• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
01 Окт 2012 19:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62097
Ето най-после една добра новина от мен. Демото на "Абаносовия Дракон" вече е готово! Ще се радвам да го разгледате и да го коментираме, има доста материал вътре - две от сцените (едната от които някои от вас са изиграли в списанието), както и най-важното - почти цялата система за игра в двата й варианта - основен и за напреднали играчи.
Демо и система на "Абаносовия Дракон"
Надявам се да ви хареса :) Предварително се извинявам на хората, които не желаят да инсталират Silverlight (или имат технически проблеми с него), за момента не ми остава време да оформя и pdf версия. За останалите:
Приятна игра и ще се радвам на коментарите ви!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Окт 2012 08:55
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62116
Много приятно се получават нещата в Силвъра. Хареса ми диалогичната част. В момента пиша нещо такова и се радвам, че схемата ми е сходна (само че при мен няма кодови думи).

Очертава се като много интересно приключение, което да допадне и на Киро и на Пешката. А и ще е още една причина за преиграване. Не ми стана ясно как на практика се прилагат основните правила (а ла Черния Нарцис).

Един личен въпрос - сложните правила улесняват ли писането при теб или водят до главоболие? Аз съм на мнение, че с проста система се пише по-лесно, отколкото без. В същото време, със сложна система ми е много трудно.

02 Окт 2012 10:26
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62124
Като цяло - нищо ново и кой знае какво революционно. Умения, кодови думи, предмети.

По интересен начин е решен проблема с проверка на уменията и се дава възможност за игра на две нива. Това, което ми е малко съмнително е използването на 2 зара при проверките. Надявам се добре да си проверил как действа на практика.

Историята ме заинтригува, макар толкова много жени на пиратски кораб да дразнят... но може би пиратите в Крея имат по-друга сексуалност от мъжете на Земята и полуголи редхедс ги подминават без да им потекат лигите.
Има ли нужда и от толкова дълъг начален диалог, ангажиран ли е по някакъв начин с развитието на играта по-нататък?
Ще ми е интересно да видя някакво представяне на героите.
На места текстът не звучи достатъчно плавно и елегантно, както ми се иска.
И открих няколко технически грешки, които една съвестна редакция трябва да оправи.

02 Окт 2012 10:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62125

Рони# Мейдей писа: писа:
Един личен въпрос - сложните правила улесняват ли писането при теб или водят до главоболие? Аз съм на мнение, че с проста система се пише по-лесно, отколкото без. В същото време, със сложна система ми е много трудно.
Въпросът е много интересен, защото и на мен не ми беше очевиден отговора, преди на практика да се сблъскам. За мен най-елементарното е да напиша система от правила, дори сложна и после само да давам статистиките на противника. Много по-сложно ми е да измислям логични, неочевидни, тактически решения в битка (изглеждам един куп бойни сцени и видеота от бойни изкуства преди всяка сцена) - тип турнирна книга-игра. Това, което сега правя е най-сложното от двете - комбинация от двата варианта. Хем имам пълната тежест на тактическото описване и избори, хем трябва да мисля за предметите и т.н., защото се получава малко неприятно - имаш избор между 5 оръжия, а се оказва, че ако не играеш по сложната система е все тая и би било разочароващо, затова например на места доброто оръжие би могло да замести умението "Ножове" за играещите по основната система и подобни (разбира се, пълното разнообразие се усеща само по системата за напреднали).

Рони# Мейдей писа: писа:
Не ми стана ясно как на практика се прилагат основните правила (а ла Черния Нарцис).
За основните правила не знам какво да обясня, може би ако кажеш какво точно ти е интересно за употребата им. Не е съвсем вярно, че са като в "Черния нарцис", разликата е, че има избор на умения (това е може би единствената реална) и че предметите са си в графа предмети, а не влизат като кодови думи (по прегледно е, иначе няма практическа разлика). По скоро са като правилата на "Спасението на Аврея"

02 Окт 2012 10:44
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62126

xenox писа: писа:
Като цяло - нищо ново и кой знае какво революционно. Умения, кодови думи, предмети.
По интересен начин е решен проблема с проверка на уменията и се дава възможност за игра на две нива. Това, което ми е малко съмнително е използването на 2 зара при проверките. Надявам се добре да си проверил как действа на практика.
Абсолютно вярно, основно правило за гейм-дизайн е да се реализират възможно най-простите правила, които са достатъчно функционални за дадена цел. Елегантността на гейм-дизайна е в добре структурирани прости правила.

Историята ме заинтригува, макар толкова много жени на пиратски кораб да дразнят... но може би пиратите в Крея имат по-друга сексуалност от мъжете на Земята и полуголи редхедс ги подминават без да им потекат лигите.
Първо, в Крея половете са по-равнопоставени, за което играе важен фактор наличието на магия - в такъв свят дискриминирането по физически способности логично е абсолютно неадекватно. Второ, има солидно обяснение защо е на борда всяка от жените, както като предистория, така и като функция. Точно тези двете и най-безумния пират не би си позволил да ги пипне по една дузина причини. Но това ще видиш в самата книга. Относно сексуалността на пиратите, ами текът им лигите, ама няма как...

Има ли нужда и от толкова дълъг начален диалог, ангажиран ли е по някакъв начин с развитието на играта по-нататък?
Няма реално, можеше просто да му кажат "Добре дошъл на борда, от нас да мине, оставяме те жив". За мен диалогичната сцена се получи много добре, харесват ми и изборите и са навързани (т.е. зависят и от предходните). Помагат за изграждане на главния герой в главата на читателя и имат и игрална стойност - провал в тази сцена е смърт, добро постижение означава лек бонус с Респекта за цялата игра, който си влияе в много ситуации. Истината е, че на мен такива диалози са ми не-по-малко интересни от бойни сцени и изборите в тях, но си е абсолютно възможно да са скучни за част от публиката. Но такъв ми е стилът, по-романистичен, като цяло това търся; има си Котарака, има си "битки безброй", всеки си избира :)

Ще ми е интересно да видя някакво представяне на героите.
Градят се през цялата книга, сцена по сцена и съответно усещането от тях зависи много от избора на читателя - дали му се занимава с отделните, на кои симпатизира и т.н.

На места текстът не звучи достатъчно плавно и елегантно, както ми се иска.
И открих няколко технически грешки, които една съвестна редакция трябва да оправи.
Със сигурност има много да се работи, текстът не е минавал нито през коректор, нито през първите читатели, които ми помагат в редакцията. Към тези стъпки обаче не бих прибегнал преди книгата да е завършена. Още е суров, колкото и да съм пренаписвал всяко изречение.

Мерси за подробния коментар :)

02 Окт 2012 11:25
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62128
Значи имаме избор на умения във всеки вариант и то с 2 степени на развитие. Като цяло е хубаво, който иска съвсем да мине без дневник (или поне само с кодови думи) явно ще трябва да чийти. Така или иначе не вярвам да има повече от 2-ма души, на които този режим да им се струва прекалено труден.

До колкото разбирам се опитваш да комбинираш преговори с битки, така че няма да си в другата крайност (много близо до Нарциса). Изобщо, ще има по нещо за всеки.

02 Окт 2012 11:35
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62129
Точно така и за двете. Няма вариант без дневник, по опростения си избираш в началото 4 умения, 2 от които са на майсторско ниво, другите 2 на основно. Основно сложният вариант добавя: зарове за проверки на уменията, битки със зарове, доста повече статистики и по-комплексно правене и водене на герои. Книгата става игра.
За разлика от Черният Нарцис тук има доста битки (някои от които могат да се прескочат при определени обстоятелства) и много повече екшън, пропорцията е променена, но отново има много и от другото - изграждане на отношения, диалози, интриги, романтика/еротика, избор на страна. Читателят е много по-свободен с кое да се занимава, буквално може да избере да прескочи няколко битки, да игнорира присъствието на жени наоколо, да избие зъбите на един два героя вместо да се сприятели с тях и т.н.
Честно казано, не се притеснявам, че ще е скучна за читателите, които искат повече екшън. За Нарциса се притеснявах много как ще се приеме, но тук няма да ви липсва - нито екшън, нито игра.

02 Окт 2012 11:47
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62130
От предложените откъси не става съвсем ясно как точно действа системата с уменията. Изпозлването на два зара обаче предполага голяма тежест на шанса, което никак не е по вкуса на някои от нас.

Забелязват се доста грешки.

-Та, защо на този кораб ? – повтори въпроса си Финигън.
Какво ли беше най-добре да отвърна?

Защото хората тук са от моята соя.

Не знаех, че Котаракът е направен от соя. :o

02 Окт 2012 11:52
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62131
Става и така. Аз бих предпочел "Хората тук са от моя сой.", да не се бъркаме с ГМО-тата.

rechnik.info/%D1%81%D0%BE%D0%B9

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

02 Окт 2012 11:57
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62132
соя ж., само ед. Едногодишно маслодайно бобово растение с обли зърна, които се използват за храна, фураж, в промишлеността.

Направо Котето да каже : Подушвам, че сме от една порода. :lol:
Тъй ще е по-ясно.

02 Окт 2012 12:07
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62133
Е, гавриш се. Виж линка.

02 Окт 2012 12:17
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62134

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Е, гавриш се. Виж линка.
Там пише за "сой", не за "соя".

02 Окт 2012 13:08
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62136
Виж 2-рия ред. "Куче от сой" кърти мивки.
Вг, не съм съгласен, че двата зара задължително предполагат повече шанс. Обратно, всеки зар хейтър може автоматично да добавя 7 вместо 2д6. Не е нужно да обяснявам, че освен средна стойност, 7 е и най-често срещания сбор на показанията на 2 зара. Това го знае и разработващия системата, така че най-вероятно очаква да има резултати от рода на 7 +/- 3 (примерно). Всъщност, взех да схващам какво имаш предвид.

Торо, много внимавай книгата ти да не стане твърде хубава. Не е разрешено да се хареса повече от тази на ММ, особено като се има предвид, че може би ще излязат по едно и също време.

Моля последното да се разглежда като закачка, а не като заяждане.

02 Окт 2012 13:47
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62137
Ами сега аз като имам проблем със софтуеъра как да го прочета? Особено това за нивата на уменията.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

02 Окт 2012 13:53
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62138

vg писа: писа:
Там пише за "сой", не за "соя".

соят, соя, мн. соеве, (два) соя, м. Разг. Порода; произход, род. От добър сой.
• От сой е. Разг. От добра порода; от добър, богат род. Мома от сой. Куче от сой.

- предполагам, не пълен член.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.085 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 15:22
    • "Мината на Орките" е вече налична за сва... (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 02 Юли 2025 21:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност