• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 11
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
20 Апр 2011 17:44
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #10231
Абе....
Не, че му е тука мястото, ама следващата за кога да я чакаме?
Нещо се зарибих....

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Апр 2011 19:51
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #10278

Nichy писа: писа:
Абе....
Не, че му е тука мястото, ама следващата за кога да я чакаме?
Нещо се зарибих....
Незнам, за Великден имате ли някаква работа? :)
"Котаракът и Спасението на Аврея" е почти завършена и скоро ще бъде достъпна безплатно Online.
За "Котаракът и Абаносовия Дракон" засега е рано да се каже по-конкретно, но ще бъде през лятото, надявам се да не е Август.

07 Юни 2011 22:57
Altras Benin
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #15353
Поздравления и от мен, Ал! Както се казва - 'летящ старт' :)
Книгата е чудесно ново начало за жанра. Като започнем от оформлението - корицата е стилна и напълно импонира на историята, разказана вътре. Според мен по-пъстър вариант определено нямаше да е подходящ в случая. Илюстрациите - също на много високо ниво. Само адмирации за Светослав Петров! От чисто фенска гледна точка бих се радвал, ако и следващите части на Котарака бъдат илюстрирани от него, за да се изгради характерен стил за поредицата. За съдържанието какво да пиша - веднага ме грабна с натуралистичния жаргон и готини лафове, без да стигат до крайности. Чете се на един дъх, както е писал и Уейн - за една нощ :) Историята е завързана, като вариантите за сдобиване със заветната думичка "сокол" или "орел" в края са адски интригуващи. Не искам да пускам спойлъри, нека всеки я прочете и ще разбере какво имам предвид, но наистина не вярвах, че при получаване на едната от двете думи ( :) ), може да се стигне до финала... Лично аз се гордея, че още на първото изиграване гордо записах "заек" в дневника, но малко по-късно допуснах евтина смърт, вследствие на прибързано решение :) Така я изиграх успешно на втория опит. Това от своя страна допълнително ме зареди след това да изпробвам ВСИЧКИ възможни варианти в търсене на оптимален успех / погибел :D Между другото епизодите с фатален изход са си емоция! Изчетох ги всичките и само два имат допирателна, като останалите са си уникални.
Извод: Историите на Котарака водят до пристрастяване към света на Крея, така че и аз с нетърпение очаквам "Абаносовият дракон"!

I pray to Myself for Myself

08 Юни 2011 11:53
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #15412
Благодаря за добрите думи, това че има хора като теб, на които книжката се е харесала в цялостта, в която е, осмисля отвсякъде цялото начинание за мен :)

За момента нямам никакви намерения да сменям Слави с друг илюстратор (винаги съм се чудел защо Слави, а не Светльо, ама така е). По-важният въпрос е маркетингов за следващите - ако се пускат limited edition книжките ще излезе скъпо да се илюстрират и вероятно ще са ограничени само до корица, но всички се надяваме да има реализация в нормални тиражи.

Относно "Абаносовия Дракон", има време до излизането му, но "Спасението на Аврея" вече е online и на ваше разположение :) Сега съм концентрирал работата си върху качване на ролевата система по света на Крея online и затова другите проекти малко изостават, а и все пак трябва да дадем път на "Асасините на Персия". След като малко се закрепят нещата с РПГ-то минавам по-концентрирано към "Абаносовия Дракон", до момента едва бегло е подхванат.

01 Юли 2011 20:44
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #17538
Получих книгата като подарък от Ал Торо и когато се видим следващия път, ще трябва да ми даде и автограф. Ако беше прописал преди 20 години, щеше да е в тройката на най-добрите български автори на книги-игри. Допуснал е доста грешки (прочетох един блестящ коментар за книгата: на Anardil, намира се на страница 3 на тази тема) и несъмнено трябва да се старае и да се шлифова, но не мисля, че неговият дебют е по-лош от моя преди 19 години.

Не съм виждал по-добро използване на кодови думи в книга-игра. Ал Торо показва, че добре разбира този похват и го използва отлично, постигайки достатъчно добра игра с оскъден дневник. Може би ако беше избрал да замени точките за отношение с кодови думи (което със сигурност е можел да постигне с лекота, достатъчно добър е), щеше да се получи още по-добре.

Да се даде възможност за постигане на максимален резултат по два начина (убийство или спасение на Елинор) е много добра идея в чисто игрови план.

Надявам се този млад човек, който ми стана много симпатичен от краткия ни разговор, да успее да разгърне потенциала си в и извън книгите-игри. И... дотук спирам с положителните оценки.

Неприятно впечатление ми направиха повечето коментари в тази тема: хвалене, възторзи, насърчения... Определено има нужда от това, ама ако критиките не са били на лични съобщения, значи си имате тук едно общество, което е настроено прекалено доброжелателно и в това има нещо лошо: авторът не получава стимул за развитие. Нито насока... Единственото оправдание за това е, че книгата вече е отпечатана и всички забележки са след дъжд качулка. Но не е достатъчно добро оправдание. Още веднъж да подчертая: браво на Anardil !

Не ми харесват много неща в търговската част:
1. Цената: 9.95 вместо 10.00 е базово правило и щом начинанието има и комерсиална цел...
2. Корицата: претенциозна и непривлекателна. Засукан шрифт. Не се вижда добре това "книга-игра".
3. Заглавието: претенциозно е и определено не допринася за увеличаване на продажбите. Утвърден и популярен автор би могъл да си позволи екзотика по отношение на заглавие, корица, тема... но когато издаваш книга-игра след повече от 10 години суша, трябва да си пазарно-ориентиран.
4. Илюстрациите: статични, непривлекателни... Жената на страница 52, например, едва ли ще се хареса на достатъчно широка аудитория. Илюстрацията на стр. 166 е динамична, но е ужасна, Котаракът прилича на комиксов герой, стражът е хванал оръжието по начин, съвсем различен от описаното в текста... Не се печели аудитория с такива картинки, а нали уж се търси възраждане?!
Целта е достатъчно трудна и без да се допускат груби грешки, а според мен всяко от изброените 4 неща пречи на продажбите.

Максималният резултат е 95, а не 100, защото от изброените 7 думи за по 5 точки можеш да запишеш най-много 5: една от вишни и рицар, портокал и само три от видра, пор, плъх и язовец. Последните 4 кодови думи се записват при мисията за проследяване на елфа до града, но можеш да запишеш най-много 3 от тях.
Другото е ясно: 25 че не си минал през смърт, 25 за постигане на голяма цел орел/сокол, по 10 за цяр и заек.

На епизод 226 липсва важно указание: "Запиши кодова дума "орел"".

В началото на темата се натъкнах на коментар на Ал Торо:
"Първо, няма нито един фиктивен избор в цялата книга. Разбира се, някои от тях повлияват само при определено развитие в последствие, така че не навсякъде може да се открие защо е бил от значение изборът. На няколко места изборите дават само парченце информация, което може да помогне на наблюдателните читатели по-нататък, но дори и тях не намирам за излишни."
Това изказване много прилича на някои мои смели изказвания, и... не е вярно. Още в самото начало има пример за фиктивни избори. Задължително минаваш през епизод 5, после и през епизод 3. Между двата епизода има 5 възможни пътя (има и шести, който завършва със смърт и е единствения истински избор, понеже грешката ти носи наказание в точки в края на книгата). Няма никаква разлика между останалите 5 пътя от 5 до 3. Нито научаваш нещо полезно, нито се сдобиваш с нещо, нито губиш нещо...
Но трябва да отбележа, че книгата не изобилства от такива примери, напротив - редки са.

На места не ми допада мотивацията на героя, обосновката на неговите размисли, или пък ми липсва информация, която по принцип би трябвало да имам... но това са забележки, които редактор отправя към автора, за да му помогне да подобри стила си, да обмисли по-добре написаното и в крайна сметка да покаже най-доброто от себе си. На този етап са излишни. Същото важи и за забележки към стила - прекалено лично е и един автор приема критики на тази тема само от хора, на които много вярва.

Да затворя това мнение с положително настроение: много добра книга-игра на много обещаващ автор, който трябва да бъде подкрепен от обичащите книгите-игри, ако реши да продължи с усилията си да възроди този жанр.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

02 Юли 2011 01:45
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #17575
Първо, благодаря за съдържателното и стойностно ревю, бях сигурен, че ако напишеш такова ще си струва наистина да бъде препрочетено доволен брой пъти.

За маркетинговата част си несъмнено прав - това за надписа "книга-игра" ми го беше споменал и Уейн, уголемихме го малко , но е вярно, че можеше повече и да се премести горе. Трябваше да го послушам навремето и за тази работа.
Маркетинговият трик с 9.95 е добре познат, по някакъв начин правя всичко за читателите и феновете на жанра и исках да бъда максимално откровен с тях (в случая да не търся повлияване на подсъзнателно ниво), да дам максимално ниска цена и т.н. Не знам какво целях, разбира се, че трябваше да е 9.95. От някаква необяснима "паладинщина" го направих, просто лично аз не обичам да ми прилагат подобни похвати и обичам нещата незавоалирани. На практика трябва да се използва всеки маркетингов трик и да разчитам, че хората после ще се радват, че са я купили, а не че ще съжаляват. Казано с две думи - бос съм в маркетинга и не съм и наблегнал на него. Сега обаче, като нещата започват да се разрастват покрай завръщането на жанра, ще трябва да се действа по-сериозно.

Заглавието не мога да го претегля комерсиално, в следващата сякаш е по-добре ("Абаносовият Дракон"), но просто така дойде, а и ми пасва някак на книгата стилово.

За илюстрациите - малко е субективно, мисля че хората ги харесаха доста, но е факт, че стилово леко се разминават с усещането от текста, поне за мен.

Относно точкуването - да, така е наистина, чак в последствие видяхме, че максимумът е 95; бях пропуснал едното застпване между кодовите думи. Но пък е оправено в електронната книга :)

Относно фиктивните избори - така е донякъде само, спороно е дали се определят като фиктивни при положение, че един от вариантите води до смърт (а в случай че се отбегне - обединявам възможно най-скоро), но е факт че тази част там е разтеглена повече от необходимото като възможни избори и може би като описание. Началото не ми е любимото - писано преди малко повече време и с пауза от продължението. Бих променил бая неща по него и наистина това е едно от тях.

За епизод 226 също си прав, веднага влиза в корекциите, които ще бъдат нанесени за електронната книга.

Anardil наистина написа блестящи коментари и го поканих да се присъедини към първите ми читатели. Той за моя огромна радост прие и когато се стигне до следваща книга ще слушам внимателно какво казва и ще правя съответните корекции.

02 Юли 2011 13:01
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 512
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #17590
Това с цената... за съжаление, действа. Паладинщината я остави за братството на паладините. Когато си култов автор, известен с откровеността си, 10.00 е задължителна цена, вероятно същото би важало и за колекционерско издание, когато се сдобиеш с широк кръг читатели. Но когато продаваш на пазара... мисли и за възрастните, които биха купили книгата ти за своето 10-14 годишно момче - оттам и корицата трябва да бъде по-разчупена. Твоята сега не мога да оценя дали е елитарна или е псевдоелитарна, но определено не би въздействала на широк кръг читатели.

Не вярвам, че си тествал как се приемат илюстрациите ти с нужната безпристрастност. Ако и двамата с твоя художник вярвате, че илюстрацията на стр. 52 допринася с нещо за привлекателността на книгата, както и че нарисуваната на стр. 166 сцена е добра, продължавайте в този дух. Не го казвам с ирония, понякога наистина е важно да отстояваш вижданията си, особено ако искаш хората да получат точно каквото искаш тиу а не да разбират, че можеш да им дадеш точно каквото искат те. Но е важно да си премислил вижданията си, особено онези, които те правят различен от общтеството, защото ако започнеш да търпиш загуби заради тях, вярата ти ще бъде подложена на изпитание.

Притеснява ме малко скоростта, с която издавате тези книги. Щеше да е хубаво да осигурите ритъм от една книга-игра на месец, това някакси подклажда интереса. С тези паузи губите инерция. А лично аз на твое място не бих се интересувал от плановете на другите автори. Може би първата книга е избързала, може би трябваше да планираш след като си напреднал и с другите... Но това са спорни неща, сложни са и всеки си ги решава, после печели или губи. Дано да имаш успех и със следващата си книга-игра.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

04 Юли 2011 12:25
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #17871
За корицата и илюстрациите места дискусията в съответната тема.

За цената съм напълно съгласен, за в бъдеще ще трябва да се следва тази стандартна маркетингова стратегия. Понякога човек трябва да се примири с по-малко зло, за по-висше благо, каквото е разпространението на жанра, особено сред подрастващите :)

Относно скоростта също сме на едно мнение - такъв беше планът поначало и се надявам скоро да се реализира. Няма как да съм независим от другите автори при положение, че ми е странична дейност и не мога да напиша повече от 2-3 книги годишно. Изчакването е вариант, но ако не бях издал сега можеше да не стане никога. (Поначало Нарцисът беше предвиден за издаване есента, но поради проблеми с издателите и илюстрирането планът се измени значително.) Ентусиазмът има изчерпване, особено когато няма нищо насреща. Имах нужда от тези отзиви и от тази общност, за да мога пиша още. Освен това не мога да се хвърля така в тъмното - например да напиша 3-4 книги, хвърляйки цялото си свободно време за година - две, да вложа сериозен ресурс в последователно издаване и да се окаже, че няма кой да ги купува и чете. Виждам и сега, че за да оценя резултатите ще ми трябват поне едно 6 месеца от издаването.
Но си съвсем прав, че трябва изключително внимателно да се регулира честотата както на излизане на книги-игри изобщо, така и на книгите от дадена поредица (в случая моята). Вярвам изцяло на адаша, че ще се справи с този фактор и ще се съветвам и съобразявам с него и другите автори, за да постигнем заедно най-добър ефект.
Като всяко начало - и тук беше трудно, бавно и мудно, но съвсем скоро нещата трябва да тръгнат с много прилична скорост.

04 Юли 2011 12:52
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #17876
aToro - не знам доколко ще ти е полезен още един поглед, но:

Като цяло, аз съм съгласен с твоите съображения - особено тези в предния постинг.

Даже бих бил по-краен: Отделяй повече време, за да изкусуриш всяка книга. Па ако ще и само две на година да се получават. (Или една, ако е като мечтаните от мен по-обемисти приключения. ;) )

Тия усилия се изплащат:

1) защото благодарение на тях развиваш умения, които ще ускорят процеса по-нататък.

2) защото с по-високото качество печелиш уважението на трайните, сериозните читатели - тия, които вероятно ще купуват книги и след десет години, а ти ще можеш да им разчиташ като публика.

3) с времето. Винаги ми е било чудно, когато към книгата (игра или все едно) се подхожда като към баничка. Ако не е прясна - да се маха... :???

Ако е написана добре, книгата (игра или все едно) с времето ще продължи да се продава. И, в крайна сметка, ще носи в пъти повече приход.

Аман от книжари-баничари и продукти за еднократна употреба... :( Ей това уби книгите-игри през 98-а. Според мен.

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

07 Юли 2011 19:32
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #18438
Още една, съвсем конкретна препоръка за серията:

Ще се радвам да видя някакви точки за "етика" или нещо от сорта. Подобно на alignment-а в ролевите игри. Да, човек е сложно създание и някой път е в състояние да постъпва ужасно, а друг път - прекрасно... но все пак приемам, че лека-полека кривва на една страна, когато взима определени решения, и по-нататък му става все по-трудно да взема обратните решения - да си "смени нрава". Това му се отразява дори в отношенията с другите хора. Така героят от "Нарциса" би трябвало да се оформи доста различно като характер, ако е минал като "сокол" и ако е минал като "орел".

Не става дума за наказания или морализаторско размахване на пръсти. (Въпреки че в "Асасините" Алекс [offtopic]се гаври много нежно с по-темерутестите читатели... ;) )[/offtopic] Става дума за достоверност на образа.

И още нещо, което е по-скоро за личен гъдел - герои, особено онези, които са по-разработени (и особено по-симпатичните ;) ), да се прехвърлят от книга в книга. Усещането за приемственост лично мен много ме "обвързва" с една поредица и света й.

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

07 Юли 2011 20:45
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #18446
Прехвърлянето на образите и според мен е доста важно, макар че точно между "Абаносовия Дракон" и "Черният Нарцис" няма да има.

Съветът за alignment-а е много интересен също и точно днес дискутирахме и за него, макар и за ролята му в РПГ системи. Обмислял съм го за Котарака и то в повече аспекти - например за поведение спрямо жени и т.н. Отмерването на Alignment и по-скоро ограниченията, свързани с него, са нещо, което се прави за "слаби" играчи. Ако аз чета една книга-игра или играя ролева система, не ми е нужно системата да ме ограничава, за да мога да изиграя консистентен характер. Точно обратното, ако съм намислил определен типаж, то е невъзможно една книга-игра да си обоснове каква точно е мотивацията и характера ми и да ме ограничи (както предлагаш) да направя В1, вместо В2, понеже преди това съм направил А1 и Б1.
Кого бих ограничил по този начин, освен читателя? Кой може да определи по-добре от читателя избрания от него характер на героя и да прецени какво точно ще направи в ситуация "В" Котарака? Възможно ли е читател да не хареса или да се оплаква от странното решение в ситуация "В" (базирано на предходните избори), след като самият той е направил предните избори, както и въпросния "В"?

Иначе си напълно прав - най-логичното е Котаракът да има изградена посока на характера, базирана на решенията, взети в първата книга. Единствената разлика е, че изборът и определянето на характера си остава на читателя. Аз лично се ангажирам да продължа в този дух и да му предоставям възможността да си "играе" избрания от него персонаж, а не изведнъж във втората книга да го типизирам и да отнема изборите в една или друга посока. Най-лесното ми е да вкарам такива ограничения, но съм сигурен, че всъщност нямате нужда от тях. :)

Когато става въпрос за имиджа на героя в очите на другите, вече говорим за нещо съвсем различно. За там има предвидени рейтинги и кодови думи.

08 Юли 2011 00:33
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #18467
Аз имам един въпрос, който би вълнувал по-малките от мен читатели...
Ще можем ли пак да "уважим" благородничката? :P

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

08 Юли 2011 00:56
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #18468
Както казах по-рано, не казвам :)

12 Юли 2011 17:40
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #18894
Ще започна първо с някои положителни впечатления (повече в отговор на забележки от други читатели в темата "Заяждания...":

- "заешката" сцена - според мен си беше описана достатъчно добре, така че да се вписва в останалия стил на книгата; и аз съм върл противник на цензората, но не останах с впечатление тук да става дума за самоналожена такава - при друг герой и друг стил може би три страници подробно описание (и дори както някои предложиха - избор на специфични техники) може би биха били на място - но не мисля, че "Нарциса" губи от липсата им, по-скоро обратното

- Жаргонна и диалектна реч - аз съм с две ръце "за" тяхното присъствие, определено придават характер и колорит на героите (аз примерно докато четях се запънах на израза "окъпах се" щото книжовния ми мозък отказваше да го възприеме, докато не се сетих за конкретни хора, които го използват - и той е също толкова валиден за мен, колкото и "изкъпах се", но на мен ми беше приятно да се сблъскам с начин на изразяване алтернативен на моя); една забележка - докато употребата на "каски" за стражите ми допадна като налагане на жаргон (а не "ченгета" или "куки" разбира се), употребата на "печен" съвсем не ми се връзва щото е относително модерен жарго, пък сетинга и начина на изразяване във всички други моменти те настройват на вълна архаична реч - много по- на място би било за мен употребата на жаргон поне от времето на соца, или дори някой архаичен турцизъм

- aToro: "речта е на места малко FUBAR, но го считам за граматически валидно, въпреки че конструкцията е остаряла и в стил "литературно-поетична" (не идва естествена за читателя). Просто реших, че ще е по-интересен изказ, но изглежда е прекалено завъртяно и дразни." - Ми мен пък силно ме изкефи, точно според гореизложените от автора причини; то си е субективно, ясно, но ако Торо си води някаква анкета под линия от изказванията на сайта - аз давам гласа си този стил да остане и в следващите книги

Сега, за критиките (СПОЙЛЕРИ!!!):

- още в началото, преди да те арестуват, има около дузина безпредметни за мен епизоди - чийто единствен смисъл се явява смъртта на героя, но само ако вземеш един куп последователно малоумни избори (с начало - връщане в къщата от която току-що си излязъл); не твърдя, че е направено с цел раздуване на обема, но тъй като е изключително изолиран случай в цялата книга (за щастие) - присъствието на тези разклонения за мен е необяснимо и грозно (дразни гейм-дизайнера в мен, ако щете) - много по- на място бих намерил дори варианта на избор "Ще се върнеш в къщата?" - "Ами застрелват те в гръб". Прочее, Торо някъде беше казал, че няма безсмислени разклонения - но тези при засадата са точно такива (никъде по късно не се отчита дали си се предал или са те заловили след съпротива - дори в "Оценка"), както и малко по-късно - избора дали да приемеш мисията от капитана или да му откажеш; пак повтарям - никъде другаде не срещнах подобен "брак" и може би затова толкова повече тези "избори" ми се набиват в очи

- Геймплей - голяма част от решенията, които взимаш нямат някакво реално отношение върху историята и последващите решение, а само върху Оценка (като пример се сещам за това дали си премахнал знака на стражите) ; така у мен като играч остава впечатлението, че реалното предизвикателство е не да завърша въобще играта, а да я мина с максимален резултат. Подчертвам, че това не е задължително лошо, но стигаме до:

- графата "Оценка" - на привидно произволен принцип е избран критерият "доколо разкри мистерията"; това само по себе си не би било лошо, ако поне половината кодови думи носещи бонуси не преполагаха да се държиш като "играч, с опит в книги- или компютърни игри, използващ мета-игрова логика", а не като "крадеца Котарак, който трябва да се съобразява с последствията от постъпките си и не може да се върне на предишен епизод ако сгафи" (трябва да избереш да предадеш доверието на дългогодишния си работодател без никакаква предварителна информация, че той те е прецакал или ти е скроил шапка - ами какво щеше да прави Котарака ако нямаше засада и се беше оказало , че рубините са най-обикновена мисия?); за съжаление понякога дори логиката на "играч" обаче може да те подведе - вместо изолирана стая е по-добре да избереш съжителство; вместо да криеш историята си - да споделяш с рандъм чобанче (което видиш ли, най-случайно също се оказва бандитче - абе благородниците как спят спокойно в тоя замък?); вместо да се опитваш да опознаваш средата си без да биеш на очи, биваш поощряван ако вдигаш скандали на старшата прислуга; и т.н, и т.н ... - без да се разпростирам върху негативите от тоя подход, предпочитам едно градивно предложение - в следващата книга да има оценка Професионализъм, която да отчита доколко си спазвал професионална етика и си се доближавал до оптималния подход на истински професионалист - това като алтернатива на нормалната оценка, ако тя продължва да фаворира "мета-подхода"

- "Знакът" на стражите - може да се махне само с магия на Архимаг, но едно овчарче не само знае къде да намери противодействие и има пари да си го позволи , но и го плаща само щото си го погледнал мило? ВТФ?!? Явно услугите на Архимагове в Крея са редки и ценни като връзки за обувки

- Никъде не получаваме ясно описание на физиката и бойните умения на Котарака (за сметка на това ника му и факта, че явно е още тийнейджър, навяват към съвсем конкретни асоциации); в същото време, поста "шеф на стражата на замъка" предполага не само умения, но и определена физика според мен - какъв би следвало да е пътя на мисълта ми за да предпочета да се сборя с него, вместо да му строша носа с юмрук? Въпросът ми не е риторичен, а съвсем сериозен и е конкретно към автора, защото специално този избор ми напомни за най-добрите традиции на Сим Николов, сериозно?

В заключение, въпреки дългия блок текст с критика, не искам това да звучи като негативен пост - книгата ми хареса на едно чисто емоционално ниво, просто бих искал следващата да е свободна от недомислици и по-добре да стимулира/награждава играча за това да действа по начин който повчето хора биха сметнали за логически оптимален при няколко неизвестни в ситуацията - без значение че "Спонтанно се изплювам през прозореца - отиди на 5" може да е по-добрия избор от гледна точка на историята с която авторът (и играчът след едно изиграване) е запознат, но героят - не

12 Юли 2011 19:20
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Ревюта и коментари за Котаракът и Черният Нарцис #18910
Мерси за изчерпателното ревю, много полезна информация даваш вътре.

За началото вече се съгласих, че е малко раздуто (нямам обяснение :) ).
Относно трудността на изиграването - учудва ме, че си се справил лесно, повечето играчи стигат до един два края. Оценката разбира се е от значение и съм абсолютно несъгласен с теб, че има нещо вътре, което е "мета". Разбира се, не във всеки вариант за изиграване ти помага всяка една кодова дума, но това не означава, че не трябва да се оценява положително един правилен избор. Не винаги, когато тръгна на планина ползвам пикел, нож, кибрит или дъждобран, но всяко от предните е правилно решение и би следвало да повлиява на "оценката" ми. Аналогично е със знака - в една ситуация може да минеш и без него (защото вразите имат по-важна задача, мисля че е логично от текста), но в друга ситуация е разликата между живота и смъртта.

вместо изолирана стая е по-добре да избереш съжителство

тук също не си прав, зависи от ситуацията; просто не всичко в книгата е това, което си видял в разиграването си; съжителството може и да те прецака

трябва да избереш да предадеш доверието на дългогодишния си работодател без никакаква предварителна информация, че той те е прецакал или ти е скроил шапка - ами какво щеше да прави Котарака ако нямаше засада и се беше оказало , че рубините са най-обикновена мисия?

Никога не знаеш. Така или иначе имаш избор, любопитство срещу лоялност. Както в истинския живот, не винаги е ясно кое ще донесе повече позитиви. А и ти не "предаваш" доверието на Тано, просто виждаш какво е трябвало да ти каже, а ти е спестил (от твоята гледна точка не е било така, но нека допуснем, че има и други)

- "Знакът" на стражите - може да се махне само с магия на Архимаг, но едно овчарче не само знае къде да намери противодействие и има пари да си го позволи , но и го плаща само щото си го погледнал мило? ВТФ?!? Явно услугите на Архимагове в Крея са редки и ценни като връзки за обувки

Първо, Митъл не винаги е бил овчарче, второ, за да ти помогне трябва да изкараш или "гард", или "емблема" и "вълна", което съответства на сближаване на героя с Митъл; въпреки, че техните отношения не са основата на книгата, (както и психологията на Митъл), не може да се каже, че сближаването е липсващо в текста

в същото време, поста "шеф на стражата на замъка" предполага не само умения, но и определена физика според мен - какъв би следвало да е пътя на мисълта ми за да предпочета да се сборя с него, вместо да му строша носа с юмрук?

Първо, това не е замък, второ, няма нужда да гадаеш от поста му каква е физиката му, защото е споменато в текста ("нито вдъхваше респект с размери или мускули").
Можем да подходим с разискването на ситуацията кое е по-правилно срещу противник с голям боен нож - да се опиташ да го нокаутираш с един удар, когато е поне на твоето бойно умение и готов за битка; или да се опиташ да се бориш с него, за да не може да изкара оръжието си;
Но нека да подходим по друг начин - прочети двата варианта и кажи какво нелогично виждаш в развръзката?

В заключение искам да кажа, че именно такива прями и изчерпателни коментари ценя, както положителната, така и отрицателната им част. Истината се ражда в спора.

P.S. Искам само да добавя нещо - това, че някой неща не са явни за героя или читателя не означава, че няма логика в тях; именно защото това, което пиша, е анти-мета гейминг;

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 11
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • Yesterday 11:41
    • Активност на авторите от новата вълна (50 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 06 Ное 2025 00:28
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (217 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Radko
    • 05 Ное 2025 22:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност