• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Събития
/
Национални фантастични награди 2016

Национални фантастични награди 2016

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
11 Май 2016 10:42 11 Май 2016 10:48 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2372
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115461
Краси, мисълта ми беше - който иска да се скара, ще се скара, но да си видяла някой от КИ.бг да е участвал в караницата? Тя изглежда е около някаква дефиниция във FAQ секцията, което за мен е пълно безумие - иначе не знам как са се развили нещата. Според мен пак всички са по-заинтересовани да коментират организацията на нещо, което е всичко на всичко едно пускане на глас кои български фантастики те кефят. Ами ако не е перфектна организацията, какво толкова в крайна сметка, не става дума за конституцията на България. Който да иска да я подобри - съветва или влиза в екипа и това е - чак такива драми да има тежко отсъждане дали да си дадеш гласа или не... ами не зависи от това приема в Рая.

Доколкото знам това ще е едва второто провеждане или поне под такава форма.

Ето и линк към фейсбук събитието:
www.facebook.com/events/1734078993522575/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

11 Май 2016 11:39
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Национални фантастични награди 2016 #115463
Разбирам какво имаш предвид :)

Е, чак пък "тежко отсъждане"! Не съм искала толкова зловещо да ми прозвучи постът. Просто исках да изразя мнение, че не ме кефи достатъчно организацията на нещо, в което с радост и готовност бих участвала, ако беше направено по по-друг начин. Все още може би ще участвам, но исках да споделя някъде какви са ми резервите. Иначе за съветването, още щом получих линка, писах какви са ми съветите към организаторите, и ако някога мнението ми бъде потърсено, бих могла да ги дам в по-разширен и обмислен вид ;)

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

11 Май 2016 12:28
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115465
Следващата година ще се включиш :)

11 Май 2016 17:36
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 61
Национални фантастични награди 2016 #115466
Това е ТРЕТОТО провеждане на наградите, но второ в такъв лайнян формат. Миналата година тия награди се осраха като карпатски вълк на ямболски завой - Драганов с Цитаделата се разкара овреме, а точно ти Торо каза че си е въобразил глупости. Е, глупостите избуяха и накрая стана точно така, както каза той - с купчина изисквания, глупости и простотии Ненов постигнта целта си и най-добър автор бяха детския писателски клуб от Казанлък, (които биха Любчо Николов), като издателство спечели Човешката библиотека (биейки Бард и Артлайн), най-добър преводач Калин Ненов (би Любчо Николов), най-добър превод - Калин Ненов с песента на ханджията (би Адриан с Бурята на Века и Емануил Томов със Светът на Огън и Лед), най-добра книга - антологията За спасяването на света (пак биха Любчо Николов със Сивият път), най-добра художничка едно момиче, дето илюстрирало електронните им издания (тя би самият Пепи Станимиров), най-добър дебют пак тяхна книга и т.н., и т.н. Това са пародии на награди в този им формат. И не - няма да покълне нищо хубаво. Направо да си ги връчват и да не се занимават с глупости.

11 Май 2016 18:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115467
И какво от това - спечелили са не защото е нагласен конкурса, а защото е слабо популярен - ето, ако ти и Драганов бяхте гласували за Николов за цялостно творчество, щеше да спечели, така че виня вас за резултатите :) Това ми е малко като да не идеш да гласуваш и да се оплакваш после, че ни управляват ДПС и БКП.

При такава активност е нормално да няма стойност спечелването им, но ако се разрастне инициативата, ще е по-интересна и адекватна - не виждам защо да не се случи.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Cliff_Burton

11 Май 2016 19:23
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 263
Национални фантастични награди 2016 #115468
Наградите наистина бяха абсолютна пародия. Бранко намесва обаче Драганов и "Цитаделата". Там е нещо много сходно ;)

Последното не го казвам, за да засегна Бранимир. Но за 2015 г. "Автор на годината" се избра с гласовете на 21 човека (няма квота, но толкова са гласували), а още един куп престижно звучащи отличия се дават без гласуване и по усмотрение на Драганов...

Наистина ми се губи смисълът от подобни събития. Освен да се влиза в конфронтации на и без това малката общност, но едва ли това е търсеният ефект.

11 Май 2016 20:34
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1317
Национални фантастични награди 2016 #115472
И едните и другите награди са пълна пародия (И Цитаделата и тези). Едни хора си спретват награди, за да си ги раздадат на себе си. Освен терапевтичния ефект целящ да се самонадъхат, друго няма. Но същото може да се каже и за към 80% от подобен тип награди в България.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

11 Май 2016 22:25
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Национални фантастични награди 2016 #115473
Брат ми много се смя миналата година, когато му показах резултатите.

Избери своето приключение

11 Май 2016 22:46
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115474

nixata писа: писа:
И едните и другите награди са пълна пародия (И Цитаделата и тези). Едни хора си спретват награди, за да си ги раздадат на себе си. Освен терапевтичния ефект целящ да се самонадъхат, друго няма. Но същото може да се каже и за към 80% от подобен тип награди в България.
Ето тук е разликата - между първото и останалите изречения. Всички са видели, че нямат кой знае каква популярност наградите и оттам - малка стойност и никаква обективност. Не мога да разбера какви са доводите на някого да твърди, че целта им е да се раздават на участващите - не виждам нито аргументи, нито логика (защо би му било на някого да печели незначителна награда, която сам си дава), нито виждам основание да се твърди на базата на характера на хората, които участват - по мое мнение това са личности, които са изключително доброжелателни и каквото правят го правят за българскяи фендъм. Това е едно от тъжните неща в България, че никой с никого не може да се разбере, всеки гледа да не се прецака и не вярва в добронамереността на останалите.

От тази гледна точка на доверие в намеренията и потенциала на наградите ги подкрепям и лично аз искам да им дам шанс да пораснат. Наречете ме наивник, ако щете, предпочитам да съм такъв, отколкото противоположния вариант.

11 Май 2016 22:46
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Национални фантастични награди 2016 #115475
Първо, с Драганов гласувахме ТОЧНО за Любчо Николов тогава. Ако имаш на идея да ме разсмееш и развеселиш - да знаеш, че в момента се заливам от смях и се търкалям щастлив и радостен по паркета. Не мога да си поема дъх просто, очите ми се насълзиха, гърдите и корема ме болят чак. То не е веселба и чудо, то не е като нищо друго по света.

Второ - Драганов връчва награди вече 15 години. Как ги прави, харесва ви или не, той поне не занимава целия фендъм със себе и не си служи с високопарни изрази че това е номер 1, най-великото, ти какво направи за тези награди, че сочиш с пръст и т.н.

Трето. Вкарайте мозъците си да поработят малко, в частност Торо. Миналата година Калиновите претенденти във всяка категория печелят общо 87% от наградите. Слочаенос? Най-лесно е да вкараш купчина условия, които да отблъснат множеството, за да остане твърдото ядро миньони, гласуващи под строй. В този си формат наградите са пълен парцал.

11 Май 2016 22:57 11 Май 2016 23:06 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115478
Бранко, не е случайност, просто само хората на Кал са гласували. Това не означава, че вота е манипулиран или че някой е бил възпрепятстван да гласува, макар че си е занимавка регистрацията. Хайде по-сериозно малко. "Купищата условия" са един линк към форум или goodreads и малко търпение.

11 Май 2016 23:04
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Национални фантастични награди 2016 #115479
Когато беше първото издание на конкурса, работата беше един клик. Хората не трябваше да доказват нищо - самият факт за това ги отблъсна, прекалено много хора ми го казаха. Па гласуване на първи, втори тур, не знам си какво, те отделят от времето си, правят го без пари, а вие не оценявате... Но, щом смяташ че наградите в този си вид са добре и ще има полза и ще покълват и прочее шитни - моля. Няма смисъл да спорим - нито аз ще те убедя във вижданията си, а ти мен в твоите - още по-малко. Единствено ще кажа, че нещата ще се развият както миналата година, ефектът ще е същия, ако не и по-лош. Mark my words.

11 Май 2016 23:09
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115480
Не се измятай сега или поне го направи с "не бях прав". Никой не казва, че организацията или популяризацията в момента е добра. Става въпрос за вида лични нападки за целите, с които са направени наградите и т.н.

Ти какво, като си спечелил втора най-добра книга-игра да не си някакъв долен интригант, че и лицемерен в случая, защото критикуваш първия? Знам че не е така, знам че и с Кал не е така. Или аз дето съм спечелил за най-добра компютърна игра - на един човек дето не съм казал да гласува за нея? Същото е с Кал, просто той е единственият, койт достатъчно добре е популяризирал наградите и логично, приятелите му са гласували за него, предполагам без да ги кара.

Ако тази година нещата се провалят, следващата ще има радикална промяна.

11 Май 2016 23:20
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Национални фантастични награди 2016 #115482
Не се измятам с нищо? И не помислям дори за нещо от сорта на "не бях прав". Ако искаш да продължим да се дърляме, нека е утре, че ми се спи на куче и лягам. Това, че съм спечелил там второ място за книга-игра не е факт, с който да се гордея. Колкото до организацията и популяризацията, че не са добри - е, какво повече да кажа? То е ясно. Имаха година време да го оправят, не се случи. Ко прайм?

Само гледайте накрая като се осере пейзажа да изкарате мен виновен, понеже реагирам в момента така.

11 Май 2016 23:35
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Национални фантастични награди 2016 #115484
Няма какво да го спорим, мисля, че си разбрахме гледните точки един на друг вече. Прав си за някои неща, не ги оспорвам, да видим какво ще стане тази година и ще мислим реформите за напред. Според мен ще е много по-добре.
Аз влязох в спора единствено защото не съм съгласен с теорията за лична облага, не съм видял тези хора да се разхождат в джипове със спечелените пари и да водят литерапредавания по БНТ покрай придобитата слава. Ако си стиснем ръцете, че мотивите са добри и имаме общи цели, тогава ще намерим и начини да ги постигнем.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност