• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Джо Абъркромби - "Първият закон"

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
29 Юли 2013 14:12
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Джо Абъркромби - "Първият закон" #74922
Почти съм привършил Гласът на острието и продължавам да се отвръжавам от послошста на авторите.
Разказва ми за трима герой като нацепва действието на глави предвидени явно само за тях. Може и да е комерсиално но като знам това не се дразня по-малко. Всичко върви към подготовка за някакво пътуване и до средата си мислех че дори ще могат да го завършат но именно том авторът вкара още една сюжетна линия и сега на 100 страници преди края ме налягат мрачните предчуствие, че кигата ще завърши в нищото с Очаквайте продължение.
На места се чудя преводача ли е толкова залухан или просто е бил страшно мързелив та не си е направил труда да оправи някакви елементарни неща.
Последно се издразних когато на някакъв турнир се събираха залози с коефициет, зебележете: 1:1!!!
Преди това имаше някаква безумица от рода на това, че топлия въздух пада надолу. Неща които се учат по природознание още.
Не твърдя че бих направил по-добър превод, но на места това което съм превеждал по тигъра примерно е на светлинни години от това което чата като превод и редакция.
В общи линии бях надъхан да си вземе героя, но явно първо ще изчакам да видя дали и той свършва с „отворен финал”.
И да ако има нещо за което твърдя че наистина мразя това са историите с продължение за които не се знае ще видят ли бял свят някога.

Относно 600 страница за 3 дни битка... Абрамович има още накъде да се учи все пак Джордан беше направил описание на 2 дни в 1000 страници в последните колела.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

29 Юли 2013 14:33
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Джо Абъркромби - "Първият закон" #74925
Вилорпе, две неща. Първо, както казваше един пич, който е голям фен на поредицата, това за него не са три отделни книги, а просто една гигантска 1500-странична книга, разбита на три тома. Склонен съм да вярвам, че е прав. Второ - моля те, пиши по-прегледно, че като ти гледам неграмотните кривулици в последния пост ме болят очите.

29 Юли 2013 14:46
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #74926

Вилорп писа: писа:
Почти съм привършил Гласът на острието и продължавам да се отвръжавам от послошста на авторите.
Разказва ми за трима герой като нацепва действието на глави предвидени явно само за тях. Може и да е комерсиално но като знам това не се дразня по-малко.

Това с "нацепването"и с паралелните сюжетни линии го има в хиляди книги и не знам какво му е дразнещото... още по-малко "комерсиално"?. Определено...по-дразнещо е всичките ти герои да се скупчени на едно място..

Всичко върви към подготовка за някакво пътуване и до средата си мислех че дори ще могат да го завършат но именно том авторът вкара още една сюжетна линия и сега на 100 страници преди края ме налягат мрачните предчуствие, че кигата ще завърши в нищото с Очаквайте продължение.

Ми не знам дали се дължат на мрачни предчувствия или на недоглеждане и липса на елементарна логика :) Все пак навсякъде е написано че е поредица от 3 книги, така че очаквай "да свърши в нищото" с "очаквай продължение". :twisted:

Не твърдя че бих направил по-добър превод, но на места това което съм превеждал по тигъра примерно е на светлинни години от това което чата като превод и редакция.

Повярвай ми - не можеш! :D Все пак съм чел твой превод на тигъра, и тук преводачът надали използва google translator :D А и как реши че преводът не е ок? Имаш английската версия на книгата ли?

В общи линии бях надъхан да си вземе героя, но явно първо ще изчакам да видя дали и той свършва с „отворен финал”.
И да ако има нещо за което твърдя че наистина мразя това са историите с продължение за които не се знае ще видят ли бял свят някога.

Ами краят на трета книга е отворен ама не очаквай продължение ;) Това ти се опитай да го разбереш :)

Относно 600 страница за 3 дни битка... Абрамович има още накъде да се учи все пак Джордан беше направил описание на 2 дни в 1000 страници в последните колела.

Трудно ще се учи от Джордан точно пък за последните колелата, при положение че те малко трудно ще да са написани от него ;)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

29 Юли 2013 21:45
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #74932

nixata писа: писа:
Това с "нацепването"и с паралелните сюжетни линии го има в хиляди книги и не знам какво му е дразнещото... още по-малко "комерсиално"?. Определено...по-дразнещо е всичките ти герои да се скупчени на едно място..

Дразнещо е, че тъкмо почне да става интересно и сюжета скокне нейде на бибитата си. На всичкто отгоре имената на главите са дадени така че само авторът си знае защо. Айде длъжен съм да призная че ако изчетеш цялата глава може и зацепиш защо е такова заглавието. Но идеята ми беше че пада бая листене напред докато си намериш главата с продължението на историята която те интересува.
Това че има хиляди книги ползващи тоя похват не ги прави по-малко дразнащи, както вече изтъкнах.
А комерсиално, защото авторът се опитва да угоди на максимално широка публика, правейки едва ли не част от главите нечетяеми. Типичен пример в тая насока е Песен за огън и лед, за която хора са ми казвали че направа прескачат главите с Денерис.

Ми не знам дали се дължат на мрачни предчувствия или на недоглеждане и липса на елементарна логика :) Все пак навсякъде е написано че е поредица от 3 книги, така че очаквай "да свърши в нищото" с "очаквай продължение". :twisted:

Не знам къде е това на всякъде, що не е е и на моето копие дето ми заеха.
Вероятно съм се подвел по това изказване:

пусна 3 самостоятелни книги,

разбира се в тоя пост не са казани кои са тия самостоятелни книги, нито е споменато Гласът на острието де. Аз си търсех книжка да му видя стила.

Повярвай ми - не можеш! :D Все пак съм чел твой превод на тигъра, и тук преводачът надали използва google translator :D А и как реши че преводът не е ок? Имаш английската версия на книгата ли?

По това което чета на места и гугъла по-добре се справя. Разбира се не твърдя че проблема е задължително в преводача, може редакторът да е скапан но фрагменти от текста си звучат като „лош превод от английски”. А това за тигъра го споменах именно за да добиете представа колко зле са нещата на моменти.

Ами краят на трета книга е отворен ама не очаквай продължение ;) Това ти се опитай да го разбереш :)

Разбирам го като: Книгите май вървят, а и гледам че ония дърти графомани се харчат добре та я да си оставя повече вратички за продължения.

Трудно ще се учи от Джордан точно пък за последните колелата, при положение че те малко трудно ще да са написани от него ;)

От Джордан може да се учи доста как да разтягаш локуми до безкрайност. А иначе визирах 10-та книга която си е писана баш от джордан - 656 стр. два дни странно докато я мъчех ми се сториха 1200...

Цвят за модериране

29 Юли 2013 22:31
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #74934
Единствената му поредица е "Първият закон" - "Гласът на острието", "Преди да увиснат на въжето" и "Последният довод на кралете"

Под 3 самостоятелни книги имах предвид, излезлите след това:
- "Отмъщението на Монца" - нищо общо сюжетно с трилогията, общи герои с нея: Тръпката (тук вече е главно действащо лице).
- "Герои" - действието се развива мисля 8 години след събитията от трилогията. общи герои с нея: повечето останали живи северняци и няколко представители на Съюза (предимно военни).
- Red Contry - последната му и неиздавана на български, по това което съм чел в нета: появява се отново Никомо Коска (от "Отмъщението на Монца"), както и още един култов герой от от трилогията. ;) Книгата май е някакъв експеримент на автора: наричат я уестърн-фентъзи, но мисля да почакам до догодина и да я чета на български, колкото и изкушаващо да е да я поръчам сега.

Бтв: ето тук се рисува комикс по "Гласът на острието": www.firstlawcomic.com/archive/

31 Юли 2013 23:00
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #75005
Прочетох "Герои". Хареса ми краят. Специално за Спас: книгата не е с отворен край. :)

Като цяло впечетленията ми съвпадат с тези на Блажев в линка от ревюто. Естествено, той много по-добре може да формулира впечетленията си:) Книга за войната - такава каквато я вижда авторът - мръсна, кална, кървава, безсмислена, фалшив героизъм, фалшива помпозност. Война, в която разликата между обикновения убиец и "героя" е толкова размита, че е дори незабележима. Сюжетът не нищо особено: три дни северняците и Съюза се млатят на един хълм. Но това, което тук отново е силата на Абъркромби, са пълнокръвните персонажи, и успешното вкарваме на читателят в главите им, в начина им на мислене, в страховете и желанията им (както на обикновения новобранец, така и на легендарния войн). И в момента, в който читателят им стане фен, с един лек "замах" е способен да ги убие. Все пак е война, лесно се умира, колкото и да си велик боец.

Любим герой: Уирън-от-Блай ( а никога не е стъпвал в Блай :) ) Луд легендарен войн на Севера с най-големия меч, който Севера е виждал и с най-изкривената философия за войната и битките. Влиза в битка полугол, защото някаква шаманка му е казала точно кога и къде ще умре. На въпрос не си ли мисли понякога, че тя се е объркала, отговаря: "Преди всяка една битка" :)))))

Любим слоган: "Армия от мъже със здрав разум в главите би побягнала" Шарл дьо Монтескьо (преди главата "Ден първи")

Една качествена фентъзи книга, която няма опасност да даде начало на поредица, и която с удоволствие бих прочел отново.

05 Сеп 2013 09:47
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #76835
Превъртях отмъщението на Монца.

Гадно е като преводачите не са се стиковали, а са превеждали както ти дойде.
Премерно: Обратно при пръста е мутирало в Завръщане в калта.

На моменти книжката ставаше доста тежка и в общи линии авторът добре е докарал гадното чусвтво от това че в отмъщението няма нищо хубаво.

И една забележка към автора: Силно подозирам до степен на пълна убеденост че никогаж не е виждал коза в живота си ли поне не я е наблюдавал повече от 10 минути. Визирам описанието че козичката кротко си пасе трева. Няма такова нещо при козите, ако могат да бръстят* те го правят. Трева ядат само ако са вързани на ясла.

*Ядат листа от храсти дървета или нещо друго, включително цветя.

Цвят за модериране

05 Сеп 2013 09:54
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Джо Абъркромби - "Първият закон" #76836

И една забележка към автора: Силно подозирам до степен на пълна убеденост че никогаж не е виждал коза в живота си ли поне не я е наблюдавал повече от 10 минути. Визирам описанието че козичката кротко си пасе трева. Няма такова нещо при козите, ако могат да бръстят* те го правят. Трева ядат само ако са вързани на ясла.

*Ядат листа от храсти дървета или нещо друго, включително цветя.
Аз съм пасал кози. Тва животно се навира където може да му се не види, не са като овцете. :)

knigi-igri.bg/shop/

05 Сеп 2013 10:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #76838

kiril_ps писа: писа:
Аз съм пасал кози. Тва животно се навира където може да му се не види, не са като овцете. :)

Освен това се навира и където не може!
Нии козарите ги разбираме тез работи. =)

Цвят за модериране

05 Сеп 2013 10:15
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #76839
Само Спас е способен да се фокусира от книга 500 страници въху нравите на козите. хахахах :)

05 Сеп 2013 10:44
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Джо Абъркромби - "Първият закон" #76842

nixata писа: писа:
Само Спас е способен да се фокусира от книга 500 страници въху нравите на козите. хахахах :)

Indeed. И то в книга, където има стотици други неща, които да ти грабнат вниманието. Ама на - за козата пръч си требе, дет се вика! :mrgreen:

26 Сеп 2013 16:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #78096
Тъкмо довършвам последния довод не кралете и попадам на следния абсурден текст:

Тежко бронирания се приближи с такава самоувереност, че стражите пред Уест се отдръпнаха стъписано да му направят подобно на стружките желязо бягащи от магнит.

Това за козите иди дойди, може само на картинка да ги е виждал, ама кой съвременен човек не виждал магнита и не знае какво прави той с желязото!?!?

Цвят за модериране

27 Фев 2014 17:15
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Джо Абъркромби - "Първият закон" #86892
Почнах Гласът на острието.Интерсна е по подробни коментари ще направя,като я изчета цялата./засега впечатление ми прави най-вече липсата на карта.Не може да ми се обяснява за съюзи,империи и още една камара държави и да няма карта.Въобще не мога да се ориентирам ,кое къде е.Деветопръстия да речем се предполага,че е от някакво село/град в някаква планинска долина незнайно къде,който град е град-държава да речем,ама бил предвождал армии в страховити битки.Армии от стон човека ли?Предполагам че е обяснено някъде ама тва някъде може и да не е в тази книга даже.По интересна ми е обаче инквизицията.Оня Архинещо си нарежда арестуването и измъчването на хора от държавния съвет.Вярно ли бре и никой не му търси сметка?Да не говорим че се разкарва насам натам и никой,който се чувства застрашен не му резва гръцмуля.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

16 Сеп 2014 11:12
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96199
Най-после на 23.09 излиза и Red country /Червена страна/ на Абъркромби. Ето и анотацията:

Нищо на този свят не идва даром, най-вече в Близка страна – земята на малките мечти. Там животът е тежък, но прост. Превиваш гръб над нивата, стискаш зъби и гледаш напред, за друго не остава време. Докато не запалят фермата ти и не отвлекат брат ти и сестра ти.
Далечна страна е земя на духове – необятно тревно море, неприветлива, прашна пустош и жарко слънце. Кой би тръгнал да я прекосява, рискувайки да остави костите си в калта, или ушите си да се полюшват на врата на някакъв проклет дивак? Оказва се – всички. Бунтовниците, оцелели след потушеното в Старикланд въстание, бягат преследвани от инквизицията. Авантюристи от всички краища на Съюза се стичат към заветните планини, където потоците изобилстват от злато. Търговци и предприемачи са загърбили сивотата на миналото и са отправили обнадеждени погледи към новите земи. Наричат ги Червена страна – дива земя, където единственият закон е този на добре наточената стомана, а грешките се плащат с кръв. Но ако знаеш прекия път и с мъничко късмет... Темпъл е човек с множество таланти, десетки професии и завидната дарба да избира винаги лекия път, а това е важно, когато целият ти живот е минал в страх и бягство. Но накъде да побегнеш, когато лекият път те е отвел до кръстопът? В миналото си Шай Саут е вървяла по преките пътища към щастието и знае, че те не водят доникъде. Остава този през Червената страна. За Лам пътят е един – този, който го отдалечава от миналото. За беда в Червена страна можеш да погребеш всичко друго – приятели и врагове, мечти и надежди – но не и миналото си.

Прикачени файлове:
411_84f240e30f91c6d4f4def877f53afd9f.jpg

16 Сеп 2014 12:04
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96205
Похвално е, че са се пробвали да преведат картата на корицата, ама защо частично?
Какво пише преди СТРАНА в лявата част на корицата според вас?

Цвят за модериране

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.077 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg