"-Нямате ли земя там, откъдето сте дошли, ами сте тръгнали да завладявате нашата? – реших да бъда директен с този устат фръзин.
-Чувал ли си, княже, за Троянската война? – попита рицарят след кратък размисъл.
-Чувал съм! В България е добре известна Троянската притча – заявих твърдо, макар някои от боилите ми неразбиращо да чумереха вежди.
-Ние сме наследници на троянците. На Еней, който пренесъл баща си на гръб на запад и после потомците му основали Рим. Дошли сме да търсим правото и земята на предците си.
„Хубаво то, ама и ти си римлянин, колкото аз съм раджипут” рекох си на ума. „Чакай обаче, ние също я умеем тая игра!
-А ти, рицарю – рекох тежко, - чувал ли си за Александър Велики, наречен още Македонски?
-Разбира се! Кой не е чувал за него!?
-Той е живял отвъд Хем и столицата му била Филипопол. При похода си в далечна Персия стигнали до държавата на българите, Бактрия или още Балгара. Разбрал, че с героизма на българите не може да се мери,затова предпочел да сключи брак с прекрасната им принцеса Роксана, а войниците му се заселили из тези земи и взели българки за жени. За това и ние сме наследници на Александра, а цялата му земя ни се пада по право – от Хем та чак до Индия, а това значи и Константинопол.
Настана мълчание. Рицарят ме гледаше като поразен от мълния, собствения ми двор едва можеше да повярва на думите ми. Тогава се обади някакъв от дребните велможи:
-Простете, господарю, но това съвсем не е вярно! Българите сме потомци на древните траки, които са по нашите земи още отпреди гърците и никъде не сме ходили…
-Не противоречи на княза, Йоане! – гръмна гласа на Радослав.
-Защо? - намеси се друг. – Княза греши! Ние сме наследници на хуните, на Атила, бичът Божии!
-Не е така! Ние сме живели на север от Китай!
Избухна страшна свада, в която боилите си крещяха научно-исторически доказателства без ясна логическа връзка помежду им. Прииска ми се да потъна в земята от срам пред госта, но навреме се сетих, че той не разбира и дума български - оглеждаше се наляво-надясно с любезна усмивка, навярно не много сигурен, дали не е обект на нападките.
Дръпнах Радослав и му посочих дребния велможа, който бе започнал мелето.
-Кой е тоя?
-Йоан Автохтон му викат, господарю.
-Покани го утре на разходка до лобната скала."
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Не знам как да разбирам въпроса. Единствения издател на този форум в момента е Уейн. Ако не търсиш някаква кой знае каква печалба мисля, че лесно можем да съберем 1,000 лв за издаване на едно 100 бр. за форума. Аз лично бих подкрепил тази идея с по-голяма сума отколкото инициативата "да накараме ММ да напише КИ насила".Не е лошо. някой да каже дали може изобщо да се издаде нещо с такъв обем, че да не се моря да пиша.
И към мен, и към организаторите.[/offtopic]инициативата "да накараме ММ да напише КИ насила".
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas