Мерси, значи помня правилно !"Дивия запад" в от първо лице - цялата.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Защо, напълно валидно си еКато прелиствах пак Котарака и попаднах на няколко смърти, които ми навряха в очите един недостатък на разказването в 1-во лице. Стига се до някакъв такъв момент (говоря принципно) - "Той ме прониза с меча си право в сърцето и животът в мигом ме напусна. Онзи се изплю върху трупа ми, а до вечерта лешояди скубеха от вече гниещото ми месо. А мъртъв, нямаше как да предотвратя отиването на Гада при принцесата, който я изнасилваше цяла нощ, докато скелетът ми започваше да наднича изпод острите хапки на грозните птици." Разбирате какво имам предвид - абсурдно е мъртвият да продължи да разказва. Номерът, че авторът не е лирическия герой нещо не ми върви.
Абе, имаше един як момент във "Вкуса на Кръвта":
"Пословичната издръжливост на вампирите този път ми изигра лоша шега - останах в пълно съзнание докато стадото диви свине не стъпка тялото ми до неузнаваемост" - или нещо такова.
Пусни конкретен пример в темата със спойлерите, може ли?Като прелиствах пак Котарака и попаднах на няколко смърти, които ми навряха в очите един недостатък на разказването в 1-во лице. Стига се до някакъв такъв момент (говоря принципно) - "Той ме прониза с меча си право в сърцето и животът в мигом ме напусна. Онзи се изплю върху трупа ми, а до вечерта лешояди скубеха от вече гниещото ми месо. А мъртъв, нямаше как да предотвратя отиването на Гада при принцесата, който я изнасилваше цяла нощ, докато скелетът ми започваше да наднича изпод острите хапки на грозните птици." Разбирате какво имам предвид - абсурдно е мъртвият да продължи да разказва. Номерът, че авторът не е лирическия герой нещо не ми върви.
Само да отбележим, че същият недостатък ще важи и при разказване във второ лице. И като цяло, всички форми на изказ си имат своите недостатъци и начини да объркаш нещата, които при другите може да работят.
А ако Ал Торо се е справил, очевидно проблемът може да се избегне, когато авторът знае какво прави !
Не че нещо, но да ми "обясни какво е станало с трупа ми" е толкова безумно, колкото "обяснявам, какво е станало с трупа ми".
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas