• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Джо Абъркромби - "Първият закон"

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
16 Сеп 2014 14:27
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96210

Вилорп писа: писа:
Похвално е, че са се пробвали да преведат картата на корицата, ама защо частично?
Какво пише преди СТРАНА в лявата част на корицата според вас?

Ами определено не са последните три букви на "Червена". :-) Иначе тази се очертава да е уестърн-фентъзи. :-)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Сеп 2014 15:35
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96211

Похвално е, че са се пробвали да преведат картата на корицата, ама защо частично?
Какво пише преди СТРАНА в лявата част на корицата според вас?

Според мен пише "Близка" преди "страна" - вж. "Близка страна" в анотацията.

16 Сеп 2014 16:57
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96216
Много добро предположение! *дигнат палец*
Иначе като чета анотацията и аз точно за превземането но „новия свят” си помислих и как избиват индиянците или както там ще се казват местното население.
В тая тревиста пустош не се ли мотаха Дветопръстия с лудия маг и царя на хората?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

16 Сеп 2014 18:34
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96221
На мен лично книгата ми допадна.
Може би не толкова колкото трилогията, но май все пак ми харесва повече от "Отмъщението на Монца".
Само краят е малко един такъв... не знам, нещо не ме изкефи.

16 Сеп 2014 18:43
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96222

sycamore_bright писа: писа:
На мен лично книгата ми допадна.
Може би не толкова колкото трилогията, но май все пак ми харесва повече от "Отмъщението на Монца".

На мен пък "Герои" ми хареса в пъти повече от трилогията. :-)

16 Сеп 2014 18:46
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96223
На "Герои" единственият недостатък е, че е само една книга :-)

28 Сеп 2014 01:17
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #96582
Вече започнах "Червената страна" на Абъркромби.

Ето и ревю на Блажев: knigolandia.info/book-review/chervena-strana/

15 Окт 2014 10:57
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97270

nixata писа: писа:
Вече започнах "Червената страна" на Абъркромби.

Ето и ревю на Блажев: knigolandia.info/book-review/chervena-strana/

Приключих. Със смесени чувства съм след края. "Герои" страшно много ми беше харесала и беше вдигнала доста летвата, заради това очакванията ми вероятно са били по-високи. Първите 250 страници бяха тягостни, мудни и си беше чист уестърн: керван, псевдо-индианци, търсачи на злато, всякакви долни отрепки тръгнали да търсят щастието през пустинята.... някъде след 300 страници се раздвижи сюжета и започна типичния за Абъркромби кървав екшън.

Този път като че ли авторът не беше успял да пресъздаде така добре душевните терзания и мислите на основните си герои. И може би липсата на такива при най-култовия му герой разваляше атмосферата. Последните 250 страници като че ли посмекчиха негативното ми мнение за книгата, но лекото разочарование остана. Въпреки че съм фен на Абъркромби, не бих препоръчал на някой незапознат с книгите му да започне точно с тази.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Иначе е задължителна за всеки запознат с книгите му. Все пак не може да се пропусне появата на този, на който му липсва средното пръстче на лявата ръка! :8-):

15 Окт 2014 12:44
mu6-more-rock
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97271
аз си взех монца с идеята,че ми се чете нещо кърваво,брутално и ... самостоятелно!
сега разбирам,че има някаква връзка с други книги...
въпросът ми е до колко е свързана с останалите(участници,събития,време...)?

ТЪРСИ

15 Окт 2014 12:58
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97272

mu6-more-rock писа: писа:
аз си взех монца с идеята,че ми се чете нещо кърваво,брутално и ... самостоятелно!
сега разбирам,че има някаква връзка с други книги...
въпросът ми е до колко е свързана с останалите(участници,събития,време...)?

Има връзка, дотолкова доколко някои от героите от "Отмъщението на Монца" се появяват и в други негови книги - Никомо Коска, Коул Тръпката и т.н. Но чисто сюжетно си е напълно самостоятелна. Като време: действието в Монца е след сучилото се в трилогията и преди "Герои" и "Червената земя". Почти няма съществени спойлери ако това ти е също един от въпросите.

П.П. По-скоро "Герои" се доближава до "кърваво,брутално и ... самостоятелно".

15 Окт 2014 15:03
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97276
Пускам си ревюнцето за Герои, като не съм пестил спойлери и други неща. четете на ваша отговорност =)

Горко на страна, която има нужда от герои!
Така започва не съвсем новата книжка на Джо Абъркромби* - „Герои”. Тя е част от неговата поредица развиваща се в един и същи цвят, но не е директно свързана с останалите книги, за които ще говоря и за които ще смятам, че читателят е прочел.
Основната част от повествованието, се развива за три реални дни, хайде пет да са. Веднага усещам как челите десетата част от търкалото на времето изтръпват от студената пот избила по вратовете им и бързам да ги успокоя. Страните тук са само две, основните герои се броят на пръстите на Кървавия Девет и няма описание на храна и рокли… или поне на рокли.
Историите на Джо са от така нареченото натуралистично фентъзи. Газиш в кръв, препъваш се в черва, хората се напикават от страх, преди, по време и след битка; мръзнат като порове; давят се и умират по всевъзможни гадни начини. Добре де, не и основните герои, но всички около тях - все пак това не е Р.Р. Мартин. Което ме подсеща, че няма секс, а магията е представена доста по-реалистично. Разбирай маговете предпочитат да накарат хората да се избиват помежду си вместо сами да се заемат с избиването им. Като цяло положението с магията е малко пипкаво и моето впечатление е, че основното количество то нея е изтекло от света. Ако навремето е можело да щракнеш с пръсти и да промениш коритото на някоя река, сега ще е по-евтино и лесно да пратиш двеста души с лопати да свършат същото. Тука щях да пиша орки, които в този свят се наричат Шанка, но самите те сякаш са били изтрити от света и въобще не се споменават в текущата книга.
Та нека се върнем на самата книга. Имаме две враждуващи страни на макрониво, разбирай маговете. Единият е братоубиец, родоотстъпник и би прегазил всеки и всичко, за да постигне целите си, и да - това е „добрия” магьосник. За другия можем да съдим единствено по думите на нашия познайник, а както се досещате те не са никак ласкави.
На глобално ниво имаме пак две враждуващи сили: Съюзът, които към момента е върхът на цивилизацията, разбирай ранното средновековие. Той се помещава в средата на океана на самостоятелен континент с формата и площта на Австралия. Освен това има „колонии” по всички околни континенти и страшно си пада по това да праща миротворци навсякъде, където има петрол… тъй де, нужда от цивилизация. Интересното е, че сега като пиша тези редове се сещам за една такава държава.
Но да продължим към другата страна в конфликта: Северът. Някой от вас може и да се изненадат, а други не, но Северът се намира на север от съюза и съвсем доскоро е бил сравнително мирна колония живуркаща си под ботуша на Съюза, малко над него една камара враждуващи кланове са поддържали формата си с малки, но за сметка на това постоянни войни помежду си**.
По едно време някакъв пич на име Бетеод обединява клановете, като им намира общ враг, когото да маризят и аха, аха да спечели войната, когато взима, че настъпва по мазола един от макро играчите - да, познахте, добряка. Съответно историята му свършва трагично, а на мястото му се възкачва Кървавия Девет - един добряк със склонност да изпада в берсерк в не особено подходящи моменти. Неговото царуване завършва със скок от терасата в течащата под нея река след опит за преврат. И на престола се възкачва Дау Черния. И горе-долу тук започва настоящата история***.
Войната върви твърде бавно и освен това е твърде скъпа, затова макро-играчите се споразумяват да направят едно финално меле, преди да преминат на следващата игрална дъска.
От страна на Съюза ще видим: Финри - щерката, та лорд маршал Крой, главнокомандващ армията на Негово Височество царя на съюза; Бремър дан Грост - телохранител, който неуспял да умре за господаря си и пратен в изгнание; Ефрейтор Тъни, който е версия на Ноби Нобс от диска и… май това е.
От страната на Севера: Келдар, син на Бетеод със склонност да заговорничи и в момента в нещо средно между изгнание и домашен арест; Кардан Гушата - старо куче, който прави нещата постарому и Бен, хлапе, което е слушало за героите и искащо да стане такъв.
Разбира се има и разни други, но това са основно хората, през чиито очи виждаме развитието на събитията.
Малко по-подробно:
Бремър дан Грост - аха, аха да спечели световното по дуелиране и добрия маг го преебава жестоко, като дава магически допинг на опонента му. В настоящата история той се опитва да поеме ролята на Кървавия Девет удряйки го на физика и рязане на глави и мажем да кажем, че донякъде се справя. Вторият образ, в който се опитва да влезе - е Сакатия, за чието име не се сещам. Текстът е представен по аналогичен начин, чрез непрестанно мрънкане, жалване и оплакване през мислите на героя отделени от основния текст с курсив. И докато сакатият беше осакатен и имаше що-годе основания да се жалва, то най-големия проблем на Бремър е пискливият му глас и ниското самочувствие. През неговите очи са представени голяма част от персонажите в книгата и можем да кажем, че той е главният герой в нея.
Финри - щерката на маршал Крой заел мястото на маршал Уест, болезнено амбициозна и по-скоро епизодична, колкото да има женски образи.
Ефрейтор Тъни - както казах и преди, това е ефрейтор Ноби Нобс в малко по-сериозен вариант. Полза от него и от хората около него почти няма, но ако сте се затъжили за Пратчет то той ще ви усмихне, като изключим края на първата глава с негово участие, където имаше някаква несвойствено дълга мелодраматична реч, която прескочих.
Келдар Гушата - „В битките, за които сте слушали като пеленачета, аз съм се бил!”. От стара коза яре и се опитва да опази хората си, ако може да се мине без бой ще опита да се мине без, а ако не може: „Гледайте да не ви убият!”. Приятен образ, за който ще се радвам да прочета още нещо.
Келдар - влиза в ролята на змията и се справя доста добре, направен е доволно жив, мами кръшка и всячески се опитва да не излиза в първата редица на битката. Аха, аха да стане крал на севера, но открива с изненада, че има скрупули.
Бен - станал в последствие Червения Бен. То за него казах и по-горе основното, но пък главите с него показват новобранците при северняците както главите с ефрейтор тъни показват как мрат новобранците при съюза.
Като цяло книжката е хубава, не знам дали си заслужава да си я купите, аз я взех назаем и си изкарах сравнително добре с нея. Евентуално ако го бяха пуснали дигитално за 7-8 лева, ама 20 ми е над психологическата граница.

Игрите с вас!

*В текста има доста имена, които вероятно не се изписват така, но ми звучат по горе-долу сходен начин.
**После някой твърди, че фитнеса не бил висше благо и не допринасял с нищо за световния мир.
***Абе уж нямаше да преразказвам предишните книги, пък то какво излезе…
****Суперсимпатичен образ и единствения дал фира, за което може да се съжалява. И да, споменава се само на едно място в настоящата творба.

Цвят за модериране

15 Окт 2014 15:34
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97279
Не е Келдар Гушата/Кардан Гушата, а Кърнден Гушата.

15 Окт 2014 15:41
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97280
Да цитирам класиците =)

*В текста има доста имена, които вероятно не се изписват така, но ми звучат по горе-долу сходен начин.

Цвят за модериране

15 Окт 2014 15:48
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97281
Ц ц ц. Да вметна, че книжарницата им в центъра на ул. Иван Вазов е по 16 лв.

И... абе, Спасе, и нито дума за Уирън-от-Блай

15 Окт 2014 21:54
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Джо Абъркромби - "Първият закон" #97290
Хубавите работи съм ги оставил сам да ги открие човека.

Цвят за модериране

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.070 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg