Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Войските ми стояха събрани на полето край Средец – стегнати полкове, подредена конница, обсадни машини, натоварени на желязоковани каруци, огромен обоз, способен да изхрани мъжете за повече от три месеца, и разбира се, няколко празни коли за плячката, която чаках.
Ако се вдига шум, ромеите биха научили, че има поход. Каква е целта на похода не знам откъде биха научили, при положение, че в края на епизода читателят трябва да я определи (пред стените на Филипопол).Нямаше защо да се крием – ромеите така или иначе биха научили за целта на похода ни, а възможност за изненада все пак имаше.
Защо една успешна, бърза обсада на Филипопол да изключва последващи занимания с Иванко? Ясно, човекът ще офейка (влизам в стила на автора). Ама както ще стане ясно от следващата ми забележка, не виждам какво му пречи да офейка, ако избереш една от многото му крепости и сбъркаш.Можех да наредя обсада на Филипопол и изобщо да не се занимавам с Иванко (2).
Добре, подминаваш Филипопол, без да го обсадиш. Как ще разбереш в коя от многото крепости се е скрил Иванко, без да ги превземеш една по една? Избираш си една, обсаждаш я и докато я превземеш, Иванко има достатъчно време да се организира. Или да офейка.Друг вариант бе да подмина Филипопол и да се отправя направо към Родопите, като разчитам на бързината си, за да приклещя Иванко в някоя от неговите крепости, преди да успее да организира всичките си войници (10).
Ако не знам числеността на ромейската войска във Филипопол, как да преценя дали "малък отряд" (каквото и да означава това в числа) ще е достатъчен!?И накрая – можех да оставя малък отряд да обсади Филипопол, а с останалата войска да нахлуя в планината (20).
Всяка битка, дори и да не е излишна, носи някаква опасност. Представи си, че насреща ти е само един, ама Конан Варварина.Наредих неголям отряд да държи Филипопол под обсада, без да влиза в излишни битки и с нареждане да се оттегли при първата по-сериозна опасност.
- Трябва да ги разкараме от там! - рекох сам на себе си...
Каква точно е логиката при обходна пътека? Нали не вървя по съседния склон... стрелците са над мен. Ако изобщо имат видимост, трябва да държа щита над главата. С коя ръка ще го държа няма никакво значение.
Надявам се, не си представяте, че когато стрелците пуснат залп, аз ще отбивам стрелите с щита, местейки го бързо така, че да ме защитава. Със същия успех мога да хвана меча и да отбия ловко всички стрели. Щом Люк и Дарт Вейдър го могат и то срещу лазерни пушки, що пък войниците на Калоян да падат по-долу...
Изречения като това: "За да напредваш по пътека и да се пазиш лесно с него, трябва да вървиш отдясно." не казват нищо. Очевидно авторът иска да каже, че е добре естествената позиция на щита да се пада между теб и стрелите, ама изказът не е добър. Освен това не е и логично, обясних вече защо.
Аз казах достатъчно по темата и не искам да спорим като за перспрективата. Ако видя, че някой, чието мнение уважавам, се изкаже аргументирано в полза на логиката на автора, ще го прочета с интерес и евентуално ще задам някой и друг въпрос, за да се опитам да науча нещо.
За плячката... когато е малка на обем (няколко каруци) и ценна, не виждам защо да не я отпратим към вътрешността на страната с подобаващ ескорт, особено ако знаем, че гарнизонът на Филипопол може временно да удържи града, но отстъпва значимо на армията на Калоян.
Изнервя ме, че няма вариант да нападна Филипопол и после да продължа към Иванко.
За изненадата... вероятно Иванко ще знае, че съм тръгнал към него, още преди да стигна от София до Пловдив. При това положение не виждам особен шанс да го заваря неподготвен и беззащитен в някоя крепост в Родопите.
.Могъщата снага на планината беше покрита с гъсти вековни гори, из които скитаха зверове и приказни създания, които дебнеха заблудените пътници, за да ги погубят
Не знам как точно би се движила войска през Родопите. Все пак, не разбирам проблема със засадите.Прорязваха я множество реки, ждрела и тесни пътечки, които ме притесняваха далеч повече от създанията, защото бяха все места, удобни за устройване на засади.
Аз не виждам пътеки, водещи към върха на възвишението. За мен това е разклон, просто не е казано кой път накъде отива. Но не си го представям като поляна и по средата й възвишение, а пътят минава и от двете страни на възвишението, после се събира от другата страна и продължава нататък.Пред войската ми пътят се разклоняваше на две около малко скалисто възвишение.
И това изречение за мен е лошо написано. Не може в едно изречение да събереш нещо принципно (войскова част стрелци са се настанили на възвишение) и нещо, случващо се в настоящия момент (начало на обстрелването).Върху него се бяха настанили стотина лъконосци и започнаха да ни обсипват със стрели.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas