Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Трип, Тъмната страна на Земята за мен е провал не само като литература, а и като игра. Пронсто слаба книга с множество нелогични избори. Нямам представа защо е толкова харесвана. Подозирам, че просто съм ударил публика в податлива на романтизъм възраст с романтична ситуация и стихчета.
Не мисля, че може да се приложи такава логика. Битките са ежедневна дейност за хуарангите.За стрелбата с лък писах по-горе че въобще не ми хрумна като опция... това дали значи че и на хуарангите не е хрумнало?
Не го прави убит, но го прави обездвижен. Когато ти вкарат тупаник, който те вади от ботушите ти, или те сгърчва на кълбо в краката на противника, или пък си помлян от наковалня, не можеш да участваш в отстъплението. Пак е въпрос на описание.За загубите. Това че някой е ударен не го прави непременно убит.
За стрелбата с лък писах по-горе че въобще не ми хрумна като опция... това дали значи че и на хуарангите не е хрумнало?
Не мисля, че може да се приложи такава логика. Битките са ежедневна дейност за хуарангите.
За загубите. Това че някой е ударен не го прави непременно убит.
Не го прави убит, но го прави обездвижен. Когато ти вкарат тупаник, който те вади от ботушите ти, или те сгърчва на кълбо в краката на противника, или пък си помлян от наковалня, не можеш да участваш в отстъплението. Пак е въпрос на описание.
Той беше говорил за това и в друга тема - за съотношението игрови-неигрови текст и как неигровият текст трябва да се свежда до минимум (с което не съм много съгласен).
Според мен изобщо не е удачно такива обяснения да се изсипват наведнъж - няма свястна книга в която автора в първа глава да описва подробно всичко и после да стартира някаква история. Точно обратното - тези неща се изясняват в течение на книгата.Ако в поредица от епизоди има обяснения за света, мисията, героите и т.н., не е нужно да има 30 избора в тая ситуация. Не е и хубаво да е един голям салам, обаче. малки избори с две-три възможности и може би малки бонуси към тях ми се струват много подходящи за такива епизоди.
Ами в Beyond Two Souls има точно такива дребнави избори - да изхвърлиш ли боклука, каква рокля ще облече героинята, какво ще сготви, колко сол ще сложи и т.н. Но в решаващата част това се оказва, че има значение и ситуацията се развива с 3-4 различни изхода (като единия от тях има И предварително условие от предишна глава), точно в зависимост от на пръв поглед тривиални неща, по точно комбинацията от тях. В такива ситуации дори няма нужда от излишно затормозяване с кодови думи - няма човек който да не запомни например дали е отишъл на интервю за работа с дънки или официален костюм.Не се сещам да е прилагано, но го има в теорията - излишно дребнави избори, като "ще пикаеш ли?". Тук не включвам изборите на музика и т.н. в Сърце от камък, бтв. Визират се избори, които просто няма смисъл да са избори. Във всеки случай, тези избори предпоставят към заблуда на играча.
Да, аз го прочетох това на Трип и разсъждавам в неговата посока. Колкото по- кратка интродукция и по-малко салами с инфодъмп , толкова по -добре. Недай си боже някакви списъци с имена на герои и места които трябва да наизустиш преди да стартираш. Това ме отказва директно, а вярвам и повечето хора. Това за което разсъждавам е, че когато се налага да има такива описания е добре те да са вмъкнати в епизоди със ситуации за може плавно да научаваш каквото трябва но без да имаш усещането, че ти водят лекция измъквайки те от играта. Вярвам, че всяка една информация може да се получава в случка без пряка намеса на втора - например намираш книга, някой ти разказва, припомняш си, виждаш нещо и героя ти разсъждава за него без автора да взема думата и да ти обяснява от трето лице.
Първо инфо - научаваш че има някакви Старки които са владетелиНад главите им заплющя знамето със знака на Старките, владетелите на Зимен хребет: сиво вълчище в бяг през заледено поле.
второ инфо - научава в движение, че името на краля и какво владее.— В името на Робърт от рода Баратеон, първия с това име, крал на андалите, на Ройнар и на Първите, повелител на Седемте кралства и пазител на владенията
трето важно инфо - научаваш, че има няколко религии и как се казват.Кейтлин бе помазана със седемте масла и вречена в светлата дъга, изпълваща Великата септа на Речен пад. Беше от Вярата — като баща си, дядо си и неговия баща преди това
................В писмото се казва само, че са добре и са се върнали в Орлово гнездо — каза Кейтлин. — Жалко, че не са отишли в Речен пад. Орлово гнездо е високо и самотно място.
Описание на персонаж и биографията му вплетено в ситуация и допълване на това което вече знаеш за Робърт. А пък научаваш и, че има място което се казва Бурен край.Де да можеше и Нед да каже същото. Четиринадесет години бяха минали, откакто двамата възседнаха конете, за да спечелят трон. Тогава лордът на Бурен край бе гладко избръснат, ясноок и мускулест като в девича мечта. Висок шест и половина стъпки, той се извисяваше над повечето мъже, а сложеше ли си бронята и увенчания с еленови рога шлем на своя дом, ставаше истински гигант. И силата му беше великанска. Нед едва можеше да повдигне любимото му оръжие — тежкия боен чук с острите шипове. В онези дни мирисът на кожа и кръв му се беше лепнал като парфюм
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas