• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
21 Юни 2022 16:12 21 Юни 2022 16:21 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Topic Author
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140197
Когато бях малък обожавах да чета книги-игри от Робърт Блонд (Богдан Русев). Особено много ми допадаше поредицата за Алкирия. Преди десетина дни подхванах романа на Богдан Русев - Тронът на Алкирия. Уви, отдавна не ми е било толкова скучно. На средата на книгата съм и вече прекъснах три пъти четенето, то не ме увлича. Хуморът с който Блонд бе пословичен е изчезнал; заменен е със суховати описания. Русев се е опитал да пише епика...и не е успял - но пък е изневерил на стила си! Леките свалки, характерни за неговите книги-игри също ги няма. Пряката реч почти отсъства; Русев е писал с дълги, обстоятелствени изречения. Давам пример

Синът на един древен благородник, който беше останал без наследствените си титли и владения, след като бащата на Принца бе започнал да управлява Алкирия, като главен имперски наместник преди половин век, се беше опитал да отмъсти на неговия син за това, като го беше нападнал на церемонията - и единствено навременната реакция на Алвиан, и ненадминатото му майсторство като фехтовач (разказа сериозно самият той) бяха спасили живота на крал

Не знам дали обърнахте внимание на факта, че това изречение се състои от поне осем прости изречения? За съжаление повечето текста е такъв. Претрупване с информация.Често има и повторения. В рамките на три страници се казва седем пъти че Алвиан е млечен брат на принца. И веднъж - че майка му е дойка на принца. Излишно напомняне .Прави впечатление, че принца постоянно е написван с главна буква (Принца), сякаш това е личното му име. Ние все пак не сме Британия, където всяко второ съществително е с главно буква. Русев, като преводач би трябвало да знае нормите на българския език.
Мотивацията на героите е предадена хаотично. Често решенията им изглеждат нелогични.

Накратко -ентусиазмът ми е убит. Русев е убил детското в себе си,а сега го уби и в мен. Искреният ми съвет е да не припарвате до тази книга - освен ако не сте мазохисти.

Толкова от мен.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Ал Торо, Rahvin, nixata, vikenti, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Юни 2022 10:25 22 Юни 2022 20:24 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 781
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140198
tronyt-na-alkyria.png

Дългите седмици на голяма ангажираност покрай пускането на FL ми попречиха да напиша ревю на книгата докато ми беше прясна, но ще се опитам да пресъздам впечатленията си от онзи период.

Накратко - прочетох я, хареса ми и препоръчвам!

Особено за един фен на КИ, трябва да се подгрее с "Варварският Бог" и "Принцът на Алкирия", за да е удоволствието на максимум. Това изигра огромна роля да ми харесат всичките малки податки, великденски яйца, местности и споменати персонажи. Не мисля, че скоро е излизало по-добро българско фентъзи.

Книгата се доближава много повече до Бога като тон и атмосфера, огромен плюс в моите очи. "Принцът на Алкирия" за мен е прекалено лековата, много точно я е оприличил Ал Торо - "двама айляци отиват на плажа". Това никак не ми се понрави и за мен тя е остаряла значително по-зле. "Тронът на Алкирия" е по-тъмна, по-натуралистична и се доближава до съвременните трендове във фентъзито. Развива света и го превръща в логически издържано място на действие. Загатнати са политическите интереси и борбата за надмощие на различните фракции без това да утежнява повествованието. Има много интересен и свеж поглед върху Гуор и неговия култ. Нещата вече не са така черни и бели, представят се различни гледни точки за събитията и как това е афектирало животите на обикновените хора. Да, в днешни дни не звучи оригинално, а модно, но всичко е задоволително представено и нелошо аргументирано.

Главните персонажи ми харесаха много, бяха изградени добре, усещаха се плътни. Особен любимец ми беше Тарк. Не искам да разкривам подробности около сюжета, за да не развалям удоволствието, затова няма да се спирам на останалите и динамиката между тях. Само ще кажа, че от старите муцуни, най-застъпен в тази книга е образът на Алвиан, който ми стои изключително нереалистичен като ниво на пъкленост, интригантство и мъдрост за своите деветнадесет лета. Очаквах някаква причина за това, но останах незадоволен.

Според мен стилът на Богдан Русев е много приятен. Отне ми време да свикна с воденето на повествованието в сегашно време. Но от друга страна това не спираше да изостря вниманието ми върху текста и пазеше мисълта ми да не блуждае. На някои места слоевете от подчинени изречения звучат много добре и съм препрочитал параграфи с хорър елементи в тях, за да им се насладя. Множество добри попадения. На други места обаче изреченията са се получили тромаво, пълни с излишни обстоятелствени пояснения и разяснения в скоби. Но като цяло конструкцията на романа ми се стори чудесна. Имаше идеално темпо, което ме държа до края, който не ме разочарова. Не бих казал, че е книга, която ще ви държи притаили дъх докато отгръщате страниците, но ще се наслаждавате на пътя.

Разбира се, поздравления на Anardil за редакцията! Въпреки споменатите минуси, смятам, че романът е сред най-добрите български фентъзита и не отстъпва на много от преводните, с които сме заляти.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
tronyt-na-alkyria.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, Efix7

22 Юни 2022 10:48
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140199
Авторите на старата вълна ненавиждат книгите игри... ММ, Колин, Блонд, Върдж се опитват да са романисти... ефекта е плачевен и декадентски.
Книгите игри не били литература казват те защото не се четат от сериозна публика.
Тва е мнението им от 2004, ако на тия години не го споделят е защото за тяхна изненада, книгите игри имат втора и започваща трета вълна, която според мен ги кара чисто комерсиално да са по обрани като изказ...
Благодаря на Джордж Ал според мен щом тронът е роман, има смисъл да се купува след 10 год за пет лева от колекционерска страст...

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

22 Юни 2022 14:41 22 Юни 2022 14:59 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140200
Рахвине не знам какво по-подходящо определение да му дам, предвид обема страници и това че характерите на героите постепенно са разгърнати.
Впрочем според мен и сега 10 лева са много. Аз не бих се излъгал втори път за книгата. Прочетох я докрая. С някои неща, които е написам Виктор съм съгласен (но само с някои - имаме различен вкус).Блонд се е опитал книгата да прилича на повечето от книгите на съвременното тъмно фентъзи. Само че на мен точно това не ми допада, намирам подобни книги за безквусни. Това че има много преводни безквусици, не е повод да се радвам на българска безквусица. Очевидно това, което за Виктор е положително за мен е отрицателно - точно Тарк ми бе най-противен.Самотните герои, които търсят отмъщение или справедливост, за своя лична трагедия, отдавна не са ми интересни. В това отношение може би единствено Чейн ми бе интересен. Той е мошеник, пияница, а и пускаше шегички, които поне малко напомняха на Блондовския хумор. Значително по-"сив" персонаж, от повечето. За съжаление останалите трима бяха от зле - по-зле.

Алвин като интригант ме изнерви жестоко. Опитите да се свърже интригата с Принцът на Акирия за мен са неуспешни - в Принцът
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
единствените двама антигерои са Черният жрец и Венана, и изведнъж изниква някаква Коболд, който никой не го е чувал.
Още повече нямаше логика да убиваш хора, които искат да работят за теб -
Суини и Чейн.
И простоне проумявам като Белият жрец като жрец на доброто се е съгласил на такава подлодст. Накратко -имаме тотално преобръщане на образите на Алвин и Белият жрец. Особено на Алвин, който тук го играе подлец и сив кардинал. А това че една кожена маска
(Тарк)
си има своите причини да е убиец и че е мъченик окончателно ме отврати. Ами че те всички убийци си имат своите причини. И Джак Изкормвача е имал своите причини да убива.Не беше ясно и по какво логика Алвиан ще се доверява на хора опитали се да убият него и брат му. А още по-малко от какъв зор ще им дава оръжия.
беше ясно от самото начало, че това е капан.
Не разбрах и как могат те да са толкова наивни и да приемат на вяра това което им говори.
Накратко - ако някой ми предложи 50 лева, за да прочета книгата втори път ще му кажа да си гледа работата. Такъв тормоз над себе си не си причинявам отново.

П.С. относно Чейн -
по много глупав начин умря. А ефирната роса въобще не е описана да действа по такъв начин в Бога и Принца

Единственото хубаво нещо е, че прочетох малко по-подробни описания на Умението.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

22 Юни 2022 19:15 22 Юни 2022 19:16 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140202
За мен е интересно, че книгата до момента е поляризираща, макар и още да няма статистически представителна извадка. Никой (почти) не каза "горе долу става", а всички отзиви са в посока или "сред най-добрите български фентъзита", или "да не припарвате до тази книга - освен ако не сте мазохисти". Това е типично за по-особени и нестандартни продукти и не мога да си обясня защо се случва с класическо меч-и-магия фентъзи, от което горе-долу се знае какво може да се очаква.

От "форума"/общността на книгите-игри:
- тотално ужасени - Стефан Стефанов, Джордж Ал
- смесени чувства - Караджов
- силно очаровани - ringlas, harlequin

22 Юни 2022 20:21 22 Юни 2022 20:22 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140203

Ал Торо писа:
още да няма статистически представителна извадка.

Чакаме да я прочете някой, който не знае какво е това книга-игра и да даде мнение.

За съжаление това няма как да стане на този форум по обективни причини.

Мисля да поразпитам тук-там из разните читателски групи за нея.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

22 Юни 2022 20:32
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140204
Купих си и започнах да чета книгата, но не намерих в нея нито стила на Блонд, нито помен от Алкирия, но тъй като я захвърлих на 3та страница, може и да не съм прав

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

22 Юни 2022 21:11 22 Юни 2022 21:28 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140205
@ Сашо,

предполагам няколко неща са дразнещи (най-вече). Когато купя книга от Р.Блонд очаквам стила на Блонд, а не на Р.Форд. Ако искам Форд, ще си купя Стийлхейвън. Второ в книгата има немалко препратки към Алкирия, но сетинга е обърнат надолу с главата. Алвиан и Принца са подлеци, кожената маска Тарк и синът на предателя Чад - от добрите. Аман от книги в които се описва детството на социопати и каква трагедия са изживели, за да станат такива. Сега е много модерно да си "либерален"; да обясниш, че всеки лошковец има причини да е лош - да, ама мен такива книги ме дразнят. Предполагам, че ако този сетинг не бе за Алкирия, щях да съм по-положително настроен, но той е тъкмо за Алкирия. Не може 6 книги -игри (Богът, Принцът, 4 книги-игри за Магията на мрака), да твориш сетинг, после да пуснеш книга, на която рекламата е, че допълва сетинга и да обърнеш всичко надолу с главата.
Трудно бих вписал книгата като класическо фентъзи, доколкото няма явни добри и лоши герои. Не че много ги чета напоследнък, от това което препрочитам класиката няма много общо с Тронът....
Направен е опит за епика с елементи от Мартин/Абъркромби. Не се е получило добре. А стилът в който е написано -5 страници битка; с изречения, състоящи се от 6-7 изречения - определено не ме кефи. Може да е било характерно по времето на Лъвкрафт, Толкин или дори Азимов, ама днес никой не пише така.

Изречения в които Принцът, Кралят и прочие са с главна буква в средата на изречението винаги са ме побърквали. Говори за слабо познаване на българския език от преводача или за твърде буквално превеждане.

Не ангажирам никого с мнението си, но да - оценките явно са полярни.
За вас не знам, но на мен и ми било любопитно, ако Ефикс поразпита читатели. И там ли ще получи полярни оценки.

П.С.@Сашо
Също така когато си купя книга от Р. Блонд очаквам на всеки два реда да има хумор, закачки и леки свалки. Не съм купил книга, за да чета тежки въздишки колко е несправедлива съдбата и как героят не заслужава трагедията си.Както казах, това че Блонд е изневерил на стила си, според мен е удар под кръста. В същото време човек който не е чел нищо от Блонд може би ще го хареса.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, Rahvin

22 Юни 2022 23:21
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140206
Все пак мисля че е справедливо да отбележим, че на корицата пише "Богдан Русев" - може би това е знак, че не трябва да се очаква стилът на Робърт Блонд, а и според мен не би било нормално, ако на 46 пише 1:1 като на 16. Иначе влизане в духа на старите книги - да, логично е човек да очаква това, макар че лично аз като читател съм отворен и на тотално различен "прочит" на този свят. Естествено, това не оправдава евентуални проблеми в книгата и стила и разбирам напълно хората, които са очаквали нещо в духа на старите приключения.

Ако искате мнения на хора, които може и да не са чели книги-игри, може да ги намерите тук. За съжаление за момента оценките са доста ниски, това е най-ниско оцененият му роман до момента, но пък от малко хора, т.е. отново нещата не са статистически значими. Най-високо оценен е "Предпоследната крачка", а над него са няколко книги-игри под псевдонима РБ.
www.goodreads.com/book/show/60819280?ac=...id=qYKbizj7Xe&rank=1

23 Юни 2022 01:06
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140208
Джордж... Шест книги сетинг?
Шест книги една и съща история, едни и същи противници и за разнообразие малко по различни главни герои (все главочи) които спасяват света и империята... империята явно е свършила героите и внася от Алкирия ама там е град Айвар дето е падала бомбата и явно всички на тая територия са по специални от другите...
Алкирия не е сетинг и току що Русев закла кравата. Колят ги ако нямат акумолатор с едно мачете през гърлото пръска кръв чак до зрителите ма първия ред....

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

23 Юни 2022 09:36
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140209

Ал Торо писа:
За мен е интересно, че книгата до момента е поляризираща, макар и още да няма статистически представителна извадка. Никой (почти) не каза "горе долу става", а всички отзиви са в посока или "сред най-добрите български фентъзита", или "да не припарвате до тази книга - освен ако не сте мазохисти". Това е типично за по-особени и нестандартни продукти и не мога да си обясня защо се случва с класическо меч-и-магия фентъзи, от което горе-долу се знае какво може да се очаква.

От "форума"/общността на книгите-игри:
- тотално ужасени - Стефан Стефанов, Джордж Ал
- смесени чувства - Караджов
- силно очаровани - ringlas, harlequin

Не предполагах, че с ревюто си съм оставил впечатление на силно очарован. Просто книгата ми оправи вкуса от много лоши родни фентъзита и не мисля, че е по-долу от "бестселърите", които ги превеждат с тонове. Хареса ми и ми беше приятно с нея.

Прочетох мнението на Караджов и ревюто на Стефан в Goodreads. За мен повечето проблеми, които изтъкват са обект на дебатиране и личностни възприятия. Може би разривът в очакванията спрямо резултата е наклонил везните при тях с най-голяма тежест, докато аз имах прясно прочетения "Варварският Бог" за летва (понеже "Принцът на Алкирия" за нищо не става), и получих още от същото, но като за по-възрастен читател. Стилистиката на Русев според мен е добра, независимо от пропуските, а логическите дупки, които се изтъкват са плод на това колко умело им е продал обосновката, което явно при мен е било задоволително.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin

23 Юни 2022 10:15 23 Юни 2022 10:17 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140210
Сашо, все пак да не забравяме, че преди по-малко от 10 години Блонд се прояви като съавтор на два Българа и едни Асасини и стилът му бе като на 15 - с лековати смешки; както и със свалки (в Асасините). Значи може като иска да пише така! Нормално е при такава ситуация да очакваме още от същото. Алкирия и целият свят на Империята си имат определен таргет, и той знае че Блонд и Русев са едно и също. Всъщност в рекламата на книгата дори се казва, че тя е нещо като продължение на Принца на Алкирия. Нормално е едно продължение да е поне основно в същи стил, като предната книга.
Толкова от мен по този въпрос.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

23 Юни 2022 11:51
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140211
Асасините са изнасилена книга игра тип роман който ако е такъв е нечитаем. На практика явно аз трябва да напиша книга за хашашините, защото няма нищо общо нито с тях нито с Ариан от ония години....

Принцът на Алкирия е най добрата книга игра от поредицата, по е смешна.

29 Юни 2022 13:29
logus
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140259
Онзи ден на Панаира дойдоха хора не за да си купят някое издание, а за да се възмутят от ревюто ми на "Трона на Алкирия".

Накратко, моята оценка е ниска, защото аз имам универсален критерий за книги, филми и т.н. И ставам още по-критичен в прочита, когато видя коментари като "най-добър български фентъзи роман" или "като на Джордж Мартин е" и т.н., а после, за капак: "в България авторът си има тежест и не се съобразява с редактора".
Та, не бях ужасен, бях отегчен. Чел съм и по-лоши книги, да, но те не са имали претенцията за нещо велико. И ако това е най-доброто, което имаме, би следвало критериите ни да са доста ниски.

Очаквайте по Коледа Little Book of Darkness, малка книжка с големи истории!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, George-AL

29 Юни 2022 14:00
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Богдан Русев - Тронът на Алкирия (ревю) #140260

logus писа:
Онзи ден на Панаира дойдоха хора не за да си купят някое издание, а за да се възмутят от ревюто ми на "Трона на Алкирия".

Накратко, моята оценка е ниска, защото аз имам универсален критерий за книги, филми и т.н. И ставам още по-критичен в прочита, когато видя коментари като "най-добър български фентъзи роман" или "като на Джордж Мартин е" и т.н., а после, за капак: "в България авторът си има тежест и не се съобразява с редактора".
Та, не бях ужасен, бях отегчен. Чел съм и по-лоши книги, да, но те не са имали претенцията за нещо велико. И ако това е най-доброто, което имаме, би следвало критериите ни да са доста ниски.

Леле, кои са тези хора, то не остана някой, който да не е оплюл книгата?

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.130 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg