• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Механики в CYOA

Механики в CYOA

• 1
  • 1
17 Дек 2013 15:27
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Механики в CYOA #84952
С други думи, избери своето приключение. Не съм чел КИ в този формат, писана от наш автор (едит всъщност има: Голямото приключение на малкото таласъмче на Никола.)
Характеризира се, на практика, с липсата са каквато и да било механика. В най-чистия си вид няма никакъв дневник, не се използват и зарове. Типични са и няколкото щастливи края, нещо, което много рядко се среща в други КИ. Това е и най-голямото предимство на формата.

Смятам, че е истинско предизвикателство да се напише такава КИ. На практика почти няма как да се избегнат фиктивни избори. Тук е и въпроса колко фиктивен е фиктивния избор, ако кара героя да изпитва различни чувства, примерно. Да, често ИСП трябва да грабва с текста, а не с битките или събирането на точки, защото такива няма.

До колкото знам, има доста гласовити форумни потребители, които недолюбват ИСП, но ако някой реши да сподели позитивно мнение, ще се радвам.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Дек 2013 16:24
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Механики в CYOA #84955
Аз харесвам много формата, както е очевидно от книгата, която съм написал. :-)

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

17 Дек 2013 16:57
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Механики в CYOA #84958
Е, това е "дървовидната" структура. Изобщо не съм съгласен, че няма как да се напише без фиктивни избори. По - скоро нещата се усложняват от евентуалния обем на самите разклонения. Ако всяко от десетте основни разклонения е по 100 епизода ще имаме книга от 1000 епизода с 10 алтернативни края.

Хубаво е като концепция и ако е читаво изпълнено би било доста интересно. Но това на практика са няколко книги - игри в една.

Ако трябва да сме откровени това в много случаи е по - реалистичния начин за пресъздаване на възможностите в живота, да речем. Но другият, класическият на нашенските книги - игри, е къде - къде по - лесен за написване почваш от едно и имаш един добър финал.

При "Избери своето приключение" отделните "клони" на историята са твърде малки - по 7 - 8 епизода и дори да няма фиктивни избори при тях нещата не стоят добре поради тази причина.

Тъй че може да се напише според мен, ако някой има желание да изпотроши маса време за целта.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

17 Дек 2013 20:08
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Механики в CYOA #84967
Избери своето приключение повече клони към литературата, отколкото към играта.
Това, което ми направи впечатление, е че в зависимост от избора, който си направил историята поема по различен сюжет, което води до няколко алтернативни края.

Сигурен съм, че в началото историята е писан като разказ, а разклоненията са добавяни с течение на времето, като всяко едно разклонение си е разказ сам по себе си.

Например:

- Ако запалиш огън в гората, може да срещнеш туземец, който да те отведе до селото си и там да намериш богатства
- Ако не запалиш огън в гората, може да видиш в далечината лагерен огън, който е запален от замръкнали контрабандисти.

И тук се получава следното:

- при запален огън, въпросните контрабандисти няма да те видят, защото не съществуват;
- когато си без огън контрабандистите вече съществуват, но туземеца и неговото селце не съществуват.

От посочените примери мога да заявя, че ИСП са интерактивни романи, при който всеки избор те въвежда в сюжетна линия, която е различна от останалите и води до различен край.

Избери своето приключение

18 Дек 2013 08:26
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Механики в CYOA #84972

И тук се получава следното:

- при запален огън, въпросните контрабандисти няма да те видят, защото не съществуват;
- когато си без огън контрабандистите вече съществуват, но туземеца и неговото селце не съществуват.

Това е друго характерно нещо - привидно случайни решения водят до радикални промени в историята. Също не е задължително да е характерно за формата.

Е, това е "дървовидната" структура. Изобщо не съм съгласен, че няма как да се напише без фиктивни избори. По - скоро нещата се усложняват от евентуалния обем на самите разклонения. Ако всяко от десетте основни разклонения е по 100 епизода ще имаме книга от 1000 епизода с 10 алтернативни края.

Това е основната дилема - фиктивни избори или ужасно съотношение на брой епизоди за 1 изиграване / общ брой епизоди.

Аз харесвам много формата, както е очевидно от книгата, която съм написал. :-)

Никола, би ли написал КИ за големи в този формат?

18 Дек 2013 09:25
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Механики в CYOA #84975
Принципно бих, само че:
1) Подозирам че следващите няколко години ще остана отдаден на детската литература
2) Пиша много бавно и такъв проект би ми отнел минимум година, че и повече
3) Аз го виждам като някаква смесица между CYOA и "стандартна" механика, т.е. клоновете се събират и разделят, а множеството различни финали зависят от кодовите думи/точките

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

19 Дек 2013 17:00
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Механики в CYOA #85034
Като изключим факта, че повечето от оригиналните CYOA се пишат на принципа - "пиши там да се случва нещо", не разбрах, какво точно трябва да е "трудното" за писане в тях? Не че нещо, но е много лесно всеки избор "да има значение", когато изборите не се подчиняват на някаква особена логика.

Самата поредица не ме кефи. Основно поради същия принцип, в който ме вкарва Сим Николов - "погледни на ляво - бандити. Погледни на дясно - върколаци. Затвори очи - извънземни". До известна степен разбирам какво се харесва на хората в тия структури, но със същия успех могат да ме карат да мятам монета/зар/боб/черва, за да избирам на къде да продължа.

Самата структура (от техническа гледна точка) е най-обикновена дървовидна такава. И е инструмент, та не е добра или лоша по принцип. А няколко (и то коренно различни) финала може да има и в обикновена КИ.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

03 Ян 2014 21:34
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Механики в CYOA #85488
Мненията бяха отцепени в нова тема наречена Какво е фиктивен избор

Избери своето приключение

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Игрови механики в книгите-игри
/
Механики в CYOA
Time to create page: 0.060 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност