• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Новите Валенсиански хроники
/
Уменията на Валенс

Уменията на Валенс

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 10
28 Фев 2013 13:10
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Уменията на Валенс #68573
Може да ви се сторя като пръчка в спиците, но предвид че става въпрос за книга-игра, дали няма да е по-интересно да обсъждаме книгоигровия аспект на нещата? Явно уменията не са хич съобразени с историческата реалност, но това по-скоро няма значение, според мен :) За Алекс ще е по-далновидно да не гони правдоподобност.

Добавка: Ето, примерно, на мен ми е интересно как ще бъде написана книгата - в литературен план. Асасините се оказаха на практика писани от Боби Русев, така че още нямам ясен поглед върху подхода на Алекс. Също така не смятам, че ниво "оригинален Валенс" като литература е особено висока цел. Погледнах оригиналите и ... Новата вълна трябва да може повече - особено предвид, че целевата аудитория вече не е на 15.

Занаятчийски основи на писането

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Фев 2013 13:14
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
Уменията на Валенс #68574
Съгласен! Спирам с дебатите. Моля за извинение, че се увлякох.

28 Фев 2013 13:54
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Уменията на Валенс #68576
Мдам, тъкмо щях да посоча, че в гейм-дизайна имената на уменията часто нямат много общо с историческата действителност.
Общо взето, от видяното до сега почват да ми се оформят два варианта в главата. Единия ми е безинтересен, другия ме кара да се чеша по главата в чудене "Уейн баш, дето пести всяка думичка обем ли да го вкара?"

Първото, което ми се оформя в главата е ужасната възможност, уменията в книгата общо взето да действат на принципа на великите умения в АнП1:

ХХ
Стражът се е облегнал на стената. Ако имаш някое от уменията [списък от 5 умения], заплати нужната цена за използването им и премини на ХУ
Ако нямаш нужните умения - налага се да се биеш.
Страж: Трудност 7, Живот 10.
След като го победиш, мини на ХУ.

Другия вариант е по-красивия и приятен, с избор на кое умение да ползваш и съответните последици. Което ще доведе до по-приятна игра и по-висока преигруемост на книгата. До колко е уместен при наличието на толкоз умения - не коментирам, защото аз не гледам обема :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

28 Фев 2013 19:38
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Уменията на Валенс #68589
Хами, ще те зарадвам. Уменията в Асасините 1 са подчертано бойни такива - даже така се казват, за бога :mrgreen: - и са дизайннати точно и само като допълнение към бойната система. (В двойката вече е съвсем друго, първата имаше много ограничения.)

При Валенс, както отговорих на Трип, е обратното - бойната система е малка притурка към Уменията. Така че точно хубавия ти вариант можеш да очакваш. И да - качва обема, но аз точно това искам в случая; и да - МНОГО качва разклонеността и преиграваемостта, както споменавах. :)

Даже понякога се избира не само умение (това е стандартното, но има доста минуси), но и тактика. Примерно Майстор на оръжията често ти дава тактически избори, вместо да ти печели автоматично битките. Отвреме-навреме има и обърнатия вариант, за да държи играча нащрек - първо избирате тактика и чак после проверяваме имате ли умението, което да я направи успешна (така че не бъдете изкушавани от Демона на Пауърплея ;)).

Trip писа: писа:
Може да ви се сторя като пръчка в спиците, но предвид че става въпрос за книга-игра, дали няма да е по-интересно да обсъждаме книгоигровия аспект на нещата? Явно уменията не са хич съобразени с историческата реалност, но това по-скоро няма значение, според мен :) За Алекс ще е по-далновидно да не гони правдоподобност.

Добавка: Ето, примерно, на мен ми е интересно как ще бъде написана книгата - в литературен план. Асасините се оказаха на практика писани от Боби Русев, така че още нямам ясен поглед върху подхода на Алекс. Също така не смятам, че ниво "оригинален Валенс" като литература е особено висока цел. Погледнах оригиналите и ... Новата вълна трябва да може повече - особено предвид, че целевата аудитория вече не е на 15.
Валенс си е историческо фентъзи, ако някой е забравил. Като трилър с духове, но сетнат в миналото, не настоящето. Иначе тук повечето хора ще ти заявят без колебание, че "нивото Валенс" е най-високото възможно в КИ. Аз съм и на тяхното, но и на твоето мнение - че винаги може повече, особено предвид, че не само аудиторията, но и авторите не сме на 15 вече.

28 Фев 2013 19:51
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 221
Уменията на Валенс #68591
При осемнайсет умения за да са равностойни и при условие че се използват по няколко пъти май книгата ще трябва да е хиляди епизоди

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

28 Фев 2013 19:54
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Уменията на Валенс #68593
Алекс: Не знам, аз говоря за литературната страна на нещата. Валенс определено не е най-високото възможно ниво в КИ в това отношение - в сравнение с тогавашните не е даже в първата половина. Бтв, дай да не си говорим за това в темата за уменията ;)

28 Фев 2013 19:59
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Уменията на Валенс #68595
ОК, ако искаш направо пусни специална тема за лит. нивото в КИ, ще е интересно за всички. Но държим да знаем кое с Валенс визираш и кое намираш за по-високо.

Психо, който ви е набил в главата идеята за равностойни (като еднакво полезни) умения ви е направил много лоша услуга. :) Нали това е основният смисъл на избора.

Ами тъкмо ще видиш как могат да се използват и в 400 епизода.

28 Фев 2013 20:01
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Уменията на Валенс #68596
Не знам защо ми говориш за умения и за нещо, което психо ни(на кои?) е набил в главите - нямам представа какво е казвал за уменията и си говоря с теб за литературното ниво на Валенсовите книги. Бтв, цитирал съм си първия пост в общата тема за книгата, пак те приканвам да си говорим там. Кои сте вие, дето държите да знаете, впрочем?

Вметка: Основният смисъл на избора е да е интересен - ако имаш dominating/dominated choices, нямаш интересен избор.

28 Фев 2013 20:03
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Уменията на Валенс #68597
Да бе хубаво ама кво става тогава когато още в началото на книгата ме караш да паравя неинформиран избор за жизненоважни неща?Първи случай ритвам камбаната/или ми се налага да мяъкам зарове,което трябва да се избегне с уменията/.Другия вариант е просто при толкова много умания просто да не могат да се използват пъноценно.

България над всичко

28 Фев 2013 20:09
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Уменията на Валенс #68599
Кое точно му е неинформираното на избора, психо? ( :lol: Точно това се смеехме с ВГ, че слабите играчи това им е мантрата.) АЗ ли да ти кажа, кое Умение изглежда по-полезно? Не можеш ли сам да прецениш? Какво изобщо ще им избираш тогава, като очакваш да са съвършено еднакво полезни? Защо просто не хвърлиш зар и който профил ти се падне - той. Затова са шест. ;)

Ейдриън Уейн писа: писа:
ОК, ако искаш направо пусни специална тема за лит. нивото в КИ, ще е интересно за всички. Но държим да знаем кое с Валенс визираш и кое намираш за по-високо.
Ъм, само горното беше отговор към теб, Трип, останалото очевидно е към психо и не те касае.

А, ясно. :mrgreen: После се обръщам към психо и ми казвам, че който му е набил... и т н. Несъвършенствата на българския. ;)

ОК, отговори ми моля в другата тема. (Или трябва да помоля и там?) Дори само в сегашния активен състав на форума има поне 20 баш-фена на Валенс, така че наистина искаме да знаем мнението ти. Моля.

28 Фев 2013 20:14
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Уменията на Валенс #68600
ами Уейнски ти можеш да направиш книгата всякак си и тва че нямам умението ясновидство явно ме прави слаб играч.И не виждам какъв е смисала да имаш осемнайсет умения,ако не могат да бъдат използвани в играта или ако ги ползваш поведнъж.

България над всичко

28 Фев 2013 20:20
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Уменията на Валенс #68603
Не е една книга за Валенс.

Вметка: Основният смисъл на избора е да е интересен - ако имаш dominating/dominated choices, нямаш интересен избор.

Основният смисъл на избора е да е смислен - ако имаш равни възможности, нямаш избор изобщо. 8-)

А интересното идва точно от преценката кой избор е по-добър за теб. Като в живота.

28 Фев 2013 20:24
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Уменията на Валенс #68606
"Интересен" за теб не предпоставя "смислен", така ли? Предпоставя "равни възможности"? Доста различно сме си учили българския явно :)

28 Фев 2013 20:27
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Topic Author
Уменията на Валенс #68607
Просто коментирам твоето цитирано твърдение, с тезата, че ако няма различни по качество възможности, не само няма "интересен" избор, но и изобщо няма (реален) избор.

Така че изобщо не коментирам и без това твърде размитата като значение в нашия контекст дума "интересен". :) (Опс, в допълнителния абзац все пак съм коментирал, донякъде.) Както и да е.

28 Фев 2013 20:32
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Уменията на Валенс #68608
За различни по качество възможности съм съгласен. Качествената разлика е едно, количествената - друго. Количествената разлика значи да използваш едно умение/набор от умения прекомерно често или едно умение/набор от умения прекомерно често да се оказват най-добрият възможен вариант. (Двете са свързани, де.) Качествената е да ги използваш в различни ситуации, или в различни етапи от играта, или да водят до различни и интересни разклонения, ако трябва да избираш между тях в една ситуация. Така съм навит :)

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 10
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Новите Валенсиански хроники
/
Уменията на Валенс
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5593 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Radko
    • Today 07:48
    • Самотния вълк 10 - Тъмниците на Торгар (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 17:05
    • Ледената цитадела (+ Пътуващият цирк) - общи комен... (226 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Книги-Игри Класика
    • от Вилорп
    • 15 Дек 2025 22:03

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност