• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
Черната маска - Майкъл Майндкрайм

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
04 Ян 2022 13:42
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1115
Topic Author
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139520

mkstoyanov писа:
Написах играта на малка програма на питон с която можеш да минаваш през всичките избори и варианти като цъкаш с мишката (без да пишеш на хартия и да прелистваш).

Доста си се вманиачил в това занимание!

За пореден път се доказва, че "Черната маска" е една от най-комплексните и преиграваеми книги от Първата вълна.

Апропо, подобна програмка можеш ли да напишеш и за други книги-игри? Имам предвид да я направиш универсална, като структура и форма, и потребителя да я запълва със съдържание, епизоди и прочие.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Ян 2022 18:30
mitcoiv's Avatar
mitcoiv
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 27
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139522

mkstoyanov писа:
Решението на Blackjack е много добро, но разчита на късмет от това да хванеш допълнителни пари от икономистите...

ShopMask.png
Enemies.png

Супер, поздравления за работата!

И аз имам същия въпрос като на Efix.

Не знам как в днешно време авторите тестват за грешки, баланс и тн.,
но може би подобно решение би улеснило нещата доста.

Инициатива за нова книга-игра от Майкъл Майндкрайм

mitcoivanov.com/bg/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Etom

04 Ян 2022 21:42
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139523
Относно тестването - аз специално моя разказ-игра за конкурса Черното петле на Коблин го изтествах 5-6 пъти за баланс и грешки и пак има многоо за ремонт. Не мисля, че има автор в момента, който да пише без да си тества механиките и структурата на играта.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

05 Ян 2022 09:32
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139524

Etom писа:
Не мисля, че има автор в момента, който да пише без да си тества механиките и структурата на играта.

Няма, но проблемът е, че авторът не може да обхване и види всичко. Една подобна програма би му помогнала в етапа на проверка и тест на играта.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

05 Ян 2022 10:55
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139525
О със сигурност е страхотна идейка да можеш да си тестваш геймплея софтуерно, ще бъде интересно да се направи такова нещо. Друг е въпросът какво усилие и време изисква подобна програма.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

05 Ян 2022 14:54
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139529
Геймплея работи ако имаш една голяма коркова стена и лепиш и бодеш на нея целия геймплей.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

05 Ян 2022 16:26
mkstoyanov
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 45
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139530
Крайния продукт трябва да се тества сам по себе си, каквото и да напишеш като програма, книгата-игра накрая трябва да мине на хартия и там могат да се получат грешки.

Софтуера може да помогне с баланса, там можеш да преиграеш за няколко минути и без да пишеш на хартия за всеки път като печелиш или губиш точки. Ако говорим за нещо от рода на разказ или сравнително малка книга, тогава стената с бележки или бяла дъска за писане с фулмастер ще работи по-добре. Когато нещата станат по-сложни, е тогава стената става трудна. Сложно е на една стена да проследиш на кой-ход подобряваш бластеи и на кой щит, че да сметнеш дали имаш достатъчно пари и кой злодей можеш да нападнеш.

Елементарната част от играта може лесно да се закодира на компютър, изреждаш стойности на дневника с начални точки, после имаш епизод по епизод:
1. мини на 2
2. избор "ляво" мини на 3, "дясно" мини на 4
3. зар 1, 2, 3 мини на 5; 3, 4, 5 мини на 6
Това върви добре, докато не хванеш по-сложен епизод, на пример пазар където можеш да подобряваш кораба си и енергийния костюм, но не можеш да подобряваш точките за време или щастие. Има различни цени, има минимални и максимални стойности, можеш ли да продаваш точки или не. Също така, подобренията трябва да се свържат със злодеите за да знаеш кой можеш да нападнеш и при кой не ти достигат точки (отначало много се пулех на екрана и често бърках). Другата сложна ситуация е при печалбите от икономиката, това е разказано в един епозод, но има много схеми: ако имаш автоматизация +3 лири, ако имаш нечестни борсови сделки +1 лира и хвърли зар дали ще те хванат, и т.н. Също така е важно да даваш информация на играча, на пример, защо губиш популярност, хващат те че правиш нечестни сделки или от поглъщането на малки фирми, колко точки и други подробности.

Още по-сложен вариант се получава, на пример, в спортните игри. Там не подобряваш оцеки една по една, а купуваш играч, който ти подобрява няколко оценки на веднъж.

За да направиш сложна логика ти трябва програмен език, при което няма смисъл да измисляш нов език специално за книги-игри, просто можеш да си направиш модул или библиотека към съществуващ език. Аз ползвах питон, който е сравнително лесен и работи при всички операционни системи без компилиране. Също така, книгите-игри са един вид програми и ако исша да пишеш книги-игри, добре е да научиш малко програмиране. При мен беше обратно, аз бях играл на страшно много книги-игри в гимназичта, когато отидох в университета да уча програмиране, основите ми бяха много лесни.

Моята програма не работи на ниво епизоди, а на ниво събитие. На пример, среща с кмета на Яфисо или предизборен дебат. В някой случаи, номера на епизодите са записани в кода, на пример "fight287", което отговаря на битка на епизод 287. Но повечето са събития, на пример, започва срещата и се прави проверка на пари и кодови думи при което се определят възможните избори и се представят на играча; след като играча избере отговор, се прави нова проверка за резултата, вскички възможности и точки са записани, но епизоди няма. Програмната ми схема за събитията може да се преправи за други игри (със или без цикъл), но дневника трябва да се преправи за всяка игра по отделно, както и специалните екрани като пазар.

В следващия пост ще кача програмата с инструкции, явно има интерес, ама тоя пост стана много.

05 Ян 2022 16:38
mkstoyanov
Котарак
Котарак
Скрий Още
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139531
За да играеш играта, трябва да разархивираш и да имаш инсталиран Python 3.

Питона е включен в системите на Апъл и Линукс, трябва ти модула tk или tkinterp, на Убунту се инсталира с команда "sudo apt install python3-tk".

Уиндоус пазара също има питон, но не съм го ползвал. Под Уиндоус ползвам безплатно Anaconda www.anaconda.com/products/individual

След инсталиране на питон, играта трябва да тръгне ако просто цъкнеш на start.py

Ако не, мини на терминала или anaconda prompt, отиди в разархивираната папка с cd команда и дай команда "python3 start.py"

Има и някои допълнителни опции, виж ""python3 start.py -help"

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

05 Ян 2022 20:28
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139534

mkstoyanov писа:
След инсталиране на питон, играта трябва да тръгне ако просто цъкнеш на start.py

Инсталирах Анаконда на Windows 10, асоциирах файла с Питон и го отворих без проблеми. Ето как стана за тези, които също ще искат да опитат това.
123_2022-01-05.png

Въпросът ми е дали можеш да създадеш бот, в играта, който да започне да я играе и да постига определени, предварително зададени условия? Примерно, постигане на топ резултат, постигане на максимален брой пари, максимален брой популярност и т.н. С други думи, да се зареди играта, да се пусне бота в нея, който да започне да изписва какво е постигнал всяка игра, примерно число за топ резултат и да има също така скрит лог с резултатите.

Прикачени файлове:
123_2022-01-05.png

05 Ян 2022 21:32
mkstoyanov
Котарак
Котарак
Скрий Още
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139536
@Efix7 много добри инструкции! Мерси!

По въпроса за бота, има ботове дето играят Starcraft, та теоретически може да се направи. Само от някой друг, не от мен.

Ако аз пиша книга-игра, баланса сам бих го правил с преиграване, или бих помолил приятел за помощ. Програмата може да помогне с това че едно изиграване е поне 10 пъти по-бързо от това да пишеш с молив.

08 Ян 2022 14:37
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139547

mkstoyanov писа:
Ако аз пиша книга-игра, баланса сам бих го правил с преиграване, или бих помолил приятел за помощ. Програмата може да помогне с това че едно изиграване е поне 10 пъти по-бързо от това да пишеш с молив.

Дори и само това да е, 10 пъти по-бързо тестване, това много би улеснило всички онези, които пишат книги-игри. Аз може от програмиране да не разбирам много, както и от много други неща, но от книги-игри разбирам.

Една програма-форма, в която да може да се въвеждат епизоди, дневник и реално да дигитализира книгата-игра, но не като pdf, а като програма, би била много полезна на всички тук. Така тестване ще стане полу-автоматично и по-лесно.

Ако имаш свободно време и желание, можем заедно да я развием и направим. Ако ли не, пак благодарности за това, което направи до момента.

10 Ян 2022 16:34
mkstoyanov
Котарак
Котарак
Скрий Още
Черната маска - Майкъл Майндкрайм #139562

Efix7 писа:
Дори и само това да е, 10 пъти по-бързо тестване, това много би улеснило всички онези, които пишат книги-игри. Аз може от програмиране да не разбирам много, както и от много други неща, но от книги-игри разбирам.

Една програма-форма, в която да може да се въвеждат епизоди, дневник и реално да дигитализира книгата-игра, но не като pdf, а като програма, би била много полезна на всички тук. Така тестване ще стане полу-автоматично и по-лесно.

Ако имаш свободно време и желание, можем заедно да я развием и направим. Ако ли не, пак благодарности за това, което направи до момента.

Разбирам ти идеята, но каквато и програма да напиша, ти и другите писатели ще трябва да прекарате време да я разберете и да разберете логиката. Да научиш такава програма няма да е по-лесно от това да научиш малко програмиране, не трябва да знаеш много. Ако вече разбираш книги-игри, програмирането ще е лесно. Също съм чувал да тестват баланс на игри с помоща на Excel и елементарен статистически анализ, аз ползвам Питон щото това знам, но има и по-лесни варианти.

Нямам възможност да се нема на такъв проект, и ползата от такава програма няма да е голяма спрямо обикновенно програмиране.

Мерси за взсичките благодарности, от теб и от другите на форума.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Efix7

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
Time to create page: 0.208 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (21 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • Yesterday 22:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg