• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Хиперкосмос
/
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
28 Май 2017 20:33 28 Май 2017 21:01 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122051
Доколкото знам следващата книга на Рей Гард е "ОТражение на разума" и се случва нещо наподобаващо на случката на Янтар с радиомаяка....
в тази игра ще можем да си пренесем нипсите от Генезис, но за първи път ще има време.....
quest-book.ru/forum/topic/3748
quest-book.ru/directory/insait/
чак ми се иска вече да я играя и нея.

Истината ще те направи свободен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Май 2017 09:46
harlequin's Avatar
harlequin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 288
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122088
Време е и аз да се запиша по темата :)

Опитвам се да си обясня защо „Катарзис” ми хареса толкова много. Думата, която може би обобщава отговора, е мащабност. За разлика от „Генезис”, където действието се развиваше на едно ограничено пространство, тук имаме на разположение цял един футуристичен мегаполис с неговите километрични небостъргачи, въздушни коли и канализация, гъмжаща от всякаква извънземна напаст. Възможностите на героя ни са също доста по-големи – и като оборудване, и като правомощия (поне в началото). И разбира се, има я и виртуалната реалност Катарзис, която разширява още повече кръгозора на ситуациите , в които можем да се озовем. Самият главен герой също е доста по-интересен. Ако съществува комбинацията сантиментален „дървеняк”, то това е шериф Три-Кей-Дванайсет. Същият този страж на закона, който мачка престъпниците по пътя си като товарна композиция, таи някъде в себе си откъслечните спомени за своя минал живот и се опитва да разбере кой всъщност е той.

Но самият сюжет на книгата беше първото, което ме спечели. Историята започва като рутинна операция по прочистване на един небостъргач от терористи. Мащабността на случващото се си проличава още тук – докато спасяваме заложници, разстрелваме терористи и избягваме капани, ни предстои да предотвратим един малък ядрен взрив. Но най-хубавото е, че това е само загрявката. Истинската завръзка идва чак след като сме приключили тази първа задача от смяната си за деня. Предстои ни сблъсък с космически контрабандист и неговия извънземен охранител, който ще ни отведе до конспирация, по-мащабна отколкото сме можели да си представим. Заложено е ни повече, ни по-малко от бъдещето на цялото човечество. И ще трябва да се доберем до корена на злото съвсем сами, защото сме обявени извън закона и всички останали стражи на реда се опитват да ни ликвидират. Е, може би все пак ще получим малко помощ, и то благодарение именно на тази своя сантименталност.

Заглавието на книгата не случайно е „Катарзис”. Самият Катарзис е добре изграден, има си свои собствени правила и дори ърбън легенди. Предстои ни да се потопим във виртуалната реалност не веднъж, защото именно там е ключът за решаване на много от проблемите в играта. Названието на мрежата също е подходящо избрано – във виртуалната реалност героят ни за първи път от много време успява отново да се почувства човек, да си спомни забравените човешки усещания, та дори и да открие в себе си неподозирани мисловни способности. Изобщо, в книгата се намират дори някои философски и социални послания, включително и в мотивировката на главния злодей, което също ми допадна.

Като игра „Катарзис” за мен беше доста трудна – умирах на няколко пъти (рядко съм срещал книга-игра, в която точките Живот да падат толкова бързо), преди да стигна до… един от лошите епилози. Което само ме мотивира още повече да разкрия и другите пътища, които водят до успешния край. Вярно, играта е доста линейна и се разклонява кардинално чак към края, но това се компенсира от добрата история и завързания сюжет, а и от медалите, които трудно можеш да събереш от първо изиграване.

Като цяло, втората част на „Хиперкосмос” затвърди добрия старт на „Генезис” и според мен дори го надмина. Очертава се книгите от тази поредица да продължат да бъдат едни от най-добрите преводни заглавия от новата вълна.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, Longshot, George-AL

31 Май 2017 20:00
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122161
Първи опит - абсолютно неуспешен...някакви агенти ми пръснаха кратуната...а бях взел два медала...
Харесва ми, когато се провалям от първия опит :) И защо решихте, че е като Съдия Дред...за мен приликите с Робокоп са по-големи...но да не навлизаме в Джордж-алски спор :)

31 Май 2017 20:23 31 Май 2017 20:25 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122162
ами може би заради сюжета - да речем
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
- натопен си от наместника- в оригиналната версия, това е братът на Дред. има и други прилики, но тази ми се наби на очи.

Но не отричам - има определено елементи и от Робокоп и по-конкретно от втория Робокоп.

Истината ще те направи свободен

31 Май 2017 23:43
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122172
Така за Катарзис - 2-ро изиграване, вече успешно - 85 точки - Медали A,V,N, S и Д (само 2-те точки Аура ми попречиха да направя 90 с медал G). Хареса ми, още не мога да преценя, дали повече от Генезис (в момента Генезис води) но като я разкостя щя кажа :dry:
Та по установената методика:
Сюжет: Рей Гард обогатява светът си като този път ни изпраща на родната планета на Изините - Едем. Там има само един огромен град, който обикаля цялата планета по един меридиан. Главният герой е "шериф" - био-механичен страж на реда = Робокоп, който е подпомаган от своя Изин - Хорацио (не е толкова забавен като Изина от Генезис). Книгата е обемна и така добре направена, че може да достигнете до успешен край и то без да сте минали през всички сцени. Започвате със ситуация с терористи, после сте обявен извън закона и накрая трябва да изпълните закона ...и да спасите светът, вселената...(Няма да издавам от какво). Любопитното е, че освен в реалния свят историята има развитие и в Катарзис - виртуална реалност...което доста помага за истинската мисия...а Катарзисът е странен, но много як :)
Доста варианти за преиграване!!!
Игрова механика - показатели - 5 на брой, като животът както достатъчен, така и може да свърши, доста избори водят към директен край - по-трудна от Генезис (според мен). Предмети - аптечки, гранати и т.н. ; Кодови думи и добра система за оценка!!! За две изигравания не открих нещо фрапиращо, системата си е работеща и много добре.
първата игра играх на стрелба и се справях като рамбо, втората на нюх и беше по-добре - в смисъл, че нямаше толкова голяма загуба на точки живот!

Оформление - корицата е хубава, вътрешните илюстрации не ми хареса; обемът е страхотен - това е книга-игра!
Удоволствие - признавам си,че силно клишираната история в Генезис ме грабна повече, но не казвам, че кефът и тук е малък. История е супер (гледайте Пришълецът: Заветът) пак е клиширана, но всичко е изпипано и...едно много добро клише - не е лошо клише!
Играта е забавна. Предизвикателствата (медалите) дават голяма ОЩЕ по-голяма преиграваемост!
Като цяло поредицата ХИПЕРКОСМОС се оформя като едно от най-добрите неща!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, nixata, George-AL

01 Юни 2017 01:25 01 Юни 2017 01:25 от Monevwww.
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122175
Трето изиграване - 100 точки постигнати - добавени медали X(хакер), който ми даде L и този път взех и G!
После разгледах малкото останали кътчета в книгата...като цяло съм много доволен!
Като цяло вече не мисля, че е по-трудна от Генезис :) това няма и значение...поне не е толкова разнообразна за минаване...ще пробвам и с други точки,
но дадох първоначално 3 на нюх, за да имам 6 после сам си се качва и 2 на ръкопашен бой и това беше достатъчно...Нюхът много, ама много помога! Бих развил всяка част от книгата как да се минава, но това удоволствие ще го оставя на всеки сам да му се наслаждава засега...

Не успешният край, в който спасяваш кожата - ео.22 е страхотно "наказание"
за добрите играчи!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

05 Юни 2017 20:52
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122229
Опитах се да харесам Катарзис като цяло, но не успях.
Вижда се, че е хвърлен много труд върху играта. Вижда се, че Авторът се е опитал да изгради някаква футуристична атмосфера. Но си личи, че не е опитен писател и там нещата закуцват.
От всичко най-скучен ми беше главния герой - за това може би допринася липсата на чувства и емоции в него. Ама изобщо не ми дремеше какво ще стане с шерифа. И това най-много липсва на тази игра - емоцията.
Иначе си има много плюсове - тактически избори, боеве, виртуална реалност и т.н. Играта е дълга.
В сравнение с Генезис, в Катарзис множеството ситуации и безлични герои ми доскучаха и я зарязвах на няколко пъти, докто стигна успешния финал.
Корицата и оформлението са безупречни.

Плюсове
Дълга игра
Множество битки
Богат дневник
Страхотно оформление

Минуси
Скучни герои
Липсват емоции
Сюжет клише

В крайна сметка плюсовете са повече, така че може и да съм се забавлявал на моменти :)

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, nixata

09 Юни 2017 10:46
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #122292
Ревю на "Катарзис" в Цитаделата:

citadelata.com/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%...D0%BC%D0%BE%D1%81-2/

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

27 Дек 2017 16:14
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #125981
Изиграх Катарзис със 100 точки след 2 неуспеха преди това, макар че вторият път вече бях по правилната следа. Хареса ми, отначало не ме грабна, но с течение на времето ме примами в своя свят. Може би Генезис ми хареса с една идея повече, но съм много доволен и от двете. Тъй като историята е конструирана от последователност от относително самостоятелни "мисии", преиграването й ми идва тежко ако трябва да започвам отначало всеки път. С една чекпойнт система (някой друг пръст) е идеална :D

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

03 Юли 2018 11:10
mitcoiv's Avatar
mitcoiv
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #128364
85 точки след няколко изигравания.

Върнах се 20 години назад и си припомних как играех "Кибернетични войни" на Тед Грей. Тогава знаех много по-малко за това какво е виртуална реалност, нямах опит с интернет. Само бях гледал един филм "Хакери".

Усещането да се влкюча във виртуалната реалност чрез "Катарзис" 20 години по-късно вече с увредено от монитори зрение и безброй часове прекарани онлайн е съвсем различно. Още не съм се ровил из руския форум за да го знам със сигурност, но предполагам, че Рей Гард явно се е увличал по някоя от известните MMOGs.

Сюжета макар и познат е добре пресъздаден и къстъмизиран според вижданията на автора.

Не бях чел две книги-игри толкова бързо една след друга от 90-те години и вече мисля за "Проблясък".

Инициатива за нова книга-игра от Майкъл Майндкрайм

mitcoivanov.com/bg/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

21 Дек 2021 11:33
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #139470
Най-накрая я прочетох и изиграх. Катарзис ме върна в атвосферата на филмите за Робокоп, Съдия Дред, Разрушителя. Играта ми хареса в по-голямата ти част. Изборите на много места бяха лимитирани до 2 - грешен и верен, но това не разваля играта според мен. Това е най-хубавата книга-игра от трите Хиперкосмос според моето скромно и субективно мнение.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin

28 Юни 2022 22:26
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #140253
Тъй като мина доста време - очертава ли се друга книга от поредицата?

29 Юни 2022 09:28
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #140257
Авторът дописва в момента втората книга за Кремъчко, ама се олива с обема.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

29 Юни 2022 14:56
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Катарзис - ревюта / внимание СПОЙЛЕРИ #140261
Четете разказа от Гард в брой 16 на списанието
Следните потребител(и) изказаха благодарност: banskidedo

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Хиперкосмос
/
Time to create page: 0.077 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (21 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • Yesterday 22:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg