирането на въпросните опции бяха разделени
- Нещо във втората половина. Тя е значително по-добра от оригиналната втора половина, но все още е спад спрямо първата. Може би романса, както каза Торо, макар че това не е по моята част, може би повече концентрация върху героите, които ни интересуват, и по-малко занимавки с епизодични персонажи, може би някакво развитие на основния персонаж (който действително е доста голям пън)

Като цяло:

Още при първите си прочити намерих доста достойнства в "30 минути в бъдещето" и те са подчертани след редакцията, която тя е претърпяла. Много се радвам да видя така подобрена версия на книгата игра. Тя все още има своите проблеми, които изискват адресиране, ако авторът реши да се занимава с нея допълнително. На мен лично ми хареса корицата, но това е направление, в което множество пъти съм се различавал от масата хора. Много често, когато ми харесва корица, тя не се харесва на повечето и обратното. Мисля, че дори в този си вид "30 минути в бъдещето" има основание да бъде разпечатана на хартия и поздравявам автора и редактора за свършената работа.

"Код за достъп"
Книги игри онлайн
Ревюта на "Призвание герой" разказите
"Печелившата ръка"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ze BG, Rahvin, George-AL, the_arsonist

15 Ян 2021 14:13 15 Ян 2021 15:22 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137222
Прочетох и аз „30 минути в бъдещето“.
За разлика от някои коментирали преди това, аз не бях изненадан, че Борс (Rahvin) е изкарал това ниво на текст. Отдавна съм коментирал с тях, че той може да пише грамотно, а форумните мнения са му нащракани явно от таблет или телефон и затова често са доста несвързани и с грешки. Като текст мисля, че нивото е по-високо от средното за Новата вълна. Стилът е приятен, чете се лесно, а и определено успява да пресъздаде успешно атмосферата и мисленето от онези времена. По тази линия като критика ми е това, че често размислите и разсъжденията на главния герой Момчил са по-скоро такива на автора и са от неговия житейски опит и светоглед, а не на самия герой, който е на 18 и живее в комунистическа България. Историята е доста увлекателна и определено ми хареса много. Единствено частта в началото в казармата ми се видя доста разтегната и с прекалено много детайли и обяснения, които може спокойно да се посъкратят. Ако на някой му дотегне книгата, има голям шанс да е точно там. Откъм игра има доста какво да се желае, но тук е важно да се отбележи, че книгата си е интерактивна новела, а не точно книга-игра. Единствената „механика“ кодовите думи е за финалната оценка на играта. Но си има неща за изглаждане. На две места „умрях“ заради избор, който си беше 50 на 50 (или поне аз не видях някаква подсказка“. Слагам ги в спойлер:

Първият път книгата свърши за мен, когато пред баща ми се направих на ударен, че незнам, че са ми зачервени очите. Вторият път беше след като ни нападнаха в казармата и трябваше да избера при кой да изтичам - при Велев или Горанов. И в двата случая не мисля, че имаше нещо, което д ами помогне за правилния избор.

Въпреки това си беше удоволствие да я прочета. Ще е хубаво да излезе на хартия, но малко редакции преди това няма да са хич излишни.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, ze BG, Rahvin, George-AL, Nedelcho Bogdanov

15 Ян 2021 14:52
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137226
За разлика от повечето коне с капаци тук и аз никога не съм се съмнявал в интелигентността на Рахвин. И хумора му е на високо ниво, поне спрямо моето разбиране. И още като беше пусната темата, знаех, че това е неговата книга и не се изненадвам от положителните коментари. Но няма да я прочета, докато не я видя на хартия в Призвание Герой 10

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin

15 Ян 2021 17:24
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137230
Благодаря Никса и Неделчо ще си взема бележка за тези епизоди, може да сложа механика с кодова дума.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

17 Ян 2021 13:45
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #137247
Ако на някой му се губи време тук има интересна лекция, която показва некои неща от съвремието.

30 Мар 2022 14:03 30 Мар 2022 14:37 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #139869
Буквално преди 48 часа и аз прочетох "30 минути в бъдещето" на Б. Воденичаров и искам да дам своето ревю.

Отдавна не ми е било така приятно с книга. Първо тя съчетава елементи на научна фантастика, дистопия и криминален сюжет (героят разследва какво ще се случи в бъдещето, като информацията е на час по парче) Темата е съвременна, но по един интересен начин. Направен е опит да бъде видяна съвременна България през очите на нашите деди в близкото минало. Текстът има и познавателна историческа стойност. Сетинга е чудесно изграден и отговаря на реалността с характерните за нея идеологически надъхвания, като същевременно към края става ясно, че те са морално необосновани във времето
Въпреки че героят няма възможност да промени бъдещето, "30 минути в бъдещето" е с огромна преиграваемост. . Сюжетните разклонения са безброй много, а въпреки това играта е дълга. в играта има доста хумор - например намигвания към действащ доскоро политик, който в книгата е съвсем млад (пожарникар мевереец, спи гол - сетете се кой е;) ); също така е споменат и Ивашутин лидер на ГРУ от 70-те и 80-те години, а има и други препратки. Май забравих да спомена, че действието се развива в България- имаме доста малко книги-игри в които действието се развива в България, на прима виста се сещам само за "Убежището" на Слави Ганев и няколко книги-игри на Красимира Стоева. За разлика от мнозина ми допадна, че нямаше някаква механика, а се разчиташе на изборите, като тип интерактивно решение. Съвсем не съм съгласен, че това не е книга-игра, игрите от типа "Избери своето приключение" се водят книга-игра, а и там няма механика.

За разлика от Зе Бг на мен ми допаднаха свалките и сексуалните флиртове, както и идеологическите подковавания, които са съвсем на място в сетинга -предвид времето и мястото което се развива. Впрочем играта предлага възможност да обърнеш по-голямо внимание на Ивелина, или по-малко. Като цяло играта не разчита на механика, а на равностойни избори, повечето от тях - информирани ( с няколко изключения).С времето натрупваш кодови думи, които не променят хода на самата игра, но имат отношение към оценяването - предпочитам от мен прийом. В играта се използва веднъж зар, съвсем накрая, но това не е направено толкова с цел въвеждане на някаква механика, а с цел по-висока преиграваемост .Със същия успех авторът можеше да ти даде да си избереш от няколко епизода.

Литературата е много по-добра, от половината книги-игри в Новата вълна, а предвид, че не засякох някакви бъгове, явно е по-добра и от повечето от Старата вълна.
За електронната версия мога да кажа, че хитро е намерено решение, как всички кодови думи ти се записват автоматично отстрани, така че лесно можеш да си сверяваш часовника.
Освен това винаги съм одобрявал, когато неизползваните епизоди се скриват. Като цяло това за мен това е чудесна книга-игра и считам, че Лисичков ако ще пише "Чавдар" може да я използва за пример

Не видях никъде език на омраза, във всеки случай не повече от "Хлапето"
. Възможно е текста да е изчистен. Има едно -две споменавания, че на единия герой дъщерите са превърнати в елитни к---и и неща от тоя род, но това част от колорита на играта. Така са мислели навремето.

Иначе една от малкото ми критики - финала е претупан. Героят прекарва много време в експерименти с военните и изведнъж бам - идва 10 ноември и с героят се вижда с останалите в групата чак след 20 години. Изобщо не получава възможност да промени бъдещето, например ако тръгне с Войко и после го убие или ако се възползва от знанията си, за да забогатее като предвижда бъдещето.
Другата ми критика е, че бих предложил да се опростят обясненията преди и след книгата. Тя така или иначе е насочена основно към възрастни, не е нужно да се обяснява какво представлява социализмът надълго и нашироко.

Едит - не знаех, че автора е Рахвин, поздравявам го. Издигна ми се в очите. Предвид нивото което поддържа във форума не очаквах толкова добра книга от него. Предполагам, това говори лошо за форума - не можем да извадим съдържателен разговор с Рахвин тук, та се налага да напише книга, за да ни покаже какво може.

Втори едит - щом е Рахвин, нека ми отговори на един въпроса, на който не можах да си отговоря
Към края на приключението има един епизод. Ако имаш КД колабороционист, тръгваш с Войко дори да не искаш, а иначе може да не ти тръгва с него и да го отсвриш, за да продължиш в експеримента. Не е ясно какво става, ако нямаш КД колабороционист и все пак искаш да тръгнеш с него? - възможно ли е? Принципно програмата не ме спира, но не знам дали е бъг или така е замислено. Благодаря.

Истината ще те направи свободен

30 Мар 2022 14:38
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #139870
Здравей, Джордж. Явно си разбрал основната идея на книгата.. опитвам се да опиша:
епохата
времето
различните преходи между епохите
някакви малки неща от бита
теории ма коснориацията които са истина и такива които са лъжа
религията
вярата
такива неща, които не се срещат в книги игри, защото са детски и там има бой и загадки и в крайна сметка ала бала...

Бъдещето е постно защото е много трудно да се пише достоверно за него....
Аз искам да като пиша реална книга да е реална , без фантастики. Как се променя бъдеще? Написал съм и това в примера за Потока на времето.
Не можеш.сам да го промениш лесно, дори и много хора да ти вярват. То и сега като казваме че финансовата система е схема на Понци има закон в който нямам право да коментирам бнб, банките и прочее освен ако не съм достоверен. Тоест аз виждам колата която лети към пропастта ама нямам право да казвам че ще се разбие щото обществото вярва силно в безумия и е подсъдимо да кажа, че един ден всичките ви спеатявания ще са вятър и мъгла... същата работа и за соца Джордж.
Главния герой се носи по реката на времето, нито е силен, нито е много умен, нито е Супермен... обикновен девствен младеж, който иска да узнае в какво се е забъркал и цялата лудница около него го кара да иска да избяга от нея възможно най бързо.

Ако предскажеш Чернобил и те вкарат в лудницата вярвай ми ще си мълчиш после двайсет години...

Ето след книгата имахме една псевдо памдемия, ако бяха измрели 5 процента от световното население разбирам ама тука не е така, та ситуацията е по страховта от това което допусках.
Инапе очаквам това Бъдеще...

Редактора измисли кодовите думи...
За да се провери как си играл, обсъждахме коментираме... аз с кодови думи мразя да играя... Джей Джей свърши супер работа в електорния формат, може да се каже че беше втори редактор.
Мисля да пооправя варианта но ме мисля че мога да я издам на хартия, тази ки е правена да е електронна.
Поздрави.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, Etom

30 Мар 2022 14:52 30 Мар 2022 14:55 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
30 минути в бъдещето - Б. И. Воденичаров #139871
Да, основната идея я схванах. Няма да се правя на политкоректен, за мен е очевидно, че някои неща като сексуални намеци, идеологическо подковаване и т-н. са в духа на епохата. Точно затова ти предлагам да опростиш текста преди и след книгата- Следговора например. Според мен книгата е доста сериозна, ориентирана е към възрастна аудитория, а хората около и над 40 години имат поне основна представа от комунизъм.
Принципно има възможност да промениш бъдещето. Героят има информация чрез която може да престане да е пешка. Може да залага на мачове, чиито резултат знае и да забогатее. Има вероятност да тръгне с Войко и да стане част от антуража му, т.е. да се издигне в обществото или пък да го убие. Чернобил не можеш да предксказеш, защото тогава все още има як контрол над информацията, но впоследствие би могъл героят да се яви в предаване за екстрасенси и да набере популярност. Все пак отчитам, че и в "Бунтът Понтияк" на Джордж не променяш историята, но в такъв случай финала на практика е излишен По мое мнение е трябвало или да свършиш с отворен край, когато идва 10 ноември спират с експериментитите или да удължиш съществено финала. Други критики - нямам.

Лично на мен някои "намигвания" (Ивашутин - шефа на ГРУ, Войко пожарникаря- мевереец, който спи гол) и пр. ми бяха много забавни.

ИЗненадан съм много приятно, като разбирам че автора си ти. Признавам - не очаквах.
Поздрави.

Истината ще те направи свободен

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (86 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Хаджиев
    • Today 21:10
    • Търся да купя Ледената Цитадела (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от logus
    • Today 17:31
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (13 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • 18 Мар 2023 01:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg