• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Джо Абъркромби - "Първият закон"

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
21 Дек 2015 16:15
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Джо Абъркромби - "Първият закон" #111033
Абъркромби е единственият писател който доближава Мартин като стил. Ако харесвате Мартин ще ви хареса и Абъркромби.Ако не ви харсва Мартин и Абъркромби няма да ви хареса - в него има як реализъм и много описания как някой се мъчи.

Истината ще те направи свободен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

21 Дек 2015 19:02
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Джо Абъркромби - "Първият закон" #111036
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
:lol: :flag:

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

25 Ян 2016 22:42
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #112055
През април на английски излиза сборник с разкази на Абъркромби от света на "Първия закон". В тях ще ги има голяма част от култовите му герои: Девтопръстия, Глокта, Кръндер Гушата.... и любимия от "Герои" Уирън-от-Блай.

Разказът с последния е пуснат безплатно ей тук, ако някой иска да го прочете:

www.tor.com/2016/01/12/twos-comp ... ercrombie/

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

21 Мар 2016 12:05
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #113495
Въпреки, че се бях заканил, че ще пропусна трилогията му "Разбито море", все пак си взех първата книга "Полукрал". И не съжалявам. Оказа се, че всяка от тях е самостоятелна и може да се прочете назависимо от това дали си чел другите, като главният герой също е различен във всяка (тук сетингът е друг, не е светът на Първия закон). След "Червена земя" бях по-скоро разочарован. Тази поредица се води по-"юношеска" и веднага се усеща. Няма ги стотиците кофи с кръв и черва, характерни за Абъркромби. Опитал се е да напише малко по-класическо фентъзи и му се е получило.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Главният герой е принцът на Гетланд, който е сакат по рождение и едната му ръка е просто парче изсъхнало месо. Това е за ужас на цялата му фамилия от опитни бойци и майстори на меча. Налага му се да седна на Черния трон, но престоят му не трае дълго. Явно в неговото кралство броят за голяма излагация да имат подобен крал. Бият му шута по доста груб начин и след бробата за оцеляване идва борбата за връщане на трона. Краят също е интересен и изненадващ. Започва да ми харесва да чета единични фентъзи книги като тази, а не са част от ненам си колко томове поредица.

13 Мар 2017 20:36
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #120603

nixata писа: писа:
През април на английски излиза сборник с разкази на Абъркромби от света на "Първия закон". В тях ще ги има голяма част от култовите му герои: Девтопръстия, Глокта, Кръндер Гушата.... и любимия от "Герои" Уирън-от-Блай.

Разказът с последния е пуснат безплатно ей тук, ако някой иска да го прочете:

www.tor.com/2016/01/12/twos-comp ... ercrombie/

Прочетох го на английски този сборник миналия месец. Останах много доволен от качеството на разказите. Последният разказ за Кървавият девет размазва. Разбира се как и защо си развалят отношенията с Бетод. Един от разказите го има ма български и в сборника на Дж. Мартин "Разбойници".

Иначе Колибри планират да издадат този сборник на български, но като гледам с какви темпове издават поредицата му "Разбито море", това надали ще стане в следващите 5 години.

18 Мар 2017 14:53
alamo's Avatar
alamo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
Джо Абъркромби - "Първият закон" #120692
Доста отдавна ми го хвалеха Абъркромби, но до скоро не го бях подхващал. Не ми се четеше просто фентъзи май. До преди месец някъде... След това като се почна... и няма спиране. Много бой има в неговите книги, много кръв, много силни герои и... малко магия. За цвят дето се вика:) Последния месец съм само на него, дори книга-игра не съм хванал :) Минах трите книги от "Първият закон", Монца и днес свърших с "Герои". Напълно съм отнесен от въпбражението на писателя:) Доста детайлни описания на битките, а многото герои направо са ми пред очите като живи! Толкова много съдби се пресичат под толкова много ъгли, че не мога сам да си избера някой любим, или някой такъв, който да мразя. Остава ми още една книга (новата трилогия не мисля да я почвам, преди да е завършена) и вече съм в нейното търсене. Имам усещането, че в нея няма да има крайно развитие на отношенията между Съюза и гуркулите, а историята пак ще кривне на някъде, но това само по себе си е хубаво. Открива доста място за попълване с времето :) Надявам се новия сборник с разкази по-скоро да види свят!

09 Юни 2017 08:56 09 Юни 2017 09:02 от nixata.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Джо Абъркромби - "Първият закон" #122290

alamo писа: писа:
Надявам се новия сборник с разкази по-скоро да види свят!

Colibri приятно ме изненадаха. На 23 юни илиза сборника. Прочетох го на английски, но ще си го взема, за да ги подкрепя. Не ме кефи как са превели заглавието. Не знам защо Sharp Ends е Внезапни завършеци...

www.colibri.bg/knigi/1460/dzho-abyrkrombi-vnezapni-zavyrsheci

13 истории от света на Първия закон
С богатството и пълнокръвието на света, който изгражда, с ярките герои, смел език и майсторски развит сюжет Абъркромби ще стои достойно в домашната библиотека до Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън, Брандън Сандерсън.

13 истории от света на Първия закон:

Красив негодник - Ще оправдае ли полковник Глокта репутацията си на най-изтъкнат фехтовач и фукльо в Съюза?

Малки добрини - Шеведая, най-добрият крадец в Уестпорт, е решила да загърби престъпленията, но една неочаквана среща ще обърка плановете й.

Идиотска задача - Колко трудно може да бъде да задигнеш нещо от Лисичия клан, когато се казваш Гушата и разполагаш с банда първокласни главорези?

Омитане от града - Крадлата Шеведая и жената-воин Джавра се забъркват в нови неприятности.

Ад - Когато гуркулските войници обсаждат Дагоска, настава същински ад.

Двама са малко – Докато пресичат тесен мост над дълбока пропаст, Шеведая и Джавра се сблъскват с Уирън Перкото и огромния му меч. Една среща, която ще завърши крайно неочаквано.

На неподходящо място в неподходящ момент - Битките не са чак толкова лоши. Стига да си на страната на херцогиня Муркато, по-известна като Касапина на Каприл.

И това ми било разбойничка - „Шай се изправи, цялата в рани и синини, и изплю насъбралия се в устата й пясък. През последните месеци се беше нагълтала с достатъчно пясък и имаше мрачното предчувствие, че този няма да е последният.”

Вчера, близо до село, наречено Барден... - Северняците и южняците влизат в нова схватка. Схватка, от която ще спечели само един фермер.

Трима са много - Само глупак би откраднал нещо от най-добрата крадла в Стирия. Но понякога нещата не са такива, каквито изглеждат...

Свобода! – Или как Дружината на Милостивата ръка, под командването на Никомо Коска, освободи град Ейвърсток от бунтовническата заплаха.

Трудни времена настанаха - Всичко, което Карколф иска, е да достави една пратка невредима. Но над град Сипани се е спуснала мъгла, а в мъглата дебнат крадливи копелета...

Да създадеш чудовище - Бетод е уморен от продължителната война и мечтае за мир с Гърмящия. Има само един проблем - най-добрият му воин, Деветопръстия, е пристрастен към мириса на кръв. И не дава пет пари за някакъв си мир.

„Абъркромби пише фентъзи като никой друг.“
Гардиън

„Изумителен автор.“
Дж. Р. Р. Мартин

31 Май 2021 11:49
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Джо Абъркромби - "Първият закон" #138182
Малка омраза е, както изглежда, първата книга от нова трилогия в света на първия закон на Абъркромби. Книгата ми бе лансирана като стийм пънк, но от сега ви предупреждавам, че в нея няма много стийм, камоли пък пънк.

Действието се пренася 20 години напред спрямо войните в Севера и през тези 20 години на мир е царяла тотална скука. В съюза обаче вместо да продължат развитието на огнестрелните оръжия са се пренасочили към индурстриализацията и макар навсякъде да се споменават комини бълващи дим единствената показана работеща индустриална машина се задвижва от водна тяга с воденично колело.

Та, имаме една сюжетна линия на младата „вещица“ кръстена за удобство Риккъ, което се „римува с вика”*! Която е щерка на нашия познайник Кучето - кралски наместник в северната част на Севера, от който не е останало нищо - сбръчкан старец с други сбръчкани старци покрай него. Та за Риккъ ми беше думата. Тя има „дългото око” или способ да вижда в бъдещето. Практичната му полза е доста малка, но пък персонажа е симпатичен и лико го удря на курварлък. И като казах курвърлък това е лайт мотива в настоящата книга. Не знам кой то кого преписва, ама докато в червената страна навсякъде се сипеха черва тука се развяват курове и путки**.

Друга сюжетна линия е на Савин дан Глока - щерката на... точно така, симпатичния началник на кралската инквизиция. Тя го раздава индустриалец и инвеститор. По наще ширини през 90-те години на тия им викаха мутри. Сега ги наричат лобисти. Тя също го удря на курварлък, както предходния герой, ама както казах това се продава. Интересното при нея настъпва около средата на книгата когато попада в в разгара на работнически бунт. И като казахме работнически бунт отиваме към това около което уж се върти сюжета, а именно преразказване на събитията около индустриалната революция Англия. Машините отнемат работата, голяма безработица, масофки от ниско-квалифицирани работници търсещи си работа при машините които им я отнемат и затова искат да разрушат тези машини.

Тук се включва вътрешния човек на инквизицията и третата жена със сюжетна линия и в интерес на истината единствената която не го удря на... тъй де, казах го вече няколко пъти. Даже не съм ѝ запомнил името.

Продължаваме с принца - младото агне, наследник на трона, пройдоха и... да познахте, ама ще го кажа просто развратник. Той е човека който заема мястото на Коска до известна степен, а и ефрейтор Нобс... ъъ тъй де Тъни е един от аверите му. Много иска да свърши нещо, ама няма желание. Някак си е успял да задлъжнее на всички нарко дилъри в Адуа (столицата на съюза), но в един момент от пропаднал пияница и наркоман автора решава да го издигне до лидер предводител, какъвто всъщност винаги е бил ама просто е нямал желание.

Лео дан Нещо - Младия Лъв си е представителя на Съюза в севера. Цветът на рицарството. А в Севера синът на братовчеда на брата на Бетеод от към страна на вуйна му Големия Вълк - Здрачния се е развихрил и започва да отнема севера от Съюза, като върви на юг и пали всичко до което достигне. Нашият Лео реве през цялото време майка му не го пуска да се бие, а в двете битки където все пак го прави сгъват сайдкиковете около него. В крайна сметка не е изненадващо когато взима власта и решава да заложи всичко на битка в кръг, го бият като куче. Сега, някой ще го нарече спойлер, ама Абъркромби не е Мартин и единствената интрига е как и кога ще извърти нещата, та да запази живота на героя си.

Последния представител от към мъжка страна е Детелината, навремето известен като Стръмното, който също се настанява на мястото на Коска, от към военна тактика, лафчетата са прехвърлени към принца от по-горе. „Когато тръгнете на щурм гледай да не си от най-бързите, щото тия на предна линия умират в 50% от случаите от случайно намушкване, а в останалите 50% стъпкани от собствените си приятели, след като са били случайно намушкани”. Идея си нямам кой е бил Стръмното в предишните книги, ама го дава доста разумно, та му симпатизирам до известна степен - олицетворението на практичния човек включително и в последната сцена с него (за книгата, не за поредицата, все пак това не Мартин).

По някое време сюжетните линии се преплитат, до голяма степен очаквано. По време на работническия бунт има един много приятен похват на „лан шот” или нещо такова, където една дълга сцена се описва последователно през различни гледни точки.

Ей, щях да забравя ветерана от Стирия, който ужасно ми заприлича на сержант Дружелюбния, макар че всички го наричаха Бика, а за такъв нямам спомен. Та той като цяло е сляп като кърт и не вижда на повече от педя. Най ценното му притежание е „стъкла за гледане”***, с които нещата се пооправят. Та човека има проблеми с владеенето на емоциите и всячески се опитва да не си изпуска нервите, щото като ги изпусне ставаме свидетели на сцена с кървавия девет от времето когато още беше готин герой.

Баяз - първия магус също се появява като периодичен герой, колкото да напомни за себе си силно подозирам, че има пръст в не едно цареубийство.
Тръпката - се е завърнал в севера и някак си е на служба при Кучето.
Кучето - остарял и никога не можещ да излезеш от ролята си на поддържащ персонаж.
Глока - единственият разумен, който не се е забъркал с оня манипулатор Баяз.
Дофри, Джизъс, Джувал или там както му беше името на краля - тъжна работа най-общо казано.
Авера на Баяз с разноцветните очи - появява се колкото да хвърли лафче тук там и да изчезне мистериозно.
Скайл желязната ръка и малкия Черен - единия пропил се крал на Севера, а другия играещ го везира Джафар, който кротко си копка за благоденствие докато войните не му бибипат бибипа на всичко построено.
И още няколко стари лица чиито именно възбудиха някакви спомени, ама само толкоз.

Като цяло доста добре се е получил романа. Развяването на първични полови органи ми дойде твърде натуралистично описано, ама явно това се търси, все пак не се става най продаван автор ако не пишеш за масовия читател. Лошото е, че въпреки сравнително завършения си вид остава с ужасно широко отворен финал. И в кроя ти се натяква, като на малоумен за пророчеството от началото на книгата, за вълците, лъвовете и агнетата. Ама явно бухала от началото не се е доредил за натякване. Това е едно то книжките която бих си взел да ми седят в електронната библиотека.

*Май само заради тая смешка е кръстена така.
**Цитирам буквално от книгата, затова не съм го цензурирал.
***тук превода не е хомогенен и на други места тия стъкла ги превеждат като очила - каква изненада.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, nixata

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.064 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (21 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • Yesterday 22:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg