• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
New Gaia (The Entram trilogy 2)

• 1
  • 1
12 Фев 2020 12:25
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 763
Topic Author
New Gaia (The Entram trilogy 2) #134360
gamebooknews.com/2019/12/17/interview-ne...-dark-sci-fi-series/
За тези, които не знаят английски, може да се измъчат с моя превод на интервюто със Samuel Isaacson. Според мен, ако не сте чели The Altimer (първа част от трилогията) и възнамерявате да го направите, недейте да четете надолу (има леки спойлери).
41IBdvGsasL.jpg

New Gaia (Нова Земя) е новата сай-фай книга-игра от Самуел Айзъксон (Samuel Isaacson) – авторът на The Altimer (публикувана по-рано през 2019) – чието действие продължава в средата на 22-и век, след откриването на интелигентен извънземен живот. Това второ интерактивно приключение в трилогията „Ентрам“ започва оттам, откъдето приключва историята на The Altimer: побеждавайки извънземното присъствие, сега се възстановяваш в болница в Нова Земя, единственият град на Марс. Подозирайки, че грижещата се за теб медицинска сестра е станала приемник на симбиотичните извънземни, трябва да реагираш бързо.
Изоставен в бъдещето и на чужда планета, като един от малцината оцелели от саботиран от извънземни космически кораб, се събуждаш в болница за да откриеш надвисваща заплаха.
Този оцелял си Ти.
Потопи се в марсианско бъдеще, в което простотата на живота ти на земята е далечен спомен и в което на никой не може да се довериш.
Това самостоятелно продължение запазва мрачното усещане на The Altimer, илюстрирано е по подобен начин и в Нова Земя определено се таи чувство, че не можеш да се довериш на никого (включително потенциално и на себе си) и че последствията от провала ще доведат до пълното унищожение на човечеството.
Нова Земя разполага с много вълнуващи, мистериозни и ужасяващи елементи, включително: бягство от болница, в опит да избегнеш опасността самият ти да се превърнеш в приемник; изплъзване от преследването от мистериозни убийци; повторно съюзяване с оцелели от The Altimer; разследване из града, за да разбереш кой се опитва да те убие и да намериш начин да премахнеш тази заплаха; приключение в скрит подземен комплекс, за да въздадеш справедливост спрямо местен шпионин, който подпомага агресивните извънземни.
Нивото на трудност в Нова Земя е по-високо в сравнение с The Altimer. С обем от 400 епизода, в това второ приключение има поне две места, където ще стигнеш до задънена улица, освен ако не си направил правилното откритие по време на играта си. Всички инструкции за намиране на това изискване в играта са ясно отбелязани в текста. Няма абстрактни логически пъзели, затова и ще бъдеш възнаграден най-вече за внимателно следене на важната информация.
GBN (Gamebooknews) пожела да разговаря със Самуел за неговите книги-игри, надявайки се да разкрие повече за този мистериозен сай-фай свят и за бъдещето на серията, и за да научи малко повече как той построява и подобрява своите интерактивни приключения.

Нова Земя започва оттам, откъдето приключва The Altimer, и все пак е самостоятелна история. Как това проработва по отношение на времевата линия от събития и изискването да предоставиш на играчите разбиране как функционира този твой свят?

Заключителната сцена на The Altimer е сцената, с която започва New Gaia. Последната нишка в The Altimer оставя отворена възможността за още екшън и това се представя незабавно, така че читател, току-що завършил Altimer, може да прочете раздел 1 на Нова Земя с чувство за приемственост.
Новите и завърналите се читатели могат да прочетат в специален раздел резюме на историята досега и да се запознаят с основните факти и герои, а в цялата книга има препратки към детайли от предишната книга, за да не изпада нечестно читателят в неблагоприятно положение, ако не е чел the Altimer.

The Altimer беше описан като мистериозен хорър – продължава ли в същия дух и доколко мрачен е сюжетът и стилът на писане?

Мисля, че етикетът Хорър приляга добре на The Altimer, тъй като в по-голямата си част изследваш космически кораб, пълен с чудовища в мрака. По-дълбоката мистерия обаче е във въпроса на кого можеш да се довериш и тази нишка продължава и в Нова Земя. Всъщност има място, по време на играта в Нова Земя, в която имаш шанса да обвиниш избора си на герои, а моят тестер стигна дотам, че да обвинява персонажа, който е поискал обвинението и в крайна сметка започна да губи доверие в себе си - чувство към, което определено съм се стремял

Хората продължават да използват думата „мрачна“, за да опишат Altimer, и това беше една от първите думи, използвани от тестъра. Не съм сигурен какво точно се има предвид в “мрачна” и вероятно не бих използвал тази дума, за да я опиша аз самия, въпреки че вероятно има основателни причини за това. Със сигурност има високо ниво на заплаха, включително и евентуално от най-близките ти, така че смятам, че стилът в основата си е такъв, при който се колебаеш да не направиш грешен избор, в случай че ще има тежки последици. В книгата също има и ясни подсказки относно състоянието на обществото и политиката, включително голямото неравенство и важните изменения във властта, което сякаш клони към антиутопия. Въпреки това под повърхността се крие силна надежда - мога да гарантирам щастлив край за тези, които са точни във воденето на бележки!

Промени ли се трудността или преживяванията пред играча в New Gaia в сравнение с The Altimer?

Нова Земя със сигурност е по-трудна. Този, който е добър в отбелязването , използващ няколко пръста като отметки, вероятно може да завърши The Altimer от първи път, може би втори. Това обаче не е така с Нова Земя. Има няколко места, където пропусната кодова дума или скрита улика ще те доведе до задънена улица, така че бих казал, очаквайте да умирате много повече.

Основните премеждия пред играча са сравнително сходни; системната механика е идентична, предизвикателствата в разговорите с други герои са подобни, а кодови думи се използват по същия начин.

Ще подчертая три ключови неща, които New Gaia добавя към преживяването. Първо, тя е 400 епизода, а не 300, така че дължината и сложността му се възползват от това разширение. Второ, рискуваш в началото за съжаление да станеш приемник на симбиотичен извънземен, което след това се отразява на някои от действия ти и отключва допълнителна част от приключението, за да се реши този проблем. Трето, в един момент от книгата може да се наложи да се ориентираш в лабиринт при времеви ограничения, така че добавих нов индикатор - ВРЕМЕ, за да проследя колко време ти отнема, и това добавя приятно ниво на допълнителен натиск върху читателя.

Разкажи ни малко повече за градa Нoва Земя. Някои от неговите уникални и интересни характеристики и как се е развила технологията?

Най-отчетливите визуални особености на града са, че всички негови сгради са много високи и целият град е свързан с мрежа от мостове и взаимосвързани тунели, които транспортират хората из града в обществени совалки. Улиците му винаги са пълни с пешеходци, а единственият транспорт на улицата е този на спешните служби или превозни средства, частна собственост на свръхбогатите.

Отделно от това, човечеството по същество е такова, каквото е било винаги, така че градът се е развил около своите централни характеристики на междупланетен туризъм и марсиански изследвания. Центърът на града е интензивна, изпълнена с живот зона, с много магазини, ресторанти и хотели наред с елитен университет.

Фен ли си на научната фантастика, и затова ли желаеш да пишеш в този жанр, или твоята концепция е била просто да създадете зловещо извънземно приключение?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Винаги съм считал себе си за не почитател на научната фантастика! И по-специално не съм се считал за почитател на истории, базирани на извънземни, защото често ги виждам, като орки и таласъми, пренесени на друга планета. Извънземните, на които най-много съм се наслаждавал, са в Arrival и The Expanse, които изглеждат изключително „друг“.

Вероятно най-важното, което трябва да се спомене, е, че Ню Гая всъщност е разказ за междуличностни отношения. Най-голямата заплаха за човечеството може да е най-вече извънземно нашествие, но най-голямата заплаха за теб несъмнено са други хора, които упорито се опитват да те спрат, действайки егоистично или просто грешейки.

Това прилича много на Джурасик парк, където хората винаги са по-голямата заплаха поради алчност и глупост. Как играчите в твоите книги взаимодействат и влияят на отношенията в историите ти?

Хората, които срещаш, имат свои собствени подбуди и цели, и като оставим настрана извънземното влияние, всички те се опитват да постъпят правилно. Но все пак това не винаги е толкова полезно, тъй като често има политически и религиозни идеологии, които ги задвижват, и странната част от социална неловкост, хвърлена в това, може да разруши твоето приключение по-късно, ако не се справите правилно!

Случвало ли се е при преглед да зачеркнеш идеи или системи за игри / стилове на игра, когато пишеш книги-игри?

О, имам толкова много идеи, които искам да изпробвам: Altimer е просто първата, която стигна до финала! Имам полуформирани идеи и почти готови книги, занимаващи се с всичко - от поемането на ролята на терапевт, който решава случай на отвличане, в който редица твои пациенти играят роля, до друг, насочен изцяло към малки читатели, ученици от начални класове (с подходящо за възрастта съдържание - няма мрачен хорър там!) наред със силно желание да направя нещо в традиционния фентъзи жанр.

Що се отнася до игровата система, доста съм доволен от постигнатото в тази серия - усеща се лека и гъвкава. Често си мисля да направя нещо по-сложно или да експериментирам с книга без механика ... но ще пресека този мост, когато стигна до него.

Как структурираш приключенията си - сложни ли са по отношение на разклоненост и изследване (explore) или са повече праволинейни, движещи сюжета както ти желаеш?

Историята със сигурност е с посока, така че изследването (exploring) трябва да е част от основния сюжет или ще бъде лоша идея. Но в никакъв случай най-бързият път до победния епизод е най-добрият такъв; Има един определен маршрут включващ “Crazy Moira” - за да разбереш напълно играта и историята, ще се наложи да проучиш всяка опция, която е налична.

Какви са отзивите относно The Altimer - имахте ли полезни такива?

Бях много доволен от положителните отзиви, които получавах за The Altimer. Без тях Нова Земя със сигурност нямаше да се случи, така че благодаря на всички, които бяха толкова поощрителни за това.

Ролята на тестъра е от изключтелна важност - Виктория Ханкокс ми даде отзиви за „The Altimer“, а Дейвид Гилсън тества „Нова Земя“ и два пъти бях поощряван и направих важни промени в резултат на това. Без коментарите на Виктория към първата чернова нямаше начин хората да реагират така, както го направиха!

Можеш ли да ни дадеш пример за вида обратна връзка, предоставена от тестърите - какви подобрения бяха имплементирани?

Направих една огромна промяна в The Altimer. Имаше цял раздел в началото, в който преминаваш през серия от симулирани упражнения - хареса ми да го пиша, но му липсваше темпо и цел, така че изрязах цялото нещо и използвах тези епизоди, за да вмъкна преследване, водещо до финалната сцена, което според мен е много по-награждаващо за читателя.

Промените в Нова Земя бяха малко по-фини и попаднаха за мен в три категории. Първо, трябваше да “подскажа” (signpost) част от скритото съдържание повече, отколкото бях го направил, за да избегна фрустрация у читателя. Второ, трябваше да включа допълнително възнаграждение за читателя за това, че от време на време се отклонява от основната история - в крайна сметка исках да се почувства приятно, интересно или полезно, затова че не винаги минава по най-краткия път до финала и че не е успял от първия път. И накрая, Дейвид посочи, че по принцип използвах две думи, за да опиша всеки враг в историята, така че се върнах назад и си поиграх с описанията си малко повече.

Значи изобщо не си забелязал тази склонност у теб за твърде опростено описание на враговете? Можеше ли да разкриеш кои бяха тези двама фаворити?

О, грешката е изцяло моя! В зависимост от това дали исках опонентът да действа агресивно или да се защитава, аз го наричах убиец или охранител. Почти всеки опонент в играта е човек, така че липсва естественото разнообразие от раси, на които понякога можеш да разчиташ. Това ме накара да създам мини истории за всеки опонент, срещу когото се изправяш, което мисля, че беше добро решение - когато безименният охранител се превърне в Андреа от счетоводството, който е имал лош ден, историята става неописуемо по-богата.

Предстоят ли още приключения в този сетинг?

Да! В момента възнамерявам да направя още едно като пряко продължение на историята, което ще започне оттам, откъдето приключва Нова Земя. Вече имам разработен план за това и моето намерение е играта да бъде от 500 епизода и да се играе на епично ниво с подобаващ завършек. След това очаквам да поиграя малко с цялостната история и да пусна актуализирана, 1200 епизода книга - всичко в едно.

Не планирам повече приключения, разкриващи други аспекти на сетинга, въпреки че много неща, които няма да бъдат докоснати. Гложди ме идеята за нещо, което се случва на земята, докато се разиграва Altimer и т.н., така че може би това е бъдеща поредица в очакване ... или може би някои други автори ще направят това с мен!

FightingFantasy.Net вече разполага с игрова мостра на Altimer на своя уебсайт (бел - аз лично не можах да я намеря и да разбера за Демо ли става дума). Важно ли е за теб предоставянето на безплатен достъп до произведението ти?

Харесва ми идеята, че това, което създавам, може да попадне в ръцете на хората. Също така разбирам, че нямам биографията на големите имена от 80-те и 90-те, така че хората искат нещо, което да потвърди, че ще се радват да прочетат книгата, преди да я платят. Още повече ми харесваше да работя с Джейсън в battlefantasy.net и се надявам, че това ще му помогне и на него.

В дългосрочен план ми харесва мисълта да предлагам повече неща безплатно, но има пречки. Първо, осъзнавам, че някои хора гледат на книгите-игри, като източник на доход, и не искам да рискувам да го наруша, създавайки очакване, че можеш да получиш еквивалентно съдържание за без пари. Второ, много ми харесва да създавам тези неща и бих се радвал на възможността един ден да му отдам много повече време. Като единствен работещ в шестчленно семейство, се чувствам отговорен към тях.

Така че следете този космос - не бих се изненадал, ако по това време през следващата година The Altimer се предлага като безплатно демо за актуализираната комбинирана трилогия.

Thanks to Samuel for taking the time to reply to GBNs questions, and for his enthusiastic responses.

knigi-igri.bg/shop/
Прикачени файлове:
41IBdvGsasL.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Ал Торо, harlequin, ringlas, ninja_senso, dechoto

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Чуждоезични книги-игри
/
Time to create page: 0.066 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Приключения в Балара (162 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от rumen111
    • Today 13:26
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (54 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Teo
    • Yesterday 15:33
    • Код за достъп (12 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от kartacha
    • Yesterday 15:33

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg