• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта

• 1
  • 1
15 Сеп 2023 03:20 15 Сеп 2023 03:34 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Topic Author
Алиса в страната на кошмарите - коментари и ревюта #141978
Преди да разкажа за самата книга, важно е да отбележа, че не съм прекалено голям фен на поредицата "Битки безброй" (и да, знам че тази книга официално не е от нея, но следва същата формула). Навремето прочетох на английски Алиса и още тогава ми хареса повече от останалите неща на Грийн, които са ми попадали. В последствие я препоръчах на Георги от Гени-Джи като добър вариант за книга в този игрален стил. Българската версия за мен е цялостно по-добра от английската.

Литературно, книгата е приятна и това я извисява над повечето ББ заглавия. Има по-концентриран сюжет и изграждане на свят, описанията са по-детайлни и живи, цялостно атмосферата е супер като за приказно фентъзи с леки нотки на ужаси. Предвид компютърните игри за Алиса и разбира се оригиналните книги, не можем да говорим за особена оригиналност в това направление, обаче. Преводът на Робърт Блонд за мен е на добро ниво и нямах никакъв проблем с четивността на книгата.

Играта е едновременно по-силният акцент генерално на английската школа и същевременно нещо, в което са останали в 80-те години на миналия век. Ако формулата да избирате посоки, да умирате поради пропуснати елементи и лоши зарове отново и отново и после да преигравате не ви допада, значи този тип книги изначално не са за Вас. Тук нещата са все пак по-прилични.
+ При добър начален избор на статистики (който е доста очевидно акцентиране на атака и игнориране на издръжливост) ИЛИ при намиране и на малка част от силните бонуси, би трябвало да нямате много ядове с проверките и битките, което е плюс, ако ви дразни пословичната за ББ трудност.
- Това обаче може да направи играта прекалено лесна за феновете на тези игри, така че може умишлено да подходите малко по-мазохистично ако сте от тях, особено след първи прочит.
+ Има добавен показател за Лудост
- Който обаче така и не се качи и явно рядко е проблем (срещнах една препоръка да си го вдигнете на 4 на епизод 1, ако искате по-трудна игра)
+ Има добавени две механики за отбягване на битки и промяна на ситуации, които добавят избор
+ Има логически загадки / свързани с Алиса препитвания, които като цяло не са лоши
- Но една от тях (с шах) е замаскирано препитване за информация от конкретна книга за Алиса и почти нямате шанс да се сетите. За съжаление, това е и единственото задължително нещо, без което не можете да минете книгата успешно, а си е съвсем вероятно въобще да не минете през това място и дори ви съветва персонаж да го избегнете.
+ Българското издание включва преработка, която ви позволява да получите отговора чрез проста проверка на показател, което подобрява нещата (поне можете да измамите лесно).
- Има излишен за мен лабиринт с доста празно лутане (изисква информация или чертане на карта) и все пак няколко интересни сцени (които не правят лутането по-малко излишно, но е поне по-безболезнено).
+ Сгъстяването на екшъна в края работи добре игрално и литературно.
+ Добре е реализиран финалният бос, като определени постижения през играта свалят трудността му.
- Но пък предвид ниската трудност от старта и изобилието на бонуси лесно се оправя така или иначе, далеч не изисква някакво дори наполовина оптимално изиграване.
+ Цялостно локациите и събитията в тях са интересни, което прави обикалянето приятно.
- Но пък почти няма интересни информирани избори, морални и други.

Оформлението на българското издание е добре, както и корицата и илюстрациите на Кев Кросли. Но има два стила на илюстриране - със и без светлосенки - което седи странно като комбинация, мен лично ме дразни.

Като цяло, препоръчвам горещо на феновете на английските олд-скул книги-игри (може би с бонус препоръка да си вдигнат трудността, че си падат мазохисти - старт "Предизвикателството на Торо" 8/8/8/24 или по-зле за FF преживяване +4 Лудост на епизод 1) и за по-младата аудитория, която търси да помята зарове и да поприключенства из фентъзи свят - идеална е за тийнейджъри, особено 12-15 диапазона. Мисля че е добър подарък за такива младежи и според мен е от най-добрите неща от този тип, излезли на български и към момента си на издаване водеща сред заглавията на Гени-Джи.

Разбира се, не я препоръчвам на читатели, които търсят по-сериозна литература/дълбочина в книга-игра, морални/дълбоки избори и т.н. Както и на тези, които не обичат лутането и мятането на зарове и преиграването в книгите-игри. Очевидно книжката просто не е за такава аудитория.

ПП. Решение, в случай, че ви е интересно: fightingfantazine.proboards.com/thread/6...-wonderland-solution

ПП2. Оптималният старт за мен е Атака 11, Сръчност 9 (83% шанс), Анализ 8 (72% шанс).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ringlas, Lighthammer

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.043 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (67 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 15:41
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти