• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Землянинът

Землянинът

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
24 Дек 2025 15:32
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1640
Землянинът #144394
Най-трудно намираемата книга-игра за годината е налична за поръчка на сайта - грабете, докато не е изчезнала отново!

knigi-igri.bg/shop/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0...%8A%D1%82-p735104757

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, pachev_24, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Май 2026 01:28
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Землянинът #145093
Натъпках децата (в леглата!), куулдауннах (ако не ползвам тая китна българска дума не е същото) и си го отворих за втори път. Първия дневник така и не го намерих...

Интересна мисъл, която не ми мина при първото разиграване - но веднага се сетих щом донесох пистолет на бой с ножове! Щом мога да скъся дистанцията И да стрелям, защо да не мога да я увелича И да стрелям!? Реално това би поставило всички "ножари" в "неравностойно положение", затова реших да го правя само веднъж по време на битка.

Отново съм в Специалните части, какво да правя - харесвам си Rocket Rackoon-ъъъ Зорги, вече съм малко претръпнал че при повечето обследвания просто ще ям бой без награда, ама ме тресе космическото любопитсвто. О, и малко атмосфера (рандъм Dark Space Music от тубата).

Този път не планирам да си изгубя дневника, най-много да пукна...

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

13 Май 2026 11:27
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Землянинът #145094

Pe6ka_S_Mnenie писа:
Щом мога да скъся дистанцията И да стрелям, защо да не мога да я увелича И да стрелям!? Реално това би поставило всички "ножари" в "неравностойно положение", затова реших да го правя само веднъж по време на битка.

Интересно хрумване :) от предметите на механика има една реактивна въдица, за която изрично е изписано, че можеш както да скъсиш, така и да удължиж дистанцията ако я използваш в бой.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie

13 Май 2026 12:03
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Землянинът #145095
Ами, реших да не съм нагъл, "бягай и стреляй" всеки ход би счупило играта, съмнявам се автора да е имал предвид това. Най-малкото, цялата счупена таблица на Спецназ може да се използва само по едно умение, и то по веднъж на битка, и то ако си достатъчно утрепан вече. Та отстъп и стрелба веднъж, и после само стрелба ми се струва честно.

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

18 Май 2026 01:55 18 Май 2026 02:02 от snake_fang.
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Землянинът #145108
Прочетох Землянинът и за мен тази книга-игра е голяма лудница в приятния смисъл на думата. Защото игра има в много форми и механики и на моменти се пръскаш от схеми, тактики или емоции покрай битките и притеснения дали ще оцелееш. А че е книга - определено е книга с нейните 400 страници и 700+ епизода. Историята се върти около теб - прясно оцелял след планетарния геноцид над Земята и не знаеш какво и защо. От тук започва едно осъзнаване, усвояване на умения, обрабоване на информация, трупане на знания, решаване на логически загадки, оборудване с инвентар и яко пуцане. В зависимост от класа на героя който си изберете (общо са четири) може да се метнете и в дълбокото със сметките и да прекарвате по час в събиране, изваждане и умножение. При мен си струваше. Ненареденият пъзел и чувството на неизвестност те държат в безпокойство и в моя случай това бяха едни от най-големите 'дразнители' да играя систематично. В крайна сметка неизвестните отпадат една по една като процеса по разплитането на мистерията е плавен, последователен и дълъг. И има няколко различни пътя, по които можеш да стигнеш до края - да оцелееш и да разбереш какво и защо се случва.

Правилата на играта не са прости, дълги са и затова е много сполучливо хрумването те да бъдат поднесени плавно в процеса на играта, за да не затлачват нещата.

Литературата не е накаква зашеметяваща, но не е и дразнеща. Има дълги епизоди, а аз обичам, когато в една книга-игра има и дълги епизоди. На моменти авторът вплита лек ироничен хумор, но като цяло атмосферата е мрачна и това е прекрасно. Върви с мрачна музика. В историята и светът от Землянинът откривам доста паралели с Матрицата, Светът на Орм, Приливи на Хром и Код за Достъп.

Артът не е моето като стил, но някак си свикнах с него и вече ми е окей. В началото си мислих, че е правен от бот и се изненадах, когато разбрах, че е рисуван от човек. Илюстрациите се връзват доста добре с текста.

Някои дребни критики, защото аз съм винаги кисел и намирам какво да критикувам:
  • логическите загадки по едно време мааааалко понатежават, може би можеха да бъдат леко разредени. Често след четене съм заспивал объркан дали нещата имат смисъл и на сутринта на свежа глава са ми се навързвали. Май не прозвуча много като критика.
  • на няколко пъти (доста пъти) по време на четенето ми липсваше речник с многото извънземни раси и как горе долу по дяволите изглеждат, за да се сетя поне виждал ли съм преди такива екземпляри и що годе как оперират физически. Такъв речник (с малки илюстрации) щеше да е чудесна добавка към книгата.
  • странирането нещо не е напълно окей - липсват центрирания, понякога форматирането на текста е странно и неконсистентно, не знам дали основният шрифт е най-подходящия избор.
  • относно правилата на битките имам лека, но съществена забележка в случая на близък бой с повече от един противник едновременно. Би било по-логично ако можеш да атакуваш само един на ход, а от другите единствено да се защитаваш - иначе става същата недомислица като във Вечният Воин - ако имаш достатъчно сила няма значение дали се биеш срещу 10 или 100 противника едновременно (още повече че системата на битки е с един зар, а не с два). При престрелките пък, шансът да уцелиш някой е един и същ при разстояние 1 или при 10 метра.

В заключение ще кажа, че си личи как Землянинът е мислена много и внимателно, барната е откъм детайли, тествана и писана е със желание. За мен това определено е книгата-игра на 2025-та.

kartacha писа:
най-стойностното от "За честта на Зур" и "Ивановден" насам
Еха, интересен паралел с Ивановден - има общо покрай историята дето трябва да се разплете. Механиките са различни обаче - в Землянининът няма (задължителни) кодови думи.

kartacha писа:
Метанаративните игрови похвати, различни от предните два, са кът и рядко са последователно следвани в продължение на цяла игра
Според мен не трябва да се акцентира над тях в една книга-игра. Силата на Землянинът за мен е, че комбинира много различни механики и го прави добре и с чувство за баланс.

kartacha писа:
Механикът е пострадал най-вече по два параграфа. Всичките му рецепти имат много високи изисквания и са на практика неизползваеми в първата половина от играта. Във втората пък получаваш достъп до магазин със свободна продажба и препродажба на всички части, което тотално те обрича да си полубог и да не срещаш никакво съпротивление. От (кръгла) 0 до (епизод) 99 (където е този магазин) за един епизод.
Точно така се получи при мен, този момент с
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
търговеца
преобърна палачинката. Но не се оплаквам, защото иначе щеше да е прекалено тежко към края.

Ал Торо писа:
В приложението механиците получават +1 Сила, но не намирам нищо такова в книгата. Някой дали е установил кой вариант е правилният?
Има го в книгата, аз така го играх.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Pe6ka_S_Mnenie, Ал Торо, harlequin, turbobobi

28 Май 2026 00:15 28 Май 2026 00:32 от Pe6ka_S_Mnenie.
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Землянинът #145128
Пътепис на Галактическия Служител от "Извънземни къпем всякакви"...

Поиграх. Впечатления посъбрах. Преди да съм забравил едно друго, щото има още много - да понапиша.

Стигнах до Румана. Честно казано ми е малко смесен вайба. От една страна цялостното оформление е много сериозно, илюстрациите ми създават по-скоро тревожно усещане, бруталността на извънземните е малко прекалено сериозна в началото. От друга - има доста майтапи. И на моменти ситуациите са обрисувани доста глуповато и наивно, абе направо като в Star Wars. Че и добре се получава. Разни телепатични разумни кучета се вайкат че съм им се намърдал в дупката, противно славата на Тойдарианците успешно успяваш да баламосаш един местен аналог (?) (Вж долу за "зоопарка") за да получиш безплатен билет до Румана... Ей такива работи. Не ми се връзва с художествения дизайн обаче - а илюстрациите са много хубави.
Може да си е мое усещане но съм убеден, че се е получил художествен дисонанс - хем на моменти си е свежарско и забавно, хем оформлението те подготвя за нещо по-сериозно и мрачно.
Има и доста пънове (pun-ове :lol: :lol: :lol: ) - "Пещера, от която лъха мека топлина" :lol:

Като игра, баланса и правилата са "от главата за краката", но за толкова голям епос не връзвам кусур - аз лично като Специален Агент веднага се хвърлих да експлойтвам уменията. Като цяло играта съвсем легално ти позволява
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
да паднеш на 4 живот (посредством умения), което пък по време на битка ти позволява тактиката да си ползваш "безплатно" другите умения. Хвърляш докато биеш. Или просто не хвърляш, защото така и така е въпрос на време да биеш.

След битката трябва само да внимаваш да не ти падне някоя саксия на главата. Сигурно има подобни експлойти и за другите професии.

Има и моменти в които влизаш в "специална" мисия, и обичайните ти умения не играят. Например "Топ Гън" мисията на Румана. Честно казано, малко се напрегнах специално с тази, защото "приставките" на изтребителя не черпеха разход консистентно, и се налагаше да отгатвам каква е била фантазията на автора в някои от ситуациите за да взема правилно решение. Според мен щеше да е по-удачно по-стриктно ресурсно менажиране вместо комбинация от "тактика" и предното, но така или иначе е интересна и предизвикателна мисия - но пък с добра награда. "Лесния" изход от мисията пък те оставя напълно невредим, и с малък минус.

Още от планетата на Кучехората забелязах, че автора е направил играта доста "мрежова" - т.е. на места имаш възможност да посетиш няколко локации. Предвид че описва непознати светове на моменти се обърквах, защото Мозкома по една или друга причина не даваше някакви по-запомнящи се географски референции, а шаването напред назад предполага да знаеш къде си в момента.

Зоопарка също ми допадна, ако някои от видовете бяха по-надлежно описани, за други голяма част от "описанието" остава за въображението - бързо забравих кои видове се влачиха като голи охлюви, кои имаха много пипала като стоножки и кои махат с опашки като немска овчарка. Това "частично" описание си има ролята, но в случая мисля че не е добро попадение - едно от интересните неща в Star Wars си беше че ти виждаш цялата интересна менажерия, а тук виждаш... какво?!
Може да е имало идеи за допълнителни "Мозком" енциклопедични илюстрации на видовете, пък да не е имало бюджет, не знам.

Мислех да се оплаквам от домашните по математика, ама вече съм силен с простите числа. Да видим какво има още. :lol: Дневика определено предразполага към електронния вариант - голяма мацаница стана. Но съм много благодарен на автора, че не е вързал книгата със задължителното ползване на апликация - има такива продукти. Имаше и разни епизоди, които според мен трябваше да са разделени - особено такива които ти дават игрална опция в средата, но така решили - така направили.

И ето сега, пак съм безработно ченге на Битака в Румана. Отивам да търся сведения, благинки и пиячка.

P.S. В "квартирата" в Румана играта надлежно ми възстановяваше точки "Претоварване". Да не би да го има някоя от другите професии?

Следните потребител(и) изказаха благодарност: snake_fang

28 Май 2026 01:49
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Землянинът #145129
Да, претоварването е само за хакера и другите професии не се вълнуват от него.

Съгласен съм с това което казваш за комбинацията между мрачно и комично, че не винаги идва супер. Ама нали подразбрах това, онова защо гръмнаха Земята, сметнах всичко, избих всичко - добра игра се получи.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Землянинът
Time to create page: 0.227 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Форумна среща в София 06.06.26 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Златаров
    • Yesterday 17:33
    • Пролетен панаир на книгата 2026 (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от BERSERK
    • 03 Юни 2026 07:52
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (11 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 02 Юни 2026 23:01

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност