126.
-Казвам се Кирил – излъгах. - Забърках се в едни каши тук, в Константинопол. Баща ми е богат земевладелец от Карвуна, може да ви плати пребогато.
-Как се казва баща ти?
-Борис е името му – рекох без да се замислям. Кой ги знае богатите земевладелци в Карвуна!
-Добре, Кириле! Сега ще те отведат в каютата ти – рече капитанът на моряците и като че ли им смигна.
Четиримата ме заведоха до една каюта под палубата, поканиха ме да вляза вътре и последното, което си спомням бе удар по главата, от който загубих съзнание. На сутринта се свестих, зъзнещ на някаква пейка под открито небе, редом с един черен като дявола мъж с гола глава и дълги, лъскави мускули. Изчадието адово напъваше с всичка сила дълго гребло, а корабът пореше сивите вълни в открито море.
-Не прави ударен, хваща гребло! – рече сърдито афро-византиецът.
С мъка се надигнах и опитах да си събера мислите. Без предупреждение отгоре ми плисна някаква леденостудена и миризлива вода. Вдигнах поглед и видях не кого да е, а капитанът - хилещ се доволно, и с празна кана в ръка.
-Как си, Кириле?
-Какво става тук?
-Що произходит, а? Произходит това, че си наш пленник и сега ще гребеш от тук до Херсон и обратно и това ще продължава докато намерим добър купувач за снажен момък като тебе. Ако Бог те закриля някоя баба ромейка ще те купи за любовник. Ако не – отиваш в мина.
-Глупак! – ревнах. – Знаеш ли кой съм аз!? Аз съм брат на българския цар! За мен можеш да вземеш повече пари отколкото за сто роби!
-Царски брат, а? – засмя се руснакът, дълго и жизнерадостно. – Вчера беше син на богаташ, днес царски брат. Утре може и василевс да станеш. Или амермумин на сарацините. Хващай греблото, че другаря ти се изнервя нещо!
-Негодник! – извиках и скочих да му извия врата. Така де – опитах се да скоча. Бях окован с ръждиви железни вериги и не можех да мръдна от мястото си. Това положение се запази много, много дълго време.
Мини на 55.
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Б
(2, ПП) Работата е там, че Калоян се бие с много опитен противник, заслепен е от кръвта и доста объркан. Бие се срещу варяжки страж с двуръчна брадва. Той самия е на 20 години, от читателя зависи дали изобщо е получил някакво бойно обучение в Константинопол - както вече говорихме може да е ходил по жени през това време. Вироглав юноша, който изобщо няма място на бойното поле. Още не се е сдобил с огромния си двуръчен меч (взема го след тая битка) и се бие с едноръчен меч.
Щото си знаем "матриала".
Щото си знаем "матриала".
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas