• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Петият принц 2: Разрушител

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
21 Дек 2019 19:54
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 227
Петият принц 2: Разрушител #133130
Книгата пристигна през Пловдив и до Франкфурт! Корицата ми харесва, оформлението вътре също ми допада. Доста голямото разстояние между/от епизодите до ръба на страницата ми идва малко странно, може би можеше да се събере повече текст на страница, но и така е ок. Надявам се скоро да имам време да я започна. Естествено, такъв пост няма как да мине без псевдоарт снимка, която прилагам.
20191221_184542_2019-12-21.jpg
Прикачени файлове:
20191221_184542_2019-12-21.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ringlas, koziq, turbobobi, the_arsonist, Stayfun, ThufirHawat

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Дек 2019 10:04
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Петият принц 2: Разрушител #133136
Не знам дали съзнавате, но пишете в темата за Петият принц от брой 5-ти на Призвание герой. :)

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ninja_senso, the_arsonist

22 Дек 2019 13:57
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 227
Петият принц 2: Разрушител #133137
Вярно! Ами... съжалявам. Ако може някоя добра модераторска душа да прехвърли съответните постове в разрушителската тема, би било супер :)

27 Дек 2019 02:36 27 Дек 2019 02:52 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Петият принц 2: Разрушител #133169
Точките от техника в битка важат само за първия тур, или за цялата битка? В описанието за втори тур не са споменати. Там пък са споменати наказанията от рани, които не са споменати за първи тур. После в пояснението на Рани също наказанието е посочено за втори тур.

Т.е. първи тур е по-специален с това, че за него не се гледат рани и че само при него се гледа техника?

27 Дек 2019 23:52
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Петият принц 2: Разрушител #133179
Първи прочит.
Прочетох историята на континента. Горе долу я знаех, но ми беше интересно, не ми доскуча (а предполагам че е и нужно за пълноценно). Прочетох правилата, все още не мога да си отговоря на горните въпроси.
И така, 25 страници навътре в книгата влязох в кръчма, влязох в битка, избрах добра тактика (с което изравних везните) и... умрях в четири рунда (Поех лека, нанесох лека, поех средна и после още една).
Тази книга не си поплюва... утре почвам нов опит...

28 Дек 2019 09:23
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1479
Петият принц 2: Разрушител #133181

Ал Торо писа: писа:
Тази книга не си поплюва... утре почвам нов опит...

Трудното тепърва започва. Ако "Тесеракт" е трудна, тази е още по-трудна заради огромния обем.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
По мое мнение, най-трудно е бягството от Лур.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

28 Дек 2019 20:42
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Петият принц 2: Разрушител #133188
Най - трудното е да четеш този изказ на квартален гамен от лошия блок... Блонд имаше някаква мяра, тука и толкова няма.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Кътинова

29 Дек 2019 15:34 29 Дек 2019 16:06 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Петият принц 2: Разрушител #133210
Втори опит - из Бедуинските пясъци. Тук ще има SPOILERS в скритите блокове.
Какво се случи (или нещо като walk-through с елементи на разсъждение по тази част):

Влязох в кръчма, влязох в битка. Понеже вече умрях тук при първи прочит знаех най-добрата техника и я избрах - само тя прави победата горе долу сигурна. Победих.
Тръгнах из пустинята да обединявам племената.
Минах по най-безпроблемния път от юг, намерих куче и нищо друго, стигнах до целта за 9 време, като минах през една камара безполезни бедуински села, порадищото нямам КД карта. Видях къде да се лекувам евтино. На целевата локация ми се каза "преди 60 време не се връщай" и леко бях в шах - нямах никаква идея какво се очаква да правя.
До този момент имах 1 допълнителен мех, който направи следенето на водата излишно - то и на 3 меха не ти е особен проблем, та реших, че това ми е по-скоро досадна работа, отколкото геймплей, та реших да не се занимавам с това. Отчитането по 1 време на всеки ход също ми досади и го гледах по-скоро "на око" - от време на време писах по 5-10 точки и така. Така обикалянето на картата стана доста по-приятно и по-малко работа, но все още - безцелно.
Продължих да обикалям обратно на часовниковата стрелка и най-сетне намерих два потенциални източника на "цел" - един негър, който ме счупи от бой, но избягах и му запомних "цаката". На тази втора битка вече съм наясно, че изборът на техника е тотално на сляпо за мен и не мога да видя защо тези, които авторът определя като най-добри са най-добри, т.е. вероятно няма да мога да предвидя и в следващите битки. Примерно не бих правил "тежки удари отгоре" срещу бърз противник с кинжали, което би му позволило да скъси дистанцията - всъщност това според мен не е най-добрата стратегия, а най-лошата в такава ситуация (след опцията да опиташ да му влезеш на блъскане с "Бръснещ пясък", която пък не е оценена като лоша). Отделно от това, системата за бой ми харесва, сама по себе си. Развръзката е бърза, различното отърваване от различните рани в последствие има потенциал да създаде интересни ситуации, с повече дълбочина от "лекуваш си 2 точки живот.

Оптимизирах си битките - първоначално записвам едно число (+/-), което е разликата между бойните ни умения с противника. После го коригирам с разликата от точките от тактиката (например +5 за мен и +2 за него си е просто сумарно +3, както и да се погледне. Ако съм изоставал с една точка БУ преди това, например, крайната разлика става "+2"). Не мога да видя причина защо не е поначало направено така, може би за да няма отрицателни числа. Този резултат наричам "Разлика в Боя" и е единственото, което ми трябва от тук на сетне - добавям я към зара си и само отчитам и разликите от раните. Много по-стегнато и просто става.

Та така, после срещнах и един дядо, който търсеше нещо. Междувременно намерих разни леяни и предмети за продаване. Излекувах се; върнах се и счупих негъра; допретърсих няколкото локации, които не бях до този момент и намерих каквото се търсеше, след това получих куеста и вече знаех къде да го продължа. Той се оказа лесен и събрах и 9-те парчета от картата, като най-вече се изразяваше в пазаруване за разните селски лидери (и използването на вече намерени неща). Изпълних основния куест лесно (като събереш картата, няма къде да го объркаш), след това с оставащото си около 25 време и вече намерените далавери от разлики в курс купува/продава насъбрах до 1000 леяни от търговия - купуваш от едно поле предмети, които продаваш на съседното по диагонал на двойна цена (което е по 10 злато на поле в инвентара за 2 Време). Не знам дали това е замислено, притеснявам се дали няма да обезсмисли въобще парите оттук насетне, но пък не вярвам толкова очевидна методика за забогатяване да е пропусната по случайност.

Стигнах до разговорът с бедуините, взех едно явно не толкова добро решение, но после се "възстанових" от него и ми хареса как е реализирано - това вече се е получило елегантно. Без кодови думи, просто ако се "поправиш" разговорът прелива в правилната посока.

Game saved: Level up, 1000 леяни, бедуини на моя страна +/- един Бог.

Два проблема имаше в тази част, която като цяло ми хареса, след като прескочих неприятните неща.

Първо, проблемът "СТРАТ": системата е много натоварена с излишни правила. Четвъртинки вода, вода за камила, 1/4 вода за куче на всеки две полета, които не са защриховани от третото поле насетне... wtf... 70 пъти драскаш време. Звучи малко като играта на Камен Донев с кофички и балончета. В общи линии 50% от времето е да драскаш чертички и да помниш откъде кога си минал и кога запоследно е пила камилата, другите 50% ти е четенето и играта. И всичко това се решава с един мех отгоре - problem solved. Със сигурност можеше да се направи много по-лека система, която да носи същия резултат, а и можеше да се балансира по-добре, така че да има по-осезаем / интересен игрален ефект. Много са местата, на които пълниш вода без проблем и се стига лесно до тях. Вижда се желанието за много игра, адресирана количествено, но и липсата на ясна представа как най-добре да се приложат и обяснят и кое всъщност "си струва", кое е просто "работа" за играчите и излишно усложнение.

Второ, липсата на цел в началото беше проблем. Някъде на 15-тия ход лутане без цел се бях демотивирал и даже се поколебах дали да не се самоубия в обречената битка, която започнах, вместо да избягам. После най-сетне случайно попаднах на полето, което дава "мисия" и оттам на сетне беше интересно. Предвид разположението на обектите по картата, това ще се случи с повечето "рационални" играчи, защото няма логика да се набиваш на тези полета, които ти "отключват" мисията - харчиш вода и отиваш "на никъде" - няма индикация тези полета да са итнересни по какъвто и да е начин, а единствената ти цел на този етап е съвсем другаде.

//Третитят проблем (да, този не е сред основните два за мен) е проблемът "КАЛОЯН": че наистина е предозирано махленското и неуважително във всякаква ситуация поведение на принца малко отвъд ефекта "пич" на по-скоро дразнещ, но пък не и до ниво, в което да не мога да се абстрахирам от това. Човекът си тегли по една майна на богове, старейшни - да, това е характер, интересно е, но щеше да е добре да го прави поне в смислени ситуации, а не когато събеседникът не е заслужил неуважение и ситуацията е сериозна. Кой го е обучавал този принц, деа, камиларите в Гоаба имат повече обноски от него... :)

Като изключим тези неща, приключението си беше класика. Обикаляш, случват ти се неща, имаш по-голям куест, който навръзва отделните сцени, има мистика, има бой, има предмети. Много добре! Една финална четка му е била нужна за това да стане "супер". Мен си ми е професионална деформация да посочвам повече проблеми, отколкото хубавите неща, но в крайна сметка не значи, че не ги оценявам, а за авторите е по-важно да знаят проблемите.

Системата за битки е добра, записването ѝ - не е оптимално, но е бял кахър. Техниките играят ключова роля (ако не важат за първи ход само, за момента допускам, че важат за цяла битка), за момента не ми допада как са "оценени" разликите между тях според ситуациите, но все пак съдя от битки с 2 противника (третата, с лудия, май беше ок). Това е проблем на прилагане, а не проблем на системата. Битките зависят доста от шанса, най-малкото защото едно лошо хвърляне носи сянка дълго - до края на битката, а може би и в следващите такива - но пък това не е задължително лошо. Всяка бонус точка тежи доста, предвид 2d6 системата, което пък ми допада.

Продължаваме напред.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Shin, nixata

30 Дек 2019 11:15
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Петият принц 2: Разрушител #133233
Kaчвам приложенията за отделно разпечатване - нека ги има и в тази тема.

Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, ninja_senso, Monevwww, banskidedo

30 Дек 2019 12:06 30 Дек 2019 12:15 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Петият принц 2: Разрушител #133239
Аз продължавам с прочита на Принца. Стигнах бая напред, до един изненадващ обрат, вероятно днес ще си я дочета. Открих следните сравнително важни неща:
- изглежда ефектът от техниката важи само за първи рунд - в правилата за ръкопашен бой без оръжие е пояснено, че играеш без влияние на техника, "все едно започваш направо от втори рунд"; т.е. техниката важи еднократно;
- препратката към КД "сестра" на епизод 612 е объркана; не знам докъде трябва да води, но не е до 796

Текстът за мен става стилово по-приятен след първата част сред бедуините и, да, усеща се разлика. Сякаш героят вече се държи и разсъждава много по-нормално, както и реакцията срещу поведението му от този сорт на околните.
Няма вече излишни механики, та в общи линии си лягат на мястото нещата и в тази посока.
Историята си е интересна и мащабно разгърната, трудността не е никак ниска и някои стъпки накриво могат тотално да закопаят играча.

В Лур отново остава един от проблемите, които по-рано присъстваше в пустинята - нямаш никаква идея какво се очаква да правиш там и защо да обикаляш града, макар че е ясно (мета), че трябва да го обиколиш и да намериш това онова, което ще ти помогне по-късно за играта. Не го приех навътре, този път, просто свиквайки на авторовия стил си казах "Обикалям всичко и тва е.". И стана като в песента на Хиподил - "С питане до Цариград стига се, но..."

Малко размисли и страсти (minor SPOILERS):
Лур е ебаси мястото, ограбиха ме 3 пъти, пребиха ме поне толкова, прецакаха ме няколко пъти и се изнесох с тежка рана и 1000 леяни по-малко... В сравнение с него "Градът на крадците" е като къмпинг "Каваците", ВСЕКИ те прецаква...
Освен това установих, че Сайнир е най-слабият войн на целия континент. Предвид стартовото му БУ 2... ами не намерих някой по-слаб (освен един луд прошляк) - бил той произволен докер, някакви пияни на кирка люде... всеки е по-добър боец от бедния пети принц.

Стори ми се много интересен подхода на автора, който порязва играча отново и отново и отново (почти) всеки път, когато се намеси в нещо, което не му е работата - особено ако е свързано с насилие или спор/ежене в дипломатическите сцени. В общи линии из целия Лур важи правилото "не се бий, не се закачай, не се замесвай с опасни типове", което важи до голяма степен и в сцените с преговорите в Лур, Камор и дори Блес - не трябва да се правиш на мъж. Това е много интересно и се връзва добре с "обрата" в късната част на книгата.
Това, което създава проблем, е че в някои от ситуациите всъщност трябва да се намесиш, за да си "отключиш пътя до успешния финал" и трудно можеш да направиш информиран избор кога е правилно или грешно да го направиш (примерно ситуацията с каруцата на път "1" не е много различна спрямо тази на "рибарския пристан". Тази на пазара не е много различна от другата на път "1". Един вид си пуснат да въртиш колелото на късмета, знаеш че трябва да го въртиш докато не посъбереш награди (без идея какви и колко), но в 3 от 4 случая си изритан в зъбите, без особени опции да се спасиш веднъж като стане ясно, че не е трябвало да правиш това "завъртане" - в някои толкова зловещо, че са равносилни на "Край" (губиш си всички пари, предмети и получаваш рани). Истина е, че в много от сцените има достатъчно подсказки да си кажеш "ами да, тук ясно, че не трябваше да се бъркам", ама като знаеш, че има някакви места, на които трябва да се набъркаш и няма как да знаеш къде, защо и какво търсиш, някак си се чувстваш наказан безпричинно. Иначе е интересна тази локация, но лично аз бих подходил с по-меки наказания и бих дал шанс на играча с някакви интересни избори да се измъква от тези ситуации без наказание, не бих го наказвал само защото е проверил какво се случва еди си къде - нормално е, да е любопитен и играта изисква от него да се меси.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Shin, nixata

30 Дек 2019 12:47 30 Дек 2019 13:17 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Петият принц 2: Разрушител #133243
Торо, един добър съвет как се минава Лур:

Минаваш през южната порта разпитваш стражите които да ти кажат че не трябва да размахваш меч, минаваш уличките без да се забъркваш в никакви сблъсъци. Ако срещнеш някакви дето бият жена - добре си помисли дали да й помогнеш, и в "пътят към Шангри" имаше един такъв капан какъвто ти спретват. Тук трябва да я зарежеш, а ако влезеш в схватка - да не въртиш меча. Добираш се до хана, оставяш там меча, коня и парите отиваш в двореца, измъкваш се, взимаш си коня - и бегом на пристанището

При всички останали случаи те пребиват и ти взимат парите

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

30 Дек 2019 23:32 30 Дек 2019 23:45 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Петият принц 2: Разрушител #133265
Стигнах до Епилога (след като ме убиха още един път... нямам спечелена битка, хич не върви тоя зар, макар да влязох с най-добрата техника на този дядо Асасин).
Ами, нямам много какво повече да добавя - епична книга-игра с някои ръбчета за заглаждане, които не могат да засенчат цялостното удоволствие и лека полека се подобряват с навлизането навътре в книгата. Точно това, което очаквах е - "Синът на пустинята" на стероиди, със сигурност има и доста неща, които не съм видял от книгата. Завърших с 7 от 10 оценка и не стигнах по най-добрия начин до Епилога (липсваше ми "Списък с печат", който ме спираше и да взема "десет", а и донякъде "диаманти" - за там и "гьол" е интересно откъде се взема). Има какво да се гледа на преиграване, но нямам усещането, че съм изпуснал супер много от съдържанието.

Като цяло много добре е структурирана в отношение интерактивност и вариативност на историята и много добър баланс между сюжет и разклоненост - хем имаш усещането, че тотално различни неща могат да се случат и да минеш по доста различни пътища, хем имаш стабилен и богат основен сюжет. Голямо постижене е, че толкова преплетена схема е изпълнена безпроблемно (или поне при моя прочит) - нямаше някаква ситуация, в която да ми се говори за нещо, което се е случило инак и т.н. Абсолютно задължителна за всеки фен на книгите-игри, по мое мнение.

Чакаме продължение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, harlequin, nixata, Nedelcho Bogdanov

31 Дек 2019 12:53
ThufirHawat
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Петият принц 2: Разрушител #133269
След като прескочих всичко - откъде може да се поръча тази книжка? (Или са "петите принцове" са два? Виждам номер 2 в заглавието на темата, някак си... Ако е така, пишете ми по един и от двата!)

Ако може да стигне до Франкфурт, някак си се надявам да стига и до София.

31 Дек 2019 13:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Петият принц 2: Разрушител #133272

ThufirHawat писа: писа:
След като прескочих всичко - откъде може да се поръча тази книжка? (Или са "петите принцове" са два? Виждам номер 2 в заглавието на темата, някак си... Ако е така, пишете ми по един и от двата!)

Хубав скок си направил ... :)

1. Първата част може да се поръча от сайта на Крея - по-долу давам линка, но трябва и да се регистрираш
www.legacyofkreya.com/bg/books/prizvanie-geroi-br5

2. Втората част е голямата книга, за която говорим в тази тема - сайтът е друг, но пак трябва да са регистрираш
iztok-zapad.eu/petiyat-printc

Поръчваш си ги и двете на адрес на роднина в България и той ти ги препраща на адреса ти във Франкфурт-на-Майн или на-Одер или където там си отишъл да гайстарбайтваш.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, ThufirHawat

01 Ян 2020 20:07 01 Ян 2020 20:27 от ThufirHawat.
ThufirHawat
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Петият принц 2: Разрушител #133302

Efix7 писа: писа:

ThufirHawat писа: писа:

Хубав скок си направил ... :)

1. Първата част може да се поръча от сайта на Крея - по-долу давам линка, но трябва и да се регистрираш
www.legacyofkreya.com/bg/books/prizvanie-geroi-br5

2. Втората част е голямата книга, за която говорим в тази тема - сайтът е друг, но пак трябва да са регистрираш
iztok-zapad.eu/petiyat-printc

Поръчваш си ги и двете на адрес на роднина в България и той ти ги препраща на адреса ти във Франкфурт-на-Майн или на-Одер или където там си отишъл да гайстарбайтваш.
Благодаря много!

За скока - не исках да рискувам да се спойлна:)! Виж как прочетох, че е стигнала при някого във Франкфурт (горното мнение на тази страница), докато се опитвах не да чета, а да напиша пост... бързото четене не е полезно в такива теми.

Аз съм си в София и имам регистрация в Крея (наскоро поръчах няколко книжки, които не можах да взема на Панаира, планирам още няколко). Да видим колко трудно е да се регистрираш при "Изток-Запад" ;)!

Вече мога да добавя:
Регистрацията при "Изток - Запад" не е трудна. Поръчах...И като съм почнал, взех още няколко книжки и оттам!

Още веднъж благодаря!

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.116 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • Yesterday 21:47
    • Таблица с наказанията на потребителите (64 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от ringlas
    • Yesterday 21:21
    • Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност