Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Какво му е интересното на Господарят на зверовете!?
Има някакви интересни избори?
Има нещо повече от фалшив позитивизъм и наивнавъзхвала на доброто!?
Ще ми е интересно да науча.
Препрочетох и тази книжка, която ми беше една от любимите на времето, с известни опасения да не почерня още един добър детски спомен.
За щастие това не се случи - книгата е много добра и затвърждава позицията си в личния ми топ 3 на Любо Николов и въобще като една от най-добрите книги-игри от старата вълна въобще.
Защо ли?
Играта
Мисля, че всички сме запомнили интересната идея за превръщане в животни (3 от 9) и това говори достатъчно, само по себе си. Системата е проста, но премерена - животинските форми са добре експлоатирани, централни в цялата книга, предметите са интересни, не са нито малко, нито маловажни - при намирането на всеки се чувстваш, че си попаднал на невероятно важна находка; маната е добре разчетена според ситуациите и само живота не се използва кой знае колко - шансът да умрете от загуба на живот е минимален, тъй като вместо наказанията да са основно в живот, на много места са директна смърт. Изборите са интересни - от подбора на форми, през подбора на пътища, моралните избори, логически такива - има си от всичко.
Литературата
И в това отношение "Господарят на зверовете" е напипал правилната формула. Макар да е леко фентъзи, книгата не е прекалено детинска, позитивна или наивна - напротив, едно приятно разказано приключение, което би било интересно и за малки, и за по-големи. Отделено е добро внимание на героите, развити са с предистория; приятелят ти Теоланд има характер, предимства и недостатъци, среща се неведнъж в книгата и на мен ми пукаше за него. Задачата не ти се хвърля още във въведението тип "Сиян влетява в горската къщичка и те праща нанякъде да победиш злодея, защото е уморен". На локациите е обърнато добро внимание, има интересни ситуации в тях, а се изграждат ясно и образите на определени групи с йерархиите им - култове, стражи и т.н. Самите магии и предмети са много интересни също, въобще спецификите на света. В тези отношения бих сложил без секунда замисляне тази книга пред "Огнена пустиня", като най-близък аналог по ред причини.
Заключение - абсолютна класика в интерактивния жанр.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas