• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Любомир Николов
/
Каджанга/Звезден легионер

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
13 Юни 2013 23:58
r907
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Каджанга/Звезден легионер #73796
:) Нещо не намирам копчето за редакция :( .

Сетих за още нещо относно Звезден Легионер, ама е леко спойлер...
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Системата за качества в тая книга е доста необмислена.

Значи на епизод 107 има полу-задължителна проверка за ръкопашен бой. Трябва ти поне 3.
Около епизод 279 има проверка за технически умения - трябват ти поне 2 или да си със совалката "Анаконда."
Веднага след това има задължителна проверка за атлетичност, трябва ти поне 3. (Това е на практика единствената проверка за атлетичност в играта; има една друга, при която и в двата случая умираш; и май има още една, която лесно може да се избегне.)
И тук-таме има проверки за пилотаж, в които е добре да имаш 4 точки.
Проверките за стрелба могат да се избегнат.
Това са общо 12 задължително разпределени точки от сумарно 15 дадени точки. Малко да се объркаш и си капут - като хабер си нямаш какви проверки ще ти трябват преди да си започнал играта.

Т.е. от тия качества смисъл на практика няма. Явно Любо, милият, е решил да прави "дневник", заплел се е по разказа си и накрая е метнал няколко проверки колкото да не е без хич. :D Жив и здрав да е. Като цяло си спомням, че в Ледените Пирати системата с качества работеше добре, само книгата нямаше достатъчно обем за достатъчно проверки. Там е работата че тия системи идват от ролевите и компютърните игри, в които човек може да си цикли колкото иска. В книгите-игри цикленето не върви, освен във редки изключения като спортните на Майкъл.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Юни 2013 00:10
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Каджанга/Звезден легионер #73797
Ледените пирати беше с много разклонения и общо взето за 14 епизода по едно от тях свършваше играта.

ПП: Бутон за редакция има само в първия 1 час. След това не можеш да редактираш.

Избери своето приключение

17 Апр 2014 19:20
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Каджанга/Звезден легионер #88021
Прочетох „Каджанга – синът на светлината“ и „Звезден легионер“. И двете книги ми харесаха, като съжалявам, че по време на издаването им вече бях загубил интерес към жанра. Сигурен съм, че въздействието им върху по-млад читател би било много по-силно. Не мога да кажа коя ми допадна повече, но от гледна точка на игра „Звезден легионер“ е по-добра, най-малкото поради показателите за способности и кодовите думи, които бяха въведени. Жалко, че е публикувана в края на 90-те, когато жанрът вече беше поел стремглаво по пътя довел до гибелта му. Предполагам, че това обуславя факта, че книгите са сравнително непопулярни, а „Звезден легионер“ е изключително трудна за намиране. Използвам възможността да благодаря на дигитализаторите, които вършат страхотна работа!

Моментът със смъртта на Ейина е много силен. Тук за разлика от „Огнена пустиня“, която обсъждахме наскоро, умира персонаж, към който читателят не е безразличен и е наистина важен за играта. Тази развръзка е много въздействаща и неочаквана (за книга-игра). Може да се направи паралел с „Хлапето се завръща“, излязла година по-рано, в която Майкъл „уби“ Джейсън Торн.

Няколко неща не ми допаднаха, като интересното е, че част от тях ми направиха впечатление и при „Гримоар“, която препрочетох преди известно време и все още е любимата ми книга от Колин. Явно са общи проблеми за "недетските" му книги:

1. В много от случаите грешният избор води до смъртта на героя ти. Това просто не е приемливо. Разбирам, че в голяма степен е обусловено от малкото показатели (в „Каджанга“ дори липсват такива), които оказват влияние върху играта. Така обаче се стига до момента, в който няма диверсификация и наглед малки грешки биват наказвани прекалено сурово.

2. Част от изборите не бяха логически обосновани в достатъчно голяма степен, което според мен е недопустимо предвид факта, че както писах в предходната точка, това води до летален изход за героя.

3. Имаше няколко изкуствени препратки, които явно са били създадени с цел добиване на усещане за игра. Според мен това накъсване и излишно прехвърляне между епизодите е абсолютно ненужно.

4. Илюстрациите в „Каджанга“, както и останалите споменаха са просто кошмарни. Ивайло Иванчев е много добър художник и аз много го харесвам, но тук имам чувството, че е трябвало да нарисува всичките за 1 ден, при това без да прочете текста. В „Звезден легионер“ не мисля, че Спаско Ганчев се е справил по-добре. Общо 4-5 илюстрации с доста посредствено качество и няколко скици на космически кораби, наподобяващи детски рисунки.

17 Апр 2014 19:28
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 114
Каджанга/Звезден легионер #88022

comics_ross писа: писа:
В „Звезден легионер“ не мисля, че Спаско Ганчев се е справил по-добре. Общо 4-5 илюстрации с доста посредствено качество и няколко скици на космически кораби, наподобяващи детски рисунки.

Той така си рисува. :wink: Справка - книгите на "Астрала" (той ги илюстрира почти всичките).

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

08 Ян 2015 22:50
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 741
Каджанга/Звезден легионер #100068
Една от любимите ми истории.
За КаДжанга Синът на светлината - класическа фантастика. Земляните са напреднали, но са станали и твърде егоистични да разбират различните във Вселената. На Айала има изследователски земни лагери, там те живят мирно с хората-котки, но един ден идват "огледалните" и всичко свършва. Единственият оцелял е Кайл Джагар син на един от изследователите. Каджанга е именно историята как Кайл се спасява и успява да отлети от омразната планета. Приключението е изключително линейно, но историята е добра и това го прави хубаво. Това е по-слабата от двете книжки, но е страхотно въведение в живота на Кайл. Препоръчвам силно!

10 Ян 2015 02:08
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Каджанга/Звезден легионер #100087
Ако КаДжанга - Синът на светлината имаше някакъв детски привкус (най-малко главният герой е дете), то Звезден легионер е доста по-сериозна фантастика. Историята продължава 13 години след случките в първата книжка. Кайл Джагър вече е част от Легиона и се завръща на планетата Айяла. За да разгадае нейната тайна...
Тук има повече игра, сравняване на оценки, избор на совалка, кодови думи, но като цяло историята пак е доста линейна. (дори имам чувството, че бил разказ, който умело е направен на книга-игра). Книгата не е много стил другите на Колин.
Историята е силната част на тази поредица и затова силно препоръчвам!

22 Ное 2015 20:03
Horacio B. Andreas's Avatar
Horacio B. Andreas
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
Каджанга/Звезден легионер #110123
Прочетох "Каджанга" с голямо любопитство. Намирам "Звезден легионер" за една от най-силните книги-игри и се радвам, че първата част също има толкова силна история. Изборите обаче в много случаи бяха фиктивни, на практика нямаше игра. В шах ме поставиха и илюстрациите, но не защото бяха некачествени. Аз харесах рисунките на Иванчев (с изключение на споменатата неуместна илюстрация с аймораните и техните аквариуми на главите), но в тях хората-котки бяха изобразени точно като извънземни, а във втората част Спаско Ганчев ги е направил като обикновени хора. :?
Определено препоръчвам поредицата!

24 Ное 2015 13:35
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Каджанга/Звезден легионер #110158
Каджанга е по-скоро само някакво въведение в историята, отколкото някаква книга-игра. Щеше да е по-добре да са в една книга даже и двете истории, а не като две отделни, но вероятно си е имало някакви причини поради което това да не може да стане. Иначе Звезден Легионер е хубава.

24 Ное 2015 23:36
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Каджанга/Звезден легионер #110165

Monevwww писа: писа:
(дори имам чувството, че бил разказ, който умело е направен на книга-игра)!
Наистина дълго време мислех, че е разказ, който е преправян да стане книга-игра, но ето този цитат ме разубеди:

книгите-игри не са мое изобретение, а в “Каджанга” взех много от френския фантастичен роман “Песента на астронавтите”.

narvi.zavinagi.org/workshop/?p=34
Явно наистина е ползвано нещо готово, но все пак Каджанга е била писана като книга-игра. :hi:

20 Юли 2017 23:50 21 Юли 2017 00:27 от Добромир.
Добромир's Avatar
Добромир
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 88
Каджанга/Звезден легионер #123395
Каджанга я четох последно преди много години, Звездният легионер я прочетох наскоро и смятам двете части на историята за едно от най-силните неща в жанра!
Звезден легионер ме изненада особено приятно, предвид че излиза съвсем в края на първата ера, а тогава дори Любо се беше изкалпазанил и почна да пише доста слаби неща (третата част на Реката, която също прочетох наскоро доста разочарова) и поради това нямах големи очаквания за нея. Книгата обаче толкова ме плени и впечатли докато я четях, че още по средата си казах - тази книга обезателно ще се препрочита и занапред! Не бих се поколебал да кажа, че е една от най-най-най-добрите книги на Любо. Майсторски създадени свят и атмосфера, трогателно силна история с живи персонажи и драматични обрати, разклонена и доста интересна игра с честа смяна на темпото, включително и сцени изпълнени с екшън и динамика, нетипични за Любо. Другото нетипично за Любо е сравнително големият(като за него) дневник, перфектно пасващ на играта. Почвам да си чудя: какво ли е загубил жанрът заради прекомерната предпазливост на Любо да експериментира повече с по-богати дневници?
И още нещо, споменато от Мериадок "Намирам я за една от най-сериозните и тъжни в книгите-игри." Абсолютно съгласен! Отново далеч от запазената си марка на леко-наивистичен и по детски позитивен стил, в Звезден Легионер Любо ни показва своята сериозна(речи го - тъмна) половина на писател фантаст. Или просто предчувствайки, че това е може би последната му книга-игра, е решил да даде всичко от себе си за да сътвори последният си... звезден шедьовър!
10+/10!

ПП. Следват коментари към мненията на преждепишещи по темата:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

И тук-таме има проверки за пилотаж, в които е добре да имаш 4 точки.
Проверките за стрелба могат да се избегнат.
Това са общо 12 задължително разпределени точки от сумарно 15 дадени точки. Малко да се объркаш и си капут - като хабер си нямаш какви проверки ще ти трябват преди да си започнал играта.

Разбира се, че не знаеш какви проверки ще ти трябват, но "хабер" все пак имаш горе долу в какъв сетинг ще се развива приключението. Все пак си звезден легионер - пилотажът се предполага, че ти е от ключово значение. За стрелба не си сложих висока оценка, защото... защото очаквах, че винаги ще имам възможност да реша ситуация с хитрост/преговори/традиционен кьотек. А и логиката е, че тотално неопитен в стрелбата човек все пак може за 5 секудни да схване как да порази врага с бластер при сгодно стечение на обстоятелствата, докато за тотално неопитен в пилотажа на космическа совалка - първият астероид ще е и последната му спирка. Не знам дали Любо е следвал тази логика, но аз си разчетох приблизително по нея показателите и нямах сериозни проблеми при проверките, ако правилно помня. "Малко да се объркаш и си капут " - е, вие не знам по какъв начин разчетени игри очаквате да играете - да нямаш шанс да пукнеш ли? Ами на враждебна планета, в безбрежния космос, заобиколен от извънземени мистични злодеи... деазнам, не ми изглежда като безгрижна разходка в парка!!? Естествено, че героят/читателят трябва да е максимално мобилизиран и при изборите и при началния разчет - това си е част от играта и част от удоволствието!!!

1. В много от случаите грешният избор води до смъртта на героя ти. Това просто не е приемливо. Разбирам, че в голяма степен е обусловено от малкото показатели (в „Каджанга“ дори липсват такива), които оказват влияние върху играта. Така обаче се стига до момента, в който няма диверсификация и наглед малки грешки биват наказвани прекалено сурово.

Това е доста приемливо. Особено когато приключението се развива на крайно враждебната планета и около нея, където явна и скрита опасност дебне отвсякъде . В Каджанга си хлапе - нормално да нямаш показатели, във втората книга си тренирана батка - логично се появяват показателите, чието правилно (необходимо-достатъчно-балансирано) разпределение е оставено на играча - и Е ЧАСТ от самата игра. По-горе вече писах за това.

21 Юли 2017 23:14 21 Юли 2017 23:15 от Mayday.
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 29
Каджанга/Звезден легионер #123425

Meriadoc писа: писа:
Абе не знам доколко е малък :lol: Но съм съгласен с Кал, още преди 10 години, като я прочетох бях сериозно разстроен. Уж в книгата-игра ти взимаш решенията ВНИМАНИЕ ГОЛЯМ СПОЙЛЕР, а като избрах "влизам и я предупреждавам да избяга" тя сама се нанизва на ножа, само и само щото така трябва да се развие историята.

Звезден Легионер е може би най-разтърсващата КИ, която някога съм чел. Колин има репутацията на автор с широко сърце, който се опитва да внуши позитивни чувства в читателите. Идея си нямам какво правят вътре мотиви като робство, убийствената забравена любов към Ейина, извратената такава на покварената мацка.

На времето питах Колин как така се е осмелил да напише нещо толкова мрачно. Отговорът беше, че това била история за приятелство. Джийзъс!

А в Каджанга имаше сцена, в която на корема на Ейина поставят семена на някакво растение, което да пусне корени направо в нея!

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Любомир Николов
/
Time to create page: 0.071 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 23:15
    • КИ Мемета (23 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Yesterday 18:44
    • Твърдокорични версии на Призвание герой (16 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Ал Торо
    • Yesterday 11:04

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg