• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Дигитализиране
/
Нощта на Върколака - магистърска теза

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
08 Ян 2016 21:21
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 599
Нощта на Върколака - магистърска теза #111633
Може да се направи и някакъв прост скрипт за хвърлянето на заровете. Просто цъкаш върху картинка на зар и скрипта ти прави рандъм 1 до 6 при което се сменя картинката на зара.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

08 Ян 2016 21:46
gamebooker's Avatar
gamebooker
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
Нощта на Върколака - магистърска теза #111634

Entropy писа: писа:
Преди минутки пуснах сайта, в процес на тестване е. Ако имате някакви забележки и препоръки ще ги взема предвид, при положение че са изпълними в кратък срок :D
werewolfnight.free.bg/index.html

Здрасти,

епизод 191 липсва, така че не може да се продължи.

Иначе поздравления за проекта и успех на защитата!

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

08 Ян 2016 21:52
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1183
Нощта на Върколака - магистърска теза #111635
No site configured at this address

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

09 Ян 2016 10:30
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Нощта на Върколака - магистърска теза #111642
Сайтът изглежда супер и цялата идея много ми харесва! Успех със защитата на дипломната работа и се надявам да останеш във форума и след това - тук дамите сме малко :-)

Подкрепям идеята зарчетата и таблицата с произволни числа да отпаднат в полза на някакъв по-модерен електронен еквивалент. Хич не съм запозната с тази сфера и не зная колко е сложно да се направи, но според мен ще има видим положителен ефект.

С риск да стана досадна и дребнава предлагам следната съвсем лека (и субективна) редакция на един от въвеждащите текстове, като съм пипнала 1-2 запетайки и думички. Много добре и грамотно си беше написан, само че понякога ме гони перфекционизъм :oops: Предлагам го просто като вариант, решението винаги си е на автора :-)

Този уебсайт е разработен като практическа част към магистърската теза "Формати за е-книги", която предстои да бъде защитена на 01.02.2016 година. Всички материали за създаването му са използвани под условията на Creative Commons. Дори въпросната дипломна работа да не бъде защитена, сайтът ще остане, за да радва всички почитатели на Любомир Николов, "Нощта на върколака" и книгите игри. Искам да изразя голямата си благодарност към всички в knigi-igri.bg и най-вече към авторите, позволили книгите им да бъдат дигитализирани и разпространявани свободно.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

09 Ян 2016 12:10
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
Нощта на Върколака - магистърска теза #111643

Преди минутки пуснах сайта, в процес на тестване е. Ако имате някакви забележки и препоръки ще ги взема предвид, при положение че са изпълними в кратък срок :D
werewolfnight.free.bg/index.html
Аз имам забележки. Само към сайта.
1. Във версията, която виждам няма никъде нов абзац в епизодите. Чете се трудно. Всичко е в един параграф.
2. Изборите (линковете) трябва да са подчертани по някакъв начин, без значение с цвят или одебеляване или просто подчертаване, но трябва да се направи.
3. Блокът с текст е разположен в ляво и горе, няма ясни линкове, няма никакво стилово оформление и т.н. и т.н.

Съжалявам, че трябва да го кажа, но цялото изпълнение е направено набързо и напълно аматьорски, нещо като "сега се уча да програмирам".
Не е допустимо, като се има предвид, че в частта "за проекта" пише следното: "Този уебсайт е разработен като практическа част към магистърската теза "Формати за е-книги" предстояща да бъде защитена на 1.02.2016 година...". След като е практическа част към защита на магистратура, не би трябвало да се подхожда толкова любителски. Това е "сайт" на равнище четвъртокласник.

Препоръките са да се направи свесна стилова таблица и да се използва. Прави се за два часа + още толкова време за да се оформи една нормална страница шаблон и да се излива текста на епизодите в нея. Това е изпълнимо в кратък срок... ако авторът знае как се прави.

09 Ян 2016 16:14
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Нощта на Върколака - магистърска теза #111652
Сайтът има слабо usability, за design-а няма да говоря, не ми е силата, но и там нещата са сякаш като отпреди 15 години.
Шарен фон зад буквите, липса на ясна индикация за кликаемост, подредбата дори при на Home-а е без логика (първото нещо е "За проекта" ?!), няма никаква опция за връзка и т.н. Не виждам особен смисъл да има таблица с епизодите, но пък няма никакви базови за една книга-игра неща, като "върни на предния избор" опция, save/load примерно някакъв, промяна на размера на шрифта и т.н.

Бих препоръчал книгата "Don't make me think" като едно добро начало за поне базово навлизане - като оценка бих го определил като добър за човек, който се занимава с web design като хоби.
В заключение ще кажа само, че и по-лоши опити за дигитализиране на книги-игри съм виждал и... успех на Теди :-)

09 Ян 2016 23:25
Entropy
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
Нощта на Върколака - магистърска теза #111660
Здравейте, благодаря на всички за многото отговори.
Сайта изглежда като любителски, понеже си е любителски. Не съм програмист, ентусиаст съм- формалното ми образование е в съвсем друга сфера. За параграфите зная, и ми е голяма мъка, но просто нямам физическото време да коригирам положението за момента (работа на две места, учене, ала- бала), което обаче не значи че няма да го поправя в бъдеще. Критиките по оформлението не ги взимам лично, понеже предпочитанията са си нещо субективно :-) Липсващият епизод го добавих вече. Занапред ще продължа да подобрявам сайта, само това мога да кажа в своя защита...

09 Ян 2016 23:30
Entropy
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Нощта на Върколака - магистърска теза #111661
Само да добавя че всичко е писано на notepad...

10 Ян 2016 00:24
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Нощта на Върколака - магистърска теза #111663
Notepad++ кажи поне :-)
Идеята на критиките е да са ти полезни, мисля че повечето хора тук симпатизираме на интересът ти към интерактивните книги.
Между другото няма нищо лошо да погледнеш как ги правят останалите и да почерпиш идеи -тук там има и онлайн платформи, а повечето приложения са за мобилния пазар, но така или иначе някои от нещата са общовалидни.

10 Ян 2016 00:34
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Нощта на Върколака - магистърска теза #111664

Сайта изглежда като любителски, понеже си е любителски. Не съм програмист, ентусиаст съм- формалното ми образование е в съвсем друга сфера...
Хм... от това оставам с впечатление, че правиш сайт на принципа "играя си". Ако е така оттеглям всякакви критики. Човек все от някъде започва да се учи. Обаче някак си не ми се връзва с встъплението: "Този уебсайт е разработен като практическа част към магистърската теза "Формати за е-книги" предстояща да бъде защитена на 1.02.2016 година...". Може би ни се разминават понятията. Някaк си не възприемам "практическа част към магистърската теза" и "сайт-играчка" в един контекст... може и да греша разбира се.

Ако искаш един съвет за правилно съставяне на параграфите в css файла добави:

.page {
min-width:600px;
}
и страницата няма да се сплесква до 230 пиксела.

В страниците промени:
<p id="borderimg" align="justify"></p> на <div class="page" id="borderimg"></div>

За "нов ред" вместо да слагаш <br> (по-правилно е <br />) ограждаш всеки нов абзац с <p></p>. В стиловата таблица имаш дефиниран параграф.

Първият параграф на всяка страница е <p class="introduction"></p>

П.П.
Аз също пиша всичко на notepad++
Препоръчвам ти да си изтеглиш CKeditor и да пишеш "страниците" в редактора. После копирай html кода, който се генерира. Така ще стане по-бързо.

П.П.
В werewolfnight.free.bg/0ep.html - ето това например:

<p id="borderimg" align="justify">
Драги читателю, <br>
aко все още не ти е попадала книга-игра, трябва да знаеш, че този път авторът няма да
ти предложи чужди приключения. Героят сега си самият ти. В предстоящото приключение
всичко ще зависи единствено от тебе — от твоята храброст, съобразителност и находчивост.
Рисковете са много — но вярвам, че ти ще съумееш да преодолееш всички
препятствия и да постигнеш победа в ледената Нощ на върколака.
<br><br><br>
<strong>Правила на приключението</strong>
<br>
За разлика от други книги-игри, този път правилата са пределно прости. Единственото
което ще ти трябва, е таблицата на шанса [зарове]. В хода на твоето приключение съдбата ти
неведнъж ще зависи от случайността. За да определиш как продължават събитията, ще се
налага да проверяваш шанса си. Това ще става чрез таблицата, поместена в края на книгата.[хвърляне на зарове]
За да изпробваш своя шанс, трябва да посочиш със затворени очи едно число от таблицата.
Така ще разбереш каква участ те чака по-нататък.
А сега е време за самото приключение.
Започни от епизод <a href=1ep.html>1.</a>
</p>

Трябва да изглежда така:

<div class="page" id="borderimg">
<p class="introduction">Драги читателю, </p>
<p>aко все още не ти е попадала книга-игра, трябва да знаеш, че този път авторът няма да
ти предложи чужди приключения. Героят сега си самият ти. В предстоящото приключение
всичко ще зависи единствено от тебе — от твоята храброст, съобразителност и находчивост.
Рисковете са много — но вярвам, че ти ще съумееш да преодолееш всички
препятствия и да постигнеш победа в ледената Нощ на върколака.</p>
<p>&nbsp</p>
<p><strong>Правила на приключението</strong></p>
<p>За разлика от други книги-игри, този път правилата са пределно прости. Единственото
което ще ти трябва, е таблицата на шанса [зарове]. В хода на твоето приключение съдбата ти
неведнъж ще зависи от случайността. За да определиш как продължават събитията, ще се
налага да проверяваш шанса си. Това ще става чрез таблицата, поместена в края на книгата.[хвърляне на зарове]
За да изпробваш своя шанс, трябва да посочиш със затворени очи едно число от таблицата.
Така ще разбереш каква участ те чака по-нататък.</p>
<p>&nbsp</p>
<p>А сега е време за самото приключение.</p>
<p>Започни от епизод <a href=1ep.html>1.</a></p>
</div>

Разбира се това също е много дървено. Правилно е да се започне от изграждане на структурата и стиловете (css файла), а не от попълване на съдържанието и после да се поправя всичко едно по едно.

10 Ян 2016 01:57
Entropy
Асасин
Асасин
Скрий Още
Topic Author
Нощта на Върколака - магистърска теза #111666
В момента ъпдейтвам.
Самата теза е за формати за е-книги. Представям модела "една книга- на един сайт" (измежду много други неща).
Мда, чета какво си ми препоръчал, и аз се преориентирах към <br>- тата. Избягвам <p> неслучайно, а защото съм задала png background за <p>. A png background-a съм го задала, за да се откроява текста върху фоновото изображение.
Мътна и кървава :D

10 Ян 2016 10:30
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Нощта на Върколака - магистърска теза #111668

В момента ъпдейтвам.
Самата теза е за формати за е-книги. Представям модела "една книга- на един сайт" (измежду много други неща).
Мда, чета какво си ми препоръчал, и аз се преориентирах към <br>- тата. Избягвам <p> неслучайно, а защото съм задала png background за <p>. A png background-a съм го задала, за да се откроява текста върху фоновото изображение.
Мътна и кървава :D
Е, както искаш, сайта си е твой, но добрата практика на програмирането предполага background-a да се задава към блок, не към текстов параграф. Виждам в кода на сайта какво и как си направила. По-добре се научи да работиш с блокове. Няма да минеш без тях ако искаш да надскочиш нивото "съвсем начинаещ". По твоята технология сама си поставяш напълно излишни ограниения.

Аз се занимавам с програмиране още от '80-те години от времето на ЕОС (Единна Операционна Система), когато т.нар. ЕИМ (Електронни Изчислителни Машини) заемаха няколко стаи и бяха по-слаби от сегашния ми компютър :grin: . Започнал съм на Фортран 4 и Бейсик. Повече от 12 год. се занимавам с уебдизайн и съм се уверил на практика, че основните принципи в програмирането не случайно са наречени ОСНОВНИ. Силно ти препоръчвам да се съобразяваш с тях, ако искаш да направиш нещо годно за консумация.

Обещавам повече да не давам съвети, освен ако не попиташ нещо конкретно. Няма и да критикувам повече :flag:

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Дигитализиране
/
Time to create page: 0.071 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • Yesterday 21:47
    • Таблица с наказанията на потребителите (64 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от ringlas
    • Yesterday 21:21
    • Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност