• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Любомир Николов
/
"Светилището на Хиперборея"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
15 Фев 2013 06:58
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
"Светилището на Хиперборея" #67393

SatanicSlayer писа: писа:
Отдавна я четох и имам доста мили спомени от нея.
Наистина е написана с доста положителен ефект, като нито веднъж не те кара да се чустваш лош. От тази книга лъха само позитивизъм, който в днешно време никъде го няма.
Лош не, но на моменти се чувствах безпомощен - най-вече при нападението на лошкото в началото. Там така и не намерих начин да се измъкна без да ми потроши шейната, която пък ми е почти жизненоважна заради здравословния проблем на брата.
Не претендирам да съм успял да я усетя както трябва. Явно съм се провалил в това като гледам другите отзиви. Но - вече съм дърто магаре, сигурно се дължи на това.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Юни 2013 15:11
r907
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
"Светилището на Хиперборея" #73778
Тая беше от няколкото книги на Любо, в които той просто си цепи напред с историята и те убива ако някъде се отклониш. Правилният избор винаги е "бъди добър." По едно време го усетих, че има навика така да действа, но честно казано не му се сърдех, защото историите винаги бяха интересни, пък и обикновено книжката криеше няколко приятни изненади, които човек намираше при праволинейно препрочитане (в смисъл четеш епизодите по ред на печатане и търсиш нещо интересно). Например дуела с Хуан в "Конникът".

Но "Светилището" ми е останала в съзнанието с това, че беше уникална като сюжет. Това беше една от малкото КИ, в която героят и светът бяха - поне донякъде и в началото на книгата - някак си досегаеми... В повечето други КИ бяхме мечоносци, космически пирати, Индиана Джоунс и прочие трошачи. Но в "Светилището" трябваше да играем в ролята на момченце.

Между другото, това, че Любо винаги караше читателя да действа благородно, сега 15 години по-късно много ми се набива на очи. Тия дни препрочетох двете за "Каджанга" на Любо и "Клопка за Победители" на Мишо. В Каджангата трябваше освен благородно да се действа и смело (в някои други книги на Любо не вредеше да си предпазлив). Беше си напълно праволинейна. Любопитно ми беше, че "Клопка"-та също беше праволинейна - може би дори повече от "Каджанга", защото в "Клопката" не можеше даже да умреш. Трябваше да събираш едни точки. Нямаше особено значение какво правиш - при един избор ти дават 1 точка, при другия 2... Все тая. Но което ме стъписа беше следното: по едно време играчът трябва да реши дали да се опита да спаси един обречен на смърт, който може и да е невинен... Аз го спасих, нямаше как. Но в края на книгата Мишо беше сложил съвети за игране, в които се казва "не се опитвай да го спасиш".

Не знам, това ми се стори някак гадно. Много гадно. Не се опитвам да се заяждам с Мишо, уважавам качествата му. Изпипваше си работата.

Но както и да е. Това "Светилище" си заслужава призивите. Също правилно го сравнявате с "Последната Врата". Също ми напомня за "Нощта на Върколака."

07 Фев 2014 13:54
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
"Светилището на Хиперборея" #86508
Прикачил съм линка към играта както и блоксхемата ѝ в първия пост.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

11 Фев 2014 14:09
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
"Светилището на Хиперборея" #86570
Няма как да не сте се сблъсквали с приказките на братята Грим, вероятно в тяхната по-мека форма. Докато четох Хиперборея си мислех точно за това, как в една уж детска приказка има неща като побоища, вандализъм, убиване с нож или прегризани гърла. Няма спор отдава му се на Любо да пише, пък и той си е предимно писател.
Самата книжка, ако се вярва на „Това каза книгата”, е написана по тертипана на Нощта на въркулакака. Пасивноста води до край на играта, а почти всяко решение което не е изпълнено с добрина и жертвоготовност се наказва почти винаги със смърт или загуба на играта.
Шансът играе доста голяма роля, но след по детайлно заглеждане в коригираната схема която е качена в първия пост ще забележите, че има коридор при който нито веднъж няма да ви се наложи да изпитвате късмета си. Иначе опреш ли до него единия изход в почти всеки случай е край на играта.
Самата игра дава доволни възможности за преиграване, има два основни пътя, като единия се цепи на още една паралена пътечка. При първоначалния избор на пътища варианта 3 на ляво и 12 напред може да ви се стори странно да е равно на 12напрад и три наляво, но все пак това е игра и никой не се е замисял чак толкова над нещата. Също така има и един лек нелогизъм в играта или по-скоро липса на проверка дали имаш даден предмет. по конкретно планиския кристал който ти дава Белия въглищар те спасява за момент от въркулаците, но той те спасява пак дори да не си се срещал с въглищаря...
Случките в играта са доволно много и разнообразни. Като се започне през джуджетата работещи за Белобрадия производител на играчки, следвани от, баба Яга, троли, въркулаци, подземни въздушни и снежни духове, среща с богове от рода на Тор, Аполон и Локи, изправяне пред загадките на благосклонно гледащ на теб свинкс (3 опита) и камара удохотворени животники, като мечки и катерички.
Другото което е интересно, че главния герой в историята е едно малко момче от съвременна или почти съвременна норвегия, на което преди да попадне във страната на белите хълмове му се случват съвсем обикновени неща. Точно тук идва и разочарованието ми донякъде от историята разказана от Любо. докато в света на магията добрите дела се поощряват до степента на изперкалия паладин*. В реалността направо в очите ти казват да не се бориш с престъпността, защото битката ти е обречена. Приятеля на един от бандитите бил син на важна клечка и затова нямало смисъл да се пускат жалби и да се уведомява полицията. Наистина е реалистично, но двата подхода ми направиха ужасно гадно впечатление като я прочетох сега на стари години.
За литературата няма какво да си говорим, това е една чудесна зимна приказка пълна с въшебства и болезнена доза реализъм. Играта също дава доволно количество възможност за преиграване и ако се държиш плътно към линията че трябва да се прави добро, а лошите не са толкова умни няма да имаш множество неприятни изживявания свързани с преждевременния край на играта. което ме подсеща за още един нелогизъм в света. В началото на играта джуджаците ти казват, че колкото и време да прекараш в сета на Хиперборея ще излезеш в света на хората с минута две закъснения след влизането си. Но междувременно в играта върви една луда надпревара между теб и антигероя кой ще се докопа пръв до светилището на бог Аполон...

Та да минем към личната ми оценка:
Литература 9/10
Игра 7/10
Кефометър 8/10 - препоръчвам

*Добрия паладин който изклал семейството на 3 годишното дете след като му се скарали, че е направило беля. Или случката с бастисаното село заради пропуснатата молитва докато селячеството се бъхти на нивата за насъщния.

Цвят за модериране

30 Мар 2017 14:11
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
"Светилището на Хиперборея" #120951
Светилището е уникална зимна приказка. Спас е направил чудесно ревю! И наистина както по-рано е писал Танер, линейността изобщо не пречи...историята е увлекателна и поучителна...едно добро произведение.
Игра почти няма, кофти е, че на няколко пъти съдбата ти зависи от шанс.
Идеална е за четене покрай Коледа :)

13 Авг 2018 14:03 13 Авг 2018 14:03 от Super M.
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 31
"Светилището на Хиперборея" #128835
Прочетохме я вчера в колата на път за София. В началото ни се стори бая дразнеща, защото всяко отклонение от търсения сценарий се назкаваше със смърт/край, а изборите бяха откровено подвеждащи и глупави. В крайна сметка обаче и ние изживяхме тази еволюция от тежка към умерена досада до сладникава наивност и се изкефихме. Не съм я играл като малък, но пресметнах, че е издадена когато съм бил на 10. Подозирам, че ако я бях играл през 1994 г. щях да съм влюбен в нея. Много изчистен и обработен детинско-приказен стил на Колин.

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво: troshanov.wordpress.com

13 Авг 2018 15:57
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
"Светилището на Хиперборея" #128839
И по двата клона на историята ли мина или само по единия?

Цвят за модериране

13 Авг 2018 18:10 13 Авг 2018 18:23 от Super M.
Super M's Avatar
Super M
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 31
"Светилището на Хиперборея" #128843
Не знам - минах през селото на джуджетата, фабриката им, вещицата, горските духчета и кралицата им, Белия въглищар, рибаря... след тях, ако е имало алтернативен път, предполагам двата се събират...

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво: troshanov.wordpress.com

21 Юли 2022 00:02
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
"Светилището на Хиперборея" #140418
И аз прочетох тази книга-игра на стари години:

retrospectionzone.blogspot.com/2022/07/blog-post.html

Always Outnumbered, Never Outgunned

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Любомир Николов
/
Time to create page: 0.070 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg