Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Хлапето, 1001 кули, Професия ченге, Звезден легионер, Ново поколение КИ.....трудно ми е да изброя всички популярни поредици и заглавия, които нямат нищо общо с hack-and-slash механиката. Даже ми е трудно да се сетя за популярни заглавия с подобна механика извън Fighting fantasy and Blood sword. Първите КИ, доколкото знам са били от рода на Избери своето приключение, като проблемът в тях не е Hack-and-slash механиката (всъщност такава липсва в тях).1.1. Историята е най-важното нещо в една книга-игра. Макар и други игри да се фокусират върху напредък в историята, медията, в която съществуват книгите-игри - текст, - издига този компонент до абсолютно първостепенна важност.
По душа книгите-игри са куестове.
Много от най-популярните имат РПГ-елементи, които обаче, за съжаление, се изразяват в и влияят най-вече на някаква неизменно широкозастъпена система за битки. В този смисъл взаимстват много повече - и на практика винаги в свой ущърб, - от hack-and-slash келемета като Diablo, а не от настолните РПГ-та или от великите представители на разказвачество в КРПГ-тата, като Planescape: Torment.
Trip, сигурен ли си, че Битки безброй са най-популярното нещо в жанра? Аз бих казал, че CYOA не са по-малко популярни.Кирил, Битки безброй си остава най-популярното нещо в целия жанр, та затова визирах тях най-вече. Локално известните ни български КИ са си локално известни.
Изречение преди това - да, но съм започнал на нов ред, нов абзац, нова мисъл. Предвидимите и енциклопедичните избори не ги харесвам, това е.Това за енциклопедичните знания не можах да го навържа с предвидимите избори, за които говориш изречение преди това.
Добър пример Йойо. Но мога да приема такъв енциклопедичен въпрос да бъде зададен, ако в някой друг епизод на Героя е съобщена точната информация. Тук можем да тестваме памет и внимание на читателя. Може да не е чел внимателно текста, което според мен е наказуемо. Подобен похват използва ММ в Обречени земи (Тъмната страна на земята).Енциклопедичен избор е следният:
Ти си пилот на изследователска мисия до Марс. Комуникацията от червената планета е 1 час в едната посока и един час в другата. Това го знае всеки един астронавт и човек, който се интересува от тези неща. Ако имаш ситуация, в която трябва да предвидиш тези два часа, но факта че самите комуникации не е изрично обявен в текста, и читателят сам трябва да се досети, е типично ситуация, която се нуждае от енциклопедичните знания на читателя. А в такава ситуация героя, не би трябвало дори да се замисли.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas