• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
02 Окт 2012 14:09
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62139

Рони# Мейдей писа: писа:
Вг, не съм съгласен, че двата зара задължително предполагат повече шанс. Обратно, всеки зар хейтър може автоматично да добавя 7 вместо 2д6. Не е нужно да обяснявам, че освен средна стойност, 7 е и най-често срещания сбор на показанията на 2 зара. Това го знае и разработващия системата, така че най-вероятно очаква да има резултати от рода на 7 +/- 3 (примерно). Всъщност, взех да схващам какво имаш предвид.
Има значение тия два зара с какво ще се сравняват или събират. Но по начало, ако се използва едно умение и то има 1 или 2 точки (предполагам, че ако има 0, няма да влиза в действие), а заровете имат показания от 2 до 12, тогава тежестта на заровете е в пъти по-голяма от тази на уменията.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Окт 2012 14:13
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62140

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:

vg писа: писа:
Там пише за "сой", не за "соя".

соят, соя, мн. соеве, (два) соя, м. Разг. Порода; произход, род. От добър сой.
• От сой е. Разг. От добра порода; от добър, богат род. Мома от сой. Куче от сой.

- предполагам, не пълен член.

Торо е написал "от моята соя".
Тук соя е съществително, женски род, нечленувано, така че за какъв непълен член говориш ?

Ако беше "сой", пак си остава чудно как така някакви разбойници може да са хора "от добър род" ?!

02 Окт 2012 14:21
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62141
Бе не съм гледал легендата, ама ако нечленувано ед. число е "сой", следва по реда на изписване в речника да имаме:

ед. число пълен член
ед. число не пълен член

мн. число (пише си), и т.н.

А Торо обича да употребява звучни, но малко известни български думи като "Паткан"! :mrgreen:

П.С. Задръж, нещо не ми се връзва.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

02 Окт 2012 14:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62142
Относно шанса и уменията - работя доста с шанс и имам идея за разпределението на вероятностите при два зара (в случая не са opposed, което намаля максималната девиация).
Именно за хората с интереси за шанса съм разработил тази система - знаете, че средните трудности са 11 и 15 при проверка за основно/майсторско ниво. Имате 30 точки. Ако разпределите 10/10/5/5 ще имате 100% отговаряне на проверките с двете силни умения (както е при основната система), а за по-слабите си умения 72% шанс да успеете при проверка за основно ниво, но и 17% шанс да отговорите на майсторско. Може да направите стотици различни разпределения, ваша работа е да смятате шансовете и да си направите такъв герой, какъвто най- се харесва и считате за оптимален. От тази гледна точка считам, че правилата за умения са перфектни. Предварително съм ви казал, че не всички умения са еднакво полезни, това не определям като бъг или дизбаланс, това е първият ви важен избор в играта.

Например вместо тези 4 силни умения може да имате 6 средни, или пък вместо едно от слабите може да сложите по 1 точка на 5 умения, което ви дава по 17% шанс да се справите с някоя проверка. Но пък обичате ли да сте хазартни и кое е по-добре, да има малък шанс да се справите със всичко или да имате няколко неща, в които сте железни и уверени? ;)

ПП Въпреки това подозирам, че повечето хора ще играят по стандартната система, а не тази за напреднали. Разбира се, хората на този форум са от напредналите.
За тези, които не обичат шанс - мисля че решението е очевидно :)

Относно правописни грешки и думи, които не ви пасват/звучат добре, тези неща се чистят на по-късен етап. По-скоро са ми интересни отзивите ви за системата и общото усещане към книгата, но разбира се сте добре дошли да коментирате всичко. Относно "соя", за мен е напълно валидно, но пък ако на няколко от първите читатели не им звучи добре (двама са достатъчни), ще го променя независимо от моето мнение по въпроса и какво пише в тълковния речник.

ПП. Още нещо важно - мисля че играта може да се изиграе до успешен край със всички стойности на уменията равни на нула (difficulty - brutal). Уменията основно помагат за бонуси и измъкване след грешни избори.

02 Окт 2012 14:51
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62143

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Бе не съм гледал легендата, ама ако нечленувано ед. число е "сой", следва по реда на изписване в речника да имаме:

ед. число пълен член
ед. число не пълен член

мн. число (пише си), и т.н.

А Торо обича да употребява звучни, но малко известни български думи като "Паткан"! :mrgreen:

П.С. Задръж, нещо не ми се връзва.

Ако думата е "сой", тогава изразът е "от моя сой", не "от моята соя".

02 Окт 2012 14:56
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62144

Ал Торо писа: писа:
Относно правописни грешки и думи, които не ви пасват/звучат добре, тези неща се чистят на по-късен етап. По-скоро са ми интересни отзивите ви за системата и общото усещане към книгата, но разбира се сте добре дошли да коментирате всичко. Относно "соя", за мен е напълно валидно, но пък ако на няколко от първите читатели не им звучи добре (двама са достатъчни), ще го променя независимо от моето мнение по въпроса и какво пише в тълковния речник.
Не знам как е възможно да не правиш разлика между ОТ МОЯТА СОЯ и ОТ МОЯ СОЙ.

02 Окт 2012 15:16
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62146
vg, мисля че си прав, сега след като се вгледах в ситуацията; незнайно защо си мислех, че са дублетни форми и ми се беше набил изразът така в главата; благодаря за забележката и отстояването на позицията;

02 Окт 2012 15:19
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62147

Предварително съм ви казал, че не всички умения са еднакво полезни, това не определям като бъг или дизбаланс, това е първият ви важен избор в играта.

Това щеше да е следващия ми въпрос - за баланса. По принцип, за мен е сложно да балансирам повече от 3 умения, за това и се въздържам да използвам много повече. Но, наистина не знам до колко балансът е нещо съвсем необходимо, а и не може да се измери (в повечето случаи).

02 Окт 2012 15:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62148
Ако всичко е еднакво се обезсмисля избора и се отнема реалността. Тогава остава важно само да играеш според уменията си, а не какви си избрал.
Не ми се иска да подхождате към книгата с "power-play" подход, защото се притеснявам за вас, да не ви намали удоволствието. Има я игралната част, но аз бих препоръчал следното - представете си какъв герой искате да играете, какво да може, какъв Котарак бихте били. След това разпределете точките така, че да се доближават до вашата представа. Така ще е най-приятно и със сигурност ще имате шанс да минете книгата, независимо от разпределението.
Не си измивам ръцете с това и искам играта също да е интересна, но ако точките станат самоцел е лошо, това е роман, в който искам да се вживеете.

02 Окт 2012 15:36
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62149

ПП. Още нещо важно - мисля че играта може да се изиграе до успешен край със всички стойности на уменията равни на нула (difficulty - brutal). Уменията основно помагат за бонуси и измъкване след грешни избори.

Супер!

02 Окт 2012 15:54
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62150
Искам да спомена, че спрях да чета демотата на Калоян, няма да прочета и това. Предполагам, че е на добро ниво, но не искам да си развалям удоволствието от самата книга. Вероятно има и други, които мислят като мен.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

02 Окт 2012 16:02
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62151
Разбирам ти позицията, понякога и аз съм така. Постарал съм се да не издавам нищо при подбирането на откъсите, затова единият е съвсем в началото, а другият - доколкото е възможно независима от историята сцена, но и това си е много за хора, които предпочитат да избягват трейлъри и демота.
Ще помогнеш с отзиви като я прочетеш, тогава :)

02 Окт 2012 16:27
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62152
Интересен избор на умения. Общо взето всичко, което може да се очаква от един роуг. Малко ми е странно, че няма социални умения, явно те са оставени на решенията на читателя. Може би така е и по-редно, но все пак съблазняване, преговори, актьорско майсторство (А16, ТМ) може би биха внесли малко повече баланс и цвят. От друга страна, уменията и сега са доста...

02 Окт 2012 16:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62153
Мислих доста по този въпрос :) Героят Е базиран на ролевата система "Завета на Крея", клас Авантюрист, но има и доста промени заради разликите между книга и ролева игра и за да отговарят на персонажа на Котарака. Точно уменията като горните умишлено оставих за ситуациите, защото за мен е много интересно да избереш какво да кажеш, а не да си провериш показателя за обаяние/красноречие.
Все пак съм оставил "заблуда", което всъщност действа точно така, както казваш в някои ситуации, има го и в демо версията ако решиш да излъжеш, че си дошъл на кораба, бягайки от родителите си.

Лейдрин, ще измисля нещо да ти пратя правилата демото и правилата, макар че може да са в малко неприятен XML вид.

02 Окт 2012 17:10
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Абаносовия дракон - коментари по демото и системата #62155
А - моля ти се. Котарака няма как да е неприятен в какъвто и да е формат, така че не се притеснявай.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 15:22
    • "Мината на Орките" е вече налична за сва... (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 02 Юли 2025 21:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност