Мне, Джордж повлече крак с тия "Арени"... Те не бяха лоши де, ама верно прекалиха по едно време... То майстори, бойци на орм, на европа...
На Джордж арените си бяха класа отгоре над останалите турнирни игри - там имаше и сюжет и игра, та даже и битките бяха сравнително интересни.
Така наречените турнирни игри, ако не се лъжа основно на Уейн, Блонд и Тед Грей, са ми горе долу на нивото на 'Избери своето приключение' - най-глупавите книги-игри писани някога:
- никаква история (решили, сбили се, един победил, а въведенията и епилозите бяха направо потресаващи)
- никаква литература
- безинтересна игра откъдето и да я погледнеш: всички битки бяха горе-долу на принципа при два правилни избора печелиш с ипон, при два грешни губиш с ипон, при един правилен и един грешен става нещо като слаба версия на битки безброй
- най-лошото беше, че изборите в повечето случаи изглеждат еднакно нелепи и равностойни и играта се превръща във хвърляне на боб и отчаяни опити да нацелиш как пък точно авторът си е представял битката
Абе голяма боза си бяха тези отчаяни напъни за оригиналност и лесни печалби...
А Роди се сянка беше толкова добра
Майстори на Меча няма нищо общо с Арена - и много косвено общо с тези на Блонд и Грей, доколкото я имитират откровено и некадърно.
[img][size=85]Последното%20изречение%20съм%20го%20пропуснал%20нарочно,%20тъй%20като%20подобни%20мнения%20ми%20бъркат%20в%20здравето[/size][/img]
Какво е "Тактическа книга игра" отдавна е определено в историята на книгите-игри, и това не са турнирните такива. Във всичките турнирни - на Джордж, на Блонд и твоите има тактически елементи, но това не ги прави "Тактически книги-игри".
Според мен са със сходно качество, но определено имаше разлика в подхода - Джордж залагаше на играта камък-нож-листо със стиловете, при Блонд пък трябваше да се съобразяват разни странни Si-Fi моменти... Майсторите залагаше изключително на подхода към хладното оръжие, вероятно от там и заглавието.
тактическа КИ = без битки на шанс, само избори, като Синът на Пустинята
турнирна КИ = избор от няколко героя, 4, 8 и т н, и битка с останалите, нарочно няма сюжет извън битките и е САМО битки
Арена не е нито едно от двете.
Майстори на меча е първата турнирна - и същевременно е тактическа КИ (съвсем малко битки на шанс има, нещо като 5%, а изборите са напълно различни във всяка битка и ситуация)
Двете турнирни на блонд/грей имитират Майсторите, съвсем официално, но почти не са тактически, тъй като са силно схематични, както се написа по-горе
Всичко тва, просто за да не се вкарват в един кюп различни неща. Най-добре да се обсъждат поотделно.
тактическа КИ = без битки на шанс, само избори, като Синът на Пустинята
Не, възможно е да имаш сляп избор.
турнирна КИ = избор от няколко героя, 4, 8 и т н, и битка с останалите, нарочно няма сюжет извън битките и е САМО битки
Не е нужно да има герои, а... турнир! И - съответно, единоборства, които да конструират играта. Във връзка с което:
Арена не е нито едно от двете.
Майстори на меча е първата турнирна - и същевременно е тактическа КИ (съвсем малко битки на шанс има, нещо като 5%, а изборите са напълно различни във всяка битка и ситуация)
Арена е първата турнирна книга-игра. Пъъъъъървата. Прочете ли, Уейн? Пппппъъъърррррввввааааатттааааа!
Майстори на меча беше някакъв опит да бъде "кръстен" излишно обособилия се жанр, но кой съм аз, че да оспорвам Историята.
Двете турнирни на блонд/грей имитират Майсторите, съвсем официално, но почти не са тактически, тъй като са силно схематични, както се написа по-горе
Защо не кажеш, че самостоятелните книги на Блонд са били имитация на Блонд и Уейн, или направо - на късния Уейн (каквото и да значи това)?
Всичко тва, просто за да не се вкарват в един кюп различни неща. Най-добре да се обсъждат поотделно.
Подобно
Ти си този, който трябва да пита: да питаш авторите, и то учтиво.
Или да си наясно и без да питаш, с общите положения.
Уейн: Майстори на Меча е първата турнирна книга-игра, което и определя параметрите на под-жанра
Блонд: Бойците са пряко вдъхновени от Майсторите, създала под-жанра
Джордж: Арена си е обикновена екшън книга-игра и няма нищо общо с турнирния под-жанр
Ей това са фактите. А какво си мисли в невежеството и арогантността си един от стотиците хиляди бивши фенове на жанра у нас (Пионката с ГОЛЯМО себемнение) е абсолютно безпредметно.
Ти си този, който трябва да пита: да питаш авторите, и то учтиво.
Или да си наясно и без да питаш, с общите положения.
Уейн: Майстори на Меча е първата турнирна книга-игра, което и определя параметрите на под-жанра
Блонд: Бойците са пряко вдъхновени от Майсторите, създала под-жанра
Джордж: Арена си е обикновена екшън книга-игра и няма нищо общо с турнирния под-жанр
Ей това са фактите. А какво си мисли в невежеството и арогантността си един от стотиците хиляди бивши фенове на жанра у нас (Пионката с ГОЛЯМО себемнение) е абсолютно безпредметно.
Ти си този, който трябва да пита, и то учтиво, читателите - "Кои книги намирате за удачни в дадено течение?"; "А смятате ли, че тази или онази е подходящ пример?".
Аз съм учтив и доброжелателен, затова ще ти отговоря:
"Арена" е първата книга игра, която съдържа турнир, единоборства, и битки с тактика, и по този начин е първата турнирна книга-игра.
"Майстори на меча" е не-лоша екшън игра, чрез която Мега се опита да постави етикет на отделния и вече създанен от Джордж под-жанр, до някъде успешно.
"Бойците" само Блонд си знае откъде са вдъхновени, но аз бих заложил на "Роди се Сянка".
Ей това са фактите. А какво си мисли в лошото си настроение един... "автор", споменаването на когото би предизвикало усмивки сред стотиците хиляди бивши фенове на жанра, е безпредметно.
"Арена" не е турнирна книга-игра, защото в нея не се разиграва никакъв турнир, който да спечелиш; целта е да оцелееш и да избягаш от Арената. Винаги ме е радвало колко много игра има в само 150 епизода, но пък сега определено не ми се минава десетки пъти през циклична схема.
Отново да поясня: значи, аз защитавам само факта, че "Арена" по съществото си представлява турнирна книга игра, независимо дали съдържа и други елементи както се твърди (с основание).
Забележете, не държа и някой да се съгласява с мен!
[/quote]Хм, интересен въпрос е до колко "Тигрово око" и "Рубинено сърце" могат да минат за турнирни... По едно време яко се забавлявах с тях, бяха си основно двубои... Даже дали имаше друго...
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Сюжетната "забежка" в необходимостта да се избяга от острова въобще премахваше възможността да триумфираш като победител
Е то ако е въпроса във финала и страта "Мортал Комбат" може да мине за турнирна - там "турнира" е част от книгата, има финал, имаш цял отбор от който да избираш играчи и можеш да го спечелиш. Просто преди това и след това пак има игра.
За "Арена" победата на турнира си беше просто срещу "Гусито" - няма по-силен противник.
Кому са нужни тези етикети ?
Айде и аз ще се пробвам. Турнирна би трябвало да е книга-игра е книга-игра, в която основният геймплей и сюжет е свързан с участието в турнир. В практиката обаче под турнирна книга-игра се разбира такава с повече герои/фракции, които се изправят един срещу друг в поредица от битки 1:1, като читателят може да играе с няколко/всички от тях.
Е-е-е! Най-после на някой да му светне. На практика правилата позволяват чиателят да си "направи" който си иска от героите, като вземе данните му от тактическата таблица. Избира си боен стил, разпределя си точките, така че да получи показателите на някой от описаните герои и готово. Най-вероятно, честно и почетенно, не могат да се постигнат екстремните показатели на Густав Хамър и Змията, да речем, но с леко "примижаване" става.Трябва да се спомене, че Арена позволява на практика да се премине с "различни" герои - което идва от избора на "основен" стил и два "поддъжращи". На практика комбинациите са много и предполагат съвсем различен подход на игра.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas